উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
অকোয়বগী ফিবম শোকহল্লোইদবা য়ুমশারোল শীজিন্ননবা উপ-রাস্ত্রপতিনা তকশিল্লি
পায়খৎকদৌরিবা য়ুম শাবগী প্রোজেকশিংদা রিনিউএবল ইনর্জি শীজিন্নগদবনি : উপ-রাস্ত্রপতি
ফজবগী মহুৎতা নুংঙাইনবা অমসুং অশোই-অঙাম থোক্তনবা শাগদবনি : উপ-রাস্ত্রপতি
সভাত্য অমদা খ্বাইদগী মাইপাকপশিংগী মনুংদা য়ুমশারোল অসিসু অমনি
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি, চৎনবী ঙাক্নবা অমসুং থবক ফংহন্নবা স্মার্দ সিতি প্রোজেকশিংদা মফম অদুগী কলাকারশিং অমসুং খুৎহৈবশিং নেক্কদবনি
কোবিদ লাইচৎনা পীরিবা চৈথেংশিং কোকহন্নবা য়ুমশাবশিংনা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং থিগদবনি : উপ-রাস্ত্রপতি
ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ আর্কিতেক্সকী মীফমদা উপ-রাস্ত্রপতিনা ভিদিও কনফেন্সকী খুৎথাংদা ৱা ঙাংখি
11 JUL 2020 12:19PM by PIB Imphal
ঙসি ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি এম ভেনকিয়া নাইদুনা হায়খি লৈবাক অসিগী য়ুমশাবশিংনা অকোয়বগী ফিবম কাইহন্দবা য়ুমশারোল শীজিন্নগদবনি। পায়খৎকদৌরিবা য়ুম শাবগী প্রোজেকশিংদা নুমিৎ মঙাল শীজিন্নবা য়াওনা রিনিউএবল ইনর্জি শীজিন্নগদবনি।
ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ আর্কিতেক্সকী নেসনেল কনভেন্সন : আই আই এ নাতকোন ২০২০-ত্রান্সসেন্দ হৌদোকপগী থৌরমদা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি য়ুম-কৈ অমা হেক্তা শাবা মতমদা ফজবা অমসুং অকোইবগী ফিবম কাইহন্দবা অনিগী মরক্তা খল মানহনবা দরকার ওইরে।
ইন্দস তম্পাক সভাত্যদগী হৌরগা কোনার্ক সন তেম্পল ফাওবা অমসুং হৌজিক্কী মতম অসি ফাওবদা ভারতকী য়ুমশারোলদা লাক্লিবা অওনবশিং নিংশিংলদুনা মহাক্না হায়খি ঐখোয়গী লৈবাক অসি মফম অসিদা ফংবা মচাকশিং অমসুং য়ুমশারোলশিং শীজিন্নদুনা শাবা লাইশঙ কয়াগী মফম অমনি। সভাত্য অমদা খ্বাইদগী মাইপাকপশিংগী মনুংদা য়ুমশারোল অসিসু অমনি।
অশোই-অঙাম থোকপা ঙম্লোইদবা য়ুমশারোল শীজিন্ননবা তকশিল্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি শীনফম অসিদা লৈরিবশিংনা ভারতকী তোঙান-তোঙানবা য়ুমশারোলশিংদগী তমগদবনি অমসুং অকোইবগী ফিবম শোইকহল্লোইদবা অমসুং মীয়ামগী দরকার ওইবা ফংহনগদবা খ্বাইদগী চুনবা নমুনাশিং শীজিন্নগদবনি।
মহাকনা হায়খি সরকারগী স্মার্দ সিতি অমসুং হাওসিং ফোর ওল হায়রিবা প্রোজেকশিং অসি পায়খৎলিবা মফম অদুগী কলচর অমসুং হেরিতেচ য়োকখৎপা দরকার ওই। হায়রিবা প্রোজেকশিং অদুদা মফম অদুগী কলাকারশিং অমসুং খুৎহৈবশিং নেক্কদবনি। মসিনা মফম অদুগী কলচরগী ফজবা হিংহনবা খক নত্তনা, মখোয়গী থবকশিংগী খুৎথাংদা ঐখোয়গী চৎনবী ঙাক্নবা কন্না হোৎনরিবা হৈশিংলবা খুৎহৈবশিং থবক ফংহনগনি অমসুং পুক্নিং থৌগৎকনি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা মখা তানা হায়খি অনৌবা প্রোজেক অমা পায়খৎপা মতমদা মফম অদুগী মীয়ামগী দরকার ওইবা অদু ফংহনবা ঙম্নবা য়ুমশাবশিংনা মফম অদুগী মীয়ামগী পাউতাক অমসুং ৱাখল্লোনশিং লৌগদবনি। য়ুম অমা শানবা দিজাইন তৌবা মতমদা, লৈবা নুংঙাইনবা অমসুং নুংঙাইবা অমসুং ফজবা অনি পুনশিন্নবা হোৎনগদবনি। শাগদৌরিবা য়ুম অদুনা শুপ্নগী লৈফম ফংহনবা অমসুং অশোই-অঙাম থোকহন্দবা খক নত্তনা নুংঙাইবা ফাওহনগদবনি।
মহাক্না হায়খি অনৌবা বিল্দিংশিং শাবা মতমদা শুকশোই শোইদনা সোলার রুপ পেনেলশিং হাপ্নবা অমসুং নোংগী ঈশিং লোকশিন্নবা খুদোংচাবা থম্নবা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা মিউনিসিপাল ওথোরিতিশিংদা মহাক্না খঙহনখ্রে। নোং কন্না চুবা মতমদা সহরদা ঈশিং চাউরিবা অসি কোকহন্নবা ইরম-নালা ফজনা শেমগৎকদবনি। মীশিং হেনগৎলকপগী মতুংইন্না দরকার ওইবা য়ুমশিং ফংহন্নবা অনৌবা শেমগৎ শাগৎপা মতমদা অকোয়বগী ফিবম শোকহল্লোইদবনি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা হকশেলগী লমদা অমসুং মীওই কয়াগী হিংনবগী লম্বী ফংহন্দ্রিবা অসিগী মতাংদা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি লাইচৎ অসিনা য়ুম-কৈ শাবগী থবকশিংদা চাউনা অকাইবা থোকহল্লে অমসুং লাইচৎ অসিনা পীরিবা চৈথেং অসি ঙাকথোক্নবা আর্কিতেকশিং অমসুং দিজাইন্নরশিংনা থবক পায়খৎকদবনি। লাইচৎ অমসুং মসিগী মতুং তারকপদা ফিবম থেংননবা পাম্বৈশিং থিনবা আর্কিতেকশিংনা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুথোকপা দরকার ওই।

Vice President's Secretariat
Vice President calls for the adoption of Green and Sustainable Architecture
Promote renewable energy sources in the upcoming building projects: Vice President
Give preference to comfort and safety instead of fashion: Vice President
Architecture is one of the most enduring achievements of any Civilization
Local artists and artisans must be engaged in the Smart City projects to preserve culture and provide employment, says Vice President
Architects need to explore new ideas to find solutions to the problems posed by COVID crisis: Vice President
Vice President virtually addresses National Convention of the Indian Institute of Architects
11 JUL 2020 12:19PM by PIB Delhi
The Vice President of India, Shri M Venkaiah Naidu today called upon the architects of the country to adopt and promote Green Architecture. He said that the use of renewable energy sources such as solar energy should be promoted in the upcoming building projects.
Virtually addressing the inaugural ceremony of the National Convention of the Indian Institute of Architects: IIA NATCON 2020 - TRANSCEND, the Vice President emphasized the need to strike the right balance between aesthetics and sustainability in any structure.
Recalling the evolution of Indian Architecture right from Indus Valley Civilization to the Konark Sun Temple to modern times, Shri Naidu said that our country is home to many monuments which were created by artisans using local materials and techniques. He described the architecture as one of the most enduring achievements of any Civilization.
Calling for the creation of a self-reliant, resilient and inclusive architecture, the Vice President asked the professionals to draw inspiration from India’s diverse architecture and take the legacy forward by adopting the designs and concepts that are environment-friendly and best suited to the needs of the people.
Lauding the Government’s flagship programs such as Smart Cities & ‘Housing for all’, Shri Naidu highlighted the need to promote culture and heritage of the respective areas in these projects. He also called for the involvement of local artists and artisans in these projects. “This will not only keep the essence of the culture of the place alive but will also encourage and give employment to the immensely talented craftsmen, who are struggling to keep our culture alive through their work”, he said.
The Vice President further advised the architects to seek the views and suggestions of the locals while designing a new project to ensure that such projects are in sync with the requirements of the local people. He also urged architects to give preference to comfort and blend comfort with style and fashion, while designing any structure. “The aim should be to build structures that not only provide shelter and security but also provide comfort and safety”, he emphasized.
The Vice President said he had advised municipal authorities across the nation to make the use of solar roof panels and rainwater harvesting mandatory for new buildings. Referring to urban flooding and water logging during heavy rainfall, he called for finding ways to ensure effective drainage system.
Drawing attention to the increasing population and consequent rise in housing needs, the Vice President said that we must ensure that habitats are not destroyed to make space for new infrastructure.
Expressing concern over the impact of COVID-19 pandemic on the health and livelihoods of people, the Vice President said that the construction sector was severely affected due to massive decline in on-site works and called upon the architects and designers to answer the challenge posed by the pandemic. “Architects need to explore new ideas and create a dialogue across design boundaries to help find solutions that can address the pandemic and its aftermath”, he added.