কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংনা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.-২গী মখাদা চানা থক্নবা হৱাই চেঙৱাই অপুনবা ওইনা মেত্রিক তন লাখ ১৯.৩২ হোনখি
আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা চানা থক্নবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন ২,৪৩,০৯২ কান্নবা ফংখ্রবা কোতি ২.৪০দা মেদা অমসুং কান্নবা ফংখ্রবা কোতি ২.৪৭দনা জুন ২০২০দা য়েন্থোকখি; রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা চানা মেত্রিক তন ১১,৬৭৮ য়েংথোকখি
22 JUL 2020 6:37PM by PIB Imphal
অপুনবা ওইনা লৈরিবা চানবা পোৎলমগী চাং:
তাং ২১.০৭.২০২০দা থোকখিবা ফুদ কোরপোরেসন ওব ইন্দিয়াগী রিপোর্ত মতুং ইন্না এফ.সি.আই.দা হৌজিক্কী ওইনা চেঙ মেত্রিক তন লাখ ২৫৩.২৮ অমসুং গেহু মেত্রিক তন লাখ ৫৩১.০৫ লৈ। মসিনা অপুনবা ওইনা চানবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন ৭৮৪.৩৩ লৈরি (মসিদা হৌজিক-হৌজিক গোদাউন্দা য়ৌরক্ত্রিবা লৈবদা ঙাইরিবা ফৌ অমসুং গেহুদি থাদে)। নফসা, পি.এম.জি.কে.ৱাই. অমসুং অতোপ্পা য়াইফ থৌরাংগী ওইবা থৌশিলশিংগীদমক থা অমগী ওইনা চানবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ৯৫ মথৌ তারি।
লোকদাউন হেক হৌবদগী চানবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ১৩৯.৯৭ হোনখ্রে অমসুং রেল রেক ৪৯৯৯দা পুখ্রে অমসুং অপুনবা চানবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ২৮৫.০৭না জুন ৩০, ২০২০ ফাওবদা পুথোকখ্রে। জুলাই ১, ২০২০দগী চানবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ২৬.৬৯ পুথোকখ্রে অমসুং রেল রেক ৯৫৩ শীজিন্নদুনা পুখ্রে। রেল লম্বী নত্তবদা পুথোক পুশিন তৌবগী থবক অসি কংফাল অমসুং ঈশিংগী লম্বীদসু পুখি। অপুনবা ওইনা চানবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ৫০.৯১ জুলাই ১, ২০২০দগী হৌদুনা পুখি। চানবা হৱাই চেঙৱাই অপুনবা মেত্রিক তন লাখ ১.৬৩না অৱাং নোনপোক লমদমশিংদা জুলাই ১, ২০২০দগী পুখি।
প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা- ১
চানবা হৱাই চেঙৱাই (চেঙ/গেহু):
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা, এপ্রিল, মে অমসুং জুন থা ৩গী ওইনা অপুনবা চানবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ১১৯.৫ (চেঙ মেত্রিক তন লাখ ১০৪.৩ অমসুং গেহু মেত্রিক তন লাখ ১৫.২) তঙাইফদবগী মনুংদা চেঙ মেত্রিক তন লাখ ১০১.৫১ অমসুং গেহু মেত্রিক তন লাখ ১৫.০১ তোঙান-তোঙানবা রজায় অমসুং য়ু.তি.শিংদা পুখি। অপুনবা চানবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ১১৭.০৮হোনখি। এপ্রিল ২০২০গী ওইনা চানবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ৩৭.৪৩ (৯৪%) কান্নবা ফংখ্রবা মীওই কোতি ৭৪.৮৬দা ফংহনখি, মে ২০২০দনা অপুনবা চানবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ৩৭.৪১ (৯৪%)বুনা কান্নবা ফংখ্রবা মীওই কোতি ৭৪.৮২দা য়েন্থোকখি অমসুং জুন ২০২০গী ওইনা চানবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ৩৬.১৯ (৯১%)বুনা কান্নবা ফংখ্রবা মীওই কোতি ৭২.৩৮দা য়েন্থোকখি (জুন থাগী য়েন্থোকপসি হৌজিকসু চত্থরি)। থা অহুম অসিগী য়েন্থোকপগী অপুনবা চাংচৎ অসি চাদা ৯৩নি।
