ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆସନ୍ତାକାଲି ମଣିପୁର ଜଳଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ
22 JUL 2020 11:34AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆସନ୍ତାକାଲି (ଜୁଲାଇ 23) ମଣିପୁର ଜଳଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍‌ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦିତ ହେବ । ଇମ୍ଫାଲଠାରେ ଏହି ଅବସରରେ ରାଜ୍ୟର ରାଜ୍ୟପାଳ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳର ସଦସ୍ୟ, ସାଂସଦ ଓ ବିଧାୟକମାନେ ଯୋଗଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି ।
ହର୍‌ ଘର୍‌ ଜଲ୍‌ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ 2024 ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ସବୁ ପରିବାରକୁ ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣର ନିରାପଦ ପାନୀୟଜଳ ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଜଳଉତ୍ସର ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପରିତ୍ୟକ୍ତ ଜଳର ବିଶୋଧନ, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ବର୍ଷା ଜଳ ଅମଳ ଏବଂ ଜଳ ପୁନଃକ୍ଷରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମୌଳିକ ଜଳଉତ୍ସକୁ ସର୍ବଦା ବ୍ୟବହାର ଉପଯୋଗୀ ରଖିବା ଏହି ଯୋଜନାର ଏକ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ଦିଗ । ସେଥିପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଯଥୋଚିତ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି ।
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ଗୋଟିଏ ଜନଗୋଷ୍ଠୀ ପାଇଁ ଜଳର ଆବଶ୍ୟକତା, ଏହାର ସଂରକ୍ଷଣ, ଉପଯୁକ୍ତ ବିନିଯୋଗ ଆଦି ସଂପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା, ସୂଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ଏକ ଜନଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବା ସହିତ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଚାରରେ ଏହାକୁ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରଖିବା ପାଇଁ ସରକାର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି ।
ଭାରତରେ ଏବେ ପ୍ରାୟ ମୋଟ 19 କୋଟି ପରିବାର ବସବାସ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ମାତ୍ର 24 ଶତାଂଶଙ୍କ ପାଖରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳ ସୁବିଧା ପାଇବା ପାଇଁ ଟ୍ୟାପ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି । ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନରେ 14 କୋଟି 33 ଲକ୍ଷ 21 ହଜାର 49 ପରିବାରକୁ ଅଂଶୀଦାର ଭିତ୍ତିରେ ପାଇପ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସମୁଦାୟଙ୍କୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି ।
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଯୋଜନାରେ ଭାରତ ସରକାର ମଣିପୁରକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏଥିରେ 1185 ଗାଁର 1 ଲକ୍ଷ 42 ହଜାର 749 ପରିବାରକୁ ପାଇପ ଜଳ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ରାଜ୍ୟରେ ଆଉ ଯେଉଁ ପରିବାର ବାକି ରହିଲେ ସେଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଅତିରିକ୍ତ ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବେ । ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ବିଭାଗରୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ଅର୍ଥ ଅଣାଯାଇପାରିବ ।
ବାହ୍ୟ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ମଣିପୁର ଜଳଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରେଟର ଇମ୍ଫାଲ ପ୍ଲାନିଂ ଏରିଆରେ ପିଇବା ପାଣି ସୁବିଧା ନ ଥିବା, ଅବଶିଷ୍ଟ ସବୁ ଘର, ରାଜ୍ୟର 25ଟି ସହର ଏବଂ 1731ଟି ଗ୍ରାମରେ ପାଇପ ପାଣି ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ । ଏହାଫଳରେ ମଣିପୁରରର 16ଟି ଜିଲ୍ଲାର 2 ଲକ୍ଷ 80 ହଜାର 756 ପରିବାର ଉପକୃତ ହେବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ମୋଟ 3054.58 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ କରାଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଋଣ ନିଉ ଡେଭଲପ୍‌ମେଣ୍ଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଯୋଗାଇଦେବ । 2024 ସୁଦ୍ଧା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ।

Prime Minister's Office
PM to lay Foundation Stone for Manipur Water Supply Project on 23rd July 2020
22 JUL 2020 11:34AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will lay the foundation Stone for Manipur Water Supply Project on 23rd July 2020 through video conferencing. The Governor, Chief Minister of Manipur and his cabinet colleagues, MPs and MLAs are expected to join the program from Imphal.
Government of India initiated the Jal Jeevan Mission to provide safe and adequate quantity drinking water to every rural household of the country by 2024 with the motto “Har Ghar Jal”. The programme also implement source sustainability measures as mandatory elements, such as recharge and reuse through grey water management, water conservation, rain water harvesting.
The Jal Jeevan Mission is based on a community approach to water and has extensive Information, Education and Communication as a key components of the mission. It looks to create a Jan Andolan for water, thereby making it everyone’s priority.
There are about 19 crore households in India. Only 24% have Freshwater Household Tap Connections (FHTCs). The Mission aims to provide 14, 33, 21,049 households with FHTC through partnership of all stakeholders including inter alia the State governments, Panchayat Raj Institutions and local communities.
Government of India has provided funds under Jal Jeevan Mission to Manipur for FHTCs to cover 1,185 habitations with 1, 42,749 households. Government of Manipur has planned to cover the remaining households through additional sources of funding including funds from Department for Development of North Eastern Region.
An externally funded project, the Manipur Water Supply project was designed to provide FHTCs to remaining households in Greater Imphal Planning area, 25 Towns and for 1,731 rural habitations covering 2,80,756 households in 16 Districts of Manipur. Manipur Water Supply Project is an important component of efforts of the State government to achieve the goal of Har Ghar Jal by 2024. The project outlay is about Rupees 3054.58 Crores with a loan component funded by New Development Bank.