Ministry of Health and Family Welfare
Dhanvantri Rath: Taking Non-COVID healthcare services to peoples’ doorsteps in Ahmedabad
04 JUL 2020 2:07PM by PIB Delhi
During the ongoing COVID-19 pandemic, while the COVID healthcare services are being taken up on priority, equal attention is being paid to non-COVID essential services in all the States/UTs. A unique and innovative example has been set by the Ahmedabad Municipal Corporation (AMC), through the Dhanvantri Rath, a mobile van providing non-COVID essential healthcare services to the doorsteps of the people in the city. Many of the large hospitals in the city have been dedicated for COVID-19 treatment, hence various measures have been taken to ensure that non-COVID essential services related to diabetes, blood pressure, heart ailment etc., are also provisioned to people who cannot visit the hospitals as many of them were not operating the OPDs.
One of interventions adopted by AMC is large scale deployment of the Mobile Medical Vans named ‘Dhanvantri Rath’. These vans have an Ayush Doctor, paramedic and nursing staff along with local Medical Officer from Urban Health Centre of AMC. These vans have been visiting various areas and providing OPD services for non-COVID essential services and field medical consultations to people all over Ahmedabad City at their doorsteps. The mobile medical vans carry all essential medicines including ayurvedic & homeopathic medicines, vitamin supplements, basic testing equipments along with pulse Oxymeter. In addition to healthcare services reaching the people who cannot access hospital OPD services for various reasons, Dhanvantri Rath has helped identify those who need further clinical treatment or an IPD admission, and ensured that they reach the hospital in a timely manner.
AMC has deployed 120 Dhanvantri Raths across the city. The Dhanvantri Vans have successfully conducted over 4.27 lakh OPDs consultations, so far. The intervention has helped to successfully treat over 20,143 patients with fever, over 74,048 with cough, cold & coryza, over 462 patients with severe respiratory tract infections were referred to Urban Health Centre & hospitals for clinical treatment, referred other 826 patients with hyper-tension, diabetes and other co-morbidities for clinical treatment at the nearby urban health centres, community health centres, and hospitals. Deployment of the Dhanvantri Raths has had a substantial impact on COVID-19 management also, as several hidden cases could be identified in time.
From 15th June, 2020, the scope of health services of mobile medical vans has been extended to include malaria & dengue tests, in view of the fast approaching monsoon season and the likelihood of increase in the vector borne diseases.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ধনৱন্ত্রি রথ: অহমদবাদতা মীশিংগী য়ুমথোং-য়ুমথোংদা কোবিদকী নত্তবা হকশেলগী সর্বিসশিং ফংহনবা
