Prime Minister's Office
Prime Minister lays foundation stone for Water Supply project in Manipur
Millions of people will have access to clean drinking water at their home with this project
Ease of Living is a necessary prerequisite for a better life and is the right of all including the poor: PM
23 JUL 2020 1:47PM by PIB Delhi
Prime Minister laid the foundation stone for the water supply project in Manipur today through a video conference.
Speaking on the occasion, Prime Minister said that even as the country is fighting relentlessly against COVID-19, Eastern and North Eastern India had also to face dual challenges of heavy rains and floods which cost many lives and rendered many homeless.
Prime Minister said the Manipur Government made all the necessary arrangements during the lockdown and special arrangements for the return of migrants.
He said about 25 lakh poor in Manipur have received free food grains under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana. Similarly, more than 1.5 lakh women in Manipur have been given the facility of free gas cylinders under the Ujjwala scheme.
Referring to the Water Supply Project, which is being implemented at a cost of Rs 3000 Crore he said it would reduce the water problems of the state and would be especially providing a huge relief to the women of the State. Shri Modi said that apart from Greater Imphal, the project would benefit 25 small towns and 1700 villages in the state. The project has been designed keeping in mind the needs of the next two decades.
He said that with this project, millions of people will have access to clean drinking water at their home and thousands of people will also get employment.
Prime Minister recalled that last year Jal Jeevan Mission was launched in the country with a target of providing piped water to more than 15 crore houses and today about one lakh water connections are being installed every day in the country, with the participation of the people.
Prime Minister said Ease of Living is a necessary prerequisite for a better life and is the right of all including the poor.
He said steps have been taken in the last 6 years, at every level, in every field, to improve the ease of living, especially for the poor. He expressed happiness that today the whole of India including Manipur is free from open defecation. He said that LPG gas has reached the poorest of the poor, every village is connected by good roads and pucca houses are being provided to the homeless.
Prime Minister said that work is on a mission mode to provide safe drinking water to every household.
Shri Modi said Better Life is also directly linked to connectivity.He said the connectivity of North East is essential for a secure and sure Atmanirbhar Bharat. He said this would give a fillip to India’s Act East Policy and that it would also provide a gate way to country’s travel and tourism sector.
He said modern infrastructure is being developed in the North East along with Roadways, Highways, Airways, Waterways and i-ways as well as gas pipelines. In the last 6 years, thousands of crores of rupees have been invested in the development of infrastructure, in the entire North East.
Prime Minister said efforts have been made to connect the four capitals of the capitals of the North East states, two lane roads to the district headquarters and all weather roads to the villages. To achieve this, he said about 3000 kilometers of roads have been laid and projects are being implemented to lay another 60000 Kilometres of roads.
He said there is a huge improvement in the area of ​​rail connectivity in the North East with projects to build new railway stations and convert the existing rail network into broad guage. Similarly, the work of connecting the capitals of every state of the North East with a rail network is going on at a fast pace for the last 2 years.
Apart from roads and railways, the air connectivity of North East is equally important. Today there are about 13 operational airports in the North East. More than 3 thousand crores rupees are being spent to modernise the existing airports in the North East including Imphal Airport, he said.
Prime Minister referred to the more than 20 national waterways including the ones in the North East, which would provide a seamless connectivity.
Prime Minister said North East is a representative of India’s Cultural diversity and Cultural Strength. He said this has a great tourism potential which still remains unexplored. Prime Minister said that North East should become the growth engine of country.
Prime Minister said that today the youth and people of North East are opting for development and progress and shunning violence. He said blockades in Manipur are now a part of history.
Shri Modi said that people in Assam, Tripura and Mizoram have now abandoned the path of violence. He said the Bru- Reang refugees are moving towards a better life.
Referring to the great potential of Bamboo industry of the North East and its capacity to develop organic products, Prime Minister said that clusters are being developed for value addition and marketing of local products under the AatmaNirbhar Bharat campaign.
He said Agro Start-ups and other industries will benefit from these clusters. He said that the North East has the potential to replace India's Bamboo Import with Local Production. There is such a huge demand for incense sticks in the country, but still we import billions of rupees worth incense sticks. PM said that hundreds of crores of rupees are being invested under the National Bamboo Mission for Bamboo farmers, artists associated with handicrafts and other facilities. This will benefit the youth of the North East, the start ups here.