হৱাইঃ
হৱাইগী মতাংদদি, থা অহুমগী অপুনবা ওইনা তঙাইফদবগী চাং অসি মেত্রিক তন লাখ ৫.৮৭নি। হৌজিক ফাওবদা হৱাই মেত্রিক তন লাখ ৫.৮৩ রাজ্য অমসুং য়ূ.তি.শিংদা থাদোকখ্রে অমসুং মেত্রিক তন লাখ ৫.৭৯ রাজ্য অমসুং য়ূ.তি.শিংদা য়ৌখ্রে অমসুং হৱাই মেত্রিক তন লাখ ৪.৮৯না য়েন্থোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা-২:
চেঙ-চাক (চেঙ/গেহু)
জুলাই ১, ২০২০দগী হৌদুনা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা ২ হৌখ্রে, হায়রিবসি নবেম্বর ২০২০ ফাওবা মখা চত্থখিগনি। মসিগী মতম অসিগী মনুংদা, চেঙ-চাক অপুনবা ওইনা কান্নবা ফংগদবা মীওই ৮১দা মেত্রিক তন লাখ ২০১ য়েন্থোক্কনি, মসিগী চনা মপুম মেত্রিক তন লাখ ১২না ইমুং কোতি ১৯.৪দা য়েন্থোক্কনি।
অপুনবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ২০১.০৮ পি.এম.জি.কে.ৱাই.গীদমক রাজ্য অমসুং য়ূ.তি.শিংদা থা ৫গী ওইনা জুলাইদগী নবেম্বর ২০২০ ফাওবগী কাইথখ্রে। মসিদা গেহু মেত্রিক তন লাখ ৯১.১৪ অমসুং চেঙ মেত্রিক তন লাখ ১০৯.৯৪ য়াওরি। হৱাই চেঙৱাই অপুনবা ওইনা মেত্রিক তন লাখ ১৯.৩২ তোঙান-তোঙানবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা ফংহনখ্রে। মসিগী থৌসিল অসিগী মখাদা অচঙবা শেনফম লুপা কোতি ৭৬,০৬২ গী চাদা ১০০ ভারত সরকারনা পুথোক্লি। গেহু খক্তমক ফংবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ৪ লৈরি, চেঙ ফংখিবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ১৫ লৈরে অমসুং চেঙ অমসুং গেহু ফংখিবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ১৭ লৈরে।
হৱাইঃ
হৱাইগী ওইনদি, মথংগী থা মঙাগী অপুনবা ওইনা তঙাইফদবগী চাং অসি মেত্রিক তন লাখ ১২নি। মসিগী থৌসিল অসিগী মখাদা অচঙবা শেনফম লুপা কোতি ৬৮৪৯ গী চাদা ১০০ ভারত সরকারনা পুথোক্লি। অপুনবা ওইনা হৱাই মেত্রিক তন লাখ ১০.৩৮ (তুর- মেত্রিক তন লাখ ৫.৪৮, মুং – মেত্রিক তন লাখ ১.১৩, উরাদ- মেত্রিক তন লাখ ২.১৯, চনা- মেত্রিক তন লাখ ১.৩০ অমসুং মসুর- মেত্রিক তন লাখ ০.২৭) অসি তাং ১৫.৭.২০২০ ফাওবদা পৈদুনা লৈখি। চাউরাক্না চনা মেত্রিক তন লাখ ২২.৫২দি পি.এস.এস. স্তোক্তা লৈ অমসুং মেত্রিক তন লাখ ১.৩০না পি.এস.এফ. স্তোক্তা লৈ।
মাইগ্রেন্ত লেবরশিংদা য়েন্থোকখিবা হৱাই চেঙৱাইঃ (আত্মনির্ভর ভারত পেকেজ)
আত্মনির্ভর ভারত পেকেজগী মখাদা ভারত সরকারনা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ৮ নফসা নত্রগা রাজ্যগী স্কিম ওইরিবা পি.দি.এস. কার্দ পায়দবা মাইগ্রেন্ত লেবর, লমদনলিবা মীওইশিং অমসুং লৈজদ্রবা ইমুংশিংদা কোতি ৮দা য়েন্থোক্নবা ৱারেপ লৌখি। মে অমসুং জু থাগী ওইনা মাইগ্রেন্ত খুদিংমক্তা মী অমমমদা লেম্না চেঙ কিল্লো ৫ পীগদবনি। রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংনা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ২,৪৩,০৯২ কান্নবা ফংগদবা মীওইশিংগীদমক য়েন্থোকখি (মেদা কোতি ২.৪০ অমসুং জুন্দা কোতি ২.৪৭)।
