কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
শ্রী রাম বিলাস পাসৱন্না চিনিগা মরী লৈনবা খুদোংচাদবশিং দি.ও.এফ.পি.দি.গী ওফিসিএলশিংগা খন্ন-নৈনখ্রে
শ্রী পাসৱন্না ওফিসিএলশিংদা চিনিগী লৌউবশিংগী পীফম থোকপা শেলশিং মতম চানা পীনবগীদমক দরকার ওইবা চৎন-কাংলোনশিং ইসু তৌনবা হায়খ্রে
সরকারনা হন্দক্কী চিনিগী কুমসিদা চিনিগী ইন্দস্ত্রীদা মতেং পাংনবা খোংথাং কয়া অমা পায়খৎখ্রে
08 JUN 2020 8:51PM by PIB Imphal
ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন এন্দ কঞ্জ্যুমর এফিয়ার্স্কী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী রাম বিলাস পাসৱন্না ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী সেক্রেতরী শ্রী সুধান্সু পান্দে অমসুং বিভাগ অসিগী অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিএলশিংগা ঙসি য়েংশিনবগী মীফম অমা ফমখ্রে। মীফম অদুদা চিনি পুথোকপা, চিনিগী লৌউবশিংগী পীথোক্কদবা শেলশিং পীথোকপা, ইথানোল পুথোকপা অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা ৱাফম কয়া অমা খন্নখি। শ্রী পাসৱন্না ওফিসিএলশিংদা চিনিগী লৌউবশিংগী পীফম থোকপা শেলশিং মতম চানা পীনবগীদমক দরকার ওইবা চৎন-কাংলোনশিং লৌউবশিংদা পীনবা হায়খ্রে। হন্দক্কী চহিগী চিনি পুথোকপগী চাং অসি এল.তি. ২৭০ য়ৌগনি হায়না মন্ত্রীদসু খংহনখি।
ImageImage
সরকারনা ২০১৯-২০গী চিনিগী কুমগীদমক্তা পায়খৎখিবা খোংথাংশিং
সরকারনা হেঞ্জিন্না পৈশিনবা এল.এম.তি. ৪০গী চিনি শেন্নদুনা থম্নবা পুথোক পুশিন তৌখিবগী লুপা কোতি ১৬৭৪গী মমল অদু পীথোক্কনি হায়খ্রে। চিনি এল.এম.তি. ৬০ মপান লমদা থাদোকখিবদা চাদিং তৌখিবশিং হঞ্জিন্নবা হায়দুনা চাউরাক্না লুপা কোতি ৬,২৬৮ চাদিং তৌদুনা চিনিগী মিল খুদিংদা এম.তি. অমদা লুপা ১০৪৪৮ পীদুনা তেংবাংলগনি।
সরকারনা ২০১৮-১৯গী চিনিগী কুমগীদমক্তা পায়খৎখিবা খোংথাংশিং
ইং ২০১৮-১৯গী কুমসিদা লুপা কোতি ৩১০০গী চু তকখায়খিবগী মমল হঞ্জিনবা ওইনা চুগী মিলশিংদা তকখায়খিবা চু ক্বিন্তল অমদা লুপা ১৩.৮৮ পীদুনা মতেং পাংখ্রে। ইং ২০১৮-১৯গী কুমগী ওইনা লুপা কোতি ৯০০গী চিনি মপান লমদা থাদোকখিবা ঙমহনখিবগীদমক লৈবাক মনুংদা চু পুথোক পুশিন তৌবা, ফ্রাইৎ, শিন্দোক শিঞ্জিন তৌবা অমসুং অতোপ্পা থবকশিংগী ওইনা তেংবাং কয়া অমা পীরি। জুলাই ১, ২০১৮দগী হৌরগা জুন ৩০, ২০১৯ ফাওবগী চহী অমগী অহেনবা চু এল.এম.তি. ৩০ থমখ্রে অমসুং মসিগীদমক্তা সরকারনা চু পুথোক পুশিন তৌবা অমসুং থম্লিবা অসিবু নিংথিনা শেন্ননবা লুপা কোতি ৭৮০ (মসিদা খ্বাইদগী য়াম্বা শেন্দোয় ১২% অমসুং থমফম/চুগী প্রিমিয়ম ১.৫% য়াওনা) পীখ্রে। বেঙ্কশিংগী খুত্থাংদা সরকারনা লুপা কোতি ৫১৮গী চহী অমগী ওইনা চহীদা ৭%গী শোন্দোয় পুগদবা লুপা কোতি ৭৪০২গী লোনশিং চিনিগী মিলশিংদা পীখ্রে।
পায়খৎখ্রিবা খোংথাংশিং অসিগী কান্নবাঃ
খোংথাংশিং অসিগী মহৈ ওইনা, মিলশিংনা স্তেত এদবাইসদ প্রাইস (এস.এ.পি.)গী মতুং ইন্না ইং ২০১৮-১৯দা লৈখিবা চুগী পীফম থোকপা লুপা কোতি ৮৬,৭২৩গী মনুংদা চাউরাক্না লুপা কোতি ৮৫,৯৫৬তি চুগী লৌউবশিংদা পীখ্রে অমসুং কুমসিগী ওইনা লুপা কোতি ৭৬৭ পীথোক্কদবা ৱাৎলি।
চুগী কুম ২০১৯-২০গী ওইনা এফ.আর.পি.গী মতুং ইন্না পীথোক্কদবা লুপা কোতি ৬৬,৯৩৪গী মনুংদা লুপা কোতি ৪৯,২৫১দি পীথোকখ্রে অমসুং ৫/৬/২০২০ ফাওবগী ওইনা লুপা কোতি ১৭,৬৮৩ পীথোক্কদবা ৱাৎলি। এস.এ.পি.গী মতুং ইন্না পীথোক্কদবা লুপা কোতি ৭২,০৬৫গী মনুংদা লুপা কোতি ৪৯,৯৮৬তি পীথোকখ্রে অমসুং লুপা কোতি ২২,০৭৯ পীথোক্কদবা ৱাৎলি।
মতৌ অসুম্না চুগী কুম ২০১৯-২০গী ওইনা পীথোক্কদবা শেনফম ৬৯%দি পীথোকখ্রে। হন্দক্কী চহীগী পীথোক্কদবা অসিনা মমাংগী চহীগী পীথোক্কদবদগী খরা তাথৈ (মে ২০১৯দা চাউরাক্না লুপা কোতি ২৮,০০০)।
মথংগী থা ৪দা পীথোক্কদবশিং পীথোকপাঃ
হন্দক্কী চহীগী পীথোক্কদবা শেনফম হেনগৎলক্লিবসি কোবিদ-১৯ অমসুং লৈবাক পুম্বদা লোকদাউন লৈশিনখিবা অসিনা দিমান্দ ৱাৎপদগীনি অমসুং মসিনা চিনি শিজিন্নবগী চাং এল.এম.তি. ১০ হন্থরক্তুনা চিনিগী মিলশিংগী শেন্থোক হন্থরকপদগীনি। অদুবু লোকদাউন লৌথোকখিবা অমসুং শেন্মিৎলোন হাংদোক্লকপদগীদি চিনি য়োনবগী চাং অসি মহৌশাগা মান্নরক্লগনি অমসুং হন্দক্কী কুমগী লেমহৌরিবা থা, জুন-সেপ্তেম্বর ২০২০, অসিদা চিনিগী মিলশিংনা লৈবাক মনুংগী কৈথেলদা চিনি এল.এম.তি. ৮৪মুক য়োনবা ঙম্লগনি। অনিশুবদা মথংগী থা ৪দা চিনিগী মিলশিংনা চাউরাক্না এল.এম.তি. ১০ মুক মপান্দা থাদোক্কনি। মসিনা মিলশিংনা শেল ফংবসি লুপা কোতি ৩০,০০০ হেনগনি।
মসিগা লোয়ননা দি.এফ.পি.দি.না থা অসিগী মনুংদা মপান লমদা থাদোক্নবা অমসুং পৈশিন্দুনা থম্নবা চিনিগী মিলশিংদা লুপা কোতি ১,১০০মুক্কী শেনফম থাদোক্কনি। মসিনা চিনিগী মিলশিংনা মখোয়না পীথোক্কদবা শেনফমশিং পীথোকপা ঙমহনবদা মতেং পাংগনি।
