Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Wheat procurement by government agencies surpasses last year figures
Despite fortnight delay due to COVID, procurement touches 341.56 LMT surpassing last year's total by 25,000 tons
25 MAY 2020 12:17PM by PIB Delhi
Procurement of wheat by the government agencies surpassed last year’s figures of 341.31Lakh Metric Tonnes (LMT) to touch 341.56LMT on 24.05.2020, surmounting all impediments created due to the spread of COVID-19 virus and the country wide lockdown. Wheat harvesting generally starts towards end of March and procurement commences in the first week of April every year. However, with the imposition of national lockdown with effect from midnight of 24&25.03.2020, all operations came to a standstill. The crop had ripened by then and was ready for harvesting. Considering this, Government of India gave relaxation to start agricultural and related activities during the lockdown period,and the procurement could start from 15.04.2020 in most of the procuring states. Haryana started little late on 20.04.2020.
The biggest challenge was to ensure that procurement is done in a safe manner during the pandemic. This was achieved through a multi-pronged strategy of awareness creation, social distancing and deployment of technology. The number of purchase centers was increased substantially reducing the farmer footfalls in individual purchase centers. New centers were set up using every facility available at gram panchayat level and the numbers were increased sharply in the major procuring states like Punjab where it went up from 1836 to 3681, 599 to 1800 in Haryana and from 3545 to 4494 in Madhya Pradesh. Using technology, farmers were provided specific dates and slots to bring their produce which helped in avoiding overcrowding. Strict social distancing norms were followed and sanitization activities were undertaken regularly. In Punjab, every farmer was allotted specific spaces earmarked for dumping of stocks and no one else was allowed to enter those areas. Only people who were directly associated were allowed to be present during daily auctions.
In addition to the threat of spread of virus, there were 3 major challenges faced by the procuring agencies in wheat procurement. As all the Jute mills were closed, production of Jute bags used for filling of procured wheat stopped, creating a major crisis. This was tackled by using more plastic bags, supplemented by used bags with very strict quality conditions. Through continuous monitoring and timely actions, it could be ensured that the procurement was not stopped due to lack of packaging materials anywhere in the country.
There were unseasonal rains in all the major producing states leading to wheat getting exposed to water. This posed a major threat to the farmers as such stocks could not be procured under normal specifications. Government of India and Food Corporation of India (FCI) intervened immediately and after conducting detailed scientific analysis, specifications were re-fixed to ensure that no farmer is put to distress while making sure that the produce so procured meets the minimum quality requirements of the consumers.
