ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍କୁଲ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗକୁ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ଏନସିଇଆରଟି ପକ୍ଷରୁ ଅନଲାଇନ କୁଇଜ ପ୍ରତିଯୋଗିତା
• ଏଭଳି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୁସ୍ଥ ଅଭ୍ୟାସ ଓ ଜୀବନଚର୍ଯ୍ୟା ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ : ଶ୍ରୀ ରମେଶ ପୋଖରିଆଲ ନିଶଙ୍କ
• ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଷଷ୍ଠରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ସବୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ମୁକ୍ତ
21 JUN 2020 6:08PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା, ଗବେଷଣା ଓ ତାଲିମ ପରିଷଦ (ଏନସିଇଆରଟି) ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍କୁଲ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ବିବିଧ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଏଥିପାଇଁ ଏନସିଇଆରଟି ପକ୍ଷରୁ ଯୋଗ ବିଷୟକ ଏକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଚର୍ଯ୍ୟା ସଂପର୍କରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକଠାରୁ ମାଧ୍ୟମିକ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏହାଛଡ଼ା 2016ରୁ ଯୋଗ ଅଲମ୍ପିଆଡ଼ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜିତ ହୋଇଆସୁଛି । କରୋନା ମହାମାରୀ ସ୍ଥିତିରେ ପିଲାମାନେ ନିଜର ପିତାମାତା ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ହେପାଜତରେ ନିଜ ଘରେ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ କରିବା ସହିତ ଶାରୀରିକ ବ୍ୟାୟାମ ଆଦି କରୁଛନ୍ତି । ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁ ବିକଳ୍ପ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର କରାଯାଇଛି ସେଥିରେ ଏହା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ଏବର୍ଷ କରୋନା ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ଯୋଗ ଅଲମ୍ପିଆଡ଼ ଆୟୋଜନ କରିବାରେ ଅସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ତେଣୁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଘରେ ନିରାପଦରେ ରହି ଯୋଗ ଶିଖିବା ପାଇଁ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ପୋଖରିଆଲ ନିଶଙ୍କ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନଲାଇନ ଯୋଗ କୁଇଜ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏନସିଇଆରଟି ଦ୍ୱାରା ଏହା ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିଶଙ୍କ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଲା ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଯୋଗାଭ୍ୟାସ ସଂପର୍କରେ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ଓ ପ୍ରମାଣସିଦ୍ଧ ସୂତ୍ରରୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ପିଲାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ବଢିବ ଏବଂ ସେମାନେ ଜୀବନର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହାକୁ ପ୍ରୟୋଗ କରିବାର କଳା ଶିଖିବେ । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏଭଳି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପିଲାମାନଙ୍କ ଜୀବନଚର୍ଯ୍ୟା ଓ ଅଭ୍ୟାସକୁ ସୁସଂହତ ତଥା ଶୃଙ୍ଖଳିତ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଆବେଗ ଓ ମାନସିକ ସ୍ଥିତି ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ପୋଖରିଆଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୟମ, ନିୟମ, ସତକର୍ମ/କ୍ରିୟା, ଆସନ, ପ୍ରାଣାୟମ, ଧ୍ୟାନ, ବନ୍ଧ ଓ ମୁଦ୍ରା ଭଳି ଯୋଗର ବିଭିନ୍ନ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡିକ ଉପରେ ଏହି କୁଇଜ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ଏଥିପାଇଁ ଏନସିଇଆରଟି ଆବଶ୍ୟକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି
ସାରିଛି । ଷଷ୍ଠରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ସବୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି କୁଇଜ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଉନ୍ମୁକ୍ତ । ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ଅଲଗା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ଲିଖିତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡିକୁ ଅଡିଓ ବାର୍ତ୍ତାରେ ପରିଣତ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି । ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ବହୁ ଉତ୍ତରଭିତ୍ତିକ (ମଲ୍‌ଟିପୁଲ ଚଏସ୍‌) ବର୍ଗର ପ୍ରଶ୍ନ ପଡିବ ଏବଂ ହିନ୍ଦୀ ଓ ଇଂରାଜୀରେ ଏହା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଚାହିଁଲେ ନିଜ ଇଛା ଅନୁସାରେ ଯେ କୌଣସି ଭାଷାରେ ଉତ୍ତର ଦେଇପାରିବେ । ସର୍ବାଧିକ ନମ୍ବର ରଖିଥିବା 100 ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ମେରିଟ ସାର୍ଟିଫିକେଟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ଏନସିଇଆରଟି ୱେବସାଇଟ (ncert.nic.in)ରେ ଇତିମଧ୍ୟରେ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅପ୍‌ଲୋଡ ହୋଇସାରିଛି । ଜୁନ 21ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି କୁଇଜ ପ୍ରତିଯୋଗିତା 1 ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲି ଜୁଲାଇ 20 ମଧ୍ୟରାତ୍ରରେ ଶେଷ ହେବ ।
କୁଇଜର ଲିଙ୍କ ତଳେ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଇଂରାଜୀ କୁଇଜ = https://bit.ly/EYQ_NEWS
ହିନ୍ଦୀ କୁଇଜ = https://bit.ly/HYQ_NEWS

Ministry of Education
NCERT launches Online Yoga Quiz Competition to promote integration of Yoga in school curriculum
The competition will help children to develop healthy habits and lifestyle - Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank'
The competition is open for all students of classes 6 to 12 across the country
21 JUN 2020 6:08PM by PIB Delhi
Ministry of Human Resource Development (MHRD) through National Council of Educational Research and Training (NCERT) has undertaken multi-dimensional initiatives to promote integration of Yoga in school curriculum. NCERT has developed textual materials on Yoga for Healthy Living for Upper Primary to Secondary Stages and also has been organising Yoga Olympiad since 2016. In COVID-19 situation children are being guided by their teachers and parents at home to do yogic practices along with physical exercises based on Alternative Academic Calendar developed for different stages of school education. But due to the outbreak of Corona pandemic, it is difficult to organise Yoga Olympiad this year. To enable students to learn at home and be safe, Union Human Resource Development Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' through social media launched an Online Yoga Quiz Competition organised by NCERT.
Speaking on the occasion Union HRD Minister said that the objective of this Competition is to create awareness and to motivate children to acquire comprehensive information from authentic sources on different yogic practices. The Minister said that the competition aims at developing deep understanding and motivating children to apply the understanding of these practices in one’s life and living. He added that the Competition will also help children to develop healthy habits and lifestyle and thereby promote a sound emotional and mental wellbeing.
Shri Pokhriyal informed that the Yoga Quiz Competition will be on different dimensions of yoga: Yama and Niymaa Shatkarma/Kriya, Asanas, Pranayama, Meditation, Bandha and Mudra based on the syllabi developed by NCERT. He further informed that the competition, is open for all students of classes 6 to 12 across the country. The Minister highlighted that the steps have been taken to promote active participation of students with special needs by converting question from text to audio. The questions asked in this online Competition will be of Multiple Choice type. These will be available to children both in Hindi and English language. The Child can opt appropriate language. Certificate of merit shall be issued to 100 top scorers.
The detailed scheme has already been uploaded on NCERT website (ncert.nic.in). The quiz will be open for one month, starting on 21st June and will close on 20 July midnight, 2020. Link of the quiz is given as under:
English Quiz= https://bit.ly/EYQ_NEWS
Hindi Quiz= https://bit.ly/HYQ_NEWS