সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই., দুর্গাপুরনা ৱার্কপ্লেসকীদমক কোবিদ প্রোতেক্সন সিস্তেম (সি.ও.পি.এস.) পুথোকখ্রে
19 JUL 2020 12:04PM by PIB Imphal
সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই., দুর্গাপুরনা থবক মফমগীদমক হৌজিক ওইরিবা লায়চৎ অসিগী গেম-চেন্জর ওইনা কোবিদ প্রোতেক্সন সিস্তেম (সি.ও.পি.এস.)পুথোকখ্রে। প্রোফেসর (দাঃ) হারিস হিরানি, দাইরেক্তর, সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই., দুর্গাপুরনা সি.ও.পি.এস. ৱার্কপ্লেস কোংগ্লোমেরেসন ওব তেক্নোলোজিদা হায়খি মদুদি, “হেল্থকেয়রদা থবক শুরিবা খক্তা নত্তনা কনাগুম্বা ওর্গানাইজেসন ফ্রনলোইন সেক্যুরিতি গার্ড অমবু নারবা মীওই অমদগী নৎত্রগনা মহীক পক্লবা পোৎ অমদগী কোবিদ শন্দোক্নরকপা য়াই। সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই., দুর্গাপুরনা, ইকুই কুইদনা, থবক অয়াম্বা লায়না তৌবা য়ান্নবা দিজিতেল এন্ত্রী মেনেজমেন্ত সিস্তেম অমা শেমগৎলগনি অমসুং মসি আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অমদি ইন্তরনেত ওব থিঙ্কসদা বেজ তৌবা ওইগনি। সি.ও.পি.এস. ৱার্কপ্লেসতা য়াওরিবসি খুৎনা শোক্তনা শিজিন্নবা নুংশা মঙালদা বেজ তৌবা ইন্তিলিজেন্ত মাস্ক ওতোমেতেত দিশ্পেন্সিং য়ুনিৎ কম থরমেল স্কেন্নর (ইন্তেলি.এম.এ.এস.তি.), তসলেস ফৌকেত (তি.ও.য়ু.এফ) অমসুং ৩৬০কার ফ্লসশরশিংসু হৌজিক তেক্নোলোজি ত্রান্সফর অমদি প্রদক ওর্দরগীদমক ফংলে।
দাঃ হিরানি মখাতানা হায় মদুদি, “সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই., দুর্গাপুরনা পান্দম থম্লী মদুদি স্তার্ত-অপ ইন্তরপ্রেন্যুরশিংবু মখোয়গী তেক্নোলোজি চাওখৎহনবা অমসুং মখোয়গী ইন্নোভেতিব পোতেন্সিয়েল প্লেতফোর্ম শেম্বদা মতেং পাংবা। সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না ইন্দিয়াদা পুথোকপা পোৎলমশিং চাওখৎঙনবা হায়বদি ভারত সরকারনা হৌদোকপা আতমা-নির্ভার ভারত ফ্লেক্সিপ ইনখৎপা।
সি.ও.পি.এস. অসি মখাদা পিরিবা তেক্নোলোজিশিংগী কোংগ্লোমেরেসন্নী
1. সোলার বেজ ইন্তিলিজেন্ত মাস্ক ওতোমেতেত দিশ্পেন্সিং য়ুনিৎ কম থরমেল স্কেন্নর (ইন্তেলি.এম.এ.এস.তি.)-সোলার বেজ ই্ন্তেলি.এম.এ.এস.তি. হায়বসি য়াম্না শিংবা হকচাংগী তেম্পেরেচর খংন্নবা অমসুং মীওই অমবু মায়গী মাস্ক উপ্পা নত্ত্রগা উপ্তবা খংদোক্নবা সোফ্তৱায়র অমনি। মায়গী মাস্ক উপ্তবা এমপ্লোয়িশিংবু এদমিনিস্ত্রেসন কাংবু অদুনা মমল পীহন্দনা মাস্ক পিগনি অদুগা কোন্না মমলদু তোলোপ্তগী ককসিনগনি। মসিদা ইন্তরনেত-ওব-থিঙ্কস শিজিন্দুনা লায়না শিজিন্নৈ। ইন-বিল্ত থরমেল স্কেন্নরনা লাইবক্তা থম্দুনা হকচাংগী তেম্পেরেচর খংদোকই অদুগা সেক্যুরিতি গার্ডতা ওদিও ভিজুএল অলর্ত পী। ইন্তেলি.এম.এ.এস.তি.না অচৌবা ওর্গানাইজেসনশিংদা সুপরভাইজরিং স্তাপশিংবু শোই –ঙাম্দবা অমসুং লৌখৎফম থোক্পা থবকশিং লৌখৎপদা মতেং পাংই। ইন্তেলি.এম.এ.এস.তি.না মাস্ক দিস্পেন্সিংদা বেজ তৌবা আইদেন্তিতি কার্ড অমসুং এতেন্দেন্স সিস্তেম পিরি। ফেসিএল রিকোক্নিসন বেজ তৌবা অমসুং কার্ড বেজ তৌবা এতেন্দেন্স সিস্তেম অথুবা মতম্দা শেম্লগনী অমসুং ওফিস অমদি ইন্দস্ত্রীগী অকোয়বশিং লোয়ননা স্কুল অমসুং কোলেজ কেম্পসশিংদা কান্নবা পীরগনি। মসিগী থৌওং অসিনা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অমসুং ইন্ফোর্মেসন তেক্নোলোজি শিজিন্নদুনা রিএল-তাইম রিজল্তস ফংই লোয়ননা ওর্গানাইজেসন অমগী হুমেন রিসোর্ছ দেতা ফংই। ইন্তেলি.এম.এ.এস.তি. অসি মৈ মুৎখিবদা সোলার পৱারনা শিল্লী। ইন্তেলি.এম.এ.এস.তি. অসি সোলার পৱারগা অমসুং ইলেক্ত্রিকা পুন্না ৪০-৫০ ৱাত চংই।
1. তস্তলেস ফুকেত (তি.ও.য়ু.এফ) -তস্তলেস ফুকেত (তি.ও.য়ু.এফ) অসি য়ুম অমসুং ওফিসশিংগীদমক হৌদোক্পনী। সিস্তেম অসি দিস্পেন্স লিকুইত সোপ অমসুং ফুকেত্তগী সেকেন্দ ৩০ খেৎনহন্দুনা সরকারনা পিবা গাইদলাইন ইল্লি। ফুকেত অসি ৱাস-বেসিন অমদা ইরাই লাইনা পানবা য়াই অমসুং প্লগ এন্দ প্লে মোদ য়াওবনা ইন্সতোল তৌবা লাই। সিস্তেম দিস্পেন্স অসি সেকেন্দ ৩০ খেৎনহন্দুনা লোকেল সরকারনা পিরিবা অদু ওইহল্লি। হায়রিবা দিস্পেন্সিং সিস্তেম অসিনা মহীক ফাজিনবা অমসুং ইমুংগী মীওইদা শন্দোরক্পদা থিংগনি। তেক্নোলোজি অসি শুপ্নতগী ৱাত ১০গী পৱার সপ্লাই চংই।
1. ৩৬০ কার ফ্লসর: সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না শেমগৎলিবা ৩৬০ কার ফ্লসর অসি সোদিয়ম হাইপোক্লোরাইত স্ক্রিন য়াওবা অদুগা স্পেসিয়ালাইজ নোজল দিজাইন তৌরবা মদুদা সেনিতাইজ তৌরবা ঈশিংনা কারগী মশা অমদি কাংখোংশিংবু অকনবা শাফুনা চাথোকই। ৩৬০ কার ফ্লসর অসিগী আরকিতেক্চরসি ৱাতর চেনেল ফ্রেমদা মতিক চানা স্পেসিয়ালাইজ নোজল লৈথোক লৈশিন য়ান্নবা শাবনি। ৱাতর চেনেল ফ্রেম অমসুং নোজল দিজাইন অসিনা তঙাই ফদবা ঈশিং খক্তমক চংহল্লগা অরেম্বদা মাংহন্দে। পম্প অসি শিজিন্নবদা ৭৫০ ৱাৎ খক চংই।

Ministry of Science & Technology
CSIR-CMERI, Durgapur, unveils the COVID Protection System (COPS) for Workplace
19 JUL 2020 12:04PM by PIB Delhi
CSIR-CMERI, Durgapur, unveiled the COVID Protection System (COPS) for Workplace as a game-changer in the current Pandemic Scenario. Prof. (Dr.) Harish Hirani, Director, CSIR-CMERI, Durgapur, while unveiling the COPS for Workplace conglomeration of technology, stated that, “Apart from the Healthcare Workers, the frontline Security Guards of any organisation are also very vulnerable to COVID through infected individuals and contaminated objects. CSIR-CMERI, Durgapur, in the near future will be developing a Digital Entry Management Systems whereby workflow would be automated and would be based upon Artificial Intelligence and Internet of Things. The COPS for Workplace includes contactless Solar Based Intelligent Mask Automated Dispensing Unit cum Thermal Scanner (IntelliMAST), Touchless Faucet (TouF) and 360° Car Flusher are now available for Technology Transfers and Product Orders.”
