হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিংদা এন ৯৫ মাক্স ক্রোর ২ হেন্না অমসুং পি.পি.ই. ক্রোর অমা হেন্না লেম্না য়েন্থোকখ্রে
03 JUL 2020 12:37PM by PIB Imphal
কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিং/য়ুতিশিংগা লোয়ননা কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবা, লাকশিন্নবা অমসুং লায়েংনবা লেপ্পা লৈতনা থবক পায়খৎলি। কেন্দ্র সরকারগী মরুওইবা থৌদাংদি লাইচৎ অসি থেংননবা হকশেলগী মচাক—মথুমশিং মরাং কাইনা ফংহনবনি।
কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য সরকারশিংদা লেম্না মেদিকেলগী পোৎলমশিং পীরি। ভারত সরকারনা পীরিবা পোৎলম অয়াম্বা হৌরকপদা লৈবাক অসিদা শাবা অমত্তা নত্তে অমসুং লাইচৎ অসি মালেমগী ওইনা শন্দোকপা মরম্না মপান লৈবাক্কী কৈথেলশিংদা য়াম্না তাংনা ফংখি।
অদুবু, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রি, তেক্সতাইল মিনিস্ত্রি, ফার্মাসিতিকেল মিনিস্ত্রি, দিপার্তমেন্ত ফোর প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রি এন্দ ইন্তরনেল ত্রেদ, দিফেন্স রিছর্স এন্দ দিবলপমেন্ত ওর্গনাইজেসন(দি আর দি ও) অমসুং অতোপ্পশিংনা কন্না হোৎনবদগী লৈবাক অসিদা পি.পি.ইশিং, এন৯৫ মাক্সশিং, ভেন্তিলেতরশিং শারে। ‘অত্মানির্ভর ভারত’ অমসুং ‘মেক ইন ইন্দিয়া’গী মহৈ ওইনা ভারত সরকারনা পীরিবা পোৎলম অয়াম্বা লৈবাক অসিদা শাজবনি।
২০২০গী এপ্রিল ১দগী কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিংদা লেম্না এন ৯৫ মাক্স ক্রোর ২.০২ অমসুং পি.পি.ই কিত ক্রোর ১.১৮ য়েন্থোকখ্রে। লোয়ননা রাজ্যশিংদা ঐচ সি ক্বিউ তেব্লেত ক্রোর ৬.১২ হেন্না য়েন্থোকখ্রে।
মসিগী মথক্তা, হৌজিক ফাওবদা ভারত্তা শাবা ভেন্তিলেতর ১১,৩০০ রাজ্যশিংদা য়েন্থোকখ্রে , মসিগী মনুংদা তোঙান-তোঙানবা হোস্পিতালশিংদা ভেন্তিলেতর ৬১৫৪ মমাংদা য়েন্থোকখ্রে। ভেন্তিলেতরশিং পানখৎপা অমসুং শীজিন্নবা হৌবগী থবকশিং ভারত সরকারনা পাংথোকলি। হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিনা রাজ্যশিংদা ওক্সিজেন সিলিন্দর লাখ ১.০২ পীখ্রে, মসিগী মনুংআ ৭২,২৯৩ ওক্সিজেন বেদশিংদা শীজিন্নরি।
হৌজিক ফাওবদা , দিল্লিদা পি.পি.ই লাখ ৭.৮১ অমসুং এন ৯৫ মাক্স লাখ ১২.৭৬ , মহারাস্ত্রাদা পি.পি.ই লাখ ১১.৭৮ অমসুং এন ৯৫ মাক্স লাখ ২০.৬৪ অমসুং তামিল নাদুদা পি.পি.ই লাখ ৫.৩৯ অমসুং এন ৯৫ মাক্স লাখ ৯.৮১ মিনিস্ত্রিনা পীখ্রে।
কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা তেক্নিকেল ওইবা ৱাফমশিং, চৎন-কাংলোনশিং অমসুং চেকশিনৱাশিংগী অচুম্বা অমসুং অনৌবা পাউগীদমক চাংনাইনা https://www.mohfw.gov.in দা চংবীয়ু।
কোবিদ-১৯গী মতাংদা ৱাহং অমা হেক্ত হংনিংবা লৈরবদি হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিগী হেল্পলাইন নম্বর : +৯১-১১-২৩৯৭৮০৪৬ নৎত্রগা ১০৭৫(তোল ফ্রি)দা কোল তৌবীয়ু। কোবিদ-১৯গী মতাংদা রাজ্যশিং/য়ুতিশিংগী হেল্পলাইন নম্বরশিং https://www.mohfw.gov.in/pdf/coronvavirushelplinenumber.pdf দা ফংগনি।

Ministry of Health and Family Welfare
More than 2 Crore N95 Masks & more than 1 Crore PPEs distributed Free of Cost by Central Government to States
03 JUL 2020 12:37PM by PIB Delhi
Union Government along with States/UTs has been relentlessly working for prevention, containment and management of COVID-19. Union Government’s central role has been in strengthening health infrastructure to fight the pandemic.
Along with augmenting COVID-19 facilities, Centre has been providing medical supplies free of cost to the State/UT governments to supplement their efforts. Most of the products supplied by Government of India (GOI) were not being manufactured in the country in the beginning, and there was a global demand due to the pandemic resulting in scare availability in the foreign markets.
However, with the combined efforts of Ministry of Health & Family Welfare (MoHFW), Ministry of Textiles and Ministry of Pharmaceuticals, Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Defence Research and Development Organisation (DRDO) and others, domestic industry has been encouraged to manufacture and supply essential medical equipment like PPEs, N95 masks, ventilators etc., during this period. With the result, resolve for ‘Atmanirbhar Bharat’ and ‘Make in India’ has been strengthened and most of the supplies made by GOI are domestically manufactured.
Since 1st April 2020, Centre has distributed more than 2.02 crore N95 masks and more than 1.18 crore PPE kits to States / UTs / Central Institutions, free of cost. Also, more than 6.12 crore HCQ tablets have been distributed to them.
In addition, so far, 11,300 ‘Make in India’ ventilators have been dispatched to various States / UTs / Central Institutions, out of which 6154 ventilators stand already delivered to various hospitals. GOI is also ensuring their installation/commissioning. This will help to bridge the massive gap in availability of ventilators in COVID ICU facilities. MoHFW is also supplying 1.02 lakh oxygen cylinders to States/UTs, out of which 72,293 have been delivered to strengthen oxygen beds there.
Till now, 7.81 lakh PPEs and 12.76 lakh N95 masks have been supplied in Delhi, 11.78 lakh PPEs and 20.64 N95 masks in Maharashtra, and 5.39 lakh PPEs and 9.81 lakh N95 masks in Tamil Nadu by MoHFW.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA.