লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গংগী লেবররশিংগী জুন, ২০২০গী ভারত পুম্বগী কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর
20 JUL 2020 3:16PM by PIB Imphal
লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গংগী লেবররশিংগী জুন, ২০২০গী ভারত পুম্বগী কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স (বেজঃ ১৯৬৮-৮৭=১০০) অসি মথং শিৎনা পোইন্ত ১০১৮ (লিশিং অমগা তরানিপান) অমসুং ১০২৪ (লিশিং অমগা কুন মরি) ওইনবগীদমক পোইন্ত ১ তারি। লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গংগী লেবররশিংগী জেনরেল ইন্দেক্স মথং শিৎনা পোইন্ত (-) ১.৮২ অমসুং (-) ১.৫৮তা হন্থরকপগী মরুওইবা মরম অসি চেঙ, আরহর দাল, মসুর দাল, লৈবাক হৱাইগী থাউ, হামেংগী থাউ, য়েন, মনা মশীং অমসুং উহৈশিংগী মমল হন্থরকপননি।
ইন্দেক্সতা ৱাংখৎলকপা/হন্থরকপা লাক্লিবসি রাজ্য অমদগী অমদা খেন্নৈ। লৌউ-শিংউগী লেবররশিংগীদমক্তদি, রাজ্য ৯দা পোইন্ত ১দগী ৭ ফাওবা হেনহৎলকখি, অমসুং রাজ্য ৯দা পোইন্ত ১দগী ১৯দা হন্থরকপা থেংনখি অমসুং মনিপুর অমসুং রাজস্থান্দনা লেঙদনা লৈরি। তমিল নাদুনা পোইন্ত ১২১৪ লৈদুনা ইন্দেক্সকী মকোক্তা লৈরি, অদুগা হিমাচল প্রদেশনা পোইন্ত ৭৮৪ লৈদুনা খ্বাই মখাদা লৈরি।
খুঙ্গংগী লেবররশিংগীদমক্তদি, রাজ্য ৯দা পোইন্ত ১দগী ৮ ফাওবা হেনহৎলকখি, অমসুং রাজ্য ১০দা পোইন্ত ২দগী ২০দা হন্থরকপা থেংনখি অমসুং মনিপুরনা লেঙদনা লৈরি। তমিল নাদুনা পোইন্ত ১১৯৯ লৈদুনা ইন্দেক্সকী মকোক্তা লৈরি, অদুগা হিমাচল প্রদেশনা পোইন্ত ৮৩২ লৈদুনা খ্বাই মখাদা লৈরি।
রাজ্যশিং অসিগী মনুংদগী, লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গংগী লেবররশিংগী কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর অসি ওরিশাদনা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা হেনগৎপা থেংনখি (মথংশিৎনা পোইন্ত ৭তগী ৮ ফাওবা), মসিগী মরুওইবা মরমদি হামেং, ঙা অতেকপা/অকংবা, মনা মশীং অমসুং উহৈ অমসুং লশিংগী শারি (মিল) অসিনচিংবদা মমল হেনগৎপনা ওইখি। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা, লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গংগী লেবররশিংগী কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর অসি জম্মু অমসুং কাশ্মিরনা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা হন্থবা থেংনখি (মথংশিৎনা পোইন্ত -১৯ অমসুং -২০ ফাওবা), মসিগী মরুওইবা মরমদি মনা মশীং অমসুং উহৈগী মমল হন্থবনা ওইখি।
সি.পি.আই.-এ.এল. অমসুং সি.পি.আই.-আর.এল.দা য়ুম্ফম ওইরগা পোইন্ত-পোইন্তকী ওইনা ইনফ্লেসনগী চাং য়েংবদনা মে ২০২০দা মথংশিৎনা ৮.৪০% অমসুং ৮.১২% লৈরম্বদগী জুন ২০২০দা ৭.১৬% অমসুং ৭.০০% লৈখি। সি.পি.আই.-এ.এল. অমসুং সি.পি.আই.-আর.এল.গী ফুদ ইন্দেক্সনা জুন ২০২০দা মথংশিৎনা (+) ৮.৫৭% অমসুং (+) ৮.৪১% ওইখি।
কাংলুপ
লৌউ-শিংউ লেবররশিং
খুঙ্গংগী লেবররশিং
মে,২০২০
জুন ,২০২০
মে ,২০২০
জুন,২০২০
জেনরেল ইন্দেক্স
১০১৯
১০১৮
১০২৫
১০২৪
চীঞ্জাক
৯৭৭
৯৭৫
৯৮২
৯৮০
পান, সুপারি, অসিনচিংবা
১৬৬৫
১৬৭৪
১৬৭৮
১৬৮৬
ফ্যুল অমসুং লাইৎ
১১০৫
১০৯৯
১০৯৯
১০৯৪
ফি, মোনপাক ফিদক অমসুং খোঙউপ চপ্পল
১০০৩
১০০৪
১০২২
১০২৬
অতৈ-অতৈ
১০২০
১০২৫
১০২৫
১০৩০

Ministry of Labour & Employment
All-India Consumer Price Index Numbers for Agricultural and Rural Labourers – June, 2020
20 JUL 2020 3:16PM by PIB Delhi
The All-India Consumer Price Index Numbers for Agricultural Labourers and Rural Labourers (Base: 1986-87=100) for the month of June, 2020 decreased by 1 points each to stand at 1018 (One thousand and eighteen) and 1024 (One thousand and twenty four) points respectively. The major contribution towards the fall in general index of Agricultural Labourers and Rural Labourers came from food, with (-) 1.82 points and (-) 1.58 points respectively, mainly due to fall in prices of rice, arhar dal, masur dal, ground nut oil, meat goat, poultry, vegetables and fruits etc.
The rise/fall in index varied from State to State. In case of Agricultural Labourers, it recorded an increase of 1 to 7 points in 9 States and a decrease of 1 to 19 points in 9 States while it remained stationary in 2 States viz. Manipur & Rajasthan State. Tamil Nadu State with 1214 points topped the index table whereas Himachal Pradesh State with 784 points stood at the bottom.
In case of Rural Labourers, it recorded an increase of 1 to 8 points in 9 States and a decrease of 2 to 20 points in 10 States while it remained stationary in Manipur State. Tamil Nadu State with 1199 points topped the index table whereas Himachal Pradesh State with 832 points stood at the bottom.
Amongst states, the maximum increase in the Consumer Price Index Numbers for Agricultural Labourers and Rural Labourers was experienced by Orissa state ( 7 points and 8 points respectively) mainly due to rise in the prices of meat goat, fish fresh/dry, vegetables and fruits and saree cotton (mill) etc. On the contrary, the maximum decrease in the Consumer Price Index Numbers for Agricultural Labourers and Rural Labourers was experienced by Jammu & Kashmir State (- 19 points and -20 points respectively) mainly due to fall in the prices of fruits & vegetables etc.
Point to point rate of inflation based on the CPI-AL and CPI-RL decreased to 7.16% and 7.00% in June 2020 from 8.40% and 8.12% respectively in May 2020. Inflation based on food index of CPI-AL and CPI-RL is at (+) 8.57% & (+) 8.41% respectively in June 2020.
Group
Agricultural Labourers
Rural Labourers
May,2020
June,2020
May,2020
June,2020
General Index
1019
1018
1025
1024
Food
977
975
982
980
Pan, Supari, etc.
1665
1674
1678
1686
Fuel & Light
1105
1099
1099
1094
Clothing, Bedding &Footwear
1003
1004
1022
1026
Miscellaneous
1020
1025
1025
1030