রেলৱে মন্ত্রালয়
ইন্দিয়ন রেলৱেজনা মাগী পেসেঞ্জরশিংদা ৱর্ল্দ ক্লাসকী খুদোংচাবা ফংহনগনি হায়না অচেৎপা ৱাফম থমখ্রে
কোচ ৬৮,৮০০দা বাইও তোইলেৎ ২,৪৫,৪০০দগী হেন্না চাদা ১০০গী চাং য়ৌশিন্না হাপখ্রে
রেলৱে স্তেসন ২০০না ইনবাইরনমেন্ত মেনেজমেন্ত সিস্তেম আই.এস.ও.গী ওইনা মথৌ তৌহন্নবা সর্তিফাই তৌখ্রেঃ ২০১৯-২০দা ১৪০০
পেসেঞ্জরশিংদা লু-নানবা মফম ফংহন্নবা অমসুং অপনবা লৈতনা তোংদুনা চৎহন্নবা ইন্দিয়ন রেলৱেজনা স্বচ্ছ ভারত, স্বচ্ছ রেলৱেজগী থৌরাং মখাদা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে
05 JUN 2020 1:45PM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন রেলৱেজনা মালেমসিদা খ্বাইদগী অফবা নেতৱর্ক অমদগী মাগী পেসেঞ্জরশিংদা ৱর্ল্দ ক্লাসকী খুদোংচাবা ফংহনগনি হায়না অচেৎপা ৱাফম থমখ্রে। পেসেঞ্জরশিংনা লু-নানবা মফম ফংহন্নবা অমসুং অপনবা লৈতনা তোংদুনা চৎহন্নবা ইন্দিয়ন রেলৱেজনা স্বচ্ছ ভারত, স্বচ্ছ রেলৱেজগী থৌরাংগী মখাদা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে।
খোংথাংশিং অদুদী মরুওইবা খরা মখাদা পীরিঃ
• ২০১৯-২০দা বাইও তোইলেৎ ৪৯,৪৮৭ কোচ ১৪,৯১৬দা হাপখ্রে। কোচ ৬৮,৮০০দা চাদা ১০০ থুংহনবদা অপুনবা বাইও তোইলেৎ মশিং ২,৪৫,৪০০ চংই।
• ওক্তোবর ২, ২০১৯ গান্ধী জয়েন্তী নুমীত্তগী প্লাস্তিক অমফাওবা শিজিন্নদ্রে
• রেলৱেজ মন্ত্রালয়গী রেলৱেজনা কন্না হোৎনরিবা অসি লৌরগা ‘স্বচ্ছ এক্সন প্লান’গী ওইনা মন্ত্রালয় অমনা খ্বাইদগী কন্না হোৎনবা অমনি হায়না লাওথোকখ্রে অমসুং সেপ্তেম্বর ০৬, ২০১৯দা রাস্ত্রপতীনা মনা পীনবা লাওথোকখি।
• রেলৱে স্তেসন ২০০না ইনবাইরনমেন্ত মেনেজমেন্ত সিস্তেম আই.এস.ও.গী ওইনা মথৌ তৌহন্নবা সর্তিফাই তৌখ্রেঃ ২০১৯-২০দা১৪০০
• স্তেসন ৯৫৩দা পুনশিন্ননা য়াওবা মওংগী শেংদোক্নবশিং হৌজিক ফংহনখ্রে।
• লু-নানবগী থাক্তা পেসেঞ্জরশিংনা খং-উবগী য়েংশিনবা মনিংতম্বা অহুমশুবা পার্তী সর্ভে ২০১৯-২০দা স্তেসন ৭২০দা স্তেসন ৪০৭না মায়োক্তা লৈখ্রে।
• রাজধানী, শতাবদী, দুরন্তো অমসুং অতৈ মরুওইবা অরাপ্পা মফমদা চেনবা মেল/এক্সপ্রেসকী ত্রেনশিং য়াওনা ত্রেন জুরা ১১০০ হেনবদা কোচকী তোইলেৎশিং, থোংলম্বীশিং, ফমফমগী কারকশিং অমসুং পেসেঞ্জরগী কম্পার্তমেন্তশিং ত্রেমশিংনা চেল্লিঙৈগী মতমদা শেংদোক্নবা ওন বোর্দ হাউস কীপ্পিং সর্ভিস(ও.বি.ঐচ.এস.)গী ফেসিলিতীশিং হাপখ্রে।
• ও.বি.ঐচ.এস.কী সর্ভিস অসি “কোচ মিত্র”না হায়রকপগী মখা পোন্না ত্রেন জুরা ১০৬০দা সর্ভিস তৌনবা এস.এম.এস.কী মতেংনা পাংথোকই।
• এ.সি. কোচকী পেসেঞ্জরশিংদা পীরিবা নাইলোনশিং শুবগী ক্বালিতী ফগৎহন্নবা মওং-মরিল নাইনা শেম্লবা লোন্দ্রা অমা হাপখ্রে, এফ.ৱাই. ২০১৯-২০দা(পু্না ৬৮) মওং-মরিল নাইনা শেম্লবা লোন্দ্রী ৮ হাপখ্রে
• মহৌশাবু নিংথিজনা থম্নবগী মওং অমদা স্তেসনশিংদা প্লাস্তিক্কী ফত্ত-হৌদীশিং হন্থহন্নবা, রিসাইকল অমসুং মাংহন্নবা তৌবা থবক্কী মওংদা পায়খৎপা খোংথাং ওইনা জোনেল রেলৱেজনা প্লাস্তিক্কী বোতল ক্রশিং মেছিন(পি.বি.সি.এম.)শিং হাপ্ননবা কমপ্রিহেন্সিব পোলিসী গাইদলাইশিং অমা পুথোকখ্রে। হৌজিক-হৌজিক পি.বি.সি.এম. ৩১৫ ইন্দিয়ন রেলৱেজগী দিস্ত্রিক্ত হেদক্বাতর্স রেলৱে স্তেসনশিং কয়া য়াওনা স্তেসন ২২৯দা হাপখ্রে।
• মফম ৮দা ওতোমেতিক কোচ ৱাশিং প্লান্তস (এ.সি.দবল্যু.পি.) ২০১৯-২০ (অপুনবা ওইনা ২০) হাপখি।
স্তেসনশিংদা ঈশিং হানবদা মতম চংবা হন্থনবা ২০১৯-২০ (অপুনবা ওইনা ৪৪) মফম ২৯দা থুনা ঈশিং তাহনবগী ফেসিলিতী হাপখ্রে।

Ministry of Railways