The Prime Minister said that many institutes are now being built in the North East for health, education, skill development, start-ups and other training. With the launch of the Sports university and a world class stadiums, Manipur will become a major hub for the country's sports talent.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মনিপুরদা ৱাতর সপ্লাই প্রোজেক্তকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
মসিগী প্রোজেক্ত অসিনা মীওই মিল্লিয়ন কয়া মখোয়গী ময়ুমদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লগনি
হেন্না নুংঙাইবা পুন্সি অমগীদমক হিংবদা লাইহনবা অসি তঙাইফদবা অমনি অমসুং লায়রবশিং য়াওনা মীওই খুদিংমক্কী হকনি: প্রধান মন্ত্রী
23 JUL 2020 1:47PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্স অমগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রীনা মনিপুরদা ৱাতর সপ্লাই প্রোজেক্তকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯ থেংনরিঙৈদা, ভারতকী নোংপোক অমসুং অৱাং-নোংপোক থংবা শরুক্তা নোং কন্নবা চুবা অমসুং ঈশিং ইচাউ মায়োক্নরি অমসুং মীওই কয়া শিহনখ্রে অমসুং মীওই কয়া ময়ুম লৈতবা মীওইশিং ওইহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লোকদাউন মনুংদা মনিপুর সরকারনা দরকার ওইবশিং পায়খৎলে অমসুং মপান্দগী হল্লকপা শিন্মীশিংগীদমক অখন্নবা থৌরাংশিং পায়খৎলে। প্রধান মন্ত্রী গরীব কলয়ান অন্ন য়োজনাগী মখাদা মনিপুরদা লায়রবা মীওই লাখ ২৫ রোম লেম্না চেঙ ফংখ্রে। উজ্জ্বালা স্কিমগী মখাদা মনিপুরগী নুপী লাখ ১.৫ হেনবদা লেম্না গ্যাস সিলিন্দরশিং পীখ্রে।
লুপা করোর ৩০০০ চঙনা পায়খৎকদৌরিবা ৱাতর সপ্লাই প্রোজেক্ত অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসিনা রাজ্য অসিদা ঈশিংগী অৱাবশিং হন্থহনগনি অমসুং মরুওইনা রাজ্য অসিগী নুপীশিংগী অৱাবা কোকহনগনি। গ্রেতর ইম্ফালগী মথক্তা প্রোজেক্ত অসিনা রাজ্য অসিগী অপীকপা তাউন ২৫ অমসুং খুঙ্গং ১৭০০০দা কান্নবা ফংহগনি। মথং চহি ২০দা দরকার ওইরক্কবা অদু য়েংলগা প্রোজেক্ত অসি দিজাইন তৌরে।
মহাক্না হায়খি মসিগী প্রোজেক্ত অসিনা মীওই মিল্লিয়ন কয়া মখোয়গী য়ুমদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংলগনি অমসুং মীওই লিশিং কয়াসু থবক ফংলগনি। মমাং চহিদা হৌদোকখিবা জল জিবন মিসন্না য়ুম করোর ১৫ হেনবদা তোতি ঈশিং পীনবা পান্দম থম্লি অমসুং মীয়াম্না শরুক য়াবদগী ঙসিদি লৈবাক অসিদা নুমিৎ খুদিংগী তোতি কন্নেক্সন লাখ ১ রোম পীরে। হেন্না নুংঙাইবা পুন্সি অমগীদমক হিংবদা লাইহনবা অসি তঙাইফদবা অমনি অমসুং লায়রবশিং য়াওনা খুদিংমক্কী হকনি।
মহাক্না হায়খি থাক খুদিংমক্তা, হিরম খুদিংমক্তা মরুওইনা লায়রবশিং হিংবদা লাইবা হেনগৎহন্নবা হৌখিবা চহি ৬ অসিদা থবক কয়া পায়খৎলে। মনিপুর য়াওনা ভারত পুম্বা ঙসিদি লমহাংদা খোঙহামদ্রে। লায়রবশিংগী মরক্তগী খ্বাইদগী লায়রবশিং এল.পি.জি গ্যাস ফংলে, খুঙ্গং খুদিংমক অফবা লম্বীশিং লৈরে অমসুং য়ুম লৈতবশিংদা চেক্কী য়ুম ফংহল্লে। য়ুমথোং খুদিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা মিসন ওইনা থবক পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি নুংঙাইবা পুন্সি অসি চৎথোক-চৎশিনগা হকথেংননা মরী লৈনৈ। অত্মানির্ভর ভারত অমা শোইদনা লৈহন্নবা অৱাং-নোংপোক্কী লম্বী-থোং ফগৎহনবা অসি তঙাইফদবনি। মসিনা ভারতকী এক্ত ইস্ত পোলিসিগী অৱাৎপা অমা মেনখৎকনি অমসুং মসিনা লৈবাক অসিগী চৎথোক-চৎশিন অমসুং তুরিজমগী থবকশিংগী থোঙ্গাল অমা ওইরগনি। অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা লম্বীশিং, হায়ৱেজশিং, এয়রৱেজশিং, ঈশিং লম্বীশিং, আই-ৱেজশিং অমসুং গ্যাস পাইপলাইনশিং য়াওনা অনৌবা মচাক-মথুমশিং শেমগৎলে। অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা চাউখৎহন্নবা হৌখিবা চহি ৬দা লুপা করোর লিশিং কয়া থাদখ্রে।
