শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়
কৃষি আৰু গ্ৰাম্য শ্ৰমিকসকলৰ বাবে সৰ্বভাৰতীয় গ্ৰাহক মূল্য সূচক - জুন, ২০২০
20 JUL 2020 3:16PM by PIB Guwahati
১৯৮৬-৮৭ ক ১০০ হিচাপে ভিত্তি কৰি জুন মাহত কৃষি আৰু গ্ৰামীণ শ্ৰমিকসকলৰ বাবে সৰ্বভাৰতীয় গ্ৰাহক মূল্য সূচক প্ৰকাশিত হৈছে। প্ৰকাশিত সূচক অনুযায়ী, কৃষি শ্ৰমিকসকলৰ ক্ষেত্ৰত মূল্য সূচক জুন মাহত ১ পইণ্ট কমি ১ হাজাৰ ১৮ হৈছে আৰু গ্ৰামীণ শ্ৰমিকসকলৰ ক্ষেত্ৰতো এই সূচক ১ পইণ্ট কমি হৈছে ১ হাজাৰ ২৪। মূল্য সূচক হ্ৰাস পোৱাৰ কাৰণ হ’ল – খাদ্যশস্য, বিশেষকৈ চাউল, ৰহৰ দাইল, মচুৰ দাইল, চিনা বাদামৰ তেল, খাহীৰ মাংস, হাঁহ-কুকুৰাৰ মাংস, শাক-পাচলি আৰু ফল-মূলেৰ মূল্য হ্ৰাস পোৱাত সূচকো হ্ৰাস পাইছে।
গতিকে, সূচকৰ উত্থান-পতন বিভিন্ন ৰাজ্য ভিন ভিন হৈ থাকে। ৯ খন ৰাজ্যত কৃষি শ্ৰমিকসকলৰ ক্ষেত্ৰত মূল্য সূচক ১ – ৭ পইণ্ট বাঢ়িছে। আনফালে, ৯ খন ৰাজ্যত এই সূচক ১ – ১৯ পইণ্টকৈ হ্ৰাস পাইছে। ২ খন ৰাজ্যত সূচক স্থিতিশীল হৈ আছে। আটাইতকৈ বেছি ১ হাজাৰ ২১৪ পইণ্ট সূচক বাঢ়িছে তামিলনাডু’ত আৰু আটাইতকৈ কম ৭৮৪ পইণ্ট হ্ৰাস পাইছে হিমাচল প্ৰদেশত।
একেদৰে, গ্ৰামীণ শ্ৰমিকসকলৰ ক্ষেত্ৰতো সূচক ৯ খন ৰাজ্যত ১ ৰ পৰা ৮ পইণ্ট পৰ্যন্ত বৃদ্ধি পাইছে। আনফালে, ১০ খন ৰাজ্যত এই সূচক ২ ৰ পৰা ২০ পইণ্ট পৰ্যন্ত হ্ৰাস পাইছে। তামিলনাডুত সৰ্বাধিক ১ হাজাৰ ১৯৯ পইণ্ট বৃদ্ধি হৈ ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত সৰ্বোচ্চ স্থানত আৰু ৮৩২ পইণ্ট হ্ৰাস পাই ৰাজ্যসমূহৰ মাজত আটাইতকৈ তলত আছে হিমাচল প্ৰদেশ।
ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত কৃষি আৰু গ্ৰামীণ শ্ৰমিকসকলৰ ক্ষেত্ৰত মূল্য সূচক সৰ্বাধিক ৭ ৰ পৰা ৮ পইণ্টলৈ বৃদ্ধি পাইছে উৰিষ্যাত। ৰাজ্যখনত খাহীৰ মাংস, মাছ/শুটকি মাছ, শাক পাচলি আৰু ফলমূলৰ দাম প্ৰধানতঃ বৃদ্ধি পোৱাত সূচকত অগ্ৰগতি দেখা গৈছে। আনফালে, কৃষি আৰু গ্ৰামীণ শ্ৰমিকসকলৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰাহক মূল্য সূচক আটাইতকৈ বেছি ১৯ ৰ পৰা ২০ পইণ্টলৈ হ্ৰাস পাইছে জম্মু কাশ্মীৰত। এই কেন্দ্ৰশাসিত অঞ্চলবোৰত ফলমূল আৰু শাক পাচলিৰ দাম হ্ৰাস পোৱাত মূল্য সূচক নিম্নমুখী হৈছে।
পইণ্টৰ ভিত্তিত কৃষি শ্ৰমিকসকলৰ ক্ষেত্ৰ গ্ৰাহক মূল্য সূচকৰ মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ বিগত মে’ মাহৰ ৮.৪০ শতাংশৰ পৰা হ্ৰাস পাই ৭.১৬ শতাংশ হৈছে। একেদৰে, গ্ৰামীণ শ্ৰমিকসকলৰ ক্ষেত্ৰতো গ্ৰাহক মূল্য সূচক মে’ মাহৰ ৮.১২ শতাংশৰ পৰা হ্ৰাস হৈ জুন মাহত ৭ শতাংশ হৈছে। জুন মাহত কৃষি শ্ৰমিকসকলৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰাহক মূল্য সূচকৰ খাদ্য সংক্ৰান্তীয় সূচকত মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ ৮.৫৭ শতাংশ হৈছে আৰু গ্ৰামীণ শ্ৰমিকসকলৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰাহক মূল্য সূচকৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ হৈছেগৈ ৮.৪১ শতাংশ।
গোট
কৃষি শ্ৰমিক
গ্ৰাম্য শ্ৰমিক
মে’, 2020
জুন, 2020
মে’, 2020
জুন, 2020
সাধাৰণ সূচক
1019
1018
1025
1024
খাদ্য
977
975
982
980
পান, চুপাৰী ইত্যাদি
1665
1674
1678
1686
ইন্ধন আৰু লাইট
