Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying Shri Giriraj Singh launches the Implementation Guidelines for Animal Husbandry Infrastructure Development Fund
Milk production is expected to rise to 330 million tons by 2024; Government trying to increase milk processing up to 40% - Shri Giriraj Singh
AHIDF will facilitate incentivization of investments in establishment of infrastructure for dairy and meat processing and value addition, and establishment of animal feed plants in the private sector
16 JUL 2020 4:05PM by PIB Delhi
Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying Shri Giriraj Singh today launched the Implementation Guidelines for Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) worth Rs. 15,000 crores, which was approved by the Union Cabinet on 24.06.2020 under the Atma Nirbhar Bharat Abhiyaan stimulus package for ensuring growth in several sectors. Union Minister of State for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying Shri Pratap Chandra Sarangi was also present on the occasion.
Thanking Prime Minister Shri Narendra Modi for announcing the Animal Husbandry Infrastructure Development fund (AHIDF), Shri Giriraj Singh said that India is engaged in breed improvement to increase milk production and on the other hand also taking care of the processing sector. India is producing milk of 188 million tonnes and by 2024 the milk production is expected to rise up to 330 million tons. Only 20-25% milk is coming under processing sector and Government is trying to bring the same upto 40%. He also informed that the Dairy Processing Infrastructure Development Fund (DIDF) is being implemented for infrastructure development in cooperative sector and AHIDF is a first type of scheme for private sector. Millions of farmers will be benefited once the infrastructure is created and more milk will be processed. This will also increase export of dairy products which is presently negligible. India needs to go up to the standards of countries like New Zealand in the Dairy sector. He expressed satisfaction that during Covid-19 lockdown, dairy farmers could maintain steady supply of milk to the consumers in the country.
Government has been implementing several schemes for incentivizing the investment made by dairy cooperative sector for development of dairy infrastructure. The AHIDF has been set up as MSMEs and Private companies also need to be promoted and incentivized for their involvement in processing and value addition infrastructure. AHIDF would facilitate much needed incentivisation of investments in establishment of such infrastructure for dairy and meat processing and value addition infrastructure and establishment of animal feed plant in the private sector.
The eligible beneficiaries under the Scheme would be Farmer Producer Organizations (FPOs), MSMEs, Section 8 Companies, Private Companies and individual entrepreneurs with minimum 10% margin money contribution by them. The balance 90% would be the loan component to be made available by scheduled banks. Government of India will provide 3% interest subvention to eligible beneficiaries. There will be 2 years moratorium period for principal loan amount and 6 years repayment period thereafter.
Government of India would also set up Credit Guarantee Fund of Rs. 750 crore to be managed by NABARD. Credit guarantee would be provided to those sanctioned projects which are covered under MSME defined ceilings. Guarantee Coverage would be upto 25% of Credit facility of borrower. The beneficiaries intending to invest for establishing dairy and meat processing and value addition infrastructure or strengthening of the existing infrastructure can apply for loan in the scheduled bank through “Udyami Mitra” portal of SIDBI.
There is huge potential waiting to be unlocked in investment through private sector. The INR 15,000 crore AHIDF and the interest subvention scheme for private investors will ensure availability of capital to meet upfront investment required for these projects and also help enhance overall returns/ pay back for investors. Such investments in processing and value addition infrastructure by eligible beneficiaries would also promote export of these processed and value added commodities.
Since, almost 50-60% of final value of dairy output in India flows back to farmers, therefore, growth in this sector can have significant direct impact on farmer’s income. Size of dairy market and farmers’ realization from milk sales is closely linked with development of organized off-take by cooperative and private dairies. Thus, investment incentivization in AHIDF would not only leverage 7 times private investment but would also motivate farmers to invest more on inputs thereby driving higher productivity leading to increase in farmers’ incomes. The measures approved through AHIDF would also help in direct and indirect livelihood creation for 35 lakh persons.
