প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বাৰাণসীৰ বিভিন্ন উন্নয়নমুলক প্ৰকল্পৰ সন্দৰ্ভত পৰ্যালোচনা বৈঠকত অধ্যক্ষতা কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
19 JUN 2020 3:51PM by PIB Guwahati
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে বাৰাণসীত চলি থকা কেতবোৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ এক পৰ্যালোচনা বৈঠকত অধ্যক্ষতা কৰে৷ এই উপলক্ষে কাশী বিশ্বনাথ মন্দিৰ চৌহদৰ কাম-কাজৰ অগ্ৰগতি এক ড্ৰোণ ভিডিঅ’ৰ জৰিয়তে উপস্থাপন কৰা হয়৷ এই প্ৰচেষ্টাৱলীৰ লগতে ক’ভিড ব্যৱস্থাপনাৰ সন্দৰ্ভতো আলোচনা কৰা হয়৷
বৈঠকত বাৰাণসী (দক্ষিণ)ৰ বিধায়ক তথা ৰাজ্যিক মন্ত্রী নীলকান্ত তিৱাৰী, বাৰাণসী (উত্তৰ)ৰ বিধায়ক তথা ৰাজ্যিক মন্ত্রী ৰবীন্দ্ৰ জয়ছোৱাল, ৰোনিয়াৰ বিধায়ক সুৰেন্দ্ৰ নাৰায়ণ সিং, বাৰাণসী কেণ্টনমেণ্টৰ বিধায়ক সৌৰভ শ্রীবাস্তৱ, ছেবাপুৰীৰ বিধায়ক নীল ৰতন নীলু, উত্তৰপ্ৰদেশ বিধান পৰিষদৰ দুই সদস্য ক্ৰমে অশোক ধাৱান আৰু লক্ষণ আচার্য্য উপস্থিত থাকে৷ তদুপৰি, বাৰাণসী বিভাগৰ আয়ুক্তৰ দীপক আগৰৱাল, বাৰাণসীৰ উপায়ুক্ত কৌশল ৰাজ শর্মা আৰু বাৰাণসীৰ পৌৰ আয়ুক্ত গৌৰাংগ ৰাঠিয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সত অংশগ্ৰহণ কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কাশী বিশ্বনাথ ধাম প্ৰকল্পৰ পর্যালোচনা কৰাৰ সময়ত কাশী বিশ্বনাথ চৌহদৰ যিবোৰ পুৰণি মন্দিৰ বিচাৰি পোৱা গৈছে সেইবোৰ সংস্কাৰ কৰি ৰক্ষা কৰিব লাগিব বুলি নির্দেশ দিয়ে৷ ইয়াৰ বাবে ইতিহাসবিদ তথা পুৰাতত্ত্ববিদসকলৰ সাহায্য ল’ব লাগিব৷ কাশী বিশ্বনাথ মন্দিৰ পৰিদর্শনৰ বাবে অহা পর্যটক আৰু তীর্থযাত্রীসকলক এই মন্দিৰসমূহ কার্বন ডেটিঙৰ জৰিয়তে প্রাপ্ততথ্যৰ সহায়ত ইয়াৰ গুৰুত্ব বুজাব লাগিব৷ তীর্থযাত্রীসকলে মন্দিৰৰ চৌপাশ ভ্ৰমণ কৰাৰ সুবিধাৰ বাবে কাশী বিশ্বনাথ ন্যাসক এক মানচিত্ৰ প্ৰস্তুত কৰিবলৈ কোৱা হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে বাৰাণসী চহৰৰ সকলো প্ৰকল্পৰ পর্যালোচনা কৰে৷ চহৰৰ হাস্পতাল ভৱন, ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ, ৰিং ৰোড, বাইপাছ, ভাৰত-জাপান সহযোগিতাৰে নির্মিতৰুদ্রাক্ষসহ শতাধিক প্ৰকল্প ইয়াত ৰূপায়িত হৈছে৷ এই কামৰ বাবে হাজাৰ কোটি টকা ধাৰ্য কৰা হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নির্দিষ্ট সময়ৰ ভিতৰত গুণাগুন বজাই ৰাখি এই প্ৰকল্পসমূহ শেষ কৰিবলৈ বিষয়াসকলক নির্দেশ দিয়ে৷ অত্যাধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে য’তদূৰ সম্ভব পুনৰ নবীকৰণযোগ্য ইন্ধন ব্যৱহাৰৰ ওপৰত তেওঁ জোৰ দিয়ে৷ সমগ্ৰ বাৰাণসী জিলাত প্ৰতিটো পৰিয়াল আৰু ষ্ট্ৰীট লাইটত এলইডি বাল্বৰ ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰতো প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে৷