1105
1099
1099
1094
কাপোৰ, বিচনা চাদৰ ইত্যাদি আৰু জোতা-চেণ্ডেল
1003
1004
1022
1026
অন্যান্য
1020
1025
1025
1030

Ministry of Labour & Employment
All-India Consumer Price Index Numbers for Agricultural and Rural Labourers – June, 2020
20 JUL 2020 3:16PM by PIB Delhi
The All-India Consumer Price Index Numbers for Agricultural Labourers and Rural Labourers (Base: 1986-87=100) for the month of June, 2020 decreased by 1 points each to stand at 1018 (One thousand and eighteen) and 1024 (One thousand and twenty four) points respectively. The major contribution towards the fall in general index of Agricultural Labourers and Rural Labourers came from food, with (-) 1.82 points and (-) 1.58 points respectively, mainly due to fall in prices of rice, arhar dal, masur dal, ground nut oil, meat goat, poultry, vegetables and fruits etc.
The rise/fall in index varied from State to State. In case of Agricultural Labourers, it recorded an increase of 1 to 7 points in 9 States and a decrease of 1 to 19 points in 9 States while it remained stationary in 2 States viz. Manipur & Rajasthan State. Tamil Nadu State with 1214 points topped the index table whereas Himachal Pradesh State with 784 points stood at the bottom.
In case of Rural Labourers, it recorded an increase of 1 to 8 points in 9 States and a decrease of 2 to 20 points in 10 States while it remained stationary in Manipur State. Tamil Nadu State with 1199 points topped the index table whereas Himachal Pradesh State with 832 points stood at the bottom.
Amongst states, the maximum increase in the Consumer Price Index Numbers for Agricultural Labourers and Rural Labourers was experienced by Orissa state ( 7 points and 8 points respectively) mainly due to rise in the prices of meat goat, fish fresh/dry, vegetables and fruits and saree cotton (mill) etc. On the contrary, the maximum decrease in the Consumer Price Index Numbers for Agricultural Labourers and Rural Labourers was experienced by Jammu & Kashmir State (- 19 points and -20 points respectively) mainly due to fall in the prices of fruits & vegetables etc.
Point to point rate of inflation based on the CPI-AL and CPI-RL decreased to 7.16% and 7.00% in June 2020 from 8.40% and 8.12% respectively in May 2020. Inflation based on food index of CPI-AL and CPI-RL is at (+) 8.57% & (+) 8.41% respectively in June 2020.
Group
Agricultural Labourers
Rural Labourers
May,2020
June,2020
May,2020
June,2020
General Index
1019
1018
1025
1024
Food
977
975
982
980
Pan, Supari, etc.
1665
1674
1678
1686
Fuel & Light
1105
1099
1099
1094
Clothing, Bedding &Footwear
1003
1004
1022
1026
Miscellaneous
1020
1025
1025
1030