ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ
• 68,800 କୋଚରେ ସଂଯୁକ୍ତ ଜୈବ ଶୌଚାଳୟର ମୋଟ ସଂଖ୍ୟା 100 ପ୍ରତିଶତ ମୋଟ କଭରେଜ ସହିତ 2,45,400ରୁ ଅଧିକ ହେଲା
• 2019-20ରେ ପରିବେଶ ପରିଚାଳନା ପ୍ରଣାଳୀର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଲାଗି 200 ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ମିଳିଲା ଆଇଏସଓ : 14001 ମାନ୍ୟତା
• ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରିବେଶ ଓ ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ଅନୁଭବ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଭାରତୀୟ ରେଳ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ରେଳ ପ୍ରୟାସ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଗ୍ରହଣ କଲା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ
05 JUN 2020 1:45PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ରେଳ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ରେଳ ନେଟୱର୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଏହା ନିଜର ନେଟୱର୍କ ମାଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ନିଜର ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବାତାବରଣ ଓ ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଭାରତୀୟ ରେଳ ‘ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ରେଳ’ ଅଭିଯାନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।
ଏଥିମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି:
• 2019-20ରେ 14,916ଟି ରେଳ ଡବାରେ 49,487 ଜୈବ ଶୌଚାଳୟ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏଥିସହିତ 100 ପ୍ରତିଶତ କଭରେଜ ସହିତ 68,800 କୋଚରେ ଲଗାଯାଇଥିବା ଜୈବ ଶୌଚାଳୟର ମିଳିତ ସଂଖ୍ୟା 2,45,400ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଛି ।
• 2 ଅକ୍ଟୋବର 2019ରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ 150ତମ ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀ ପରଠାରୁ ସିଙ୍ଗଲ ୟୁଜ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକର କୌଣସି ଉପଯୋଗ କରାଯାଉ ନାହିଁ ।
• ରେଳବାଇର ପ୍ରୟାସକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ‘ସ୍ୱଚ୍ଛ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା’ର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଲାଗି ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରୟାସ ନିମନ୍ତେ ଚୟନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି 6 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2019ରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ ।
• 200ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ 2019-20ରେ ପରିବେଶ ପରିଚାଳନା ପ୍ରଣାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଲାଗି ଆଇଏସଓ:14001 ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା ।
• ସମନ୍ୱିତ ମେସିନ ଚାଳିତ ସଫେଇ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଏବେ 953 ଷ୍ଟେସନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ।
• 2019-20ରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଗୁଣବତା ପ୍ରତି ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଧାରଣା ଉପରେ ସ୍ୱାଧୀନ, ତୃତୀୟ ପକ୍ଷ ସର୍ବେକ୍ଷଣ 720 ଷ୍ଟେସନରେ କରାଯାଇଥିଲା । ପୂର୍ବରୁ ଏହି ସର୍ବେକ୍ଷଣ 407ଟି ଷ୍ଟେସନରେ କରାଯାଇଥିଲା ।
• ରାଜଧାନୀ, ଶତାବ୍ଦୀ, ଦୂରୋନ୍ତୋ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲମ୍ବା ଦୂରତାର ମେଲ/ଏକ୍ସପ୍ରେସ ରେଳ ଗାଡ଼ି ସମେତ 1100 ଯୋଡ଼ାରୁ ଅଧିକ ରେଳଗାଡ଼ିରେ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଶୌଚାଳୟ, ଦ୍ୱାର, କରିଡର ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ଡବାରେ ସଫେଇ ଲାଗି ଟ୍ରେନରେ ହାଉସ କିପିଂ ସେବା (ଓବିଏଚଏସ) ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି ।
• ‘କୋଚ ମିତ୍ର’ ସେବାର ଚାହିଦା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏସଏମଏସ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଓବିଏଚଏସ ସେବା ଏବେ 1060 ଯୋଡ଼ାରୁ ଅଧିକ ଟ୍ରେନରେ ମିଳିପାରିବ ।
• ଏପରି କୋଚର ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଥିବା ଚଦର ଧୋଇବାର ଗୁଣବତାରେ ସୁଧାର ଲାଗି ମେସିନ ଯୁକ୍ତ ଲଣ୍ଡ୍ରି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି । 2019-20 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ମୋଟ 8ଟି ମେସିନଚାଳିତ ଲଣ୍ଡ୍ରି ସ୍ଥାପନ ।