কাশীলৈ যাতে আৰু অধিক পর্যটকক আকৃষ্ট কৰিব পৰা যায় সেইবাবে নৌকো বিহাৰ, পোহৰ আৰু শব্দৰ প্ৰদর্শনী, খিড়কিয়া আৰু দশাশ্বমেধ ঘাটৰ সংস্কাৰ, দৃশ্য-শ্ৰাব্য প্ৰদর্শনীৰ নির্দেশ দিয়া হৈছে৷ কাশীৰ মাহাত্ম্য তুলি ধৰি ইয়াক বিশ্বৰ ঐতিহ্যশালী কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ বাবে জাপান, থাইলেণ্ডৰ দৰে যিবোৰ দেশে বৌদ্ধ ধর্মাৱলম্বীসকল আছে তাত সপ্তাহজোৰা সৱৰ আয়োজন কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্রীয়ে বিষয়াসকলক নির্দেশ দিয়ে৷
কাশীৰ ঐতিহ্য প্ৰতিফলিত হোৱাকৈ এটা পথক চিহ্নিত কৰে স্থানীয় বাসিন্দাসকলৰ অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে তাক গৌৰৱ পথ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্রীয়ে পৰামর্শ আগবঢ়ায়৷
কাশী পর্যটকসকলৰ গন্তব্য স্থল, সেয়েহে এই চহৰৰ অনাময় ব্যৱস্থা আৰু পৰিচ্ছন্নতা বজাই ৰাখিব লাগিব৷ চহৰৰ পৰিৱেশক স্বাস্থ্যকৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে ঘৰে ঘৰে আৱৰ্জনা সংগ্ৰহ কৰিব লাগিব৷ স্বয়ংক্রিয় যন্ত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি চহৰত ছাফাইৰ কাম কৰিব লাগিব৷ কোনেও যাতে মুকলি স্থানত মলত্যাগ নকৰে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈও কোৱা হৈছে৷
পর্যালোচনা বৈঠকত বাৰাণসী চহৰত আন্তঃগাঁথনি আৰু বিশ্বমানৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ সন্দৰ্ভতো আলোচনা হয়। প্ৰধানমন্ত্রীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথত বাৰাণসীৰ পৰা হলদিয়ালৈকে যোগাযোগৰ ক্ষেত্রত এই চহৰক অন্যতম কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে৷ ডাঙৰ ডাঙৰ চহৰসমূহৰ দৰে ইয়াতো সামগ্ৰী পৰিবাহী জাহাজ চলাচলৰ ব্যৱস্থা কৰিব লাগিব৷ লাল বাহাদুৰ শাস্ত্রী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমান বন্দৰৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু আধুনিকীকৰণৰ কাম দ্রুতগতি সম্পূৰ্ণ কৰাৰো নিৰ্দেশ দিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে৷ এইবোৰ ৰূপায়ণ হ’লে চহৰখনলৈ ৰে’ল, স্থলপথ, জল তথা আকাশীপথত অত্যাধুনিক যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ মাধ্যমেৰে যাব পাৰিব৷
আত্মনির্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ সন্দৰ্ভত উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয় যে নাগৰিকসলে যেন ইয়াৰ সুফল পায় সেয়া নিশ্চিত কৰিব লাগিব৷ পথৰ ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে পিএম এছভিএনিধি প্ৰকল্প সঠিকভাবে ৰূপায়ণ হৈছে নে নাই সেই দিশতো খবৰ ৰাখিব লাগিব৷ সকলো পথৰ ব্যৱসায়ীয়ে যাতে অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ সুবিধা লাভ কৰে আৰু তেওঁলোকে যেন নগদ বিহীন লেনদেন কৰিব পাৰে, সেই লক্ষ্যৰে তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্ট খুলিবলৈ কোৱা হৈছে৷ ইয়াৰ ফলত তেওঁলোকে ডিজিটেল প্ৰক্রিয়াৰে লেনদেন কৰিব পাৰিব আৰু পিএম এছভিএনিধি প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে ঋণৰ সুবিধা পাব৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কৃষকসকলৰ সন্দৰ্ভক গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে তেওঁলোকৰ ৰোজগাৰ যেন বৃদ্ধি পায় সেইবাবে চৰকাৰে সেই দিশত নিশ্চিত কৰিবলৈ সকলো সময়তে সজাগ হৈ আছে৷ তেওঁ মৌপালকৰ আয় বৃদ্ধিৰ বাবে মৌ-মাখি প্ৰতিপালনৰ কামত সহায়ৰ বাবে বিষয়াসকলক নির্দেশ দিয়ে৷ কৃষকসকলে যেন তেওঁলোকৰ পাদিত সামগ্ৰীৰ সঠিক দাম লাভ কৰে তথা বাৰাণসীৰ পৰাই সেইবোৰ যেন তেওঁলোকে ৰপ্তানি কৰিব পাৰে সেই লক্ষ্যৰে প্ৰধানমন্ত্রীয়ে চহৰখনত এক পেকেজিং প্ৰতিষ্ঠান গঢ়ি তোলাৰ নির্দেশ দিয়ে৷ বাণিজ্য মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্ত সংস্থা এপিইডিএৰ সৈতে সহযোগিতাৰে শাক-পাছলি আৰু আম ৰপ্তানিৰ প্ৰশাসনিক প্ৰচেষ্টাৰ তেওঁ প্ৰশংসা কৰে৷
পেলনীয়া সামগ্ৰীৰ পৰা সম্পদ সৃষ্টিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হয়। পেলনীয়া সামগ্ৰীৰ পৰা বিদ্যু অথবা সাৰ প্ৰস্তুত কৰি সেয়া কৃষকসকলৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাবে পৰামর্শ আগবঢ়োৱা হৈছে৷ কৃষকসকলৰ প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষভাবে সুবিধাৰ বাবে ধন ব্যয় নকৰাকৈ তেওঁলোক কিদৰে কৃষিকাৰ্য কৰিব পাৰে, সেইই ক্ষেত্ৰত প্ৰধানমন্ত্রীয়ে প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণৰ পৰামর্শ আগবঢ়ায়৷
ক’ভিড-১৯ মহামাৰী মোকাবিলা কৰাৰ সন্দৰ্ভতো বৈঠক বিস্তৃতভাৱে আলোচনা হয়। নমুনা পৰীক্ষা, সংক্ৰমিতসকলৰ সংস্পর্শলৈ আহিলে তেওঁলোকক চিনাক্তকৰণ তথা ৰোগীসকলৰ চিকিসাৰ বাবে আৰোগ্য সেতু পৰ ব্যৱহাৰৰ ওপৰত প্ৰধানমন্ত্রীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে৷ খাদ্য, আশ্ৰয় আৰু কোৱাৰেণ্টাইন কেন্দ্ৰৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ বাবে উপায়ুক্তসকলৰ প্ৰচেষ্টাৱলীৰো প্ৰশংসা কৰা হয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ঘৰলৈ ঘূৰি অহা প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলৰ দক্ষতা নির্ধাৰণ কৰি তেওঁলোকে যেন কর্মসংস্থাপনৰ সুযোগ পায় সেই ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব দিবলৈ কয়৷ পিএম গৰীৱ কল্যাণ যোজনা আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ ক’ভিড সাহায্য আঁচনিৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱকলৈও বৈঠকত আলোচনা হয়।
নীতি আয়োগৰ জৰিয়তে গাওঁ পঞ্চায়তত উন্নয়নমলূক আঁচনিৰ কামৰ অগ্ৰগতিক লৈও বৈঠকত আলোচনা কৰে৷ গ্রামোন্নয়ন, পঞ্চায়তী ৰাজ, অনাময়, স্বাস্থ্য আৰু পুষ্টি, শিক্ষা, সমাজ কল্যাণ, কৃষি আৰু সংশ্লিষ্ট কাম-কাজ বাৰাণসী জিলাত কিদৰে হৈছে ততা ইয়াৰ ফলত কিমান কর্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে সেই বিষয়েও প্ৰধানমন্ত্রীয়ে আলোচনা কৰে৷