Dr.Hirani further stated that, “CSIR-CMERI, Durgapur, aims to support and align the Start-Ups and Entrepreneurs while developing its technologies to give boost to their aspirations and give them a platform to showcase their Innovative potential. CSIR-CMERI is also focused upon developing products Made in India, which will consequently boost the Atma-Nirbhar Bharat flagship initiative of the Government of India”.
The COPS is a conglomeration of the following technologies:
1. Solar Based Intelligent Mask Automated Dispensing Unit cum Thermal Scanner (IntelliMAST)-The Solar Based IntelliMAST is an Intelligent surveillance kiosk which identifies the body temperature and whether an individual is wearing Face Mask or not through customised Software solutions. The information about an employee not wearing a Face Mask is provided to the Administration for Cashless delivery of the Mask and later deduction of the price from the Salary. In this regard the system harnesses Internet-of-Things in a seamless manner. The in-built Thermal Scanner detects probable rise in Body Temperature through forehead scanning and audio visual alert the Security Guards. The IntelliMAST will help ensure safety of supervising staff and implementation of precautionary measure in any large organization. The IntelliMAST will also facilitate Identity Card based Mask Dispensing & Attendance System. Facial Recognition based &ID Card based Attendance System will be incorporated into the system in the near future and therefore may act as a comprehensive solution for Office & Industrial Complexes as well as School & College campuses. This system uses Artificial Intelligence and Information Technology to give real-time results and can be synchronised with the Human Resource Data of any organisation for any real-time data response and dissemination of information. The IntelliMAST system is backed up by Solar Power for uninterrupted Power Supply during blackouts. The power supply requirement of the IntelliMAST is 40-50 Watts sourced through a Hybrid combination of Solar Power & Electricity.
1. Touchless Faucet (TouF)-The Touchless Faucet (TouF) is being launched for households and Office Spaces. The system dispenses Liquid Soap and Water from the same Faucet with a time-gap of 30 seconds, which is as per the latest Government guidelines. The Faucet can be very easily mounted on top of any Wash-Basin and will be available in Plug and Play mode for very easy installation. This System dispenses Water 30 seconds after dispensing Soap in a Touch-free Mechanism as per Local Government guidelines and can be very easily mounted on top of household wash basins. This domestic variant of the Dispensing system will help in arresting the contamination and help in further containing the spread of infection among the family members, for any asymptomatic individual. The technology has a power supply requirement of only 10 Watts.
1. 360° Car Flusher: The CSIR-CMERI developed 360° Car Flusher is a Sodium Hypochlorite Water Screen which uses specialised Nozzle Design to ensure that the Sanitizer Diffused Water is evenly spread over and under the Car Body/Wheels with adequate Water Force and coverage. The Architecture of the 360° Car Flusher is based upon a Water Channel Frame with appropriate number of specialised Nozzles which can be customised and modified as per the specific requirements of any particular organisation. The Water Channel Frame and Nozzle Design of the Flusher have been optimised to ensure Water Efficiency and reduce Water Wastage. It requires 750 watts of power required to run a pump.