• ଷ୍ଟେସନରୁ ବାହାରୁଥିବା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବର୍ଜ୍ୟକୁ କମ କରିବା, ପୁନଚକ୍ରଣ କରିବା ଏବଂ ପରିଚାଳନା କରିବା ଲାଗି ଏକ ପ୍ରୟାସ ସ୍ୱରୂପ ଜୋନାଲ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବୋତଲ କ୍ରସିଂ ମେସିନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟାପକ ନୀତିଗତ ଦିଶା-ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅଣାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଅନେକ ଜିଲ୍ଲା ମୁଖ୍ୟାଳୟ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ସମେତ 229ଟି ଷ୍ଟେସନରେ ପାଖାପାଖି 315ଟି ଏଭଳି ମେସିନ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ।
• ଷ୍ଟେସନରେ ପାଣି ଭରିବା ସମୟକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି 2019-20ରେ (ମୋଟ 44) 29ଟି ସ୍ଥାନରେ ତ୍ୱରିତ ଜଳ ଭରିବା ସୁବିଧା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Railways
Indian Railways is committed to provide world class facilities to its passengers
Total numbers of bio-toilets fitted in 68,800 coaches is more than 2,45,400 with a coverage of 100%
200 Railway Stations certified for implementation of Environment Management System to ISO: 14001 in 2019-20
In order to provide clean environment and smooth travel experience to its passengers, Indian railways has taken various other steps under Swachh Bharat, Swachh Railways initiative
05 JUN 2020 1:45PM by PIB Delhi
Indian Railways is committed to provide world class facilities to its passengers through one of the best railways network in the world. In order to provide clean environment and smooth travel experience to its passengers, Indian railways has taken various steps under Swachh Bharat, Swachh Railways initiative.
Some important steps are listed as below:
• 49,487 Bio-toilets installed in 14,916 coaches during 2019-20. This takes the cumulative numbers of bio-toilets to more than 2,45,400 fitted in 68,800 coaches with a coverage of 100%.
• No single use plastic material from 150th Gandhi Jayanti on 2nd Oct 2019.
• Considering the efforts of Railways, Ministry of Railways has been adjudged as the best effort by a Ministry for implementation of ‘Swachhta Action Plan’, and was awarded by President of India on 06th Sept 2019.
• 200 Railway Stations certified for implementation of Environment Management System to ISO: 14001 in 2019-20.
• Integrated mechanized cleaning is now provided at 953 stations.
• Independent third party Survey of passenger perception on cleanliness standards was carried out at 720 Stations in 2019-20 against 407 stations.
• More than 1100 pairs of trains including Rajdhani, Shatabdi, Duronto and other important long distance Mail/Express trains are having facility of On Board House Keeping Service (OBHS) for cleaning of coach toilets, doorways, aisles and passenger compartments during the run of the trains.
• OBHS service is supported by SMS based on demand “Coach-Mitra” service to cover over 1060 pairs of trains.
• Mechanized laundries being set up for improving quality of washing of linen provided to AC coach passengers. 8 mechanized laundries installed in FY 2019-20 (total 68).
• As an initiative to reduce, recycle and dispose plastic waste generated in stations in an ecofriendly manner, comprehensive policy guidelines have been brought out for installation of Plastic Bottle Crushing Machines (PBCMs) by Zonal Railways. At present, around 315 PBCMs have been installed at 229 stations including several district headquarters railway stations over Indian Railways.
• Automatic Coach Washing Plants (ACWP) has been installed in 8 locations in 2019-20(cumulative 20).
• Quick watering facility at 29 locations have been installed in 2019 -20 (cumulative 44) to reduce water filling time at stations.