য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ)না অনলোক ২গী অনৌবা গাইদলাইনশিং লাউথোকখ্রে
অনলোক ২না কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী ৱাংমগী থবক থৌরম কয়াদা অথিংবা কোমথোক্লগনি
কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা লোকদাউন থমখিগনি
29 JUN 2020 9:28PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ)না কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী মনুং চন্দবা মফমশিংগী থবক থৌরম কয়াদা অথিংবা কোমথোক্নবা অনলোক ২গী অনৌবা গাইদলাইনশিং লাউথোকখ্রে। অনৌবা গাইদলাইনশিং অসি জুলাই ১, ২০২০দগী চৎনবা হৌরগনি, তাঙ্কক নাইবা মওংদা থবক থৌরমশিং অমুক হন্না হাংনবগী থৌরাং মখা চৎথখ্রে। স্তেৎ অমদি য়ু.তি. পুম্নমক্তগী পীরকপা ফীদবেক নৈনরবা মতুং মরী লৈনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিংগা লোয়ননা কুপ্না তান্নরগা অনৌবা গাইদলাইনশিং অসি ঙসি ফোঙখি।
৩০.০৫.২০২০দা থোকখিবা অনলোক ১গী ওর্দর অমসুং গাইদলাইনশিংদা থমখিবগী মতুং ইন্না, মখল কয়াগী থবক থৌরমশিং মদুদি লাইনিং-লাইশোনগী মফমশিং অমসুং মীয়ামগী লাইখুরুম্ফমশিং; হোতেলশিং, রেস্তোরেন্তশিং অমসুং অতোপ্পা হোস্পিতেলিতি সর্ভিসশিং; অমসুং শোপ্পিং মোলশিং; কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা জুন ৮, ২০২০দগী হান্ননা অয়াবা পীখ্রে। স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং (এস.ও.পি.শিং)গী অকুপ্পা ৱারোলসু ফোঙখ্রে।
অনলোক ২গী অনৌবা গাইদলাইনশিংগী মরু ওইবা ৱারোলশিং
• দোমেস্তিক ফ্লাইৎশিং অমসুং পেসেঞ্জর পুবা ত্রেনশিং হান্নদগী হৌনা অককনবা মওংদা চল্লাইনবা অয়াবা পীখ্রে। চান্নবা মওং অমদা চল্লাইদুনা মখা তানা হেনগৎহল্লগনি।
• নুমিদাংদা থম্বা কর্ফিয়ুগী মতম তেনশিন্দুনা নুমিদাং পুং ১০দগী অয়ুক পুং ৫ ফাওবা লৈরগনি। ‌মখা তানা, ইন্দস্ত্রিএল য়ুনিৎশিংগী সিফ খায়দোক্তুনা চল্লাইবা অসিদা অপনবা পীদনবা, নেস্নেল অমসুং স্তেৎকী হাইৱেজশিংদা মী অমসুং পোৎ পুবগী চৎথোক চৎশিন তৌনবা, বসশিং, ত্রেনশিং অমসুং এয়রপ্লেনশিংদগী হল্লক্লবা মতুংদা কার্গোগী লোদিং অমসুং অনলোন্দিং তৌবা অমদি মীওইশিংনা মখোয়গী লৈফমশিংদা চৎথোক চৎশিন তৌনবা অসিগীদমক নুমিদাংগী কর্ফিয়ু অসিনা অথিংবা লৈরোই।
• দুকানশিংনা মখোয়না লৈরিবা মফমশিংগী মতুং ইন্না, মতম অমদা মীওই ৫দগী হেন্না চংবা য়াগনি। অদুম ওইনমক, মখোয়না ফিজিকেল দিস্তেন্স থম্বদি মথৌ তাই।
• কেন্দ্রগী অমসুং স্তেৎ সরকারশিংগী ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎশিং জুলাই ১৫, ২০২০দগী মথৌ পাঙথোকপা হৌরগনি। হীরম অসিগা মরী লৈনবা এস.ও.পি. ভারত সরকারগী পর্সনেল অমসুং ত্রেনিংগী বিভাগনা ফোঙলগনি।
• স্তেশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগা কুপ্না তান্নরবা মতুংদা, স্কুলশিং, কোলেজশিং অমসুং মহৈ তম্ফম লোইশঙ পুম্নমক জুলাই ৩১, ২০২০ ফাওবা থোঙ লোনখিগনি।
• ভন্দে ভারত মিসনগী মখাদা অকক্নবা মওং অমদা ইন্তর্নেস্নেল এয়র ত্রাবেল তৌরিবা পেসেঞ্জরশিং লাকপা য়াহনখ্রে। চান্নবা মওং অমদা মখা তানা চৎথবা হৌরগনি।
• মখাদা পীরিবা অসি নত্তনা কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী ৱাংমদা থবক থৌরমশিং অসিদা অয়াবা পীখ্রে:
1. মেত্রো রেল।
2. সিনেমা হোলশিং, জিম্নাসিয়মশিং, স্বিমিং পুলশিং, ইন্তরতেনমেন্ত পার্কশিং, থেতরশিং, বারশিং, ওদিতোরিয়ম, এসেমব্লি হোলশিং অমসুং মান্নবা মফমশিং।
3. সোসিএল/ পোলিতিকেল/ স্পোর্তস/ এন্তর্তেনমেন্ত/ একাদমিক/ কলচরেল/ লাইনিং লাইশোনগী থৌরমশিং অমসুং অতোপ্পা অচৌবা লাইনিং লাইশোনগা মরী লৈননা মীপুনবা।
ফীভম অসি য়েংশিল্লগা হায়রিবশিং অসিগী হাংনবগী মতমশিং তোঙান তোঙাননা লেপকনি।
• কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা জুলাই ৩১, ২০২০ ফাওবা লোকদাউন ঙাক্না চৎনবা থৌরাং লৌখৎকনি। হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.) পীবা গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না, কোবিদ-১৯ শন্দোকপা থিংনবা স্তেৎ/য়ু.তি. সরকারশিংনা কন্তেনমেন্ত জোনশিং চেকশিন্না খায়দোকপা মথৌ তাই। কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী মনুংদা পেরিমিতর কন্ত্রোলগী চেকশিন থৌরাং লৌখৎতুনা অমসুং তঙাই ফদবা থবক থৌরমশিং খক্তা অয়াবা পীগদবনি।
• হায়রিবা কন্তেনমেন্ত জোনশিং অসি মশা-মশাগী দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তরশিং অমসুং স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংনা ৱেবসাইৎশিংদা থাগৎকনি অমসুং ই-পাউ অদুসু এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.গা লোয়ননা খঙমিন্নগনি।
• স্তেৎ/য়ু.তি. ওথোরিতিশিংনা কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী থবক থৌরমশিং কুপ্না য়েংশিনগনি অমসুং জোনশিং অসিগী কন্তেনমেন্ত তৌনবা খোংথাংশিংগা মরী লৈনবা গাইদলাইনশিং চেকশিন্না লৌখৎকনি।
• এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না কন্তেনমেন্ত জোনশিং খায়দোকপা অমসুং কন্তেনমেন্ত তৌনবা খোংথাংশিং অসি মপুং ফানা লৌখৎপরা য়েংশিনগনি।
কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী ৱাংমগী থবক থৌরমশিং স্তেৎনা লেপচগনি
• ফীভমগী মতুং ইন্না স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী ৱাংমদা থবক থৌরম কয়াদা অথিংবা থম্বা নত্রগা মথৌ তাবগী মতুং ইন্না অথিংবশিং থমগনি।
• অদুম ওইনমক, স্তেৎ মনুং অমসুং মপানদা মী অমসুং পোৎ পুবগী চৎথোক চৎশিন তৌবদা অথিংবা লৈরোই। হায়রিবা অসিগী চৎথোক-চৎশিনশিং তৌবদা পরমিসন/এপ্রুবেল/ই-পরমিৎ তোঙাননা লৌবা মথৌ তাদে।
নুমিদাংগী কর্ফিয়ু
• অনলোক ২দা পীরিবা তঙাই ফদবা থবক থৌরমশিং অমসুং কোমথোকপা অসি নত্তনা নুমিদাংগী কর্ফিয়ু মখা তানা নুমিদাং পুং ১০দগী অয়ুক পুং ৫ ফাওবা লৈখিগনি
নেস্নেল দিরেক্তিবস ফোর কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্ত
• সোসিএল দিস্তেন্সিং থম্বগা লোয়ননা লৈবাক পুম্বদা নেসনল দিরেক্তিব ফোর কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্ত ঙাক্না চৎকদবনি। দুকানশিংনা কস্তমরশিংগী মরক্তা লৈগদবা ফিজিকেল দিস্তেন্সিং অদু থম্বা মথৌ তাগনি। এম.ঐচ.এ.না নেসনল দিরেক্তিবশিং অসি মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌবরা য়েংশিনগনি।
নারকপা য়াবা মীওইশিংগীদমক চেকশিন থৌরাং
• নারকপা য়াবা মীওইশিং মদুদি চহি ৬৫গী মথক্কী মীওইশিং, কো-মোর্বিলিতিশিংগা লোয়নরিবা মীওইশিং, মীরোল্লিবী নু্পীশিং, অমসুং চহি ১০গী মখাগী অঙাংশিং, তঙাইফদবশিংগী অমসুং হকশেলগী ওইবা হীরমশিংগী নত্তনা য়ুমদগী মপান থোক্তবা।
আরোগ্যা সেতু শীজিন্নবা
• আরোগ্যা সেতু মোবাইল এপ অসি শীজিন্ননবা লেপ্পা লৈতনা থৌগৎগদবনি।
এম.ঐচ.এ.গী দাইদলাইনশিং য়েংনবা মসিদা ক্লিক তৌবিয়ু

Ministry of Home Affairs
Ministry of Home Affairs (MHA) issues new Guidelines for Unlock 2
Unlock 2 opens up more activities outside Containment Zones
Strict enforcement of lockdown in Containment Zones
29 JUN 2020 9:28PM by PIB Delhi
Union Ministry of Home Affairs (MHA) has issued new guidelines for Unlock 2 to open up of more activities in areas outside the Containment Zones. The new guidelines will come into effect from July 1, 2020, the process of phased re-opening of activities has been extended further. The new guidelines, issued today, are based on feedback received from States and UTs, and extensive consultations held with related Central Ministries and Departments.