Union Minister of State for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying Shri Pratap Chandra Sarangi said that Government has decided to vaccinate 53.5 crore animals and 4 crore animals have already been vaccinated. Breed improvement is taking place through technology intervention. However, we are lagging behind in processing sector. Using the AHIDF, processing plants can be established for fodder also. This will help in doubling farmers’ incomes and also contribute in achieving Hon’ble Prime Minister’s dream of a 5 trillion dollar economy.
Link of Implementation Guidelines for Animal Husbandry Infrastructure Development Fund

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেরিয়ীং মন্ত্রী শ্রী গিরিরাজ সিংহনা এনিমেল হজবেন্দরী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ থবক ওইনা পায়খৎনবগী চৎন-কাংলোনশিং ফোঙখ্রে
শঙ্গোম পুথোকপগী চাং ২০২৪দদি মিল্লিয়ন ৩৩০ য়ৌনা হেনগৎলবা য়াই; সরকারনা শঙ্গোম প্রোসেস তৌবগী চাংসু চাদা ৪০ য়ৌনবা হোৎনরি – শ্রী গিরিরাজ সিংহ
এ.ঐচ.আই.দি.এফ.না শঙ্গোম অমসুং শা প্রোসেস তৌবা অমসুং ভেল্যু এদিসন তৌনবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর লিংখৎপা অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরদা এনিমেল ফীদ প্লান্ত লিংখৎপগী থবকশিং য়েংশিনল্লগনি
16 JUL 2020 4:05PM by PIB Imphal
ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেরিয়ীংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী গিরিরাজ সিংহনা লুপা কোতি ১৫,০০০গী ওইগদবা এনিমেল হজবেন্দরী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ থবক ওইনা পায়খৎনবগী চৎন-কাংলোনশিং ফোঙখ্রে, হায়রিবসি কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দল মীফম্না আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংদা চাউখৎপা পুরক্নবা তাং ২৪.০৬.২০২০দা অয়াবা পীখিবনি। রাজ্যগী ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেরিয়ীংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী ওইরিবা শ্রী প্রতাপ চন্দ্র সরাঙ্গীসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
এনিমেল হজবেন্দরী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দবু লাউথোকপীবগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা শ্রী গিরিরাজ সিংহনা হায়খি, শঙ্গোম পুথোকপা হেনগৎনবগীদমক ভারতনা জাৎ ফগৎহন্নবা হোৎনরি অমসুং অতোপ্পা অমদনা প্রোসেস তৌবগী সেক্তরদসু মায় ওনশিনলি। ভারতনা হৌজিক শঙ্গোম তন মিল্লিয়ন ১৮৮ পুথোক্লি অমসুং ২০২৪ ফাওবদা শঙ্গোম পুথোকপগী চাং অসি তন মিল্লিয়ন ৩৩০ য়ৌহন্নবা পান্দম থম্লি। প্রোসেসিং সেক্তরদগী শঙ্গোম চাদা ২০-২৫ তমক লাক্লি অমসুং সরকার অসিনা মসিবুসু চাদা ৪০ য়ৌহন্নবা হোৎনরি। মহাক্না দেরী প্রোসেসিং ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দসু কোওপরেতিব সেক্তরদা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎনবগীদমক থাদখ্রে অমসুং এ.ঐচ.আই.দি.এফ.না প্রাইবেৎ সেক্তরশিংগী স্কিমশিংদদি অহানবনি হায়না ফোংদোকখি। ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা হেক শেমগৎখিবদগীদি লৌমী লাখ কয়ানা কান্নবা ফংলগনি অমসুং অহেনবা শঙ্গোমশিংসু পুথোক্লগনি হায়খি। হৌজিক্কী ওইনদি পুথোক্তবগা চপ মান্নরিবা মপান্দা থাদোক্নবা শঙ্গোমসু মসিনা হেনগৎহল্লগনি। দেরীগী হীরমদদি ন্যু জিলেন্দগুম্বা লৈবাকশিংগী থাক্তা ভারতনা কাখৎনবা হোৎনবা তাই। কোবিদ-১৯ লোকদাউনগী মনুংদা শঙ্গোম শীজিন্নরিবা মীয়ামগীদমক শঙ্গোম পুথোক্লিবা লৌমীশিংনা শঙ্গোম ৱাৎহন্দনা পীখিবদা মহাক্না অপেনবা ফোংদোকখি।
সরকার অসিনা তোঙান-তোঙানবা স্কিম কয়া অমসু দেরী কোওপরেতিব সেক্তরনা দেরী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবগীদমক পীরিবা ইনভেস্তমেন্তশিংবু ইন্সেন্তিবাইস তৌনবা লৌখৎলে। এ.ঐচ.আই.দি.এফ. অসি এম.এস.এম.ই.শিং অমসুং প্রাইবেৎ কম্পেনীশিংনা প্রোসেসিং অমসুং ভেল্যু এদিসন ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মখোয়বুসু শরুক য়াহন্নবগীদমক অমসুং ইন্সেন্তিবাইস তৌনবা লিংখৎখিবনি। এ.ঐচ.আই.দি.এফ.না দেরী অমসুং মীৎ প্রোসেসিং অমসুং ভেল্যু এদিসন ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনভেস্তমেন্ত তৌরিবশিংদা ইন্সেন্তিবাইস তৌরগনি অমসুং এনিমেল ফীদ প্লান্তশিং প্রাইবেৎ সেক্তরদা লিংখৎপদা কান্নবা ফংলগনি।
স্কিম অসিগী মখাদা কান্নবা ফংগদবশিংদি ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (এফ.পি.ও.)শিং, এম.এস.এম.ই.শিং, সেক্সন ৮ কম্পেনীশিং, প্রাইবেৎ কম্পেনীশিং অমসুং খ্বাইদগী নেম্বা মার্জিন ওইনা ১০%গী কন্ত্রিব্যুসন তৌরিবা ওন্ত্রপ্রিনরশিং ওইগনি। ৯০%গী বেলেন্স অসিনা সেদ্যুল বেঙ্কশিংনা পীবা লোনগী কম্পোনেন্ত ওইগনি। ভারত সরকারনা কান্নবা ফংগদবশিং অসিদা ৩%গী ইন্তরেস্ত কোকপীগনি। চহী ২গী ওইনা প্রিন্সিপাল লোনগী শেনফম থীদবা য়াগনি অমসুং মসিগী মতুংদা চহী ৬কী রিপেমেন্তকী মতম পীগনি।
ভারত সরকার অসিনা লুপা কোতি ৭৫০গী ওইগদবা ক্রেদিৎ গরেন্তী স্কিম অমসু নাবার্দকী মখাদা শেম্লগনি। ক্রেদিৎ গরেন্তী অসি এম.এস.এম.ই.নি হায়না খঙনরবা সিলিংশিংদা থাদখিবা প্রোজেক্তশিংদা পীগনি। ফরেন্তী কবরেজনা পুরিবা মীওইদুগী ক্রেদিৎ ফেসিলিতীগী চাদা ২৫ ওইগনি। দেরী অমসুং মীৎ প্রোসেসিং অমসুং ভেল্যু এদিসন ইনফ্রাস্ত্রকচর নত্ত্রগা হান্ননা লৈজরবা ইনফ্রাস্ত্রকচর হেন্না ফগৎহনগে খনবা বেনিফিসরীশিংনা এস.দি.বি.আই.গী "উদ্যামি মিত্র" পোর্তেলগী মখাদা সেদ্যুল বেঙ্ক অমহেক্তদগী লোন লৌনবগীদমক থাজিনবা য়াগনি।
প্রাইবেৎ সেক্তরগী মখাদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবদা কান্নবা কয়া অমা পীননবা শেম শাদুনা লৈরি। লুপা কোতি ১৫,০০০গী এ.ঐচ.আই.দি.এফ. অমসুং প্রাইবেৎ ইনভেস্তরশিংদা পীরিবা ইন্তরেস্ত সবভেন্সন তৌবগী স্কিমশিং অসিনা হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিদা তঙাইফদবা শেনবুম ফংহনবদা অমসুং ইনভেস্তরশিংদা মপুং ওইনা রিতর্ন/পে বেক হেনগৎহনবদা মতেং ওইরগনি। অসিগুম্বা অয়াবা ফংলবা বেনিফিসরিশিংনা ফংলিবা প্রোসেসিং অমসুং ভেল্যু এদিসন ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনভেস্তমেন্তশিং অসিনা প্রোসেস তৌরবা অমসুং ভেল্যু এদেদ ওইরবা পোৎলমশিং অসিবু মপান্দা থাদোকপগী চাং হেনগৎলগনি।
ভারত্তা শঙ্গোম পুথোকপগী অরোইবগী ভেল্যুগী চাদা ৫০দগীনা ৬০ ফাওবদি লৌমীশিংদা হকথেংননা ফংজবনা মরম ওইদুনা মসিগী সেক্তর অসিদা চাউখৎহনবা হায়বসি লৌমীশিংগী শেলথুমদা হকথেংননা কান্নবা পীবা ঙমগনি। শঙ্গোমগী কৈথেলগী চাউবগী চাং অমসুং লৌমীশিংনা শঙ্গোম য়োনবদগী শেল ওইনা ওন্থোকপসি কোওপরেতিব অমসুং প্রাইবেৎ দেরীশিংনা লৌবীবগী চাং ৱাংখৎপা অমা চংই। মসিনা মরম ওইদুনা এ.ঐচ.আই.দি.এফ.দা ইন্সেন্তিব পীবনা প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্ততা শরুক ৭ হেন্না হেনগৎপদা নত্তনা লৌমীশিংবুসু ইনপুৎশিংদা হেন্না শেল থাদহন্নিংবগী ইথিল পীগনি অমসুং মসিনা লৌমীশিংগী ইঙ্কম হেনগৎহন্দুনা পোত্থোক হেন্না পুথোকপা ঙমগনি। এ.ঐচ.আই.দি.এফ.গী মখাদা অয়াবা পীরবা খোংথাংশিংনা মীওই লাখ ৩৫রোমদা হকথেংননা অমসুং নাকোইননা হিংনবগী উপাই পীবা ঙম্লগনি।
রাজ্যগী ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেরিয়ীংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী ওইরিবা শ্রী প্রতাপ চন্দ্র সরাঙ্গীনা হায়খি মদুদি সরকারনা শা ঙা কোতি ৫৩.৫দা তিকা কাপথোক্নবা পান্দম থম্লি অমসুং মসিগী মনুংদগী কোতি ৪দি মাংজৌননা কাপথোকখ্রে। তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নদুনা শাগী জাৎ ফগৎহন্নবসু হোৎনরি। অদুমওইনমক, ঐখোয়দা প্রোসেসিংগী সেক্তর অসি শোত্থরি। এ.ঐচ.আই.দি.এফ. শীজিন্নদুনা, মচীঞ্জাক পীজফমগীদক প্রোসেসিং প্লান্তশিং লিংখৎপা য়ারগনি। মসিনা লৌমীশিংগী ইঙ্কম হেনগৎহল্লগনি অমসুং ইকাই খুম্নজরবা প্রধান মন্ত্রীগী দোল্লার ত্রিল্লিয়ন ৫গী শেন্মিৎলোনগী মঙলানবুসু মংফাওনবা ঙমহল্লগনি।
এনিমেল হজবেন্দরী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ থবক ওইনা পায়খৎনবগী চৎন-কাংলোনগী লিঙ্ক