ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ଚୀନ ସୀମାନ୍ତ ଘଟଣା ସଂପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
17 JUN 2020 3:35PM by PIB Bhubaneswar
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତମାତାର ସାହସୀ ସନ୍ତାନମାନେ ଦେଶମାତୃକାର ସୁରକ୍ଷା କରିବାବେଳେ ଗଲୱାନ ଉପତ୍ୟକାରେ ପ୍ରାଣବଳି ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଦେଶର ସେବାରେ ସେମାନଙ୍କର ମହାନ ତ୍ୟାଗ ପାଇଁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସାଲ୍ୟୁଟ କରୁଛି । ହୃଦୟର ଗଭୀରତମ ପ୍ରଦେଶରୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିବା ସହ ମୋର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଉଛି।
ଦୁଃଖର ଏହି ଜଟିଳ ସମୟରେ ମୁଁ ସେହି ସହିଦମାନଙ୍କ ଶୋକସନ୍ତପ୍ତ ପରିବାର ପ୍ରତି ମୋର ଗଭୀର ସମବେଦନା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ଆଜି ସମଗ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ରହିଛି । ସାରା ଦେଶର ସମବେଦନା ଆପଣଙ୍କ ସହ ଅଛି ।
ଆମ ବୀର ସହିଦମାନଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ବ୍ୟର୍ଥ ଯିବନାହିଁ ।
ପରିସ୍ଥିତି ଯାହା ହେଉନା କାହିଁକି ଭାରତ ତାହାର ଭୂ-ଭାଗର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଇଞ୍ଚକୁ ଦୃଢତାର ସହ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବ ଏବଂ ନିଜର ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ବଜାୟ ରଖିବ ।
ସାଂସ୍କୃତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ଏକ ଶାନ୍ତିପ୍ରିୟ ଦେଶ । ଶାନ୍ତି ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାର ମହତ୍ୱ ଭାରତର ଇତିହାସରେ ସର୍ବଦା ବର୍ଣ୍ଣିତ । ଭାରତର ଆଦର୍ଶଗତ ମନ୍ତ୍ର ହେଲା- ଲୋକାଃ ସମସ୍ତାଃ ସୁଖୀନୋ ଭବନ୍ତୁ
ସବୁ ଯୁଗରେ ଆମେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଓ ମାନବ ଜାତିର କଲ୍ୟାଣ କାମନା କରିଆସିଛୁ ।
ଆମ ପଡ଼ୋଶୀମାନଙ୍କ ସହ ଆମେ ସର୍ବଦା ନିବିଡ଼ଭାବେ ସହଯୋଗ ଓ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାର୍ଗରେ କାମ କରିଛୁ । ଆମେ ସବୁବେଳେ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଓ ବିକାଶ ଚାହିଁଛୁ ।
ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ମତଭେଦ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ତାହା ଯେପରି ବିବାଦରେ ପରିଣତ ନହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଉଦ୍ୟମ କରିଆସିଛୁ ।
ଆମେ କେବେ କାହାକୁ ଉସୁକାଉନା, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଆମ ଦେଶର ସାର୍ବଭୌମ ଓ ଅଖଣ୍ଡତା ସହ କେବେ ବୁଝାମଣା କରିନାହୁଁ । ଯେତେବେଳେ ଏହା ଦରକାର ପଡ଼ିଛି ଆମେ ସେତେବେଳେ ଆମର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଆମ ଦେଶର ସାର୍ବଭୌମ ଓ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାର ଦକ୍ଷତା ଦେଖାଇଛୁ ।
ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଆମ ଜାତୀୟ ଚରିତ୍ରର ଅଂଶ ବିଶେଷ । ସମାନଭାବେ ସାହସିକତା ଓ ବୀରତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ଅଭିନ୍ନ ଅଙ୍ଗ ।
ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଆମ ଯବାନମାନଙ୍କର ବଳିଦାନ କେବେ ବ୍ୟର୍ଥ ଯିବନାହିଁ ।
ଦେଶର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଓ ଅଖଣ୍ଡତା ଆମ ପାଇଁ ମହାନ୍‌ ଏବଂ ଏହାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆମକୁ କେହି ଏଥିରୁ ବିରତ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ।
କାହାରି ମନରେ ଏ ନେଇ ସାମାନ୍ୟତମ ସନ୍ଦେହ ରହିବା ଅନୁଚିତ ।
ଭାରତ ଶାନ୍ତି ଚାହେଁ କିନ୍ତୁ କେହି ଯଦି ତାକୁ ଉସୁକାଏ ବା ଉତ୍ତେଜିତ କରେ ତେବେ ଦେଶ ତାହାର ଉଚିତ ଜବାବ ଦେବ ।
ଆମର ଯବାନମାନେ ଲଢେଇ କରୁଥିବାବେଳେ ସହିଦ ହୋଇଛନ୍ତି; ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶ ଗର୍ବିତ । ଏହି ବୀର ସନ୍ତାନମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ ନିମନ୍ତେ ଦୁଇ ମିନିଟ ନିରବତା ପାଳନ କରିବାକୁ ମୁଁ ନିବେଦନ କରୁଛି ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's remarks on the situation in India-China Border areas
17 JUN 2020 3:35PM by PIB Delhi
Friends,
The brave sons of Mother India made the supreme sacrificewhile protecting our motherland in the Galwan Valley.
I salute them for their great sacrifice in their service to the Nation. I pay tributes to them with my heartfelt gratitude.
In this difficult moment of grief, I express my condolences to the families of these Martyrs.
Today the entire Nation is with you. The country’s sympathies are with you.
This supreme sacrifice of our Martyrs will not go in vain.
Whatever may be the situation and circumstances, India will firmly protect every inch of the country's land and its self-respect.
India is culturally a peace-loving country. Our history has been that of a peace-loving country.
The ideological mantra of India has been - लोकाः समस्ताः सुखिनों भवन्तु।
In every era, we have wished for peace and welfare of the entire world and humanity.
We have always worked closely with our neighbours in a cooperative and friendly manner. We have always wished for their development and welfare.
Whenever there have been differences of opinion, we have always tried to ensure that those differences never turned into a dispute.
We never provoke anyone, but we also do not compromise with the integrity and sovereignty of our country.Whenever it was needed, we have demonstrated our strength, proving our capabilities in protecting and defending the integrity and sovereignty of the country.
Sacrifice and endurance are part of our national character, but at the same time bravery and valour are also equally a part of it.
I want to assure the Nation that the sacrifice made by our soldiers will not go in vain.
India's integrity and sovereignty is supreme for us, and no one can stop us from defending it.
Nobody should have any iota of doubt about this.
India wants peace. But on provocation, India will give a befitting reply.
The country will be proud of the fact that our soldiers have been martyred while they were fighting. I urge all of you to pay homage to these sons byobserving two minutes of silence.