মহাক্না হায়খি অৱাং-নোংপোক রাজ্য ৪গী কোনুংশিং শম্ননবা, দিস্ত্রিক্ত হেদক্বাতরশিং লেন অনিগী লম্বী শেম্নবা অমসুং খুঙ্গংশিং নোংজু-নুংশা খাক্তনা চহি চুপ্পা চৎপা য়াগবা লম্বীশিং শেম্নবা থবকশিং পায়খৎলে। মসিগীদমক কিলোমীতর ৩০০০গী লম্বীশিং শেম্লে অমসুং অতোপ্পা কিলোমীতর ৬০০০০গী লম্বীগী প্রোজেক্তশিং পায়খৎলে। অনৌবা রেলৱেজ স্তেসনশিংগী শেমগৎনবা অমসুং হৌজিক লৈরিবা রেল নেতৱার্কশিং ব্রোদ গেজ ওন্থোক্নবা প্রোজেক্তশিং পায়খৎতুনা অৱাং-নোংপোক্কী মফমশিং রেলনা শম্নবগী থবক ফিবম য়াম্না ফগৎলে। অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংগী কোনুংশিং শম্নগদবা রেল নেতৱার্ক অমগী থবক হৌখিবা চহি ২ অসিদা য়াম্না য়াংনা পায়খৎলি।
লম্বীশিং অমসুং রেলৱেজশিংগী মথক্তা, নোংথক্কী লম্বী অসি অৱাং-নোংপোক্কী ওইনা য়াম্না মরুওই। ঙসিদি অৱাং-নোংপোক্তা এয়রপোর্ত ১৩ লৈরে। ইম্ফাল এয়রপোর্ত য়াওনা অৱাং-নোংপোক্কী হৌজিক লৈরিবা এয়রপোর্তশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা লুপা করোর লিশিং ৩ হেন্না চাদিং তৌখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অৱাং-নোংপোক্কী অমা য়াওনা লৈবাক শীনবা থুংনা পায়খৎলিবা নেসনেল ৱাতরৱেজ ২০ অসিনা অপনবা লৈতবা চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা ফংহল্লগনি। ভারতকী কলচরগী খেন্নবশিং অমসুং কলচরগী মপাঙ্গল অদুগী মীহুৎ অমা অৱাং-নোংপোক্না ওইরি। লমদম অসিদা মীয়াম্না উদ্রিবা মফম কয়া লৈদুনা তুরিজমগী খুদোংচাবা কয়া লৈরি। অৱাং-নোংপোক লমদম্না লৈবাক অসিগী গ্রোথ ইঞ্জিন অমা ওইরগনি। ঙসিদি অৱাং-নোংপোক্কী মীয়াম অমসুং নহারোলশিংনা হিংশা থাদোক্তুনা চাউখৎ-থৌরাংগী মাইকৈদা ওনশিল্লে। হৌজিক মনিপুরদা ব্লোকেতশিং অসি পুৱারিগী শরুক অমা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক অসাম, ত্রিপুরা অমসুং মিজোরমগী মীয়াম্না হিংশাগী লম্বী থাদোক্লে। ব্রু-রিয়াং রিফুজিশিং হেন্না ফবা পুন্সি অমদা চঙশিল্লে। অৱাং-নোংপোক লমদমদা ৱাগী ইন্দস্ত্রিগী খুদোংচাবা কয়া লৈরি অমসুং লমদম অসিদা ওর্গানিক্কী পোৎথোকশিং মরাংকাইনা পুথোকপা ঙম্মি। অত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা লমদম অসিগী পোৎথোকশিং মগুন হাপকৎনবা অমসুং য়োনফমগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা ক্লস্তরশিং শেমগৎলে।
মহাক্না হায়খি এগ্রো স্তার্দ-অপশিং অমসুং অতোপ্পা ইন্দস্ত্রিশিং হায়রিবা ক্লস্তরশিং অসিদগী কান্নবা ফংগনি। ভারতনা মপানদগী ৱা লৈরিবা অসি অৱাং-নোংপোক্তা পুথোক্লিবা ৱাগী পোৎথোকশিংনা মহুৎশীনবা ঙমগনি। লৈবাক অসি ধুব য়াম্না শীজিন্নরি অদুবু ঐখোয়না লুপা বিল্লিয়ন কয়াগী ধুবশিং মপান লৈবাকশিংগী লৈরি। ৱা থারিবা লৌমীশিং, ৱাগী পোৎথোকশিং শারিবা খুৎহৈবশিং অমসুং অতোপ্পা খুদোংচাবশিংগীদমক নেসনেল বেম্বু মিসনগী মখাদা লুপা করোর কয়া থাদখ্রে। মসিনা অৱাং-নোংপোক্কী নহারোলশিং কান্নবা ফংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক অৱাং-নোংপোক্তা হকশেল, ইজুকেসন, স্কিল দিবলপমেন্ত, স্তার্দ-অপস অমসুং অতোপ্পা ত্রেনিংশিংগী ইন্সতিতুৎ কয়া লিংখৎলে। স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতি অমসুং মালেম থাক্কী স্তেদিয়ম অমা লিংখৎপদগী, মনিপুর লৈবাক অসিগী অফবা শান্নরোইশিংগী অচৌবা মফম অমা ওইরগনি।