মহিলাসকলৰ সহায়ত অংগনৱাডী কেন্দ্ৰসমূহত পুষ্টি অভিযানক এক আন্দোলনৰ ৰূপ দিয়াক লৈ বৈঠকত আলোচনা হয়৷ শিশুসকলৰ খাদ্য যোগান তথা সেই খাদ্যত পুষ্টিৰ মাত্রা বৃদ্ধি কৰিবলৈ আত্মসহায়ক গোটসমূহক প্ৰচেষ্টা ল’বলৈ নির্দেশ দিয়া হৈছে৷ বিভিন্ন সংস্থাৰ এইসকল অংগনৱাডী কেন্দ্ৰৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ, স্বাস্থ্যবান শিশুসকলৰ প্ৰতিযোগিতা আৰু শিশুসকে যেন ভাল খাদ্য লাভ কৰে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কেতবোৰ পৰামর্শ আগবঢ়ায়৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে বাৰাণসীৰ নাগৰিকসকলে যাতে উন্নত জীৱনযাত্রাৰ সুবিধা লাভ কৰে, তেওঁলোকৰ নাগৰিক জীৱনৰ মান যাতে উন্নত হয় সেই উদ্দেশ্যে বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কাম ক্ষিপ্ৰ কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে৷

Prime Minister's Office
Prime Minister chairs review meeting on various development projects in Varanasi
19 JUN 2020 3:51PM by PIB Delhi
Hon'ble Prime Minister today chaired a review meeting through Video Conferencing on various development projects which are undertaken in Varanasi. The presentation also highlighted the progress made in the Kashi Vishwanath Mandir complex by using a drone video of the lay out. The efforts undertaken on effective management of COVID were also discussed.
The meeting was attended by public representative of Varanasi including Shri Neelakanth Tiwari, Hon'ble MoS(IC), GoUP & MLA, Varanasi (South), Shri Ravindra Jaiswal, Hon'ble MoS(IC), GoUP & MLA, Varanasi (North), Shri Surendra Narayan Singh, MLA, Rohnia, Shri Saurabh Shrivastava, MLA, Varanasi Cantt., Shri Neel Ratan Neelu, MLA, Sevapuri, Shri Ashok Dhawan, MLC, Shri Laxman Acharya, MLC.Officials Shri Deepak Agarwal, Commissioner, Varanasi Division, Shri Kaushal Raj Sharma, District Magistrate, Varanasi, Shri Gaurang Rathi, Municipal Commissioner, Varanasi attended the VC.
• Reviewing the progress of Kashi Vishwanath Dham Project, Prime Minister directed that all such old temples which were unearthed during the development of the Kashi Vishwanath Parisar should be protected and preserved. Help of experts should be taken to maintain their historical and architectural legacy. Carbon dating should be conducted so that these temples and their importance is highlighted to the tourist and the pilgrims, who visit the Kashi Vishwanath temple. The Kashi Vishwanath Trust should prepare a route map with appropriate tourist guides to facilitate the pilgrims who make a visit in this complex.
• Prime Minister also took a detailed review of all the projects which are being undertaken in Varanasi. It was informed that more than 100 major projects within the financial out flow of around Rs.8000 crores is currently being undertaken in Varanasi pertaining to creation of social and physical infrastructure like hospital buildings, national waterways, ring roads, by-pass, International Convention Centre 'Rudraksh' built with Indo-Japan collaboration etc.
