Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
KVIC empowers 80 potter's families in Varanasi, the new flag bearers of “Swadeshi Only”
27 JUN 2020 5:54PM by PIB Delhi
The potters’ community in the Prime Minister Shri Narendra Modi’s constituency, Varanasi, is set to lead the country with “Swadeshi only” products this festive season. The Khadi and Village Industries Commission (KVIC) is training the potters in Varanasi in making earthen lamps, sculptures of deities and other pottery items as part of “Aatmanirbhar Bharat Abhiyan”.
KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena distributed electric potter wheels to 80 potters’ families belonging from four villages namely Itahradih, Ahrauradih, Arjunpur and Chak Sahjangiganj today. Each of these villages houses nearly 150 to 200 potter families who have been engaged with pottery-making for many generations. However, due to old techniques of hand driven Chaaks, drudgery involved in manual clay making and lack of marketing support, they took up alternative sources of livelihood over the years. KVIC has set a target of distributing 1500 potter wheels in Varanasi in the next 3 months.
The KVIC is also set to distribute 300 electric potter wheels and other equipment to 300 migrant workers’ families in Sewapuri in Varanasi who have returned from other states facing economic distress in wake of the Covid-19 lockdown. KVIC has already trained 60 migrant workers’ families so far and pottery tool kit will be distributed to 300 families next month. This is estimated to create nearly 1200 jobs for the migrants labourers in Varanasi alone. The exercise aims at creating local jobs for the distressed migrant workers so that they don’t need to migrate to other cities in search of livelihood.
Old beneficiaries of Kumhar Sashaktikaran Yojana present on the occasion spoke to the KVIC Chairman via video-conference. Kishan Prajapati, a potter, said he sold nearly 3000 Kulhars every day at the Varanasi Cantt railway station after he received the electric potter wheel from KVIC under Kumhar Sashaktikaran Yojana. Another beneficiary of the scheme, Akshay Kumar Prajapati told that he was able to sell nearly 4000 kulhars and plates in the local Choona market in Mirzapur district and was financially self-dependent now. Another potter, Dayashankar Prajapati, said he was earning a good livelihood by selling nearly 3500 earthen glasses used for serving milk at Manduadih railway station in Varanasi. Potters said they were earning nearly Rs 20,000 a month by selling earthen pots.
Potters in these villages of Varanasi have been specially making earthen magic lamps, traditional lamps (Deeya) and sculptures of Laxmi and Ganesh keeping in view the upcoming festivals of Dussehra and Deepawali. The idea is also to dissuade people from buying Chinese lights and other articles during the festive season.
The KVIC Chairman said Varanasi is known for its huge potential in the field of pottery making. “Several villages in Varanasi have already been benefitted under the Kumhar Sashaktikaran Yojana. KVIC is soon going to set up a cluster under SFURTI Scheme of the Ministry of MSME in Varanasi. The cluster will facilitate nearly 500 artisans to work together at a well-equipped place,” Saxena said.
Notably, Varanasi is an aspirational district identified by the Niti Ayog and the KVIC has taken Sewapuri on a priority basis for development of Khadi and village industries activities and encouraging pottery by training the artisans. KVIC has so far distributed over 17,000 electric potter wheels across the country.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
“লৈবাক অসি খক্তগী” হায়বা অসি নৌনা হৌদোকখিবা, বারনাসিগী চফু শাবা ৮০গী ইমুং-মনুংশিং কে.ভি.আই.সি.না এম্পাৱর তৌরি
