ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଶିଳ୍ପ ଓ ବାଣିଜ୍ୟ ସଂଘ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲଙ୍କ ବୈଠକ
• ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଅର୍ଥ ଆତ୍ମକୈନ୍ଦ୍ରିକ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଓ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରତୀକ : ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ
27 MAY 2020 6:55PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଶିଳ୍ପ ଓ ବାଣିଜ୍ୟ ସଂଘର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଲକଡାଉନ ପରେ ଏଭଳି ସଂଘ ସହିତ ଏହା ହେଉଛି ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ପଞ୍ଚମ ବୈଠକ । କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବା ଲାଗି ଜାରି ହୋଇଥିବା ଲକଡାଉନ ଏବଂ ଏହାପରେ କେତେକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ କଟକଣାକୁ କୋହଳ କରିବା ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଏହି ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବା ସହିତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଟ୍ରାକକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ଲାଗି ସେମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି ବୈଠକରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୋମ ପ୍ରକାଶ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଏଚ.ଏସ ପୁରୀ ତଥା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବହୁ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ସିଆଇଆଇ, ଫିକ୍କି, ଆସୋଚାମ, ନାସକମ, ପିଏଚଡିସିଆଇ, ସିଏଆଇଟି, ଫିସମି, ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଭାରତୀ, ସିଆମ, ଏସିଏମଏ, ଆଇଏମଟିଏମଏ, ଏସଆଇସିସିଆଇ, ଏଫଏଏମଟି, ଆଇସିସି ଏବଂ ଆଇଇଇଏମଏର ଭଳି ସଂଘର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ କହିଥିଲେ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆମ ନିକଟରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବିକଳ୍ପ ରହିଛି। କୋଭିଡ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଉନ୍ନତ ଉପାୟ, ଦୃଢ଼ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ଵୟନ ଯୋଜନା ଏବଂ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ବଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ଆମେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବା ତଥା କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ‘ଜାନ ଭି, ଜାହାଁନ ଭି’ ଆହ୍ଵାନ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଖରାପ ସମୟ ଅତିବାହିତ ହୋଇସାରିଛି। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ସୁଧାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଅର୍ଥ ଆତ୍ମକୈନ୍ଦ୍ରିକ କିମ୍ବା ବିଦେଶୀବିରୋଧୀ ନୁହେଁ। ବରଂ ଏହା ଆତ୍ମବିଶ୍ବାସୀ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଓ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରତୀକ ଯାହା ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ବିଷୟରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ ଏବଂ ଦେଶର ସବୁ ଭାଗର ବିକାଶ କରିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଭାରତର 130 କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକତାର ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିବ। ଏହାର ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀକୁ ସହଯୋଗ କରିବ । ଆମ ଦେଶ ନିକଟରେ ବୈଷୟିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଦକ୍ଷ ମାନବ ସମ୍ବଳ ରହିଛି। ତଥାପି କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଏହି ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଓ ଅଭିନବ ଉପାୟ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଲାଗି ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତକୁ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ ଉଦ୍ୟୋଗଜଗତକୁ ଆହ୍ବାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ-19 ବିରୋଧରେ ସରକାର ଏକାକୀ ଲଢ଼ିପାରିବେ ନାହିଁ, ଏହା ସାରା ଦେଶର ଲଢ଼େଇ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଏଥିରେ ସକାରାତ୍ମକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ। ସଂଘ ପକ୍ଷରୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ପରାମର୍ଶକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯିବ ଏବଂ ଠିକ ସମୟରେ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଯଥାର୍ଥ ଦାବିଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରାଯିବ।

Ministry of Commerce & Industry
Commerce and Industry Minister Shri Piyush Goyal holds meeting with the industry and trade associations
Shri Goyal says that Aatamnirbhar Bharat implies a confident, self-reliant and caring nation, and not an inward-looking one.
27 MAY 2020 6:55PM by PIB Delhi
Union Minister of Commerce and Industry Shri Piyush Goyal today held meeting, through Video conference, with the industry and trade associations. This was the fifth such meeting since the lockdown with the associations, to assess the impact of Covid-19 lockdown and subsequent relaxations on their activities, and take note of their suggestions to put the economy back on tracks.
The meeting was attended by the Ministers of State for Commerce and Industry Shri Som Parkash and Shri H.S.Puri, and Officers of the Ministry of Commerce and Industry. Among the Associations, the meeting was attended today, by CII, FICCI, ASSOCHAM, NASSCOM, PHDCI, CAIT, FISME, Laghu Udyog Bharati, SIAM, ACMA, IMTMA, SICCI, FAMT, ICC and IEEMA.
Addressing the associations, Shri Goyal said that Futures is ours to choose- it would be better to be ready and start working for the Post-Covid period, with good ideas, firm implementation plans, and to make India a world power. Talking about the Prime Minister’s adage of ‘Jaan Bhi, jahan bhi’, the Minister said that worst for the economy is over. Things are looking up, and revival is in the air. He said that the steps taken by the Government under the Aatmanirbhar campaign will help the Nation fight the economy.
The Minister said that Aatamnirbhar Bharat will not be inward-looking, closed or anti-foreigner. Rather, the concept entails a confident, self-reliant, caring nation which takes care of all the strata of the society and nurtures development of all parts of the country. Shri Piyush Goyal said that in the last three decades post-liberalization, the country progressed but the focus was city-centric. The rural and backward areas remained deprived, forcing millions of people from there to migrate to cities for employment and opportunities. He said that Aatamnirbhar Bharat will inculcate the spirit of oneness among 130 crore citizens of India. It will support Indian companies He said that it is very anguishing to note that even for several routine items like furniture, toys, sports shoes, we are importing. This is despite the fact that the country has technical prowess as well skilled manpower. These things need to change.
Shri Goyal called upon the industry to make efforts in this regard, by thinking about sustainable, out-of-the-box ideas. He said the fight against the Covid-19 can’t be undertaken by the Government alone, it is the nation’s fight and all stakeholders have to play an important positive role. The Minister assured the Associations that their suggestions are duly examined, and due and timely action is taken on the rational, genuine demands.