• Prime Minister exhorted the officials to expedite completion of development works within the timelines and also maintain highest standards of quality.Prime Minister directed that optimum utilisation of non-renewable energy should be utilised for creation of next generation infrastructure. Saturation of households and street lights with LED bulbs should be taken on Mission Mode in the entire Varanasi district.
• For increasing the tourism and travel foot print in Kashi, it was directed that works of cruise tourism, light and sound show, rejuvenation of Khidkiya and Dashaswamedh Ghats, display of Ganga Aarti through Audio-Video screens should be fast tracked. All efforts should be made to promote and propagate the role of Kashi as one of the key repositories of world heritage. He directed the officials to organise week long festivals of countries like Japan, Thailand etc. where Buddhism is practised to celebrate their art and culture heritage.
• He also directed the officials to identify a model road which, with a suitable theme reflecting this heritage of Kashi to be developed as a Gaurav Path with active participation of the local citizens.
• He further directed that Kashi being a tourist destination should excel in all parameters of sanitation and cleanliness. All efforts should be taken so as to achieve the desired levels of ODF plus, use of mechanised sweeping and cleaning, ensuring 100% door-to-door waste collection and making the entire environment very positive and healthy.
• The presentation also dwelled on development of world class communication and connectivity infrastructure in Varanasi.Prime Minister directed that Varanasi should become a hub of National Waterway connecting Varanasi to Haldia. Planning should be done for development of entire eco-system, cargo shipping and freight movement (as is being done in major port cities). He also directed the officials to complete the expansion and modernisation works of the Lal Bahadur Shastri International Airport on priority, so that Kashi becomes one of the leading cities which provides state-of-art rail, road, water and air connectivity.
• Prime Minister also reviewed the progress of the Atma Nirbhar Bharat announcements and directed that the benefits of this scheme should reach the citizens expeditiously. The progress of PM SVANidhi Scheme for street vendors should be closely monitored. All street vendors should be equipped with appropriate technology and infrastructure, for helping them switch to cashless transactions. Their bank accounts should be opened up and their business and credit profile should be digitally linked, so that they utilise maximum benefit of the collateral free loans under the PM SVANidhi Scheme.
• PM emphasised that farmers are one of the key priorities of the Government and intensive efforts should be made to enhance their incomes. He directed for promotion of bee keeping and highlighted the potential of bee wax in augmenting the income of the farmers.The officials were asked ensure settting up a packaging institute in Varanasi on priority, so as to enable the farmers get better purchase of their products and make them export ready in Varanasi itself. He appreciated the efforts of the Administration for promotion of export of vegetables and mangoes in collaboration with the APEDA (Ministry of Commerce).
• It was also directed that focus should be on creation of wealth from the generated waste either in the form of waste to energy or waste to compost for the use of farmers should be popularised and promoted. In this light, he also highlighted that zero budget farming should be promoted and propagated among farmers highlighting their tangible and intangible benefits.
• The preparation for tacking the ongoing COVID pandemic was also reviewed in detail.Prime Minister highlighted extensive and effective utilisation of Aarogya Setu App for testing, tracing and ensuring quality treatment of patients through this medium. Efforts made by the District Administration for providing food, shelter and quarantine services were also appreciated.
• He directed that appropriate skill mapping of the returning migrant workers being taken up on priority and they should be provided gainful employment on the basis of their skill sets. Feedback was also taken about the positive impact of PM Garib Kalyan Yojana and State Government led COVID relief schemes in time of distress.
• Prime Minister also review the progress of Gram Panchayat Development Programme prepared by NITI Aayog reflecting his vision about saturation of Varanasi district on nine key sectors of rural development, panchayatiraj, sanitation, health and nutrition, education, social welfare, agriculture and allied activities and the livelihood and the skill domains.
• He inter-alia highlighted that nutrition should be promoted as a community movement of Anganwadi Centres should as far as possible engage women, Self Help Groups for providing food to the children and enhancing their nutrition intake. Adoption of Aanganwadi Centres by different Organisation and community members, arranging healthy baby competition and creating variety of food items from children’s weaning food was also suggested by PM.
• Prime Minister thus focussed on enhancing the pace of development and welfare works for providing quality services to citizens of Varanasi and thereby improving their standard of living.