সরকারনা অহেনবা চিনিবু ইথানোল শেম্বদা খায়দোক্নবা অমসুং মসিগী মতুং ইন্না লৌউবশিংদা পীফম থোকপা শেনফম পীথোকপা ঙমহন্নবগী খোংথাং-
ইথানোল অসি চিনিগী সেক্তর চাউখৎফম অমা ওইবা অসিনা চিনিগী মিল খুদিংমক্না অহেনবা চু অমসুং চিনিশিং অদু ফ্যুএল গ্রেদ ইথানোল শুংদুনা ২০২২ ফাওবদা ১০%গী চাংদা পুথোকপগী পান্দম থম্নবা ইথিল পীরি। সরকারনা হন্দক্কী চহী ২০১৯-২০ (দিসেম্বর ২০১৯-নবেম্বর ২০২০)গী ইথানোল পীনবা চিনি অমসুং চিনি মহিদগী ইথানোল শুংবগী অয়াবা পীখ্রবনি অমসুং সি.-হেবী মোলাস্তগী শুংবা ইথানোলগী এক্স-মিলগী মমল লীতরদা লুপা ৪৩.৭৫, বি.-হেবী মোলাস্তগী শুংবনা লীতরদা লুপা ৫৪.২৭ অমসুং চুহিং/চিনি/চিনি মহিদগী শুংবনা লীতরদা লুপা ৫৯.৪৮দা লেপখ্রবনি।
লুপা কোতি ১৮,৬৪৩গী সোফত লোন অসি বেঙ্ককী খুত্থাংদা চিনিগী মিল অমসুং মোলাস্তা য়ুমফম ওইবা মশাগী দিস্তিল্লরি লৈবা মিল ৩৬২দা ইথানোল অফবা পুথোকপদা খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক পীখ্রবনি অমসুং মসিগী শেনফম লুপা কোতি ৪,০৪৫গী শেন্দোয়দি সরকারনা চহী ৫গী হুনগনি। হৌজিক ফাওবদা লুপা কোতি ৩১৪৮গী লোনগী শেনফম অসি চিনিগী মিল ৬৪দা পীনবা অয়াবা পীখ্রে অমসুং লুপা কোতি ১৩১১না চিনিগী মিল ৩৮দা থাদোকখ্রে। ফাইনেন্সিএল সর্বিস ভিভাগনা বেঙ্কশিংদা লোন ফংনবা থাগৎলকপা চেশিং অথুবা মতমদা য়েংশিন্দুনা অয়াবা পীনবা মতম মতমগী ওইনা তকশিল্লি।
দিস্তিল্লেসন তৌবা ঙম্বা চিনিগী মিলশিংসু বি.-হেবী মোলাস অমসুং চিনি মহীদগী ইথানোল শুংদুনা মখোয়গী লৈরিবা তৌবা ঙম্বগী মতিক্কী কান্নবা লৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি। দিস্তিল্লেসন তৌবা ঙমদবা চিনিগী মিলশিংদনা বি.-হেবী মোলাস পুথোক্তুনা বি.-হেবী মোলাস্তগী ইথানোল শুংবা ঙম্বা দিস্তিল্লরি লৈবশিংগা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎলি।
হৌজিক্কী চিনিগী কুম ২০১৯-২০ (ওক্তোবর-সেপ্তেম্বর)গী লৈরিবা স্তোক
• ওপনিং স্তোক (১/১০/২০১৯গী) – এল.এম.তি. ১৪৫
• ২০১৯-২০দা পুথোকখিবা চিনি- এল.এম.তি. ২৭০
• লৈবাকশিদা শিজিন্নখিবা চিনি- এল.এম.তি. ২৫০
• ২০১৯-২০দা মপান্দা থাখিবা চিনিগী চাং - এল.এম.তি. ৫৫ (এম.এ.ই.ক্যু.)
