Ministry of Youth Affairs and Sports
Shri Kiren Rijiju to hold 2-day video conference with Sports and Youth Affairs ministers of all states/ UTs
13 JUL 2020 3:23PM by PIB Delhi
Union Minister of Youth Affairs and Sports Shri Kiren Rijiju will be meeting Sports and Youth affairs ministers of all states and union territories in a two-day video conference on July 14 and July 15, to chart out the roadmap for grassroot-level sports development as well as the activities of Nehru Yuva Kendra Sangathan (NYKS) and National Service Scheme (NSS), across the country.
Speaking about the decision to hold this meeting, Shri Rijiju said, “The country is in the second phase of unlock now and it is important to have a dialogue with the states to align the way forward for sports and youth related activities. During the lockdown both the sports and youth affairs departmentshave been active and continued to pursue the larger goals that have been set. Despite closure of on-field training, online training has been conducted for athletes of all levels as well as for coaches, so that athletes and coaches could remain close to the sport. Similarly, our NYKS and NSS volunteers have worked relentlessly alongside district administration to help in the fight against Covid 19. About 75 lakh volunteers have been involved in creating awareness about safety and health guidelines, distribution of masks, helping the elderly among many other things. We want to assess the impact of all these activities and also plan the way forward, in collaboration with the states.”
The agenda of the meeting includes review of action taken during Covid 19, as well as discussions on restarting sporting activities at the state-level and identification of budding sports talent through competitions at block and district levels in states and UTs. Inclusion of fitness and sports as part of the curriculum in all schools across the country will also be discussed. Plans to conduct Khelo India events and Youth Festivals later this year or early next year will be decided.
“Strengthening of the sports ecosystem at the grassroot level is crucial if we want to realise the dream of making India one of the Top 10 countries at the Olympic podium in 2028, and we must start that process now. The Sports Ministry has already decided to set up Khelo India State Center of Excellence (KISCE) in all states and UTs. Further, 1000 Khelo India Centers (KIC) are to be set up at the district level to enable local talent to be identified and trained in 14 identified Olympic sport and traditional sports. Both the KISCEs and KICs will strengthen the grassroot-level sports ecosystem in India in a big way, and states have a big role to play in it. Also, the One State, One Sport policy that the government has made needs to be discussed and implemented early. We hope to exchange ideas with all states to ensure that there is one collaborative roadmap towards making India a sporting superpower,” Shri. Rijiju added.
The states have been divided into two groups over the two days to allow every state time to discuss the various issues at the meeting.

নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
শ্রী কিরেন রিজিজুনা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্কী স্পোর্তস অমসুং য়ুথ এফিয়র্সকী মন্ত্রীশিংগা নুমীৎ নিনিগী ভিদিও কনফরেন্স পাংথোক্কদৌরি
13 JUL 2020 3:23PM by PIB Imphal
