বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
‘এনজিআৰএছএম’-ত সমাজৰ হিতৰ বাবে ভূ-বিজ্ঞানৰ চৰ্চা গৱেষকৰ
29 JUN 2020 12:50PM by PIB Guwahati
‘চতুৰ্থ ৰাষ্ট্ৰীয় ভূ-বিজ্ঞান গৱেষক সমাৰোহ’ (এনজিআৰএছএম) উপলক্ষে আয়োজিত এক ৱে’বিনাৰত দেশৰ ভূ-বিজ্ঞানৰ গৱেষনাৰে জড়িত বিজ্ঞানীসকলে সমাজৰ হিতৰ বাবে ভূ-বিজ্ঞানৰ প্ৰয়োগৰ বিভিন্ন দিশৰ আলোচনাত মিলিত হয়। গৱেষকসকলে জল-প্ৰবন্ধন, ভূমিকম্প, মৌচুমী প্ৰবাহ, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, প্ৰকৃতিক দুৰ্যোগ, নদী প্ৰবন্ধনৰ দৰে প্ৰসংগসমূহত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি আলোচনা আগবঢ়াই নিয়ে। ভাৰত চৰকাৰৰ ‘বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগ’(ডিএছটি)ৰ অধীনস্থ স্বতন্ত্ৰ প্ৰতিষ্ঠান ডেৰাডুনস্থিত ‘ৱাডিয়া ইনষ্টিটিউট অব হিমালয়ান জিঅ’ল’জী’, চমুকৈ-‘ডব্লিউআইএইচজি’-ৰ আমন্ত্ৰণক্ৰমে এই সমাৰোহ অনুষ্ঠিত হৈছিল।
সমাৰোহৰ উদ্বোধন কৰি দিয়া ভাষণত, মুখ্য অতিথি তথা সমাৰোহৰ পৃষ্ঠপোষক হিচাপে উপস্থিত থকা ‘ডিএছটি’-ৰ সচিব অধ্যাপক আশুতোষ শৰ্মাই জান-জুৰিসমূহৰ মানচিত্ৰ তৈয়াৰ কৰা, চিভিল ইঞ্জিনিয়াৰিঙৰ বাবে ভূ-বিজ্ঞান, শস্য আৰু জল সংসাধনক উপলক্ষ কৰি জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ অধ্যয়ন, এই ক্ষেত্ৰত বিভিন্ন প্ৰযুক্তিৰ সদ্ব্যৱহাৰ, কৃষি আৰু নিৰবিচ্চিন্ন উন্নয়নৰ বাবে সৌৰ শক্তিৰ বহুল ব্যৱহাৰ আদি প্ৰসংগত বিস্তৃত আলোচনা আগবঢ়ায়।
যোৱা সপ্তাহত অনুষ্ঠিত দুদিনীয়া ৱে’বিনাৰখনত ২০টা ভিন্ন প্ৰসংগত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা সমবেত হোৱা ভূ-বিজ্ঞানীসকলে আলোচনা কৰে
‘ডব্লিউআইএইচজি’-ৰ পৰিচালনা সমিতিৰ অধ্যক্ষ অধ্যাপক অশোক সাহানীয়ে সমাজৰ হিতৰ কথা মনত ৰাখি গৱেষণাত ব্ৰতী হ’বলৈ যুৱ-বিজ্ঞানীসকলক উদ্বুদ্ধ কৰিব পৰাকৈ বক্তব্য প্ৰদান কৰে। সমাৰোহত ‘ডব্লিউআইএইচজি’-ৰ সঞ্চালক ড০ কালাচান্দ চৈনীয়েও ভূবিজ্ঞানৰ শেহতীয়া গৱেষণাৰ এক সমীক্ষাত্মক আলোচনা আগবঢ়ায়।
প্ৰসংগতে উল্লেখ্য যে, ক’ভিড-১৯ৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ‘চতুৰ্থ এনজিআৰএছএম’ ৱে’বিনাৰৰ জৰিয়তে অনুষ্ঠিত কৰিবলগীয়া হয়। সমাৰোহত দেশৰ ৮২খন বিশ্ববিদ্যালয়, প্ৰতিষ্ঠান তথা অন্যান্য সংস্থাৰ মুঠ ৬৫৭গৰাকী ভূ-বিজ্ঞান বিশেষজ্ঞই অংশ গ্ৰহণ কৰে।

Ministry of Science & Technology
Geo-research scholars discuss Geo science for Society at NGRSM
29 JUN 2020 12:50PM by PIB Delhi
Geo-research scholars came together in a webinar to discuss Geosciences for Society focusing on areas like natural resources, water management, earthquake, monsoon, climate change, natural disaster, river systems and so on at the 4th National Geo-research Scholars Meet (NGRSM) organised by the Wadia Institute of Himalayan Geology (WIHG), Dehradun an autonomous institute under the Department of Science & Technology (DST), Government of India.
Prof. Ashutosh Sharma, Secretary DST, Chief Guest and Patron of the event in his inaugural address spoke about various aspects of geo-research like mapping of springs, geosciences for civil engineers, the study of climate change with respect to crop and water, convergence of various technologies in the field, use of solar energy in agriculture and sustainable development.
The two-day webinar held last week included 20 invited talks from distinguished speakers from all around the nation.
Prof. Ashok Sahani, Chairman of Governing Body of WIHG, motivated young scholars to carry out research for the benefit of society. Dr. KalachandSain, Director WIHG, and senior scientists from the institute also gave presentations on current trends and societal relevance of geoscience research.
The NGRSM started in 2016 as a regular event of WIHG to encourage young researchers and students to improve their research interests, providing them a platform to share their research work, receive feedback from the peers and refine their ideas. The event also provides them an opportunity for interaction with the eminent geoscientists and for understanding the latest trends in Geo-science research.
This year, due to the global COVID-19 pandemic, the 4th NGRSM was organized through webinar, a first one of this kind from WIHG. A total of 657 scholars participated in this event from around 82 different universities, institutes, and other organizations of India.
IMG-20200627-WA0032IMG-20200627-WA0037