Indian Railways is committed to provide world class facilities to its passengers
Total numbers of bio-toilets fitted in 68,800 coaches is more than 2,45,400 with a coverage of 100%
200 Railway Stations certified for implementation of Environment Management System to ISO: 14001 in 2019-20
In order to provide clean environment and smooth travel experience to its passengers, Indian railways has taken various other steps under Swachh Bharat, Swachh Railways initiative
05 JUN 2020 1:45PM by PIB Delhi
Indian Railways is committed to provide world class facilities to its passengers through one of the best railways network in the world. In order to provide clean environment and smooth travel experience to its passengers, Indian railways has taken various steps under Swachh Bharat, Swachh Railways initiative.
Some important steps are listed as below:
• 49,487 Bio-toilets installed in 14,916 coaches during 2019-20. This takes the cumulative numbers of bio-toilets to more than 2,45,400 fitted in 68,800 coaches with a coverage of 100%.
• No single use plastic material from 150th Gandhi Jayanti on 2nd Oct 2019.
• Considering the efforts of Railways, Ministry of Railways has been adjudged as the best effort by a Ministry for implementation of ‘Swachhta Action Plan’, and was awarded by President of India on 06th Sept 2019.
• 200 Railway Stations certified for implementation of Environment Management System to ISO: 14001 in 2019-20.
• Integrated mechanized cleaning is now provided at 953 stations.
• Independent third party Survey of passenger perception on cleanliness standards was carried out at 720 Stations in 2019-20 against 407 stations.
• More than 1100 pairs of trains including Rajdhani, Shatabdi, Duronto and other important long distance Mail/Express trains are having facility of On Board House Keeping Service (OBHS) for cleaning of coach toilets, doorways, aisles and passenger compartments during the run of the trains.
• OBHS service is supported by SMS based on demand “Coach-Mitra” service to cover over 1060 pairs of trains.
• Mechanized laundries being set up for improving quality of washing of linen provided to AC coach passengers. 8 mechanized laundries installed in FY 2019-20 (total 68).
• As an initiative to reduce, recycle and dispose plastic waste generated in stations in an ecofriendly manner, comprehensive policy guidelines have been brought out for installation of Plastic Bottle Crushing Machines (PBCMs) by Zonal Railways. At present, around 315 PBCMs have been installed at 229 stations including several district headquarters railway stations over Indian Railways.
• Automatic Coach Washing Plants (ACWP) has been installed in 8 locations in 2019-20(cumulative 20).
• Quick watering facility at 29 locations have been installed in 2019 -20 (cumulative 44) to reduce water filling time at stations.