27 JUN 2020 5:54PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী কেন্দ্র ওইরিবা বরানসিগী চফু শাবশিংগী কাংলুপনা হন্দক্কী কুম্মৈগী পন্থা অসিদা “লৈবাক অসি খক্তগী” পোত্থোক শীজিন্ননবা লৈবাক অসি লমজিংগদৌরি। খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীস কম্মিসন (কে.ভি.আই.সি.)না “আত্মানির্ভার ভারত অভিয়ানগী” শরু ওইনা বারনাসিগী চফু শাবশিংদা লৈবাক্কী থাওমৈশিং, লাইশিংগী মিতম অমসুং অতৈ অতোপ্পা লৈবাকনা শাবা পোৎলমশিংগী ত্রেনিং পীরি।
কে.ভি.আই.সি.গী চ্যেরমেন শ্রী ভিনাই কুমার সক্সেনানা খুঙ্গং মরি মমিং ওইনা পল্লবদা ইতাহ্রদি, অহ্রৌরাদি, অর্জুনপুর অমসুং চাক সহজাঙ্গিগঞ্জদগী চফু শাবা ৮০গী ইমুং মনুংশিংদা ঙসি ইলেক্ত্রিক পোত্তর হ্বিলশিং য়েন্থখ্রে। হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসিদা চহি কয়াগী মমাংদগী চফু শাবগী শীনফমদা লৈরক্লবা চাউরাক্না চফু শাবা ইমুং ১৫০দগী ২০০ ফাওবা লৈ। অদুম ওইনমক য়েলহৌঙৈগী ওইবা খুৎনা উংবা চক্রিশিং শীজিন্ননবা, ক্লে তোৎপা অসি অৱাবা থবক অমা ওইবনা অমসুং কৈথেলদা থানবা মতেংগী অৱাৎপা লৈবনা মরম ওইরগা মখোয়না হৌখিবা চহি খরা অসিদা হিংনবগী পাম্বৈ ওইনবা অতোপ্পা শীনফম পাইখ্রে। বরনাসিদা লাক্কদৌরিবা থা ৩দা কে.ভি.আই.সি.না পোত্তর হ্বিল ১৫০০ য়েন্থোক্নবা পান্দম থম্লি।
কোবিদ-১৯গী লোকদাউন অসি লৈবনা শেন্মীৎলোনদা অৱাবা মায়োক্নরিবা অতোপ্পা স্তেৎশিংদগী হল্লকলবা বারনাসিগী সেৱাপুরিগী মাইগ্রেন্ত শিন্মী ৩০০গী ইমুং-মনুংদা ইলেক্ত্রিক পোত্তর হ্বিল ৩০০ অমসুং অতোপ্পা খুৎলাই য়েন্থোক্নবসু কে.ভি.আই.সি.না হোৎনরি। হৌজিক ফাওবদা কে.ভি.আই.সি.না মাইগ্রেন্ত শিন্মী ৬০ মমাংদা ত্রেনিং পীখ্রে অমসুং চফু শাবগী খুৎশু খুৎলাই মথং থাদা ইমুং ৩০০দা য়েন্থোক্লগনি। মসিনা বরনাসি মথন্তদা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগীদমক থবক ১২০০রোম পীরগনি পান্নরি। মসিগী থৌশিল অসিনা অৱাবা তারবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংনা অতোপ্পা সহরশিংদা চৎতুনা হিংনবগী পাম্বৈ থিবগী মথৌ তাদনবা মফম অদুদা থবকশিং পীনবা পান্দম থম্লি।
থৌরম অসিদা য়াওরিবা কুমহার সশক্তিকারন য়োজনাগী হান্নগী বেনিফিসরিশিংনা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা কে.ভি.কে.আই.সি.গী চ্যেরমেনগা ৱারি শান্নখি। চফু শাবা অমা ওইরিবা কিশন কুমহারনা হায় মহাক্না কুমহার সশক্তিকারন য়োজনাগী মখাদা কে.ভি.আই.সি.দগী ইলেক্তিক পোত্তর হ্বিল ফংলবা মতুংদা নুমিৎ খুদিংগী বারানসি কান্ত রেলৱ স্তেসন্দা কুলহার ৩০০০মুক য়োল্লি। স্কিম অসিগী অতোপ্পা বেনিফিসরি অমা ওইরিবা অক্সে কুমার প্রজাপতিনা হায় মিজাপুর দিস্ত্রিক্তকী লোকল চুনা কৈথেলদা মহাক্না কুলহার অমসুং প্লেৎ ৪০০০মুক য়োনবা ঙম্লি অমসুং হৌজিক শেল-থুমগী মীপান তাংদ্রে। অতোপ্পা চফু শাবা দয়াশঙ্কর প্রজাপতিনা হায় মহাক্না বারানসিগী মন্দুৱাদি রেলৱে স্তেসন্দা শঙ্গোম থকপদা শিজিন্নবা লৈবাক্কী গ্লাস ৩৫০০মুক য়োন্দুনা শেল ফজনা তাল্লি। চফুশাবশিংনা হায় মখোয়না লৈবাক্কী চফুশিং য়োল্লগা থা অমদা লুপা ২০,০০০ মুক তাল্লি।
বারনাসিগী খুঙ্গংশিং অসিগী চফু শাবাশিংনা লাক্লিবা দসেরা অমসুং দীপাবলি কুমহৈদা মীৎয়েং থমদুনা অখন্ননা লৈবাক্কী মিত্রংগী থাওমৈশিং, নাৎকী ওইবা থাওমৈশিং (দীয়া) অমসুং লক্সমি অমসুং গনেশগী মীতমশিং শারী। মসিগী ৱা।খল্লোন অসিনা হরাও কুমহৈগী মতমদা চাইনিজ লাইৎশিং অমসুং অতোপ্পা পোৎশকশিং মীয়াম্না লৈবদগী নাথৈহনগনি।
কে.ভি.আই.সি.গী চ্যেরমেন্না হায় বারনাসি অসি চফু শাবগী লমদা অচৌবা থৌদাং লৌবগী খংনৈ। “ বারনাসিদা লৈবা খুঙ্গং কয়ামরুম্না কুমহর সশক্তিকারন য়োজনাগী মখাদা হান্ননা কান্নবা ফংখ্রে। কে.ভি.আই.সি.না বারানসিদা এম.এস.এ.ই. মন্ত্রালয়গী স্কিম এস.এফ.য়ু.আর.তি.আই.গী মখাদা অথুবদা ক্লস্তর অমা লিংখৎলগনি। ক্লস্তর অসিনা খুলাই শুনা লৈরবা মফম অমদা চফু শাবা ৫০০মুক্না পুন্না থবক শুমিন্নবগী খুদোংচাবা পীরগনি” হায়না সক্সেনানা হায়।
শিংথানিঙাই ওইনা নিতি আয়োগনা বারনাসি অসি এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত অমা ওইনা খন্দোকখ্রে অমসুং কে.ভি.আই.সি.না খাদি অমসুং খুঙ্গংগী ইন্দস্ত্রীগী থবক থৌরমশিংগী খুদোংচাবা হান্না পীবা ওইনা অমসুং চফু শারিবশিংদা ত্রেনিং পীদুনা চফু শাবা পুক্নিং থৌগৎনবা সেৱাপুরি অসি লৌখৎখ্রে। কে.ভি.আই.সি.না হৌজিক ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংনা ইলেক্ত্রিক পোত্তর হ্বিল ১৭,০০০ য়েন্থোকখ্রে।