04 JUL 2020 2:07PM by PIB Imphal
তমথিরবা কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসি থোক্লিঙৈগী মতমসিদা কোবিদকী হেল্থকেয়র সর্ভিসশিং মমাং থানা লৌখৎখিবা মতমদা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা কোবিদকী নত্তবা তঙাই ফদবা সর্ভিসশিংসু চপ মান্ননা য়েংশিনখি। অহমদবাদ ম্যুনিসিপাল কাউন্সিল(এ.এম.সি.)না ধনৱন্ত্রি কাংদগী সহরদা লৈরিবা মীশিংগী য়ুমথোং-য়ুমথোংদা মোবাইল ভেন্না মরুওইবা হেল্থকেয়রগী সর্ভিসশিং ফংহন্নবা তোপ-তোপ্পা ওইনা অমসুং ইনৌ-নৌবা খুদম অমা ওইনা খোংথাং অমা পায়খৎখ্রে। সহরসিগী অচৌ-অচৌবা হোসপিতালশিংদা কোবিদ-১৯গী লায়েংনবগীদমক্তা থমখিবদগী দাইএবেতিস, ব্লদ প্রেসর, থম্মোয়গী লায়নানচিংবনা নাবা মীশিংনা ও.পি.দি.গী থবক পাংথোক্তবনা হোপপিতালদা চৎপা য়াদবশিংদা কোবিদ-১৯গী নত্তবা মরুওইবা সর্ভিসশিং ফংহন্নবা মখল-মখা কয়াগী থৌরাংশিং পায়খৎখ্রে।
এ.এম.সি.না হৌদোকখিবা ‘ধনৱন্তরি কাং’গী মিংদা মোবাইল মেদিকেল ভেনশিংনা য়াম্না চাউনা থবক পাংথোকহনখ্রে। মসিগী ভেনশিং অসিদা এ.এম.সি.গী অর্বান হেল্থ সেন্তরশিংদগী লোকেল মেদিকেল ওফিসরগা কোন্ননা আয়ুশকী দোক্তরশিং, পোরামেদিক অমসুং নর্সিংগী স্তাফশিং য়াওই। ভেনশিং অসি তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা চত্তুনা অহমদবাদ সহরগী য়ুমথোং-য়ুমথোং তান্না মীশিংদা কোবিদকী নত্তবা মরুওইবা সর্ভিসশিং অমসুং ফীল্দ মেদিকেল কন্সল্তেসনশিং ফংহল্লি। মোবাইল মেদিকেল ভেনশিং অসিনা আয়ুর্বেদিক অমসুং হোমিওপেথিক্কী হিদাকশিং, ভিতামিন সপ্লিমেন্তশিং, পল্স ওক্সিমিতরগা কোন্ননা তেস্ত তৌনবা মরুওইবা ইক্বীপমেন্তশিং পুম্নমক পুদুনা চৎলি। হেল্থকেয়র সর্ভিসশিং অসিদা নত্তনা তোঙান-তোঙানবা মরমশিংগীদমক্তা হোসপিতালদা ও.পি.দি. য়েংবা ফংদবা মীশিংদা ধনৱন্তরি কাংনা মখা তানা লায়েং চত্থবগী মথৌ তাগদবা নত্রগা আই.পি.দি. অমদা এদমিৎ তৌগদবা মীশিং মশক খংদোকপদা অমদি মখোয়শিং অদু হোসপিতালদা নিংথিজনা য়ৌহনবদা মতেং পাংই।
এ.এম.সিনা সহর অসিদা ধনৱন্তরি কাং ১২০না থবক অসিদা শিজিন্নদুনা মথৌ তৌহনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা ধনৱন্তরি ভেনশিং অসিনা ও.পি.দি.শিংগী কন্সল্তেসন লাক্ষ ৪.২৭ মায় পাক্না পাংথোকখ্রে। পায়খৎলিবা থবক অসিনা লাইহৌনা নাবা মীওই ২০,১৪৩, লোক থুংবা, ইংথম চনবা অমদি নাতোন মহি চেনবা মীওই ৭৪,০৪৮, শাথিবা রেসপিরেতোরি ত্রেক ইনফেক্সনশিং থোকপা মীওই ৪৬২, হাইপর তেন্সন, দাইএবেতিস অমদি নারি-শারি তৌবা মীওই ৮২৬ অসি লায়েং চত্থনবা মনাক নকপা অর্বান হেল্থ সেন্তরশিং অমসুং হোসপিতালশিংদা রিফর তৌখি। ধনৱন্তরি ভেনশিং শিজিন্নদুনা থবক পাংথোকহনবা অসিনা মনুংদা খংদনা লৈবা কেসশিং মতম চানা মশক খংদোকহন্দুনা কোবিদ-১৯গী থবক শিন্দোক-শিঞ্জিন তৌবদা হায়নিংঙাই লৈতনা মতেং পাংলি।
মোন্সুনগী কুম অসি থুনা য়ৌশিল্লকপা অমসুং ভক্তরনা নাহনবা লায়নাশিং হেনগৎলকপা য়াবগী মওং অসি য়েংঙগা জুন ১৫, ২০২০দা মোবাইল ভেনশিংনা হেল্থ সর্ভিসশিংগী মেলরিয়া অমসুং দেঙ্গিগী তেস্তশিং তৌদুনা অসি চাওথোকহনখ্রে।