PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
24 JUL 2020 6:32PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Highest single day recovery for the third consecutive day - 34,602 COVID patients discharged in last 24 hours; Cumulative COVID Recoveries cross 8 Lakh; Case Fatality Rate is 2.38% and progressively falling
The trend of highest ever single day recoveries of COVID-19 patients continues unabated. For the third day in a row, the last 24 hours have recorded another high with 34,602 patients recovering. This has significantly bolstered the total number of recovered patients to cross 8 lakh and currently stands at 8,17,208. This has strongly boosted the recovery rate to reach a new high of 63.45% among COVID-19 patients.As a result of these constantly growing number of recoveries, the recovered patients outnumber the active cases (4,40,135 today) by 3,77,073. This difference is showing a progressively growing upward trend.the recoveries are improving and case fatality is continuously falling, which currently stands at 2.38%.
For details:
Accelerated increase in lab infrastructure continues to drive the ‘Test Track and Treat’ strategy; More than 1.5 Cr COVID-19 samples tested so far
More than 1.5 crore COVID samples (1,54,28,170) have been tested, till now. In the last 24 hours 3,52,801 samples have been tested for COVID-19 identification.This translates to 11179.83 tests per million (TPM) for India, which has seen a steady increase since the adoption of this strategy.
The number of labs in the public and private sectors are seeing a progressive enhancement. There are 897 labs in the government sector and 393 private labs.(Total=1290)
For details:
Dr. Harsh Vardhan speaks on India’s novel COVID containment strategy at the Shanghai Cooperation Organization (SCO) Health Minister's Meet
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare digitally participated in the Shanghai Cooperation Organization (SCO) Health Minister's Digital Meet today. Explaining the steps taken by the government, he said a series of actions were initiated in a graded way that included issuing of travel advisories, point-of-entry surveillance, community-based surveillance, enhancement of laboratory and hospital surge capacities, wide dissemination of technical guidelines on managing different aspects of disease outbreak and communicating risk to the public.The Union Health Minister spoke on the increase in testing capacity and health infrastructure during the lockdown and after.Dr Harsh Vardhan emphasized how the Indian traditional system of medicine has also contributed substantially in boosting the immunity of general population during COVID-19.He proposed the setting up of a new Sub Group on Traditional Medicine under the existing institutional meetings of the Shanghai Cooperation Organisation Health Ministers.
For details:
Shri PiyushGoyal calls for removing multiple hurdles in access to medicines at affordable prices
Commerce and Industry Minister Shri PiyushGoyal has called for all nations to enhance transparency in their trade and build trust to prevent losing their role as a preeminent trade partner. Addressing the 10th BRICS Trade Ministers virtual Meeting yesterday, he said that for trade to play its part in the recovery process, all the partners must be trustworthy and transparent. The Minister said that the ongoing crisis has exposed the world to vulnerabilities, forcing us to explore ways to support each other. He said that Trade can be an engine of reviving growth in such a scenario and this is premised on strengthening of the WTO based on its principles of openness, fairness, transparency, inclusivity, and non-discrimination. The Minister called for removing multiple hurdles in access to medicines at affordable prices created by the lopsided WTO rules for protecting intellectual property. He said that IPRs should not block access to critical medicines and other devices required for the treatment of the disease. Shri Goyal said that the pandemic has quite paradoxically provided us with a window of opportunity - to strengthen ourselves by building capacities, expanding manufacturing as well as plugging into the global value chains.
For details:
Restrictions on Public Procurement from certain countries
The Government has amended the General Financial Rules 2017 to enable imposition of restrictions on bidders from countries which share a land border with India on grounds of defence of India, or matters directly or indirectly related thereto including national security. Department of Expenditure has issued a detailed Order on public procurement. As per the Order, any bidder from such countries sharing a land border with India will be eligible to bid in any procurement whether of goods, services (including consultancy services and non-consultancy services) or works (including turnkey projects) only if the bidder is registered with the Competent Authority. The Competent Authority for registration will be the Registration Committee constituted by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade. Political and security clearance from the Ministries of External and Home Affairs respectively will be mandatory. The Order takes into its ambit public sector banks and financial institutions, Autonomous Bodies, Central Public Sector Enterprises and Public Private Partnership projects receiving financial support from the Government or its undertakings. Relaxation has been provided in certain limited cases, including for procurement of medical supplies for containment of COVID-19 global pandemic till 31st December 2020.
For details:
Commonwealth Secretary General hails Fit India Movement; Shri KirenRijiju says fitness awareness has helped Indians build immunity during pandemic
Minister of Youth Affairs and Sports Shri.KirenRijiju virtually attended the Ministerial Forum of Commonwealth countries to share India’s road on resumption of sporting events, post-Covid 19, and also to contribute to the creation of a collaborative sports policy in the post pandemic era. Speaking at the global forum Shri Rijiju said that as members of Commonwealth nations we need to stand in solidarity on all issues, especially at a time like this. Pointing to the importance of citizens staying fit during the pandemic, the Sports Minister said that a very important program, the Fit India Movement, was launched by our Prime Minister last year, and it has been very useful in fighting the pandemic since building fitness and immunity is crucial during these Covid times. Shri Rijiju saidthat India has successfully created awareness about the importance of staying fit through a series of dedicated online programs for citizens on fitness and well-being, all through the pandemic. Experts have shared their advice on health, nutrition, exercises that citizens of all age groups have used successfully.
For details:
HRD Minister holds a brainstorming session regarding “Stay in India and Study in India”
Union Minister for HRD Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ held a brainstorming session regarding “Stay in India and Study in India” with senior officials and Heads of Autonomous/Technical Organisations concerned of MHRD in New Delhi today. Shri Pokhriyal said that because of COVID-19 situation many students who wanted to pursue studies abroad have decided to stay back in India and pursue their studies within India. He said that there are also rising number of Indian students returning to India with concern about completion of their studies. He emphasized that Ministry of HRD should make all efforts to look into the needs of both these categories of students.Chairman UGC to head the committee for preparing guidelines and measures to ensure more and more students stay in India and study in India.
For details:
Department of Biotechnology provides seed funding for GennovaBiopharmaceuticals’s novel mRNA based COVID 19 Vaccine candidate-HGCO19
DBT-BIRAC has facilitated the establishment of ‘first-of-its-kind’ mRNA-based vaccine manufacturing platform in India. DBT has provided seed funding for the development of Gennova’s novel self-amplifying mRNA-based vaccine candidate for COVID19.In collaboration with HDT Biotech Corporation, Seattle, USA, Gennova has developed an mRNA vaccine candidate (HGCO19), with demonstrated safety, immunogenicity, neutralization antibody activity in the rodent and non-human primate models.
For details:
Cost Effective Process Technology of Favipiravir Developed by CSIR Used by M/s Cipla Ltd., for Scale up & the Repurposed Drug Expected to be Launched Soon
An off patent anti-viral drug Favipiravir, originally discovered by Fuji, Japan has shown promise in clinical trials for treatment of Covid-19 patients, especially the mild and the moderate patients.CSIR constituent lab CSIR-Indian Institute of Chemical Technology (CSIR-IICT) has developed a cost effective process using locally available chemicalsto synthesize this Active Pharmaceutical Ingredient (API) and transferred the technology to leading pharmaceutical industry M/s Cipla Limited.Cipla has scaled up the process in their manufacturing facility and approachedDCGI for permission to launch the product in India. Given that DCGI has given restricted emergency use for Favipiravir in the country, Cipla is now all set to launch the product to help patients suffering from Covid-19.
For details:
Raksha Mantri and Israeli Defence Minister telephonically discuss further strengthening defence ties
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh had a telephonic conversation with Defence Minister of Israel Lt Gen Benjamin Gantz today. Both the Ministers expressed satisfaction at the progress of strategic cooperation between the two countries and discussed possibilities of further strengthening the defence engagements.They also expressed satisfaction at the ongoing collaboration in research and development in fighting pandemic COVID-19 which will not only benefit the two countries but also aid the larger humanitarian cause.
For details:
President flags off Red Cross relief supply for flood affected people in Assam, Bihar and Uttar Pradesh
The President of India, Shri Ram NathKovind, flagged off nine trucks of Red Cross relief supplies from RashtrapatiBhavan today in the presence of Union Minister for Health and Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan. The President of India is the President of Indian Red Cross Society (IRCS). The relief material included items such as tarpaulins, tents, saris, dhotis, cotton blankets, kitchen sets, mosquito nets, bed sheets, buckets and two water purification units. In addition, COVID-19 protection items such as surgical masks, PPE kits, gloves and face shields are also part of the relief material flagged off by President Kovind. These items are meant to safeguard and protect health workers associated with IRCS medical services in these states as well as the volunteers of IRCS who are at the forefront of flood relief and rehabilitation efforts.
For details:
INPUTS FROM FIELD OFFICES
• Chandigarh: The Administrator, UT Chandigarh, appealed to Press to create awareness among the people about safety precautions to be taken by them to prevent covid infection. He mentioned that only messages through government advertisements will not suffice. The media must play a positive and pro-active role to create awareness among people for mask wearing and social distancing in tri-city.
• Punjab: COVID-19 patients violating home isolation instructions in Punjab will have to shell out Rs 5000 as fine, as per the new guidelines announced by Chief Minister Captain Amarinder Singh. Currently there are 951 patients in home isolation across the state. The Chief Minister also announced imposition of Rs 5000 as fine for owners of restaurants and commercial eating places violating social distancing norms, as a deterrent against defiance of the restrictions put in place to heck the spread of the pandemic in the state.
• Haryana: In view of the adverse conditions arising due to COVID-19 Pandemic, the Haryana State Pollution Control Board has initiated a drive to create awareness about the safe disposal of face masks, face covers, and gloves as they are part of new normal life, and the public should know how to dispose of them safely.
• Kerala: Three more Covid fatalities have been reported in the state today, pushing the death toll to 53. Meanwhile, health authorities have evaluated that Chekkiadpanchayat in Kozhikode is on the verge of Covid community spread; 23 people who attended a doctor’s wedding, including the groom have been tested positive. Two PG doctors at Kottayam Medical College have contracted the disease through contact leaving several people to go under observation. The CPI(M) has stated ahead of today’s all party meeting that it is against another total lockdown to contain the pandemic, but is for more stringent curbs at local level if required. Kerala confirmed the highest single-day spike of 1078 corona cases yesterday of which 798 cases were through contact, along with 65 cases with unknown source. Currently, 9,458 patients are undergoing treatment and 1,58,117 people under observation across the state.
• Tamil Nadu: 84 Raj Bhavan staff in Tamil Nadu including security personnel and fire service staff have tested positive for Corona infection on Thursday. Patanjali moves Madras HC to vacate injunction on ‘Coronil’; a Chennai-based industrial equipment cleaning firm has filed a civil suit for alleged trademark infringement. With cases of Covid-19 increasing in the southern districts, government doctors who were sent on deputation to Chennai are being asked return to their parent districts after cancellation of deputation. TN’s Covid tally has gone up to 1,92,964 with 6472 new cases reported yesterday; 88 deaths take the toll to 3,232; Chennai breaches 90,000-mark.
• Karnataka: SwasthVayu, the first Indian-made non-invasive ventilator, will begin clinical trials at Manipal Hospitals, Bengaluru. State will soon provide financial aid to the people from the SC & ST – who have lost jobs or are facing financial crunch due to lockdown- to take up self-employment. Karnataka HC asked the state government to issue direction to all hospitals to supply data on beds available regularly so that it can be updated on the online portal for status on Covid beds. 5030 new cases & 97 deaths reported yesterday; 2207 cases in Bangalore city. Total positive cases: 80,863; Active cases: 49,931; Deaths: 1616.
• Andhra Pradesh: Krishna district collector denies news of lockdown from July 26 in the wake of increasing corona cases and deaths. He said the news circulating on social media was baseless. Meanwhile, lockdown has been imposed in Nellore from today and commercial establishments will be open till 1 o’clock. With the number of positive cases rising day by day in Tirupati, people queue up for Covid testing at Ruia hospital. 7998 new cases and 61 deaths reported yesterday. Total Covid cases reported: 72,711; Active cases: 34,272; Deaths: 884.
• Telangana: Private hospitals, labs in Hyderabad warned-Health officials said they would not hesitate to seize erring private healthcare facilities and laboratories in Hyderabad that are involved in providing Covid-19 facilities to patients. 1567 new cases, 1661 recoveries & 09 deaths reported yesterday; out of 1567 cases, 662 cases reported from GHMC. Total cases: 50,826; Active cases: 11,052; Deaths: 447; Discharges: 39,327.
• Maharashtra: Mumbai is adopting innovative ideas to contain the pandemic, like Contactless ticket checking system introduced by the Central Railways. The Mumbai Division has launched an App called CheckIn Master for the ticket checking staff at ChhatrapatiShivajiMaharaj Terminus in Mumbai. The App has OCR and QR code scanning features to check Passenger Reserve System and Unreserved Ticketing System tickets from a safe distance. In the next phase which will be implemented soon, flap-based gates are being planned to be installed at entry/exit with automatic QR-code based ticket checking. Mumbai has 22,800 active cases out of total 1.05 lakh reported cases till date. The number of active cases in Maharashtra is 1.40 lakhs.
• Gujarat: In Gujarat, the total number of Covid 19 cases crossed 52,000 mark after a total of 1,078 cases were reported on Thursday. The state tally of coronavirus infections now stand at 52,477. This is the highest single-day spike reported in the state so far. However, with 12,348 active cases, Gujarat is in the eighth spot in terms of active cases in the country. The state also reported 28 deaths on Thursday, taking the death toll to the pandemic to 2,257.
• Rajasthan: 375 new positive cases and 4 deaths have been reported this morning taking the state tally of COVID-19 to 33,595 death toll is 598. Today Alwar district reported a record high of 224 cases in a single day from the state.
• Madhya Pradesh: In Madhya Pradesh, the festivals of Rakshabandhan and Eid-ul-Juha will not be celebrated in public this year due to the increasing transition of Corona. This apart, 10 days complete lockdown will be imposed from 8.00 p.m. today which will be enforced in Bhopal Municipal limit only. The supply of most essential commodities like medicines, vegetables, fruits, milk etc. will be ensured. Madhya Pradesh reported 632 new Covid 19 cases during the last 24 hours, taking the state tally to 25,474. However, the number of active cases are 7,355.