ভারত সরকারনা মাইগ্রেন্ত ইমুং মনুং কোতি ১.৯৬কীদমক চনা মেত্রিক তন লাখ ৩৯,০০০ কাইথখি। মমাংদা পাখিবগুম, নফসা নত্ত্রগা রাজ্যগী পি.দি.এস. কার্দ পায়দবা মাইগ্রেন্ত লেবর, লমদনবা অমসুং লৈজদ্রবা ইমুং কোতি ৮দা ইমুং অমদা গ্রাম/দাল কিল্লো ১ মে অমসুং জুন থাগী ওইনা লেম্না য়েন্থোকখি। মসিগী গ্রাম/দালগী এলোকেসন অসি রাজ্য-রাজ্যগী তঙাইফদবগী চাং য়েংদুনা পীখি। চাউরাক্না চনা মেত্রিক তন ৩৩,৭৪৫দি রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংগীদমক কাইথখি। অপুনবা চনা মেত্রিক তন ৩৩,৩৭৮না রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংনা পুখি। অপুনবা চনা মেত্রিক তন ১১,৬৭৮না রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা য়েন্থোকখি।
হৱাই চেঙৱাই লৈশিনবগী চাং:
তাং ২১.০৭.২০২০ ফাওবদা অপুনবা ওইনা গেহু মেত্রিক তন লাখ ৩৮৯.৭৪ (আর.এম.এস. ২০২০-২১) অমসুং চেঙ মেত্রিক তন লাখ ৭৫১.১০ (কে.এম.এস. ২০১৯-২০) লৈশিনখি।
লৈবাক অমা রাসন কার্দ অমাঃ
জুন ১, ২০২০ ফাওবদা, লৈবাক অমা রাসন কার্দ অমগী থৌসিল রাজ্য/য়ু.তি. ২০ মমিং ওইনা পল্লবদা – অন্ধ্র প্রদেশ, বিহার, দমন অমসুং দিয়ু (দাদ্রা অমসুং নগর হাবেলি), গোৱা, গুজরাৎ, হরিয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, ঝার্খন্দ, কেরলা, কর্নাতাকা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্রা, মিজোরম, ওরিশা, পঞ্জাব, রাজস্থান, সিক্কিম, উত্তর প্রদেশ, তেলঙ্গানা, অমসুং ত্রিপুরানি। মার্চ ৩, ২০২১ ফাওবদা লেমহৌরিবা রাজ্য পুম্নমক লৈবাক অমা রাসন কার্দ অমগী থৌসিল ফংহল্লগনি অমসুং ভারত পুম্বদা চৎনহল্লগনি। লেমহৌরিবা রাজ্যশিংদা থৌসিল অসিগী অকুপ্পা মরোল অমসুং ফিবমদু মখা পীরিঃ
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
ইপোসকী %
রাসন কার্দকী অধার সিদিং (%)
থৌসিল অসিদা য়াওরবা য়াবা তাং
অন্দমান অমসুং নিকোবার
৯৬%
৯৮%
ওগস্ত ১, ২০২০
মনিপুর
৬১%
৮৩%
ওগস্ত ১, ২০২০
নাগালেন্দ
৯৬%
৭৩%
ওগস্ত ১, ২০২০
জম্মু অমসুং কাস্মির
৯৯%
১০০%
থৌসিল অসি ওগস্ত ১, ২০২০দা জিল্লা খরদা চৎনরগনি অমসুং লেমহৌরিবা জিল্লাশিংদনা নবেম্বর ১, ২০২০দা চৎনগনি
ছতিশগর
৯৮%
৯৮%
ওগস্ত ৩১, ২০২০
উত্তরাখন্দ
৭৭%
৯৫%
সেপ্তেম্বর ১, ২০২০
তমিল নাদু
১০০%
১০০%
ওক্তোবর ১, ২০২০
লদ্দাখ
১০০%
৯১%
ওক্তোবর ১, ২০২০
দিল্লী
০%
১০০%
ওক্তোবর ১, ২০২০
১০
মেঘালয়
০%
১%
দিসেম্বর ১, ২০২০
১১
নোংচুপ বেঙ্গাল
৯৬%
৮০%
জনুৱারী ১, ২০২০
১২
অরুনাচল প্রদেশ
১%
৫৭%
জনুৱারী ১, ২০২০
১৩
অসম
০%
০%
১৪
লকশদীপ
১০০%
১০০% (দি.বি.তি.)
১৫
পুদুচেরী
০%
১০০% (দি.বি.তি.)
দি.বি.তি.
১৬
চন্দিগর
০%
99%(দি.বি.তি.)
দি.বি.তি.

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Total 19.32 LMT food grains lifted by the States and UTs under PMGKAY-2