• ৩০/৯/২০২০দা ওইগদবা ক্লোজিং স্তোক - এল.এম.তি. ১১৫
• ক্লোজিং স্তোক (৩০/৪/২০২০দা) - এল.এম.তি. ২৩৫
২০১৮-১৯ কুমগী ওইরিবা লৌউবশিংদা পীথোক্কদবা শেনফম (৫/৬/২০২০ ফাওবগী)
(পীরিবা শেনফম অসি কোতিদনি)
এফ.আর.পি.গী ওইবা
এস.এ.পি.গী ওইবা
চুগী পীনিংঙাই লৈবা
৮১৬৬৭
৮৬৭২৩
পীথোকখ্রবা চুগী মমল
৮০৯৯৯
৮৫৯৫৬
পীথোক্ত্রিবা চুগী শেনফম
৬৬৮
৭৬৭
মমাংগী চহী ২০১৮-১৯গী পীথক্কদবা শেনফমশিং (মে ২০১৯গী)
এফ.আর.পি.গী ওইবাঃ লুপা কোতি ২৫৪৩৪
এস.এ.পি. অমসুং এফ.আর.পি. য়াওরবা পীথোক্কদবশিং- লুপা কোতি ২৮২২২
২০১৯-২০ কুমগী ওইরিবা লৌউবশিংদা পীথোক্কদবা শেনফম (৫/৬/২০২০ ফাওবগী)
(পীরিবা শেনফম অসি কোতিদনি)
এফ.আর.পি.গী ওইবা
এস.এ.পি.গী ওইবা
চুগী পীনিংঙাই লৈবা
৬৬৯৩৪
৭২০৬৫
পীথোকখ্রবা চুগী মমল
৪৯২৫১
৪৯৯৮৬
পীথোক্ত্রিবা চুগী শেনফম
১৭৬৮৩
২২০৭৯

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Shri Ram Vilas Paswan reviews sugar sector related issues with officials of DoFPD
Shri Paswan directs officials to issues necessary guidelines for timely payments of outstanding dues of sugarcane farmers
Several measures taken for providing assistance to sugar industry in current sugar season by the Government
08 JUN 2020 8:51PM by PIB Delhi
The Union Minister for Food & Public Distribution and Consumer Affairs, Shri Ram Vilas Paswan held a review meeting with Secretary, Shri Sudhanshu Pandey and other senior officials of the Department of Food & Public Distribution here today. In the review meeting, issues like sugar production, outstanding payments arrears of sugarcane farmers, ethanol production and other related issues were discussed. Shri Paswan directed officials to issue necessary guidelines for timely payments of outstanding arrears of sugarcane farmers. The Minister was informed that this year sugar production is expected to reach 270 LT.
ImageImage
Measures taken by Government for current sugar season 2019-20:
The Government is reimbursing carrying cost of Rs.1674 crore towards maintenance of buffer stockof 40 LMT of sugar. Providing assistance @ Rs 10448/MT to sugar mills to meet expenses on export of 60 LMT of sugar with the likely expenditure of about Rs.6,268 crore.
Measures taken by Government for sugar season 2018-19:
Extending Assistance to sugar mills @Rs.13.88/quintal of cane crushed for sugar season 2018-19 to offset the cost of cane amounting to about Rs.3100 crore. Extending Assistance to sugar mills for defraying expenditure towards internal transport, freight, handling and other charges to facilitate export of sugar from the country in sugar season 2018-19 amounting to about Rs. 900 crores. Created buffer stock of 30 LMT of sugar for a period of one year from 1st July, 2018 to 30th June, 2019 for which Government is reimbursing carrying cost (which includes interest rate @ 12% maximum and storage charges /insurance premium @1.5%) of Rs.780 crore towards maintenance of buffer stock. Extended soft loans amounting to Rs 7,402 crore to sugar mills through banks, for which Government would bear interest subvention of about Rs 518 crore @ 7% for one year.
Effect of measures taken:
As a result of these measures, out of total cane dues of about Rs 86,723 Crore payable against the cane purchased by sugar mills during sugar season 2018-19, about Rs 85,956 crore have been paid to sugarcane farmers and only Rs 767 Crore for the sugar season 2018-19 are pending with the sugar mills on State Advised Price (SAP) basis.