• Chhattisgarh: A record high 371 new positive cases have been reported on Thursday in Chhattisgarh. Now the state tally of COVID-19 stands at 6,370. Raipur alone reported 205 new positive cases, followed by 34 cases from Kabirdham and then 23 cases from Rajnandgaon.
• Arunachal Pradesh
•
• In Arunachal Pradesh, rapid response teams conducting antigen test across capital region Itanagar. Twenty teams organised test camps and conducted 2672 test. Out of these 30 people detected positive and being treated as per protocol. With 42 recoveries, the total active cases in Arunachal Pradesh stands at 654.
• Manipur: Manipur Information Commission has notified that all 'Appeal' and 'Complaint' proceedings of the Commission is adjourned until lockdown is lifted, in view of prevailing COVID-19 situation and State-wide lockdown imposed by State Government.Churachandpur in Manipur mounts a massive contact tracing exercise to avert chances of Covid-19 spread at community level after a private laboratory staff tests positive.
• Mizoram: Chief Minister of Mizoram Shri Zoramthanga sanctioned over Rs. 3.85 crore rupees for quarantine facilities in 8 districts.
• Nagaland: In Nagaland, 63 positive cases of COVID-19 have been confirmed. 41 in Dimapur, 21 in Kohima& 1 in Peren. Total Covid-19 positive cases in Nagaland stands at 1237 with 707 active cases and 530 recoveries.
FACTCHECK
A stamp with the word Fake on a snip of a tweet posted by a twitter handle Irmak Idoya. It reads as follows:Indian airforce had crossed the border to conduct airstrike on the Nepal territories today. India conducted an airstrike in Kot Kharak Singh Pernawan near India Nepal border.In responding, we've shot down Indian jet & two Indian pilots killed.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
24 JUL 2020 6:32PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• নুমিৎ হুম্নি থংন-থংননা নোংমদা খ্বাইদগী মশীং য়াম্না অনাবা ফগৎহনবা ঙমখ্রে, হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা কোবিদনা নারুরবা মীওই ৩৪,৬০২ নাবা ফখ্রে
• কোবিদনা নারুরবদগী ফরক্লবা পুন্না লাখ ৮ হেনখ্রে
• শিবগী চাং অসি ২.৩৮% ওইদুনা খুমাং চাওনা নেম্থরক্লি
• হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯গী সেম্পল কোতি ১.৫ হেন্না তেস্ত তৌখ্রে; লেব ১২৯০না তেস্তশিং তৌরি।
• শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা অহোংবা মমলশিংদা হীদাকশিং ফংহনবদা লৈরম্বা মখল কয়াগী অপনবশিং লৌথোক্নবা খঙহনখ্রে।
• হকচাঙ ফনা লৈনবগী ৱাফম খঙবনা ভারত মচাশিংনা লাইচৎ মনুংদা ইম্ম্যুনিতী শাগৎপা ঙম্লিবনি হায়না শ্রী কিরেন রিজিজুনা হায়খ্রে
নুমিৎ হুম্নি থংন-থংননা নোংমদা খ্বাইদগী মশীং য়াম্না অনাবা ফগৎহনবা ঙমখ্রে - হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা কোবিদনা নারুরবা মীওই ৩৪,৬০২ য়ুমদা হনখ্রে; কোবিদনা নারুরবদগী ফরক্লবা পুন্না লাখ ৮ হেনখ্রে; শিবগী চাং অসি ২.৩৮% ওইদুনা খুমাং চাওনা নেম্থরক্লি
কোবিদ-১৯গী অনাবশিং নোংমগী মনুংদা খ্বায়দগী ফগৎলকপা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লী। নুমিৎ হুম্নি থংন-থংননা পুং ২৪গী মনুংদা অনাবা মশীং ৩৪,৬০২ ফহন্দুনা খ্বায়দগী ৱাংবা ওইরি। অনাবা মশিং পুন্না লাখ ৮ হেন্না ফহন্দুনা অমসুং হৌজিক ফাওবদা ৮,১৭,২০৮ ফহনখ্রে। মসিনা কোবিদ-১৯গী অনাবাশিংবু ৬৩.৪৫% য়ৌহন্দুনা য়াম্না চাওনা অনাবা ফগৎলকগা ওইরি। অনাবা ফগৎলকপগী মশিং হেনগৎলকপগী মরম ওইরদুনা ঙসি এক্তিব কেস মশীং ৪,৪০,১৩৫দগী ৩,৭৭,০৭৩দা লৈরি। মসিনা ফগৎলকপগী চাং য়াম্না খেৎননা উরি। হেল্থকেয়র ৱার্করশিংগী কত্থোকপগা লোয়ননা হোৎনজবগী অনাবগী মশীং হেনগৎলক্লি অমসুং শিবগী চাং হন্থরক্তুনা হৌজিক ২.৩৮%দা লৈরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640891
লেব ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহনবদা ‘তেস্ত ত্রেক অমসুং ত্রীৎ’কী লালোং লেপ্তনা শীজিন্নরি; হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯গী সেম্পল কোতি ১.৫ হেন্না তেস্ত তৌখ্রে
ঙসি ফাওবদা কোবিদকী সেম্পল (১,৫৪,২৮,১৭০) কোতি ১.৫ হেন্না তেস্ত তৌখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ-১৯ খঙদোক্নবা সেম্পল ৩,৫২,৮০১ তেস্ত তৌখ্রে। ভারতকী ওইনা মসি ওন্থোকপদা মিলিয়ন অমদা তেস্ত তৌবা অসি ১১১৭৯.৮৩ (তি.পি.এম.) ওইরি, লালোং অসি লৌখৎপদগী তপ্না তপ্না হেনগৎলক্লি।
