উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
স্থপতিবিদসকলক সেউজ আৰু বহনক্ষম স্থাপত্য নির্মাণৰ আহ্বান উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ
পৰৱৰ্তী ভৱন নিৰ্মাণ প্ৰকল্পত নবীকৰণযোগ্য শক্তি ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰকঃ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি
ফেশ্যনতকৈ আৰাম আৰু নিৰাপত্তাত অধিক গুৰুত্ব দিয়কঃ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি
সংস্কৃতি সংৰক্ষণ আৰু নিয়োগ সৃষ্টি হোৱাকৈ স্মাৰ্ট চিটী প্ৰকল্পসমূহত স্থানীয় শিল্পী আৰু কাৰিকৰসকলক জড়িত কৰাৰ আহ্বান
ভাৰতৰ স্থপতিবিদসকলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত অলনাইনযোগে ভাষণ আগবঢ়ালে উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে
11 JUL 2020 12:19PM by PIB Guwahati
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি এম ভেংকায়া নাইডুয়ে আজি দেশৰ স্থপতিবিদসকলক সেউজ স্থাপত্য নির্মাণ আৰু প্ৰচাৰৰ আহ্বান জনায়৷ তেওঁ কয় যে অনাগত দিনত আবাস প্ৰকল্পসমূহত নবীকৰণ শক্তিৰ উৎস যেনে সৌৰ শক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ সম্পর্কে ব্যাপক প্ৰচাৰ কৰা উচিত৷
ভাৰতৰ স্থপতিবিদসকলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ আইআইএ নেটকন ২০২০-ট্ৰান্সচেণ্ড শীৰ্ষক উদ্বোধনী অনুষ্ঠান আগবঢ়োৱা ভাষণত উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে লগতে কয় যে যিকোনো আন্তঃগাঁথনিৰ মাজত নান্দনিকতা আৰু বহনক্ষম বোধ-এই দুয়োটাৰে ভাৰসাম্য ৰখাটো প্ৰয়োজন৷
সিন্ধু সভ্যতাৰ পৰা আধুনিক যুগত কোনাৰ্কৰ সূর্য মন্দিৰ নির্মাণলৈকে ভাৰতীয় স্থাপত্যৰ বিৱর্তনৰ কথা স্মৰণ কৰি নাইডুয়ে কয় যে আমাৰ দেশত বহু স্মৃতিসৌধ আছে, য’ত কাৰিকৰসকলে স্থানীয় উপকৰণ আৰু কৌশল ব্যৱহাৰ কৰি সেইবোৰ নির্মাণ কৰিছিল৷ তেওঁ স্থপতিবিদসকলক যিকোনো সভ্যতাৰ অন্যতম সফল ৰূপকাৰ হিচাপে আখ্যা দিয়ে৷
আত্মনির্ভৰশীলতা, সুস্থিতিৰতা আৰু অন্তর্ভুক্তিমূলক স্থাপত্য নির্মাণৰ আহ্বান জনাই উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে পেশাদাৰী স্থপতিবিদসকলক ভাৰতত বিভিন্ন স্থাপত্যৰ পৰা অনুপ্রাণিত হোৱাৰ আহ্বান জনায়৷ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে পৰিৱেশ-অনুকূল তথা প্ৰয়োজনীয় পৰিৱেশৰ সৈতে খাপ-খোৱাকৈ সর্বোত্তম উপযোগী নক্সা আৰু ধাৰণাসমূহ অৱলম্বন কৰি উত্তৰাধিকাৰীসকলক আগুৱাই নিবলৈ কয়৷
স্মার্ট চিটী আৰু সকলোৰে বাবে গৃহৰ দৰে চৰকাৰৰ আঁচনিৰ প্ৰশংসা কৰি উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে এই প্ৰকল্পসমূহে নিজ নিজ অঞ্চলৰ সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্যক তুলি ধৰাৰ আহ্বান জনায়৷ ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে এই প্ৰকল্পসমূহত স্থানীয় শিল্পী আৰু কাৰিকৰসকলক জড়িত কৰাৰ আহ্বান জনায়৷ শ্রী নাইডুয়ে কয় যে ইয়াৰ জৰিয়তে কেৱল সেই ঠাইখনৰ সংস্কৃতিৰ চমু আভাস দিয়াই নহয় বৰঞ্চ কামৰ মাধ্যমেৰে দেশৰ সংস্কৃতিক ৰক্ষা কৰাৰ যুঁজতো কাৰিকৰসকলক উৎসাহ যোগাব আৰু কর্মসংস্থাপনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব৷
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে লগতে কয় যে স্থপতিবিদসকলে নতুন প্ৰকল্প নিৰ্মাণ কৰাৰ সময়ত স্থানীয় লোকসকলৰ মতামত আৰু পৰামর্শ লোৱা প্ৰয়োজন। ইয়াৰ ফলত এই ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰকল্পসমূহত স্থানীয় লোকৰ প্ৰয়োজনৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰক্ষা হয়৷ তেওঁ স্থপতিবিদসকলক যিকোনো পৰিকাঠামোৰ নক্সা গঢ়াৰ সময়ত সকলো দিশ বিচাৰ-বিবেচনা কৰাৰ অনুৰোধ জনায়৷
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কয় যে নতুন ভৱন নির্মাণৰ সময় ভৱনটোৰ ছাঁদত সৌৰ পেনেল স্থাপন আৰু বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ কৰাটো বাধ্যতামূলক কৰাৰ বাবে দেশজুৰি পৌৰ সংস্থাসমূহ আগুৱাই আহিব লাগিব৷ ধাৰাসাৰ বৰষুণৰ সময়ত চহৰত কৃত্ৰিম বানৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ চহৰাঞ্চলত পানী নিষ্কাষনৰ বাবে কার্যকৰী নক্সা প্ৰস্তুত কৰাৰ আহ্বান জনায়৷
ক্ৰমৱর্ধমান জনসংখ্যাৰ দিশৰ পৰা চাবলৈ গ’লে আৰু আবাসীসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কয় যে নতুন আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে পুৰণি আবাস ভাঙি পোলোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই৷
জনসাধাৰণৰ স্বাস্থ্য আৰু জীৱিকাৰ ওপৰত ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ প্ৰভাৱক লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰি উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কয় যে যিবোৰ স্থানত অনিয়মীয়া কামৰ কাৰণে নিমাণ ক্ষেত্ৰ বেয়াকৈ ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে, তাত স্থপতিবিদসকলক এই সমস্যা মোকাবিলা কৰিবলৈ আগুৱাই আহিব লাগিব৷ তেওঁ কয় যে মহামাৰী আৰু ইয়াৰ পাছৰ পৰিস্থিতি মোকাবিলা কৰি সমাধানৰ পথ বিচাৰি উলিওৱা প্ৰয়োজন৷.

