অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
নই দিল্লীদা কম্পত্রোল্লর এন্দ ওদিতর জেনরেল ওফ ইন্দিয়াগী ওফিসতা য়ুনিক অর্বান ফোরেস্ত হৌদোকখ্রে
সহরগী উমংশিং সহরশিংগী থবোম্বীশিংনি , ওক্সিজেন থমফম অমসুং কার্বোন চুপশিনফম ওইনা থবক তৌরি: প্রকাস জাবারেকর
02 JUL 2020 2:26PM by PIB Imphal
চহি খর অসিদা দিল্লীগী এয়র ক্বালিতি ইন্দেক্স (এ.ক্যু.আই.) অসি ফত্তবা হেনজিল্লক্লি। নই দিল্লীগী আই.তি.ও. ক্রোসিং অসি মরুওইনা নুংশিৎ শেংদবগী থাক য়াম্না ৱাংনা লৈরি। ফিবম অসি থেংননবা বহাদুর সাহ জাফর মার্গতা লৈবা কম্পত্রোল্লর এন্দ ওদিতর জেনেরেল ওফ ইন্দিয়াগী ওফিস পার্কতা সহরগী উমং অমা শেমগৎলে।
লম পীকপা অসি য়েংলগা , উমং শেমগৎপদা মফম অদুদা ফংবা মচাকশিং শীজিন্নরি। মফম অদুদা ফংবা উশিং থাদুনা উমং শেমগৎলি অমসুং মসিনা অকোয়বগী ফিবম ঙাকপা অমসুং মহৌশাগী অমাং-অতাশিং থোকপদগী কনবা ঙমগনি।
উমং হাংদোকপা থৌরমদা ইনভাইরনমেন্তকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর প্রকাস জাবারেকরনা হায়খি মদুদি উমং অসিদা পাম্বী মখল ৫৯গী উ চারা ১২০০০ থাদুনা য়াম্না কুংবা সহরগী উমং অমা ওইরগনি।
সহরগী উমংগী কান্নবগী মতাংদা মিনিস্তরনা হায়খি, মখোয় সহরশিংগী থবোম্বীশিংনি, ওক্সিজেন থমফম অমসুং কার্বোন চুপশিনফম ওইনা থবক তৌরি। উমং শেমগৎপদা মিয়াৱাকি মেথোদ শীজিন্নবা অসিনা শাবগী চাং দিগ্রি ১৪ হন্থহনগনি অমসুং ঈশিং মনিলগী চাং চাদা ৪০ হেনগৎহনগনি।
The urban forest with 12,000 seedlings of 59 indigenous species will act as a role model for offices in Delhi.Happy to note that Miyawaki method of forest creation is used which could help in reducing the temp. by as much as 14 degree & increase the moisture by more than 40%. pic.twitter.com/JDE4TvkKnZ
— Prakash Javadekar (@PrakashJavdekar) July 2, 2020
ঈশিং চাইদুনা অমসুং নাপী পেংথোক্তুনা থম্বদা সহরগী উমং ২০২১গী ওক্তোবরদগী মশা-মরোমদোম হিংজবা ঙম্লগনি। সহরগী উমংনা অকোয়গী ফিবম শেমগৎতুনা উচেকশিং, খোইশিং, কুরাকশিং অমসুং অপীকপা থৱায় পানবশিংগী লৈফম অমুক হন্না শেমগৎকনি। উমংশিং অসি মহৈ-মরোংশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈগী পোলিনেসন তৌনবগী তঙাইফদবনি।
লম একর ১ হেন্না পাকপা মফমদা অশুকপা উমং অমা শেমগৎলে। মরোল কয়া লৈবা উমং অসিদা অপীকপা পাম্বীশিং, য়াইমরপ ওইবা উ পাম্বীশিং অমসুং অচৌবা উশিং য়াম্না চেকশিন্না থারি।
উমং অসিদা থারিবা অতাংবা পাম্বী খরগী মনুংদা এনোজৈসস পেন্দুলা, বিসতেন্দু , চামরোদ, দুধি, কাইম, পালাস, খেজরি, অরনি , ফালসা, খাজুর অমসুং মারোদফালি য়াওরি। পাম্বী মখলশিং অসি দিল্লীগী লৈবাক-লৈহাও অমসুং ঈশিং-নুংশিৎতা চারবা ঙাক্তনি।
সহরগী উমং শেমগৎপা অসিনা মাঙখ্রবা উমং অমুক হন্না শেমগৎনবগী পাউজেল অমা পীরে। লমদম অসিগী মহৌদগী লৈরকলবা পাম্বীশিং থাবা অমসুং উমং অমুক হন্না শেমগৎনবা প্রোজেকশিং পায়খৎপা মতম অসিদা তঙাইফদবা ওইরে। থবক অসিনা অকোয়গী খল চানা থম্বদা মতেং পাংগনি হায়বা সি.এ.জি. ওফিসনা থাজবা থম্বদগী থবকশিং অসি পায়খৎলকপনি। মসি অপীকপা অমা ওইরবসু দিল্লীগী অকোয়বগী ফিবম ফগৎহনবদা য়াম্না চাউবা মতেং অমনি , মসিনা মীওই কয়া ইথিল পীগনি অমসুং মখোয়গী অকোয়বগী ফিবম অমুক শেমগৎহনগনি।
হন্দক পাংথোকখিবা ৱাল্দ ইনভাইরোনমেন্ত নুমিৎ থৌরমদা মথং চহি ৫দা লৈবাক শীনবা থুংনা সহরগী উমং ২০০ শেমগৎনবা নগর বন স্কিম পায়খৎনবা সরকারনা লাউথোকখি। স্কিম অদু মীয়ামগা লোয়ননা ফোরেস্ত দিপার্তমেন্ত, মিউনিসিপাল বোদিশিং, এন জি ওশিং, কোরপোরেতশিং অমসুং লৈকাইগী মীয়ামগা লোয়ননা পায়খৎকদবনি।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Unique Urban Forest inaugurated at the Office of the Comptroller and Auditor General of India in New Delhi
Urban forests are the lungs of the cities,acting as an oxygen bank and Carbon Sink : Shri Prakash Javadekar
02 JUL 2020 2:26PM by PIB Delhi
Over the years, the Air Quality Index (AQI) of Delhi has become an increasing cause of concern. Further, the ITO crossing of New Delhi has recorded particularly high air pollution levels. In response to these developments and keeping in view its community responsibilities, the office of the Comptroller and Auditor General of India which is located at Bahadur Shah Zafar Marg has taken steps to establish an Urban Forest in the Office Park.
Keeping in view the limited area, local material was adopted to enable intensive afforestation. The forest is made up of trees which are native to the area and are three dimensional, multi-layered communities having 30 times the surface area of the greenery of single-layered lawns, and have more than 30 times the ability to protect against natural disasters and to conserve the environment.
Inaugurating the Urban forest, Union Environment Minister, Shri Prakash Javadekar expressed happiness and said that this would be a dense urban forest with multiple tree layers including 12000 saplings of 59 indigenous species in another year or so.
Highlighting the importance of Urban forests, Shri Javadekar said that they are the lungs of the cities and act as an oxygen bank and Carbon Sink. The Environment Minister appreciated that the Miyawaki method of forest creation is employed which could help in reducing the temperature by as much as 14 degree & increase the moisture by more than 40%.
With minimal maintenance, including watering and de-weeding, the urban forest will be self-sustainable by October 2021. The Urban forest has an ecosystem which has the capacity to restore habitat for birds, bees, butterflies and microfauna. These are essential for pollination of crops and fruits and to help maintain a balanced ecosystem.
A dense forest ecosystem has been created in an area that is little over 1 acre in size. The multi-layered forest has shrubs, small to medium-size trees and tall trees carefully arranged as peripheral and core plant communities.
Some of the rare native species planted here include Anogeissus pendula (Dhonk), Diospyros cordifolia (Bistendu), Ehretia laevis (chamrod), Wrightia tinctoria (Doodhi), Mitragyna parvifolia (Kaim), Butea monosperma (Palash), Prosopis cineraria (Khejri), Clerodendrum phlomidis(Arni), Grewia asiatica (Falsa), Phoenix sylvestris (Khajoor) and Helicteres isora (Marodphali). The species selected are part of Delhi’s potential natural vegetation and are best suited to the region’s terrain, climate and soil.
The urban forest sends out an action-oriented message of bringing back lost environmental protection forests. In-depth field surveys of potential natural vegetation, well planned native species’ propagation and restoration projects like these are the need of the hour. The office of the CAG of India believes that initiatives like these will help us move towards a state of better ecological balance, especially in cities. It is a small yet significant contribution to Delhi’s ecosystem, one that could inspire people to reclaim and restore their natural surroundings.
It is noteworthy that recently on the occasion of World Environment Day, the government announced implementation of the Nagar van scheme to develop 200 Urban Forests across the country in next five years with a renewed focus on people’s participation and collaboration between Forest Department, Municipal bodies, NGOs, Corporates and local citizens.