আই.সি.এম.আর.না পীবা তেস্ত তৌবগী খ্বাইদগী নৌবা লালোংগী আর.তি.-পি.সি.আর. লেবশিংনা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। লৈবাক অসিদা তেস্তিং লেবশিংগী লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। লৈঙাক্কী লেব ৮৯৭ অমদি লন্নাইগী লেব ৩৯৩গা লৈরে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640889
দাঃ হর্শ বর্ধন্না শংহাই কো-ওপরেসন ওর্গনাইজেসন (এস.সি.ও.) হকশেল মন্ত্রীশিংগী দিজিতেল মীত্তা ভারতকী নোবেল কোবিদ লাকশিনবগী থৌরাংশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংখ্রে
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী দাঃ হর্শ বর্ধন্না ঙসি নিরমান ভৱন্দা পাংথোকখিবা শংহাই কো-ওপরেসন ওর্গনাইজেসন (এস.সি.ও.) হকশেল মন্ত্রীশিংগী দিজিতেল মীত্তা দিজিতেলগী খুত্থাংদা শরুক য়াখ্রে। মহাক্না সরকারনা লৌখৎখিবা মরু ওইবা খোঙথাংশিং শন্দোক্না তাকখি। ত্রাবেল এদবাইজরী পীবা, চংফম য়েংশিনবা, খুন্নাই য়েংশিনবা, লেব ফগৎহনবা অমসুং হোস্পিতাল মশিং হেনগৎহনবা, লায়না শন্দোকপা লাকশিনবগা মরী লৈনবা তেক্নিকেল গাইদলাইন কয়া অমসুং মীয়ামদা পীবনচিংবা থাক খায়দোকপা থবক কয়া পাংথোকখি। ভারত্তা থংন থংননা লোকদাউন থমখিবা অদুনা তেক্নিকেলগী খংবশিং, লেবকী তৌবা ঙম্বশিং, হোস্পিতালগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অমসুং ফার্মাস্যুতিকেল অমসুং নন-ফার্মাস্যুতিকেলগী থবকশিং শেম শাবগী মতম অমসুং খুদোংচাবা ময়াম অমা পীখি। দাঃ হর্শ বর্ধন্না কোবিদ-১৯গী মনুং অসিদা ভারতকী নাৎকী ওইবা হিদাক্কী পথাপ অসিনা মীওই কয়া অমগী ইম্ম্যুন সীস্তেম হেনগৎনবা তেংবাংখিবা ময়াগী মরমদশু মহাক্না মীয়ামদা পাউদমখি। হৌজিক লৈরিবা এস.সি.ও. হকশেল মন্ত্রীশিংগী মীফম অসিগী মখাদা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী সব-গ্রুপ অমা শেম্নবা মহাক্না মীয়ামদা হৌদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640889
শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা অহোংবা মমলশিংদা হীদাকশিং ফংহনবদা লৈরম্বা মখল কয়াগী অপনবশিং লৌথোক্নবা খঙহনখ্রে
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা লৈবাক পুম্নমক্না মখোয়গী ললোন ইতিক্তা ত্রান্সপরেন্সী লৈহনবা অমসুং ললোন ইতিক তৌবদা মাংজিল থারিবা পার্তনর অমা ওইবগী মখোয়গী থৌদাং অদু লৌবদা থাজবা মাংহন্দনবা হায়খি। ১০শুবা ব্রিকসকী ললোন ইতিক্কী মন্ত্রীশিংগী ভর্চ্যুএল মীফমদা ঙসি ৱারোল পীবদা মহাক্না হায় ললোন ইতিক্না মখোয়গী ফগৎলক্নবগী থবক চত্থবদা মখোয়গী থৌদাং লৌনবা পার্তনর পুম্নমক অসি থাজবা য়াবা অমসুং অরোৎপা লৈরোইদবনি। “মালেমগী ললোন ইতিক্কী ইচেলদা য়াওবা ঙম্নবা মালেমগী ওইনা লৈরিবা ললোন ইতিক্কী রুলশিংগা লোয়ননা মখোয়না ঙাক্না চৎপগা লোয়ননা মালেমগী সপ্লাই চেনশিং অমসুং লৈবাকশিংগী সস্তেনেবিলিতী অসি থাজবা অমসুং অরোৎপা থমদবনা লেপকনি। অমগা অমগী মরক্তা থাজবা থম্বা লৈবাকশিং চুংশিন্নরক্তুনা মেন্যুফেকচরিং অমসুং সর্ভিসেসগা মরী লৈনবা মালেমগী সপ্লাই চেনশিংদা ইনবেসমেন্তশিং হেনগৎলক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। মন্ত্রীনা হায় হৌজিক ওইরিবা অৱাবা অসিনা মালেমবু খুদোংথিবশিং থোকহল্লি, মসিনা ঐখোয় অমনা অমবু মতেং পাংনবা লম্বীশিং খঙদোক্নবা মীৎয়েং চংলি। মহাক্না হায় অসিগুম্বা ফীভম অসিদা চাওখৎনবা হোৎনবদা ললোন ইতিক্না ইঞ্জিন অমা ওইরি অমসুং মসি দবল্যু.তি.ও.দা য়ুম্ফম ওইবা অরোৎপা লৈতবা, অচুম্বা তৌবা, ত্রান্সপরেন্সী, ইনক্লুসিবিতী, অমসুং মীচং মখাই নাইদবা ৱাখল্লোনশিং অসি ফগৎনবা হোৎনগনি। মন্ত্রীনা ইন্তেলকচুএল প্রোপর্তী ঙাকথোক্নবা দবল্যু.ঐচ.ও.গী রুলশিংদা অহোবা লৈবনা অহোংবা মমলশিংদা হীদাকশিং ফংহন্নবদা লৈরম্বা মখল কয়াগী অপনবা লৌথোক্নবা খঙহনখি। মহাক্না হায় তিকাশিং অমসুং হীদাক লাংথকশিং তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদগী মতম অমতদা দিমান্দ তৌবা লোয়ননা মথৌ তাবদা খোঙজেল য়াংনা হোংলক্লিবা লায়চৎ অমগী ওইনা তি.আর.আই.পি.এস.গী য়ানা ৱারোলদা য়াওদে। মহাক্না হায় আই.পি.আর.শিংনা অনাবা লায়েংবগী অরুবা হীদাক লাংথকশিং অমসুং মথৌ তাবা দিবাইসশিং পীবদা অথিংবা থম্লোইদবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640746
অখন্নবা লৈবাকশিংদগী পব্লিক প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবদা অথিংবশিং থমখ্রে
ভারতকী ঙাকশেলদা নত্রগা লৈবাক অসিগী নেস্নেল সেক্যুরিতী য়াওনা হকথেংননা ওইরবসু নত্রগা ওইদ্রবসু মরী লৈনবা হীরমশিংদা ভারতকা ঙমখৈ লোন্নরিবা লৈবাক খরগী বিদরশিংদা অথিংবশিং থম্নবা ভারত সরকারনা জেনরেল ফাইনান্সিএল রুলস ২০১৭ ঙসি এমেন্দ তৌখ্রে। হায়রিবা রুলশিং অদিগী মখাদা দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচরনা ভারতকী ঙাকশেল অমসুং নেস্নেল সেক্যুরিতী কনখৎহন্নবগী পব্লিক প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবগী মতাংদা অকুপ্পা ৱারোল য়াওবা ওর্দর অমা থোকখ্রে। ওর্দর অসিগী মতুং ইন্না ভারতকা ঙমখৈ লোন্নরিবা লৈবাকশিংদগী বিদর অমা হেক্তনা করিগুম্বা মতিক চাবা ওথোরিতীদা রিজিস্তর তৌরবা খক্তদা গুদস অমদি সর্ভিসেস (কন্সল্তেন্সী সর্ভিসেস অমসুং নন-কন্সল্তেন্সী সর্ভিসেস য়াওনা)ওইরবসু অমা হেক্তদা প্রোক্যুর্মেন্তগী বিদ তৌবা য়াগনি। রেজিস্ত্রেসন তৌবগী মতিক চাবা ওথোরিতী অসি দিপার্তমেন্ত ফোর প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদ (দি.পি.আই.আই.তি.)না শেম্বা রেজিস্ত্রেসন কম্মিতি ওইগনি। মপাল থৌরম অমসুং হোম পুবা মন্ত্রালয়শিংদগী মথংশিৎনা পোলিতিকেল অমসুং সেক্যুরিতীগী অয়াবা লৌবা তঙাই ফদে। ওর্দর অসিগী মখাদা পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিং অমসুং শেল-থুমগী ওইবা লোয়শঙশিং, ওতোনোমস বোদীশিং, সেন্ত্রেল পব্লিক সেক্তর ইন্তর্প্রাইজ (সি.পি.এস.ই.শিং) অমসুং সরকারদগী শেলগী তেংবাং ফংলিবা সরকারগা লনাইগা চুংশিন্নবা প্রোজেক্তশিং অমসুং মখোয়না অন্দরতেকিংশিং কোনশিল্লি। দিসেম্বর ৩১, ২০২০ ফাওবদা মালেমগী ওইরিবা কোবিদ-১৯ লায়চৎ লাকশিন্নবা হীদাক-লাংথক্কী সপ্লাইশিংগী প্রোক্যুর্মেন্ত য়াওনা অককনবা হীরম খরদা কোমথোক্কনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640778
কম্মনৱেল্থ সেক্রেতরী জেনেরেলনা ফিত ইন্দিয়া মুভমেন্তবু ৱাংনা থাঙ্গৎখ্রে; হকচাঙ ফনা লৈনবগী ৱাফম খঙবনা ভারত মচাশিংনা লাইচৎ মনুংদা ইম্ম্যুনিতী শাগৎপা ঙম্লিবনি হায়না শ্রী কিরেন রিজিজুনা হায়খ্রে
য়ুথ এফিয়ার্স অমসুং শান্ন-খোৎনবগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী কিরেন রিজিজুনা কোবিদ-১৯ মতুংদা শান্ন-খোৎনবগী থৌরমশিং মখা চত্থনবা ভারতকী থৌরাং অমসুং লাইচৎ মতুংগী মতমদা অপুনবা শান্ন-খোৎনবগী পোলিসী অমা শেমগৎপদা থৌদাং য়াননবগীদমক কম্মনৱেল্থ লৈবাকশিংগী মন্ত্রীশিংগী ফোরমদা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখ্রে‍। কম্মনৱেল্থ লৈবাক পুম্নমক্তগী মীওইশিংনা শরুক য়াখিবা মালেমগী ওইবা থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, শ্রী রিজিজুনা হায়খি মদুদি কম্মনৱেল্থ লৈবাকশিংগী লুপ্লোয় অমা ওইনা ঐখোয়না হীরম খুদিংমক্তা, মরুওইনা অসিগুমবা মতমসিদা পুন্না লেপমিন্নবা মথৌ তাই‍। মাঙদা চঙশিন্নবা লম্বী য়াৎনবগীদমক কম্মনৱেল্থ লৈবাক অতৈদগী মীওইশিংগা থৌরমসিদা শরুক য়ামিন্নবসি ঐঙোনদা হরাউবা ফাওজৈ‍। মফমসিদা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মন্ত্রীশিংনা পুখৎপিরক্লিবা ৱাফমশিং অয়ামবা ভারতকিদা লৈরিবসিগা মান্নৈ‍। অদুম ওইনমক হৌখিবা মতমসিদা ঐখোয়না তমখিবা অমদি ফংখিবা মশকথোকপা ৱাফম খরা লৈরি মদু ঐনা ময়ামদা তমজনিংই‍। লাইচৎ মনুংদা মীয়াম্না মশা মউ ফনা লৈবগী মরুওইবগী মতাংদা পল্লদুনা, শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রী অদুনা হায়খিবদা, “থৌরম অসিদা য়াওবিরিবা মন্ত্রী খুদিংমক্তা ঐনা তমজনিংবা ৱাফম অমদি, মমাঙ চহিদা ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীনা য়াম্না মরুওইবা থৌরম, ফিত ইন্দিয়া মুভমেন্ত হৌদোকখি, অমদি কোবিদগী হায়রিবা মতমসিদা হকচাঙ ফনা থমবা অমদি মহীক ঙাকথোকপগী মপাঙ্গল কলহনবা য়াম্না মরুওইবা মরম্না মসিনা লাইচৎ অসি থেংনবদা য়াম্না কান্নবা ওইরি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640851
কেন্দ্রগী ঐচ.আর.দি. মন্ত্রীনা "ভারত্তা লৈয়ু অমসুং ভারত্তা তম্মু" হায়বসিগী মতাংদা ৱাখল্লোন কয়া ফোংদোক্নখিবা মীফম অমা পাঙথোকখ্রে
কেন্দ্রগী ঐচ.আর.দি. মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল 'নিশাঙ্ক'না এম.ঐচ.আর.দি. মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা সেনিয়র অমসুং ওতোনোমস/তেক্নিকেল ওর্গনাইজেসনশিংগী হেদশিংগা লোইননা "ভারত্তা লৈয়ু, ভারত্তা তম্মু" হায়বসিগী মতাংদা ৱাখল্লোন কয়া ফোংদোক্নখিবা মীফম অমা ঙসি দিল্লীদা ফমখ্রে। শ্রী পোখ্রিয়ালনা হায়খি মদুদি কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা মপান্দা মহৈ মখা তম্থগে খল্লম্বা মহৈরোই কয়া ভারত্তা লৈথনবা অমসুং মখোয়গী মহৈ মখা ভারত্তা তম্থনবা ৱারেপ লৌনরে। মহাক্না হায়খি, ভারতকী মহৈরোই কয়া ভারত্তা মখোয়গী মহৈ তম্বা লোইশিন্নিংবগা লোইননা ভারত্তা হল্লক্নবা য়াওরে। ঐচ.আর.দি. মন্ত্রালয়না অসিগুম্বা কাংলুপকী মহৈরোইশিং অসিগীদমক খন্দুনা হোৎনবা য়াবশিং য়েংশিন্নবা পুক্নিং চিংশিনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640919
দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীনা জিন্নোভা বাইওফার্মাকোতিকেলস লিমিতেদকী নোবেল এম.আর.এন.এ.দা য়ুম্ফম ওইবা কোবিদ ১৯ ভেক্সিন কেন্দিদেৎ- ঐচ.জি.সি.ও.১৯গী সীদ ফন্দিং পীখ্রে
দি.বি.তি.-বি.আই.আর.এ.সি.না ভারত্তা ‘মখল অসিগী অহানবা ওইনা’ এম.আর.এন.এ.-য়ুম্ফম ওইবা ভেক্সিন শানবা প্লেৎফোর্ম অমা লিংখৎপা ঙমহনখ্রে। দি.বি.তি.না জেন্নোভাগী কোবিদ-১৯গী নোবেল সেল্ফ-এমপ্লিফাইয়িং এম.আর.এন.এ.- য়ুম্ফম ওইবা ভেক্সিন অমা ওইরিবা অসিগী দিবেলপমেন্তগীদমক সীদ ফন্দিং তৌখ্রে। য়ু.এস.এ.গী সিএতলগী ঐচ.দি.তি. বাইওতেক কোর্পোরেসনগা চুংশিন্নদুনা জেন্নোভা না রোদেন্ত অমসুং নন-হ্যুমেন প্রিমেৎ মোদেলশিংদা খুদোংথিবা, ইম্ম্যুনোজেনিসিতী, ন্যুত্রেলাইজেসন এন্তিবোদীগী মওং চাংয়েং তৌখিবগা লোয়ননা এম.আর.এন.এ. ভেক্সিন কেন্দিদেৎ (ঐচ.জি.সি.ও.১৯) দিবেলপ তৌখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640846
সি.এস.আই.আর.না পুথোকপা এম/এস সিপ্লা লিমিতেদনা পাকথোক চাউথোক্না শানবা মমল হোংবা ফেবিপিরাবিরগী প্রোসেস তেক্নোলোজীগী নৌনা শেমদোক্লবা হিদাক অসি অথুবদা হৌদোক্লগনি
অহানবদা ফুজি, জপান্না পুথোকখিবা ওফ পেতেন্ত এন্তি ভাইরেল দ্রগ ফেবিপিরাবিরনা কোবিদ-১৯ অনাবশিং লাইয়েংবগী ক্লিনিকেল ত্রাইএলদা মরু ওইনা ময়াই ওইবা অমসুং কা হেন্না কন্দবা অনাবদা কান্নবা উবা ফংখ্রে। সি.এস.আই.আর.গী কন্সতিত্যুএন্ত লেব অমা ওইরিবা সি.এস.আই.আর.-ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওব কেমিকেল তেক্নোলোজী (সি.এস.আই.আর.-আই.আই.সি.তি.)না মমল চঙদবা লমদম অসিদা ফংবা কেমিকেল শীজিন্নদুনা মসিগী এক্তিব ফার্মাস্যুতিকেল ইনগ্রিদেন্ত (এ.পি.আই.) অসি পুথোক্নবা অমসুং মকোক থোংবা ফার্মাস্যুতিকেল ইন্দস্ত্রী অমা ওইরিবা এম/এস সিপ্লা লিমিতেদতা থানবগীদমক পুথোকখ্রে। সিপ্লানা থৌওং অসিবু মখোয়গী মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতীদা চাউনা পুথোক্নবা হোৎনখ্রে অমসুং দি.জি.সি.আই.দা পোত্থোক অসি ভারত্তা হৌদোক্নবা হায়জখ্রে। দি.জি.সি.আই.না লৈবাক অসিদা ফিবিপিরাবির শীজিন্নবসি অকক্নবা খরদতা শীজিন্নবা য়াবগী অয়াবা পীরি, হৌজিক্তি সিপ্লানা হিদাক অসি কোবিদ-১৯ অনাবশিং লাইয়েংবদা শীজিন্ননবা হৌনবা শেম শাবা লোইরে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640742
মখা তানা ঙাক-শেনগী মরীশিং কনখৎহন্নবা দিফেন্স মিনিস্তর শ্রী রাজনাথ সিংহ অমসুং ইজরেলগী দিফেন্স মিনিস্তর তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে
ঙসি দিফেন্স মিনিস্তর শ্রী রাজনাথ সিংহনা ইজরেলগী দিফেন্স মিনিস্তর লেপ্তনেন্ত জেনেরেল বেঞ্জামিন গান্তজগা তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে। লৈবাক অনিগী মরক্তা ঙাকশেনগী লমদা মতেং পীনবা হেনগৎলকপদা লুচিংবা অনিনা অপেনবা ফোঙদোকখি অমসুং মখা তানা ঙাক-শেনগী মরীশিং কনখৎহন্নবা ৱা খন্নখি। কোবিদ-১৯ থেংনবা থিজিনবগী থবকশিংদা হৌজিক মতেং পাংনরিবা অসিদা মখোয়না অপেনবা ফোঙদোকখি। লৈবাক অনিগী মরক্ত ওইরক্লিবা ফিবমশিংগী মতাংদা লুচিংবা অনিনা মখোয়গী ওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোক্নখি। খুদোংচাবা য়েংলগা ভারত্ত লাক্নবা রাজনাথ সিংহনা পীরকপা চেবাউ অমা ইজরেলগী দিফেন্স মিনিস্তরনা হরাওনা লৌখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640901
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা অসম, বিহার অমসুং উত্তর প্রদেশতা ঈশিং-ঈচাওনা চৈথেং ফংহল্লবা মীশিংগীদমক্তা রেদ ক্রোস রিলিফ সপ্লাই লমথাখ্রে
ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী কেন্দ্র মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন য়াওরগা অসম, বিহার অমসুং উত্তর প্রদেশতা ঈশিং-ঈচাওনা চৈথেং ফংহল্লবা মীশিংগীদমক্তা ঙসি রাস্ত্রপতি ভবন্দগী রেদ ক্রোস রিলিফ সপ্লাইগীদমক্তা ত্রক মাপল লমথাখ্রে। ভারতকী রাস্ত্রপতিনা ইন্দিয়ন রেদ ক্রোস সোসাইতী(আই.আর.সি.এস.)কী অধ্যক্ষনি। মসিগী রিলিফকী পোৎলমশিং অসিদা তাপোলিনশিং, তেন্তশিং, সারীশিং, ফৈজোমশিং, লশিংগী কম্বলশিং, কিতচন সেতশিং, কাংখলশিং, মোম্পাক ফীদকশিং, বালতিনশিং অমসুং ঈশিং চুমথোক্নবা য়ুনিৎ অনি য়াওরি। মসিদা নত্তনা কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবগী পোৎলমশিং-সর্জিকেল মাস্কশিং, পি.পি.ই.কীৎশিং, গ্লোবশিং অমসুং ফেস শীলশিংনচিংবশিং অসিসু রিলিফকী পোৎলমশিংসু রাস্ত্রপতি কোবিন্দনা লমথাখি। মসিগী পোৎলমশিং রাজ্য অসিদা আই.আর.সি.এস. মেদিকেল সর্ভিসশিংদা হকশেলগী থবক তৌরিবশিংগা লোয়ন-লোয়ননা ঈশিং-ইচাওগী রিলিফ অমসুং রিহেবিলিতেসনগী ওইনা মমাং থানা থবক তৌরিবা ভোলুন্তিয়রশিং অসি শোক্তনা থম্বদা অমদি ঙাকথোকপদা মতেং ওইগনি। মথক্কী পোৎলমশিং সপ্লাই তৌরিবা অসি রাজ্যগী রেদ ক্রোসকী মশাশিংনা চৈথেং ফংলবশিংদা আই.আর.সি.এস.না হান্ননা য়েন্থোককিবশিং অদুগী মখা তানা তৌবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640847
