Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
KVIC opens state-of-the-art Footwear Training Center for Leather Artisans in Delhi
16 JUL 2020 5:38PM by PIB Delhi
The first-of-its-kind footwear training center in Delhi to train the marginalized community of leather artisans was inaugurated by Khadi and Village Industries Commission (KVIC) Today. The center has been established with the technical knowhow of Central Footwear Training Institute (CFTI), Agra, a unit of the Ministry of MSME. The “KVIC-CFTI Footwear Training Cum Production Center” located at Gandhi Darshan, Rajghat, will provide a comprehensive 2-months training program to leather artisans for making high-quality footwear.
KVIC Chairman Shri VK Saxena while inaugurating the centre termed the leather artisans as “Charm Chikitsak” (leather doctors). The training center will also provide logistical support to the trained artisans in starting their own shoe-making business once their two-months training is successfully completed. The artisans will also be provided a tool kit worth Rs 5000 for carrying out their activities in future.
The KVIC-CFTI Footwear Training Cum Production Center equipped with advanced tool kits and machinery has been set up in a record time of less than two months. The inauguration was, however, delayed due to lockdown. Initially the training programs was designed for a batch of 40 leather artisans but keeping in view the social distancing norms in wake of Corona disease, the number has been reduced to a batch of 20 artisans. KVIC is setting up a similar footwear training center in Varanasi also.
The KVIC Chairman said the training of leather artisans or the 'charm chikitsak' is aligned with the Prime Minister’s vision of “Sabka Sath, Sabka Vikas”.
He said footwear has become an integral part of fashion and shoe-making no longer remains a menial job. “Through this training center, we are trying to rope in maximum people with shoe-making activities. The program has been so designed that in just two months time, the artisans will be able to manufacture all kinds of footwear. This will increase their income by manifold,” the KVIC Chairman said.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
শউনগী পোৎথোকশিং শাবা খুৎহৈবশিংগীদমক খোঙউপ শানবা ত্রেনিং সেন্তর অমা দিল্লীদা কে.ভি.আই.সি.না হাংদোক্লে
16 JUL 2020 5:38PM by PIB Imphal
মখল অসিগী অহানবা ওইনা শোৎথরবা কাংলুপকী শউনগী পোৎথোকশিং শাবা খুৎহৈবশিংগীদমক খোঙউপ শানবা ত্রেনিং সেন্তর অমা ঙসি দিল্লিদা কে.ভি.আই.সিনা হাংদোকখ্রে। সেন্তর অদু এম.এস.এম.ই মিনিস্ত্রিগী য়ুনিত অমা ওইরিবা, অগ্রাদা লৈবা সেন্ত্রেল ফুদৱিয়ার ত্রেনিং ইন্সতিতুৎকী তেক্নিকেলগী মতেংগা লোয়ননা লিংখৎপনি। রাজঘাতকী গান্ধী দরসন্দা লৈবা “কে.ভি.আই.সি-সি.এফ.তি.আই ফুদৱিয়র ত্রেনিং কম প্রদক্সন সেন্তর”না অফবা মগুন লৈবা খোঙউপ শানবা খুৎহৈবশিংদা থা অনিগী ত্রেনিং পীগনি।
সেন্তর অসি খুৎহৈবশিংগী “চার্ম চিকিতসক”(শউনগী দোক্তরশিং)নি হায়না কে.ভি.আই.সিগী চেয়রমেন ভি.কে সক্সেনানা ফোংদোকখি। মখোয়গী থা অনিগী ত্রেনিং অসি মাইপাক্না লোইরবা মতুংদা ত্রেনিং ফংলবা খুৎহৈবশিংনা মশাগী খোঙউপ শানবা থবক পায়খৎপদা সেন্তর অসিনা মতেং পাংগনি। মখোয়গী থবকশিং পাংথোক্নবা খুৎহৈবশিংদা লুপা ৫০০০গী মমল ওইগদবা খুৎলায়শিং পীগনি।
কে.ভি.আই.সি-সি.এফ.তি.আই ফুদৱিয়র ত্রেনিং কম প্রদক্সন সেন্তর অসিদা থা অনিগী মনুংদা রেকোর্দ ওইনা অফবা মখলগী খুৎলায়শিং অমসুং মেছিনশিং থম্লে। লোকদাউন্না মরম ওইদুনা শঙ্গাবা থেংথখিবনি। অহানবদা ত্রেনিং প্রোগ্রাম অসি মীওই ৪০না শরুক য়ানবা থৌরাং তৌরম্বদা কোরোনা লাইচৎ লাকপদগী থাপ্না লৈবা দরকার ওইবদগী মীওই ২০দা হন্থখ্রে। কে.ভি.আই.সিনা মসিগা মান্নবা খোউপ শানবা ত্রেনিং সেন্তর অমা বরানাসীদসু লিংখৎলে।
কে.ভি.আই.সিগী চেয়রমেন্না হায়খি প্রধান মন্ত্রীগী পান্দম “সবকা সাথ, সবকা বিকাস” অসিগা লোয়ননা শউনগী পোৎথোকশিং শাবা খুৎহৈবশিং ত্রেনিং নৎত্রগা ‘চার্ম চিকিতসক’ অসি পাংথোকপনি। খোঙউপ অসি ফেসনগী তৎনবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইরে অমসুং খোঙউপ শাবা অসি অৱাবা থবক অমা ওইদ্রে। সেন্তর অসিগী মখাদা মীওই মশিং য়াম্না খোঙউপ শাবগী ত্রেনিং পীনবা হোৎনরি। থা অনিগী ত্রেনিং অসিদা খুৎহৈবশিংনা মখল খুদিংমক্কী খোঙউপশিং য়াবা ঙম্নবা পায়খৎপনি। মসিনা মখোয়গী শেন্থোক হেনগৎহনগনি।