য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তসকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী কিরেন রিজিজুনা জুলাই ১৪ অমসুং জুলাই ১৫দা লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী মরু ওইবা শান্ন-খোৎনবগী থবক্তা চাওখৎপা পুরক্নবা অমসুং নেহরু য়ুব কেন্দ্র সঙ্গথন(এন.ৱাই.কে.এস.) অমসুং নেস্নেল সর্ভিস স্কীম(এন.এস.এস.)না পাংথোক্লিবা থবকশিংগী লম্বি য়াত্থোক্নবা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং পুম্নমক্কী স্পোর্তস অমসুং য়ুথ এফিয়র্সকী মন্ত্রীশিংগা নুমীৎ নিনিগী ভিদিও কনফরেন্স পাংথোক্কদৌরি।
ৱারেপ অসিগী মতাংদা ৱাফম ফোংদোক্লদুনা শ্রী কিরেন রিজেজুনা হায়খি, “লৈবাক অসি হৌজিক অনলোক্কী অনিশুবা তাঙ্কক্তা লৈরি অমসুং শান্ন-খোৎনবা অমসুং নহারোলশিংগা মরি লৈনবা থবক-থৌরমসিংদা লম্বি য়াত্থোক্নবা রাজ্যশিংগা ৱারী শান্নবা অসি মরু ওই। লোকদাউনগী মতম অসিদা স্পোর্তস অমসুং য়ুথ এফিয়র্স বিভাগনা মথৌ নিংথিনা পাংথোক্তুনা মখা তানা হেন্না অচৌবা পান্দমশিং ফংননবা শেমগৎখি। ফীলদা ত্রেনিং পাংথোকপগা নকশিন্নবা ওইবা তারবসু এথলেৎসিং অমসুং কোচশিংনা শান্ন-খোৎনবগা নকশিন্নননা লৈহন্নবা থাক খুদিংমক্কী এথলেৎশিংগা লোয়ন-লোয়ননা কোচশিংগী ওনলাইন ত্রেনিংশিং পাংথোকখি। মতৌ অসিগুম্না, ঐখোয়গী এন.ৱাই.কে.এস. অমসুং এন.এস.এস.কী ভোলুন্তিয়রশিংনা পোত্থাদবমখৈ কোবিদ-১৯ লান্থেংনবদা মতেং পাংনবা জীলাগী এদ্মিনিস্ত্রেসনশিংগা নাকন্দা লৈদুনা থবক তৌখি। ভোলুন্তিয়র লাশ্ক্ষ ৭৫ রোম্না চেকশিন-থৌরাংশিং অমসুং অশোই-অঙাম থোক্তনবগী লমজিং-লমতাকপদা, মাস্কশিং য়েন্থোকপদা, অতৈ থবকশিংদা মথক থোংবশিংবু মতেং পাংবগী থবক্তা য়াওখি। ঐহাক্না মসিগী থবকশিং অসিগী ইথীল অসি ফংহন্দুনা মমাং থানা চেংশিনগদবা লম্বিশিং থৌরাং তৌনবা রাজ্যশিংগী খুৎশম্নবা পাম্মি।”
মীফম অসিগী এজেন্দা অসিদা কোবিদ-১৯গী তৌখিবা থবকশিং অদু য়েংশিনবগা লোয়ন-লোয়ননা রাজ্যগী থাক্তা শান্ন-খোৎনবগী থবকশিং অমুক হৌনবগী মতাংদা অমসুং রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা ব্লোক অমসুং জীলাগী থাক্তা চাংদম্নবশিং পাংথোক্তুনা শান্ন-খোৎনবদা ময়োল চোংখৎলক্লিবা হৈথোই-শিংথোইবশিং অদু মশক খংদোক্নবগী মতাংদা খন্ননবগী ৱাফমশিং য়াওখি। ফিৎনেস অমসুং শান্ন-খোৎনবা অসি লৈবাক অসিগী স্কুলশিং পুম্নমক্তা করিকুলম ওইনা হাপচিন্নবসু খন্নগনি। হন্দক্কী চহিদা নত্রগা মথংগী চহিগী অঙনবদা খেলো ইন্দিয়াগী থৌরমশিং অমসুং য়ুথ ফেস্তিবেলশিং পাংথোক্নবা থৌরাংশিং তৌনবসু লেপ্লগনি।
“করিগুম্বা ভারত অসিবু ঐখোয়না ২০২৮কী ওলেম্পিক্কী পোদিয়মদা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক ১০গী মনুংদা অমা ওইহন্নবগী মংলান অসি মংফাওনবা পাম্লগদি খ্বাইদগী মরু ওইবা থাক্তা শান্ন-খোৎনবগী ইকোসিস্তেম হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবা হায়বসি মরু ওই। শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়না রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্তা খেলো ইন্দিয়া স্তেত সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স(কে.আই.এস.সি.ই.) থম্নবা হান্ননা ৱারেপ লৌখ্রে। মখা তানা খেলো ইন্দিয়া সেন্তর(কে.আই.সি.) ১০০০ জীলাগী থাক্তা লম-লমশিংদা লৈরিবা হৈথোই-শিংথোইবশিং অসি মশক খংদোক্তুনা মশক খংলবা ওলেম্পিক্কী শান্ন-খোৎনবা অমসুং নাৎকী ওইবা শান্ন-খোৎনবদা ত্রেনিং তৌনবা লিংখৎলগনি। কে.আই.এস.সি.ই.শিং অমসুং কে.আই.সি.শিং অনিমক অসিনা ভারত্তা খ্বাইদগী মরু ওইবা থাক্কী শান্ন-খোৎনবগী ইকোসিস্তেম অসি য়াম্না চাওনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং মসিদা য়াম্না অচৌবা থৌদাং লৈ। মসিদা নত্তনা রাজ্য অমা শান্ন-খোৎনবগী থৌশিল-থৌরাং অসিদা মথৌ তাবশিং অমসুং থুনা চৎনহন্নবা সরকারনা তৌখ্রে। ঐখোয়না মসি শোইদনা ওইহন্নবগীদমক ৱাখল্লোনশিং অসি রাজ্য পুম্নমক্কা হায়দোক-হায়জিন তৌনদুনা ভারত অসি শান্ন-খোৎনবদা খ্বাইদগী শক্তি লৈবা অমা ওইহন্নবা খুৎশম্নবা মওংদা লম্বি য়াত্থোক্নবগী আশা তৌই, ” হায়না কিরেন রিজিজুনা ফোংদোকখি।
মীফম অসিদা তোঙান-তোঙানবা ৱাফমশিং খন্ননবগী মতম ফংনবা রাজ্য খুদিংমক অসি কাংলুপ অনি থোক্না খায়দোক্কনি।