সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
জিও-রিসর্স স্কোলরশিংনা এন.জি.আর.এস.এম.দা খুন্নাইগীদমক জিও সাইন্স খন্নখ্রে
29 JUN 2020 12:50PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী (দি.এস.তি.) মখাদা লৈবা দেরাদুনগী ওতোনোমস ইন্সতিত্যুৎ অমা ওইরিবা ৱাদিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ হিমালয়ন গিওলোজি (দবল্যূ.আই.ঐচ.জি.) অসিনা শীনখিবা ৪শুবা নেসনল জিও-রিসর্চ স্কোলরস মীৎ (এন.জি.আর.এস.এম)দা মহৌশাগী ওইবা রিসোর্সশিং, ঈশিংগী মেনেজমেন্ত, য়ুহা হাবা, নোং, অইং-অশাদা অহোংবা লাকপা, মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতা, তুরেলগী লৈরিবা মওংশিং অমসুং অতৈ কয়াদা য়ুম্ফম ওইবা খুন্নাইগী ওইবা জিওসাইন্সশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈন্নবা ৱেবিনার অমদা জিও-রিসর্স স্কোলরশিং পুন্না য়াওখি।
থৌরম অসিগী অথোইবা মীথুংলেন অমসুং মসিবু শীনবদা মতেংসু পাংলিবা, দি.এস.তি.গী সেক্রেতরী প্রোফেসর অশুতোশ শর্মানা থৌরম অসি হৌদোকপগী মহাক্কী ৱারোম পীবদা জিও-রিসর্চকী তোঙান তোঙানবু হীরমশিং, লোকশিংগী মেপ্পিং তৌবা, সিবিল ইঞ্জিনীয়রশিংগী জিওসাইন্স, মহৈ-মরোং অমসুং ঈশিংগী মওং য়েংলগা অঈং-অশাদা অওনবা লাকপা অদু থীজিনবা, লম অসিদা তোঙান তোঙানবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবা, লৌউ-শিংউ অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তদা সোলর ইনর্জি শীজিন্নবা অসিগী মতাংদা থমখি।
মমাংগী চয়োলদা নুমিৎ-নিনি পাঙথোকখিবা ৱেবিনার অসিদা লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী থোইদোক হেন্দোকনা শকখঙনরবা স্পিকর ২০না ৱা ঙাংখি।
দবল্যু.আই.ঐচ.জি.গী গভর্নিং বোদিগী চ্যেরমেন, প্রোফেসর অশোক সহানিনা খুন্নাইদা কান্নবা পীগদবা রিসর্চ তৌনবা নহা ওইরিবা স্কোলরশিংবু থৌগৎখি। দবল্যু.আই.ঐচ.জি.গী দিরেক্তর, দোক্তর কালাচন্দ সেন অমসুং ইন্সতিত্যুৎ অসিগী মকোক থোংবা সাইন্তিসশিংনসু হৌজিক ওইরিবা মওং অমসুং জিওসাইন্সকা খুন্নাইগা লৈনরিবা মরীগী মতাংদা প্রজেন্তেসনশিং উৎখি।
এন.জি.আর.এস.এম. অসি ২০১৬দা দবল্যু.আই.ঐচ.জি.গী চাং নাইনা পাঙথোকপা থৌরম অমা ওইদুনা নহা ওইরিবা রিসর্চ তৌরিবশিংবু অমসুং মহৈরোইশিং থৌগত্তুনা মখোয়গী রিসর্চকী অপাম্বশিং হেনগৎহনবা, মখোয়গী রিসর্চ ৱার্কশিং অদু উত্থোকহনবা, মখোয়গা হৌমিন্নরিবশিংদগী ফীদবেক লৌবা অমসুং মখোয়গী ৱাখল্লোন অদু ফগৎনবা ফমপাক অমা পীরি। মমিং লৈরবা জিওসাইন্তিসশিংগা লোয়ননা ৱারী ৱাতাই শান্নবা অমসুং হৌজিক্কী খ্বাইদগী নৌনা চৎনরিবা জিও-সাইন্সকী ওইবা রিসর্চকী মরমদা খঙবা হেন্নবা থৌরম অসিনা খুদোংচাবা অমা পীরি।
মালেমদা থোক্লিবা কোবিদ-১৯ লায়চৎনা মরম ওইরগা চহি অসিগী ৪শুবা এন.জি.আর.এস.এম. ৱাবিনারগী খুত্থাংদা ওইনা পাঙথোকখি, মসি দবল্যু.আই.ঐচ.জি.গী ওইনদি অহানবনি। ভারতকী তোঙান তোঙানবা য়ুনিভর্সিতি, ইন্সতিত্যুৎ ৮২অমসুং অতোপ্পা ওর্গনাইজেসনশিংদগী অপুনবা স্কোলর ৬৫৭না থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
IMG-20200627-WA0032IMG-20200627-WA0037

Ministry of Science & Technology
Geo-research scholars discuss Geo science for Society at NGRSM
29 JUN 2020 12:50PM by PIB Delhi
Geo-research scholars came together in a webinar to discuss Geosciences for Society focusing on areas like natural resources, water management, earthquake, monsoon, climate change, natural disaster, river systems and so on at the 4th National Geo-research Scholars Meet (NGRSM) organised by the Wadia Institute of Himalayan Geology (WIHG), Dehradun an autonomous institute under the Department of Science & Technology (DST), Government of India.
Prof. Ashutosh Sharma, Secretary DST, Chief Guest and Patron of the event in his inaugural address spoke about various aspects of geo-research like mapping of springs, geosciences for civil engineers, the study of climate change with respect to crop and water, convergence of various technologies in the field, use of solar energy in agriculture and sustainable development.
The two-day webinar held last week included 20 invited talks from distinguished speakers from all around the nation.
Prof. Ashok Sahani, Chairman of Governing Body of WIHG, motivated young scholars to carry out research for the benefit of society. Dr. KalachandSain, Director WIHG, and senior scientists from the institute also gave presentations on current trends and societal relevance of geoscience research.
The NGRSM started in 2016 as a regular event of WIHG to encourage young researchers and students to improve their research interests, providing them a platform to share their research work, receive feedback from the peers and refine their ideas. The event also provides them an opportunity for interaction with the eminent geoscientists and for understanding the latest trends in Geo-science research.
This year, due to the global COVID-19 pandemic, the 4th NGRSM was organized through webinar, a first one of this kind from WIHG. A total of 657 scholars participated in this event from around 82 different universities, institutes, and other organizations of India.
IMG-20200627-WA0032IMG-20200627-WA0037