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• চান্দিগর: য়ু.তি. চান্দিগরগী এদমিনিস্ত্রেতরনা কোবিদ ইনফেক্সন তৌবদগী থিংনবা মীয়াম্না লৌখৎকদবা চেকসিন-থৌরাংশিংগী মতাংদা মখোয়গী মরক্তা এৱেয়রনেস লৈহন্নবা প্রেসতা আপীল তৌখ্রে। সরকারনা পীরিবা এদভর্তিজমেন্তশিংগী খুত্থাংদা ৱাপাউ শন্দোকপা খক্তনা মপুং ফানা খঙহনবা ঙম্লোই হায়না মহাক্না পনখি।
পঞ্জাব: মুখ্য মন্ত্রী কেপ্তেন অমরিন্দর সিংনা লাউথোকখিবা অনৌবা গাইদলাইনশিং অদুগী মতুং ইন্না পঞ্জাবতা হোম আইসোলেশনগী য়াথংশিং খোংগাওনবা কোবিদ-১৯গী পেসেন্তশিংনা ফাইন ওইনা লুপা ৫০০০ থিহনগনি। হৌজিক্কী ওইনা রাজ্য অসি শিনবা থুংনা পেসেন্ত ৯৫১ হোম আইসোলেশন তৌদুনা লৈরি। মুখ্য মন্ত্রীনা সোয়িয়েল দিস্তেন্সিংগী চৎনা-কাংলোনশিং থুগাইবা রেস্তোরেন্তশিং অমসুং কমর্র্সিয়েলগী চাফমশিংগী মপুশিংগীদমক্তা লুপা ৫০০০গী ফাইন লাউথোকখ্রে।
হরিয়ানা: কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা খুদোংচাদবা ফিভমশিং থোরকপনা মরম ওইরগা হরিয়ানা স্তেত পোল্যুশন কন্ত্রোল বোর্দনা ফেস মাস্কশিং, ফেস কোভরশিং অমসুং গ্লবশিংবু অসোই-অঙাম য়াওদনা দিসপোজ তৌনবগী মতাংদা এৱেয়রনেস লৈহন্নবা দ্রাইব অমা চত্থখি, মরমদি হায়রিবশিং অসি অনৌবা মহৌশাগী পুন্সি অমগী শরুক অমনি অমসুং মীয়াম্না মখোয়শিং অসিবু অসোই-অঙাম য়াওদনা করম্না দিসপোজ তৌগনি হায়বসি খঙগদবনি।
কেরলা:রাজ্য অসিদা কোবিদনা মরম ওইরগা অহুম অমুক লৈখিদ্রে, মসিনা শিখিবগী মশিং অদু ৫৩ য়ৌহনখ্রে। মরক অসিদা হেল্থ ওথোরিতীশিংনা কোঝিকোদেদা লৈরিবা চেক্কিয়াদ পঞ্চায়ত অসিবু য়েংশিনবা মতমদা হেয়রিবা মফম অসি কোবিদ কম্যুনিতী স্প্রেদ তৌবগী ফিভমদা লৈরে; দোক্তর অমগী লুহোংবা য়াওরুবদা, লুহোংলিবা নুপা (বর) য়াওনা য়াওরুবা মীওই ২৩ তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইরে। কেরলাদা ঙরাং কোরোনা কেস ১০৭৮ থেংনদুনা নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না হেনগৎখিবা থেংনখি, হায়রিবা অসিদা কেস ৭৯৮তি শোক্না-শম্নরুবদগীনি, মসিগা লোইননা কেস ৬৫ অমদি হৌরকফম খঙদ্রি। হৌজিক্কী ওইনা রাজ্য অসি শিনবা থুংনা পেসেন্ত ৯,৪৫৮ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং মীওই ১,৫৮,১১৭না ওবজার্বেশন্দা থম্লি।
তামিল নাদু: তামিল নাদুদা সেক্যুরিতী পার্সোনেল অমসুং ফায়র সার্বিস স্তাফ য়াওনা রাজ ভাৱন স্তাফ ৮৪ শগোলশেল নুমিত্তা কোরোনা ইনফেক্সনগীদমক্তা তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইরে। পতাঞ্জলিনা ‘কোরোনিলগী মতাংদা থম্লিবা অথিংবা অদু লৌথোক্না মদ্রাস ঐচ.সি. হায়জখ্রে; চেন্নাই-বেজদ ওইবা ইন্দস্ত্রিয়েল ইক্যুইপমেন্ত ক্লীনিং ফার্ম অমনা ত্রেদমার্ক ইনফ্রিঞ্জমেন্ত তৌবগীদমক্তা সিভিল সুত অমা ফাইল তৌখ্রে। তি.এন.গী কোবিদকী মশিং অদু ঙরাং অনৌবা কেস ৬৪৭২ থেংনখিবগা লোইননা ১,৯২,৯৬৪ য়ৌখ্রে; ৮৮ শিখ্রে, মসিনা মশিং অদু ৩,২৩২ য়ৌহনখ্রে; চেন্নাইনা ৯০,০০০গী তাঙ্কক লান্থোকখ্রে।
কর্নাতকা: স্বাস্থ ৱায়ু, ভারতনা শাবা অহানবা নন-ইনভেসিব ভেন্তিলেতর, অসি বেঙ্গলুরুগী মনিপাল হোসপিতালশিংদা ক্লিনিকেল ত্রায়লশিং হৌরগনি। রাজ্য অসিনা অথুবা মতমদা লোকদাউন অসিনা মরম ওইরগা থবক তোক্লবা নত্রগা শেলগী ওইবা অৱাবা ময়োক্নরিবা এস.সি.অমসুং এস.তি.গী মীওইশিংদা মশা মতোমতা থবক পীজবা ঙম্নবা, শেলগী তেংবাং পীরগনি। ঙরাং অনৌবা কেস ৫০৩০ অঞসুং ৯৭ শিখিবগী পাউ লৈকি; বেঙ্গলোর সিতীদা কেস ২২০৭। অপুনবা পোজিতিব কেসশিং: ৮০,৮৬৩; এক্তিব কেসশিং: ৪৯,৯৩১; শিখিবশিং: ১৬১৬।
অন্ধ্র প্রদেশ: কৃষ্ণ জিলাগী কেলেক্তরনা হেনগৎলক্লিবা কোরোনা কেসশিং অমসুং শিবশিং অসিগী মরক্সিদা জুলাই ২৬তগী লোকদাউনগী পাউ লৈতে হায়না হায়খি। সোশিয়েল মীদিয়াদা শন্দোক্লিবা পাউশিং অদু য়ুম্ফম য়াওদে হায়না মহাক্না হায়খি। ঙরাং অনৌবা কেস ৭৯৯৮ অমসুং ৬১ শিখিবগী পাউ লৈখি। থেংনখিবা অপুনবা কোবিদ কেসশিং: ৭২,৭১১; এক্তিব কেসশিং: ৩৪,২৭২; শিখিবশিং: ৮৮৪।