Under Atma Nirbhar Bharat Abhiyan 2,43,092 MT of food grains distributed to 2.40 crore beneficiaries in May and to 2.47 crore beneficiaries in June 2020; 11,678 MT chana also distributed by the States and UTs
22 JUL 2020 6:37PM by PIB Delhi
Total food grain stock:
As per the Food Corporation of India report dated 21.07.2020, FCI currently has 253.28 LMT rice and 531.05 LMT wheat. Hence, a total of 784.33 LMT food grain stock is available (excluding the ongoing purchase of wheat and paddy, which have not yet reached the godown). About 95 LMT food grains is required for a month under NFSA, PMGKAY and other welfare schemes.
Since the lockdown, about 139.97 LMT food grains have been lifted and transported through 4999 rail rakes and total 285.07 LMT food grains have been transported till 30th June 2020. Since 1st July 2020, 26.69 LMT food grains have been lifted and transported through 953 rail rakes. Apart from the rail route, transportation was also done through roads and waterways. A total of 50.91 LMT food grains has been transported since 1st July 2020. Total 1.63 LMT food grains have been transported to the North-Eastern States since 1st July 2020.
Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana-1
Food grain (Rice/Wheat):
Under the PMGKAY, for the 3 months April, May and June 2020, a total of 119.5 LMT food grains (104.3 LMT rice and 15.2 LMT wheat) was required of which 101.51 LMT rice and 15.01 LMT wheat have been lifted by various States and UTs. A total of 117.08 LMT food grains has been lifted. In the month of April 2020, 37.43 LMT (94 %) food grains have been distributed to 74.86 crore beneficiaries, in May 2020, total 37.41 LMT (94%) food grains distributed to 74.82 crores beneficiaries and in the month of June 2020, 36.19 LMT (91%) food grains have been distributed to 72.38 crores beneficiaries (distribution of June month is still on). Total average distribution in three months is around 93 percent.
Pulses:
As regards Pulses, the total requirement for the three months was 5.87 LMT. So far, 5.83 LMT Pulses have been dispatched to States/UTs and 5.79 LMT have reached the States/UTs, while 4.89 LMT pulses have been distributed.
Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana-2:
Food grain (Rice/Wheat):
Since 01 July 2020, the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana 2 has started, which will continue till November 2020. During this period, a total of 201 LMT food grains will be distributed among 81 crore beneficiaries, as well as a total of 12 LMT whole chana will be distributed among 19.4 crore families.