In respect of current sugar season 2019-20, out of total cane dues of about Rs 66,934 crore on FRP basis, about Rs 49,251 crore have been paid to sugarcane farmers and only Rs. 17,683 crores are pending, as on 5.6.2020. On SAP basis, out of total cane dues of about Rs 72,065 crores, about Rs 49,986 crore have been paid to sugarcane farmers and only Rs. 22,079 crore are pending.
Thus, more than 69% cane dues have been cleared in respect of sugar season 2019-20. This season's arrears are comparatively lower than last year's arrears (of about Rs 28,000cr in May, 2019).
Liquidation of balance arrears in coming 4 months:
One of the reasons for building of arrears in the current season is the decrease in demand due to Covid-19 and nation-wide lockdown, which has reduced the consumption of sugar by around 10 LMT leading to lowering of revenue realisation of sugar mills. But, with the lifting of lockdown and opening of economy, the sale of sugar would normalize and in the balance 4 months of the current season i.e from June-September, 2020, sugar mills would be able to sell around 84 LMT of sugar in the domestic market. Secondly mills would be exporting about 10 LMT of sugar in coming 4 months. This would improve cash flows of sugar mills by more than Rs 30,000 crores.
Moreover, DFPD would be releasing assistance to the tune of Rs 1,100 Cr on account of export & buffer subsidy to sugar mills this month itself. This would facilitate sugar mills in clearance of their balance arrears.
Initiative of Government for diversion of excess sugar to ethanol and thereby improving their liquidity for clearance of cane price arrears of farmers:
As ethanol is a way forward for sugar sector, all sugar mills are being encouraged to divert excess sugarcane and sugar to fuel grade ethanol to achieve 10% blending target by year 2022. The Government has allowed production of ethanol from sugar and sugar syrup for current ethanol supply year 2019-20 (December, 2019 - November, 2020) and fixed the remunerative ex-mill price of ethanol derived from C-heavy molasses @ Rs. 43.75/litre, from B-heavy molasses @ Rs. 54.27/ litre and @ Rs. 59.48/litre for the ethanol derived from sugarcane juice/ sugar/ sugar syrup.
Soft loans of about Rs. 18,643 crores are being extended through banks to 362 sugar mills and molasses-based standalone distilleries for enhancement and augmentation of ethanol production capacity, for which an interest subvention of about Rs.4,045 crore for five years is being borne by the Government. So far, loans of about Rs 3,148 Cr have been sanctioned to 64 sugar mills and loans of about Rs 1,311 Cr have been disbursed to 38 sugar mills. Department of Financial Services is being requested from time to time to impress upon banks to expedite their loan applications.
Sugar mills having distillation capacity are also being encouraged to divert B-heavy molasses and sugar syrup for producing ethanol to utilize their capacity to maximum extent. Those sugar mills which do not have distillation capacity are being encouraged to produce B-Heavy molasses and to tie up with distilleries which can produce ethanol from B-Heavy molasses.
Stock Position for current sugar season 2019-20 (October-September):
• Opening Stock (as on 01.10.2019): 145 LMT
• Estimated Production during sugar season 2019-20: 270 LMT
• Estimated domestic Consumption: 250 LMT
• Estimated Export during Sugar Season 2019-20: 55 LMT (MAEQ)
• Estimated closing stock as on 30.09.2020: 115 LMT
• Closing Stock (as on 30.04.2020): 235 LMT
Position of Cane Price Arrears of farmers for season 2018-19 ( as on 5.06.2020):
(Rs in crore)
FRP basis
SAP basis
Cane dues payable
81,667
86,723
Cane dues paid
80,999
85,956
Cane arrears
668
767
Peak Arrears for season 2018-19 during last year i.e in May, 2019:
On FRP basis: Rs 25,434 crores
Arrears inclusive of SAP and FRP: Rs 28,222 crores
Position of Cane Arrears of farmers for current season 2019-20 (as on 5.06.2020):
(Rs in crore)
FRP basis
SAP basis
Cane dues payable
66,934
72,065
Cane dues paid
49,251
49,986
Cane arrears
17,683
22,079