বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা পৰীক্ষাগাৰ আৰু বিশ্ববিদ্যালয়সমূহত থকা ক’ভিড-১৯ পৰীক্ষণকেন্দ্ৰসমূহৰ (হাব আৰু স্প’ক মডেল) সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধনৰ পদক্ষেপ
30 MAY 2020 3:01PM by PIB Guwahati
চৰকাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহত ক’ভিড-১৯ৰ নমুনা পৰীক্ষণৰ সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধনৰে সমগ্ৰ দেশতে ৰোগ পৰীক্ষণৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰাৰ উদ্দেশ্যে মহানগৰ/আঞ্চলিক মণ্ডলত একোটাহঁত ‘হাব’ আৰু ‘স্প’ক মডেল’ স্থাপনৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। যিবোৰ প্ৰতিষ্ঠান আৰু পৰীক্ষাগাৰৰ নমুনা সংগ্ৰহ, সংসাধন(বিএছএল-২ সুবিধা) আৰু পৰীক্ষণ(আৰটি-পিচিআৰ)ৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ সামৰ্থ্য আৰু পাৰদৰ্শিতা আছে তেনে পৰীক্ষাগাৰসমূহে ‘হাব’ হিচাপে কাম কৰাৰ বিপৰীতে ‘আৰটি-পিচিআৰ’ মেশ্বিন আৰু প্ৰয়োজনীয় সংখ্যক কৰ্মী থকা কিছু সংখ্যক পৰীক্ষাগাৰক এইসমূহ হাবৰ সম্প্ৰসাৰিত পৰীক্ষণ গোট হিচাপে কৰ্ম সম্পাদন কৰাৰ বাবে জড়িত কৰি দিয়া হৈছে।
এই সমূহ ‘হাব’ হ’ল ‘আইচিএমআৰ’-ৰ বিধি-নিৰ্দেশনাৱলীৰ আধাৰত সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয়-বিভাগে(ডিবিটি, ডিএছটি, চিএছআইআৰ, ডিএই, ডিআৰডিঅ’, আইচিএআৰ) অনুমোদন জনোৱা চৰকাৰী পৰীক্ষাগাৰ। এই পৰ্যন্ত দেশত বাংগালোৰ, দিল্ল/এনচিআৰ, হাইদৰাবাদ, তিৰুৱনন্তপুৰম, চণ্ডীগড়/মহালী, ভুৱনেশ্বৰ, নাগপুৰ, পুনে, মুম্বাই, লক্ষ্ণৌ, চেন্নাই, কলকাটা, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল, জম্মু আৰু কশ্মীৰ, আহমেদাবাদ, মধ্য প্ৰদেশ, ৰাজস্থান, বেনাৰস, পালামপুৰ আৰু দিল্লী মহানগৰক লৈ ১৯টা মহানগৰ-আঞ্চলিক মণ্ডল স্থাপন কৰা হৈছে।
এই ‘হাব’সমূহৰে প্ৰায় ১০০টা প্ৰতিষ্ঠান জড়িত হৈ থকাৰ বিপৰীতে এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহত ১,৬০,০০০ৰো অধিক নমুনাৰ পৰীক্ষণ কৰা হৈছে। আইচিএমআৰ-য়ে ইতিমধ্যে ‘জৈৱ প্ৰযুক্তি বিভা’গৰ ৭টা স্বায়ত্ত্ব শাসিত প্ৰতিষ্ঠানক ‘হাব’ হিচাপে অনুমোদন জনাইছে আৰু এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহে ক’ভিড-১৯ৰ বিশ্লেষণাত্মক পৰীক্ষণ(আৰজিচিবি, টিএইচএছটিআই, আইএলএছ, ইনষ্টেম, এনচিচিএছ, চিডিএফডি, এনআইবিএমজি) সম্পন্ন কৰি আছে।

Ministry of Science & Technology
Scaling up of COVID testing centres (Hub and spoke model) in National research laboratories and Universities
30 MAY 2020 3:01PM by PIB Delhi
To scale up testing and enhance the reach across the countryCity /Regional clusters have been established in a Hub and Spoke Model to scale-up testing of COVID-19 samples in government institutions across the country. Institutes and Laboratories which have the capacity and expertise for both sample collection, handling/processing (BSL-2 facility) and testing (RT-PCR) serve as the hubs and they involve a number of laboratories which have RT PCR machines and the requisite manpower as their extended Testing facilities.
The Hubs are Government laboratories approved by respective Ministries /Departments (DBT, DST, CSIR, DAE, DRDO, ICAR etc) as per ICMR guidelines. So far 19 City /Regional clusters have been established in Bangalore, Delhi/NCR, Hyderabad, Thiruvananthapuram, Chandigarh/Mohali, Bhubaneshwar, Nagpur, Pune, Mumbai, Lucknow, Chennai, Kolkata, North Eastern Region, Jammu & Kashmir, Ahmedabad, Madhya Pradesh, Rajasthan, Banaras, Palampur and Delhi city.
About 100 institutions have been involved and over 1,60,000 samples tested. Seven DBT Autonomous institutes have been approved as hubs by ICMR and they are performing testing for diagnosis of COVID-19 (RGCB, THSTI, ILS, inStem, NCCS, CDFD, NIBMG).
They are also functioning as hubs in the respective Cities/Regions and coordinating the efforts with a number of other premier Central and State Government institutions. In addition, they are working closely with the respective State Governments in obtaining samples for testing and are reporting every day to ICMR on their testing results. Collectively in about 4 weeks, these clusters have done nearly 1,70,000 tests. These clusters will now be scaled to nearly 50 in next 4 weeks and reach remote corners of the country.