A total of 201.08 LMT food grains have been allocated for PMGKAY-2 to States and UTs for the 5 months period July to November 2020. This includes 91.14 LMT wheat and 109.94 LMT rice. A total of 19.32 LMT food grains have been lifted by various States and UTs. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs. 76,062 crores under this scheme. Only wheat has been allocated to 4 States and UTs, rice has been allocated to 15 States/UTs and both rice and wheat have been allocated to the remaining 17 States/UTs.
Pulses:
As regards Pulses, the total requirement for the next five months is 12 LMT. Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs 6849 crore under this scheme. A total of 10.38 LMT pulses (Toor-5.48 LMT, Moong-1.13 LMT, Urad-2.19 LMT, Chana-1.30 LMT and Masur-0.27 LMT ) is available in the stock as on 15.7.2020. Around 22.52 LMT chana is available in PSS stock and 1.30 LMT chana is available in PSF stock.
Food grain distribution to migrant labourers: (Atma Nirbhar Bharat Package)
Under Atma Nirbhar Bharat package, Government of India had decided that 8 LMT food grains will be provided to projected 8 crore migrant labourers, stranded and needy families, who are not covered under NFSA or State scheme PDS cards. 5 kg of food grain per person was to be distributed free of cost for the months of May and June to all migrants. The states and UTs have lifted 6.39 LMT of food grains. States and UTs have distributed 2,43,092 MT of food grains to (in May 2.40 crore and in June 2.47 crore) beneficiaries.
The Government of India also approved 39,000 MT chana for projected 1.96 crore migrant families. An estimated 8 crore migrant labourers, stranded and needy families, who are not covered under NFSA or State scheme PDS cards would be given 1 kg of gram/dal per family for the month of May and June for free. This allocation of gram/dal is being done according to the need of the states. Around 33,745 MT chana have been dispatched to the states and UTs. A total 33,378 MT chana has been lifted by various States and UTs. Total 11,678 MT chana has been distributed by the states and UTs.
The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs. 3,109 crores for food grain and Rs 280 crores for gram under this scheme. The time period for distribution of balance of allocated free food grains to beneficiaries of Atma Nirbhar Bharat Abhiyan has been further extended till 31st August 2020.
Food grain Procurement:
As on 21.07.2020, total 389.74 LMT wheat (RMS 2020-21) and 751.10 LMT rice (KMS 2019-20) were procured.
One Nation One Ration Card:
As on 01 June 2020, the One Nation One Ration Card scheme is enabled in 20 States/UTs, namely – Andhra Pradesh, Bihar, Daman & Diu (Dadra and Nagar Haveli), Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jharkhand, Kerala, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Mizoram, Odisha, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Uttar Pradesh, Telangana and Tripura. By 31st March 2021 all remaining States will be added to One Nation One Ration Card scheme and the scheme will be operational all over India. The details and status of the scheme in remaining States/UTs under One Nation One Ration Card is as follows: -
S.
No
State
% of ePoS
Aadhar Seeding of Ration Cards (%)
Expected date of joining the scheme
1
Andaman and Nicobar
96%
98%
1st August 2020
2
Manipur
61%
83%
1st August 2020
3
Nagaland
96%
73%
1st August 2020
4
Jammu and Kashmir
99%
100%
Scheme will implement in some districts on 1st August 2020 and in remaining districts from 1st November,2020
5
Chhattisgarh
98%
98%
31st August 2020
6
Uttarakhand
77%
95%
1st September 2020
7
Tamil Nadu
100%
100%
1st October 2020
8
Ladakh
100%
91%
1st October 2020
9
Delhi
0%
100%
1st October 2020
10
Meghalaya
0%
1%
1st December 2020
11
West Bengal
96%
80%
1st January 2021
12
Arunachal Pradesh
1%
57%
1st January 2021
13
Assam
0%
0%
14
Lakshadweep
100%
100% (DBT)
15
Puducherry
0%
100% (DBT)
DBT
16
Chandīgarh
0%
99%(DBT)