তেলঙ্গানা: হাইদ্রবাদতা লৈবা লনাইগী হোসপিতালশিং, লেবশিংদা ৱারনিং পীখ্র। পেসেন্তশিংদা কোবিদ-১৯গী ফেসিলিতীশিং পীরিবা হাইদ্রবাদতা লৈরিবা লনাইগী হেল্থকেয়র ফেসিলিতীশিং অমসুং লেবোরেতরীশিংনা লান্না চৎলম্লবা মখোয়বু ফাজিনবদা কৈদৌনুংদা হিকতোক্লোই। ঙরাং অনৌবা কেস ১৫৬৭, ১৬৬১ ফগৎখি অমসুং ০৯ শিখিবা থেংনখি; কেস ১৫৬৭গী মনুংদা কেস ৬৬২দি জি.ঐচ.এম.সি.দগী থেংনখিবনি। অপুনবা কেসশিং: ৫০,৮২৬; এক্তিব কেসশিং: ১১,০৫২; শিখিবশিং: ৪৪৭; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ৩৯,৩২৭।
মহারাস্ত্র: মুম্বাইনা লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা অনৌবা ৱাখল্লোন কয়া অমা শিজিন্নখ্রে, খুদম ওইনাসেন্ত্রেল রেলৱেজনা হৌদোরকপা কনতেক্ত তৌদনা তিকেৎ চেক তৌবগী সীস্তেম। হৌজিক ফাওবদা থেংনখিবা কেস লাখ ১.০৫গী মনুংদা মুম্বাইদা এক্তিব কেস ২২,৮০০ লৈ। মহারাস্ত্রদা লৈরিবা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি লাখ ১.৪০নি।
গুজরাত: গুজরাত্তা, শগোলশেল নুমিত্তা পুন্না কেস ১,০৭৮ থেংনখ্রবা মতুংদা অপুনবা কোবিদ-১৯ কেসশিংগী মশিং অসি ৫২,০০০ হেনখ্রে। রাজ্য অসিগী কোরোনাভাইরস ইনফেক্সনগী মশীং অসি ৫২,৪৭৭দা লৈখ্রে। মসিনা রাজ্য অসিদা হৌজিক ফাওবদা নোংমদা খ্বাদগী য়াম্না হেনগৎখিবনি। অদুবু এক্তিব কেস ১২,৩৪৮ লৈদুনা গুজরাতনা লৈবাক অসিদা এক্তিব কেসশিং লৈবগী মতাংদা নিপানশুবা মফমদা লৈরি। রাজ্য অসিদা শগোলশেল নুমিত্তা ২৮শিখিবগী পাউসু লৈখি, মসিনা লাইচৎ অসিদা শিখিবগী মশীং অদু ২,২৫৭ য়ৌহনখ্রে।
রাজস্থান: ঙসি অয়ুক অনৌবা পোজিতিব কেস ৩৭৫ অমসুং ৪ শিখিবগী পাউ লৈখি, মসিনা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী মশিং অদু ৩৩,৫৯৫ য়ৌহনখ্র অমসুং শিবগী মশিংনা ৫৯৮ য়ৌখ্রে। রাজ্য অসিদগী নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না ঙসি অলৱার জিলাদা য়াম্লবা কেস ২২৪ থেংনখি।
মধ্য প্রদেশ: কোরোনাগী ত্রাঞ্জিশন হেনগৎলকপনা মরম মধ্য প্রদেশতা হন্দক চহি অসি মীয়াম তিন্দুনা রক্সাবন্ধন অমসুং ইদ-উল-জুহাগী কুম্হৈ পাংথোক্লরোই। ভোপাল মুনিসিপালনা কোনবা মফমদা ঙসি নুমিদাংগী পুং ৮দগী নুমিৎ ১০নিগী কমপ্লিৎ লোকদাউন থমজিল্লগনি। হিদাক-লাংথকশিং, ইনশাং-নাপিশিং, হৈরাশিং, শঙ্গোম্নচিংবা অসিগুম্বা খ্বাইদগী হেন্না তঙাইফদনা চংবা পোৎলমশিংগী সপ্লাইদি শোইদমক ফংহনগনি। মথ্য প্রদেশতা হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা কোবিদ-১৯গি অনৌবা কেস ৬৩২ থেংনখি, মসিনা রাজ্য অসিগী মশিং অদু ২৫,৪৭৪ য়ৌহনখি। অদুবু এক্তিব কেসশিংগী মশিংদি ৭,৩৫৫নি।
ছত্তিসগর: ছত্তিসগরদা শগোলশেল নুমিত্তা য়াম্না ৱাংলবা অনৌবা পোজিতিব কেস ৩৭১ থেংনখি। হৌজিক রাজ্য অসিগী কোবিদ-১৯গী মশিং অসি ৬,৩৭০ য়ৌখ্রে। রায়পুর খক্তদা অনৌবা পোজিতিব কেস ২০৫ থেংনখি, মথংদা কাবিরধামদগী কেস ৩৪ অমসুং রাজনন্দগাওনদগী কেস ২৩।
অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেশতা কেপিতল রিজন ইতানাগর শিনবা থুংনা রেপিদ রেসপোন্স তীমশিংনা এন্তিজেন তেস্তশিং পাংথোক্লি। তিম কুন্না তেস্ত কেম্পশিং শিংকি অমসুং তেস্ত ২৬৭২ পাংথোকখি। হায়রিবশিং অসিগী মরক্তা মীওই ৩০ পোজিতিব ওইবা থেংনখি অমসুং মখোয়শিং অদুবু প্রোতোকোলগী মতুং ইন্না য়েংশিনখ্রে। ৪২ ফখিবগা লোইননা অরুনাচল প্রদেশতা লৈরিবা অপুনা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি ৬৫৪ নি।
মনিপুর: মনিপুর ইনফোর্মেশন কমিশন্না হীজিক লৈরিবা কোবিদ-১৯গী ফিভম অমসুং রাজ্য সরকারনা লাউথোকখিবা রাজ্য পুম্বগী ওইবা লোকদাউন অসি য়েংলগা কমিশনগী ‘আপীল অমসুং ‘কমপ্লেন্ত প্রোসীদিংশিং অদু লোকদাউন অসি লৌথোক্ত্রবফাওবগী ওইনা য়ৈথোকখ্রে হায়না খঙহল্লকখ্রে। মনিপুরগী চুরচান্দপুরদা লনাইগী লেবোরেতরী স্তাফ অমা তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইবদগী কম্যুনিতীগী থাক্তা কোবিদ-১৯ শন্দোকপদগী থিংনবা য়াম্লবা কনতেক্ত ত্রেসিং এক্সরসাইজ অমা পাংথোকখ্রে।
মিজোরম: মিজারমগী মুখ্য মন্ত্রী জোরামথাঙ্গানা জিলা ৮দা ক্বারন্তিন ফেসিলিতীশিংগীদমক্তা লুপা কোতি ৩.৮৫ সেঙ্কশন তৌখ্রে।
নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা কোবিদ-১৯গী পোজিতিব কেস ৬৩ কনফার্ম তৌখ্রে। দিমাপুরদা ৪১, কোহিমাদা ২১ অমসুং পেরেনদা ১। এক্তিব কেস ৭০৭ অঞসুং ৫৩০ ফখিবগা লোইননা নাগালেন্দদা অপুনবা কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেসশিং অদু ১২৩৭ শুখ্রে।
ফেক্ত চেক
A stamp with the word Fake on a snip of a tweet posted by a twitter handle Irmak Idoya. It reads as follows:Indian airforce had crossed the border to conduct airstrike on the Nepal territories today. India conducted an airstrike in Kot Kharak Singh Pernawan near India Nepal border.In responding, we've shot down Indian jet & two Indian pilots killed.