Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shri Mansukh Mandaviya calls for developing lighthouse tourism opportunities in India
07 JUL 2020 12:55PM by PIB Delhi
Union Minister of State(I/C)for Shipping Shri Mansukh Mandaviya today held a high level meeting, for developing around 194 existing lighthouses across India as Major tourist attractions. Shri Mandaviya said it will boost the tourism activities in lighthouses surrounding areas and give an opportunity to know about the enriched history of lighthouses.
The officials presented a detailed action plan to develop lighthouses as tourism spots. Shri Mandaviya advised officials to identify the lighthouses which are more than 100 years old. He put impetus on creating museums to showcase the history and working of lighthouses, equipment used in lighthouse operation etc.
As per the master development plan of lighthouses, some key attractions are museums, aquarium, children playarea and gardens, along with water bodies.
The Minister also took stock of the progress for developing tourist activities at Gopnath, Dwarka and Veraval lighthouses of Gujarat.
The Minister instructed the official to prepare a detailed presentation on the project at the earliest. The meeting was attended by the Secretary, Shipping Ministry and DG, Directorate General of Lighthouses and Lightships along with the other stakeholders.

শিপ্পিং মন্ত্রালয়
শ্রী মন্সুখ মান্দবিয়ানা ভারত্তা লাইৎ হাউস তুরিজমগী খুদোংচাবা চাউখৎহন্নবগী অপাম্বা ফোংদোরক্লি
07 JUL 2020 12:55PM by PIB Imphal
সিপ্পিংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) ওইরিবা শ্রী মন্সুখ মান্দবিয়ানা ঙসি ভারত্তা লৈরিবা লাইৎ হাউস ১৯৪ রোম্বু মরুওইবা তুরিস্তশিংগী পুক্নিং চিংশিনবা য়াবা মফম অমা ওইনা শেমগৎনবগী খন্ননবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা পাঙথোকখ্রে। শ্রী মান্দবিয়ানা হায়খি, মসিনা লাইৎ হাউস অমসুং মসিগী অকোইবশিংদা তুরিজম চাউখৎহনগনি অমসুং লাইৎহাউসশিংগী মশক থোক্লবা পুৱারীশিংবু খঙহন্নবগী খুদোংচাবা অমা পীরগনি।
ওফিসিএলশিং অদুনা লাইৎহাউসশিং অসিবু তুরিজমগী মফম অমা ওইনা শেমগৎনবগীদমক অকুপ্পা প্লানশিং পীখৎখি। শ্রী মান্দবিয়ানা ওফিসিএলশিংদা চহী ১০০দগী হেন্না লিরবা লাইৎহাউসশিং খনগৎনবা পাউতাক পীখি। মহাক্না লাইৎহাউসশিং অসিগী পুৱারীশিং, লাইৎহাউসশিং অসি মথৌ তৌহন্নবা হোৎনবদা চঙলিবা খুৎসু খুৎলাইশিংগী মরমদা উৎনবা ম্যুজিয়ম শাগৎনবা পুক্নিং চিংশিনখি।
লাইৎহাউসশিং অসি চাউখৎনবগী মরুওইবা প্লানশিংগী মনুংদা শেমগৎপা য়াবশিংদি ম্যুজিয়ম, এক্বারিয়ম, অঙাংশিংনা শান্নবা য়াবা মফমশিং, অমসুং ঈশিংগা লোইননবা লৈবা হৈকোল-লৈকোলশিংনি।
মন্ত্রীনা গুজরাত্তা লৈবা গোপিনাথ, দ্বার্কা, অমসুং ভেরাবালগী লাইৎহাউসশিংদা চত্থরিবা তুরিস্তশিংগী পুক্নিং চিংশিনবা য়াবা শেমগৎ শাগৎলিবশিং কয়াম চাউখৎলবগে হায়বগী মতাংদা হংখি।
মন্ত্রীনা ওফিসিএলশিংদা য়ারিবমখৈ ঙন্না প্রোজেক্তকী অকুপ্পা মরোলশিং থাগৎলক্নবা খঙহনখি। মীফম অদুদা সিপ্পিং মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, লাইৎহাউস অমসুং লাইৎশিপকী দিরেক্তোরেৎ জেনরেলগা লোইননা অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিং শরুক য়াখি।