As stipulated in the Unlock 1 Order and guidelines issued on 30.05.2020, certain activities, i.e., religious places and places of worship for public; hotels, restaurants and other hospitality services; and shopping malls; have already been permitted from June 8, 2020 outside the Containment Zones. Detailed standard operating procedures (SOPs) have also been issued.
Salient features of the new guidelines for Unlock 2
• Domestic flights and passenger trains have already been allowed in a limited manner. Their operations will be further expanded in a calibrated manner.
• Night curfew timings are being further relaxed and curfew shall be in force from 10.00 pm to 5.00 am. Further, relaxations in night curfew have been given for seamless operation of industrial units in multiple shifts, movement of persons and goods on National and State Highways, loading and unloading of cargo and movement of persons to their destinations after disembarking from buses, trains and airplanes.
• Shops depending upon their area, can have more than 5 persons at a time. However, they have to maintain adequate physical distance.
• Training institutions of the Central and State Governments will be allowed to function with effect from July 15, 2020. SOP in this regard will be issued by the Department of Personnel and Training, Government of India.
• After extensive consultation with States and UTs, it has been decided that schools, colleges and coaching institutions will remain closed till July 31, 2020.
• International air travel of passengers has been permitted in a limited manner under the Vande Bharat mission. Further opening up will take place in a calibrated manner.
• All activities, except the following, shall be permitted outside containment zones:
1. Metro Rail.
2. Cinema halls, gymnasiums, swimming pools, entertainment parks, theatres, bars, auditoriums, assembly halls and similar places.
3. Social/ political/ sports/ entertainment/ academic/ cultural/ religious functions and other large congregations.
Dates for opening of these will be decided separately, based on the assessment of the situation.
• Lockdown shall continue to be implemented strictly in the Containment Zones till 31 July, 2020. Containment Zones are required to be carefully demarcated by the State/ UT Governments with a view to contain the spread of COVID-19, after taking into consideration the guidelines issued by the Ministry of Health & Family Welfare (MOHFW). Within the containment zones, strict perimeter control shall be maintained and only essential activities allowed.
• These Containment Zones will be notified on the websites of the respective District Collectors and by the States/UTs and information will also be shared with MOHFW.
• Activities in the Containment Zones shall be monitored strictly by the State/UT authorities, and the guidelines relating to containment measure in these zones shall be strictly implemented.
• MOHFW will monitor the proper delineation of Containment Zones and implementation of the containment measures.
States to decide on activities outside Containment Zones
• States and UTs, based on their assessment of the situation, may prohibit certain activities outside the Containment zones, or impose such restrictions as deemed necessary.
• However, there shall be no restriction on inter-State and intra-State movement of persons and goods. No separate permission/ approval/ e-permit will be required for such movements.
Night curfew
• Night Curfew shall continue to remain in force, between 10.00 pm and 5 am, except for essential activities and other relaxation given in Unlock 2.
National Directives for COVID-19 management
• National Directives for COVID-19 management shall continue to be followed throughout the country, with a view to ensure social distancing. Shops will need to maintain adequate physical distancing among customers. MHA will monitor the effective implementation of National Directives.
Protection for vulnerable persons
• Vulnerable persons, i.e., persons above 65 years of age, persons with co-morbidities, pregnant women, and children below the age of 10 years, are advised to stay at home, except for meeting essential requirements and for health purposes.
Use of Aarogya Setu
• The use of Aarogya Setu mobile application will continue to be encouraged.
Click here to see MHA guidelines