Vice President's Secretariat
Vice President calls for the adoption of Green and Sustainable Architecture
Promote renewable energy sources in the upcoming building projects: Vice President
Give preference to comfort and safety instead of fashion: Vice President
Architecture is one of the most enduring achievements of any Civilization
Local artists and artisans must be engaged in the Smart City projects to preserve culture and provide employment, says Vice President
Architects need to explore new ideas to find solutions to the problems posed by COVID crisis: Vice President
Vice President virtually addresses National Convention of the Indian Institute of Architects
11 JUL 2020 12:19PM by PIB Delhi
The Vice President of India, Shri M Venkaiah Naidu today called upon the architects of the country to adopt and promote Green Architecture. He said that the use of renewable energy sources such as solar energy should be promoted in the upcoming building projects.
Virtually addressing the inaugural ceremony of the National Convention of the Indian Institute of Architects: IIA NATCON 2020 - TRANSCEND, the Vice President emphasized the need to strike the right balance between aesthetics and sustainability in any structure.
Recalling the evolution of Indian Architecture right from Indus Valley Civilization to the Konark Sun Temple to modern times, Shri Naidu said that our country is home to many monuments which were created by artisans using local materials and techniques. He described the architecture as one of the most enduring achievements of any Civilization.
Calling for the creation of a self-reliant, resilient and inclusive architecture, the Vice President asked the professionals to draw inspiration from India’s diverse architecture and take the legacy forward by adopting the designs and concepts that are environment-friendly and best suited to the needs of the people.
Lauding the Government’s flagship programs such as Smart Cities & ‘Housing for all’, Shri Naidu highlighted the need to promote culture and heritage of the respective areas in these projects. He also called for the involvement of local artists and artisans in these projects. “This will not only keep the essence of the culture of the place alive but will also encourage and give employment to the immensely talented craftsmen, who are struggling to keep our culture alive through their work”, he said.
The Vice President further advised the architects to seek the views and suggestions of the locals while designing a new project to ensure that such projects are in sync with the requirements of the local people. He also urged architects to give preference to comfort and blend comfort with style and fashion, while designing any structure. “The aim should be to build structures that not only provide shelter and security but also provide comfort and safety”, he emphasized.
The Vice President said he had advised municipal authorities across the nation to make the use of solar roof panels and rainwater harvesting mandatory for new buildings. Referring to urban flooding and water logging during heavy rainfall, he called for finding ways to ensure effective drainage system.
Drawing attention to the increasing population and consequent rise in housing needs, the Vice President said that we must ensure that habitats are not destroyed to make space for new infrastructure.
Expressing concern over the impact of COVID-19 pandemic on the health and livelihoods of people, the Vice President said that the construction sector was severely affected due to massive decline in on-site works and called upon the architects and designers to answer the challenge posed by the pandemic. “Architects need to explore new ideas and create a dialogue across design boundaries to help find solutions that can address the pandemic and its aftermath”, he added.