Third challenge was the tight labour supply position as well as the general fear created among the masses about the virus. This was addressed by taking a series of confidencebuilding measures at the local level by the state administration. Labourwasprovided with adequate protection safety gears like masks, sanitizers etc. and other precautionary measures were also taken to ensure their safety.
With the concerted and well-coordinated efforts by Government of India, FCI, State Governments and their agencies, procurement of wheat could be undertaken very smoothly in all surplus states, helping farmers and replenishing stocks in the central pool. The state wise procurement data forwheat procuring states is as below:
Sl. No
Name of the state
Wheat procuredup to 24.05.2020
(in Lakh Metric Tonnes)
1
Punjab
125.84
2
Madhya Pradesh
113.38
3
Haryana
70.65
4
Uttar Pradesh
20.39
5
Rajasthan
10.63
6
Uttarakhand
0.31
7
Gujarat
0.21
8
Chandigarh
0.12
9
Himachal Pradesh
0.03
-TOTAL
341.56

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
লৈঙাক্কী এজেন্সীশিংনা গেহু লৈশিনবগী চাং মমাঙ চহীদগী হেল্লে
কোবিদনা মরম ওইদুনা থাখায় অমা চোন্থরবসু লৈশিনবগী চাং অসি এল.এম.তি. ৩৪১.৫৬ য়ৌদুনা মমাঙ চহীগী অপুনবা তন ২৫,০০০দগী হেল্লে
25 MAY 2020 12:17PM by PIB Imphal
লৈঙাক্না গেহু লৈশিনবগী থৌরাং অসি কোবিদ-১৯ ভাইরস শন্দোরকপা অমদি লৈবাক পুম্বা থিংজিনখিবনা মরম ওইদুনা খুরৌ থাংবা কয়া লান্থোক্তুনা ২৪.০৫.২০২০দা এল.এম.তি. ৩৪১.৫৬ য়ৌদুনা মমাঙ চহীগী চাং মেত্রিক তন লাখ ৩৪১.৩১দগী হেল্লে। গেহু লোকপসি পাকতক্ননা মার্চ থা লোইশিল্লকপদা হৌই অমসুং লৈশিনবগী থৌরাং অসিনা চহী খুদিংগী এপ্রিলগী অহানবা চয়োলদা হৌই। অদুবু ২৪.০৫.২০২০ অমসুং ২৫গী লোন্নবা অহীং নোংয়াইদগী লৈবাক্কী ওইনা অথিংবা থমবা হৌখিবনা থৌরাং অদু লেপখি‍। মতমদুদা মহৈ মরোংশিং অদু মুনশিল্লক্তুনা লোকপা য়াবগী ফীভমদা লৈখি‍। ৱাফমসি খন্নরবা মতুংদা ইন্দিয়া লৈঙাক্না অথিংবা থম্লিঙৈ তাল্লক্তা লৌউ শিংউবা অমদি মসিগা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং কোমথোকপা হৌখি অমদি অয়াম্বা স্তেৎশিংদা লৈশিনবগী থৌরাং অসি ১৫.০৪.২০২০দগী হৌনখি‍। হরিয়ানাদদি খরা থেংথনা ২০.০৪.২০২০দগী হৌখি।
মসিদা খ্বাইদগী চাউনা শিংনবদি লাইচৎ মনুংদুদা লৈশিনবগী থৌরাং অদু খুদোংথিনিংঙাই ওইরোইদবা মওংদা পাঙথোকপা অসিনা ওইখি‍। মসি মীয়ামদা ৱাখল তাহনবা, সোসিএল দিসন্তেন্সিং অমসুং তোক্নোলোজী শীজিন্নদুনা মায়ওন য়াম্বা লাল্লোং শীজিন্নদুনা ফংবা ঙমখি। লৈবগী মফমশিং মশীং য়াম্না হেনগৎহন্দুনা মফমশিংদা লৌমী মশীং য়াম্না লাকপা হন্থহনখি‍। গ্রাম পঞ্চায়ৎকী থাক্তা লিরিবা ফেসিলিতি খুদিংমক শীজিন্নদুনা অনৌবা সেন্তর কয়া লিংখৎখি‍ অমদি চাউনা লৈবা স্তেৎশিংদা হায়বদি পঞ্জাবতা সেন্তর ১৮৩৬তগী ৩৬৮১দা, হরিয়ানাদা ৫৯৯দগী ১৮০০দা অমসুং মধ্য প্রদেশতা ৩৫৪৫তগী ৪৪৯৪দা মশীং য়াম্না হেনগৎহনবা ঙমখি। তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা লৌমীশিংদা মখোয়না লাক্কদবা অকক্নবা নুমীৎশিং অমদি পালি খঙহন্দুনা মী মশীং য়াম্না পুনহন্দবা ঙমখি। সোসিএল দিসন্তেন্সিংগী চৎন-কাংলোনশিং নীংথিনা ইনখি অমদি মহিক মতাং হাত্তোকপগী থৌরাংশিং চাং নাইনা লৌখৎখি‍। পঞ্জাবতা লৌমী খুদিংমক্তা মখোয়গী পোত্থোকশিং থাদনবা তোখায়বা মফম পীখি অমদি অতোপ্পা মীওই অমত্তা মফম অদুদা চঙবা য়াহন্দে‍। নুমিৎ খুদিংগী নিলাম লাউফমদুদা হকথেংননা শরুক য়াগদবা মীওই নত্তনা অতৈ চঙহনখিদে‍।
ভাইরস শন্দোকপগী খুদোংথিবগী মথক্তা গেহু লৈশিনবা মতমদতা লৈশিনগদৌরিবা এজেন্সীশিংনা অচৌবা শীংনবা ৩ মায়োক্নখি‍। জুত মিলশিং মথৌ তৌবা লেপখিবনা মরম ওইদুনা গেহু হান্নবা শুতলিগী বোরা পুথোকপা লেপখিদুনা অচৌবা ৱাথোক অমা ওইখি‍। মদু প্লাস্তিক্কী বোরা অমদি মশা ফরিবা হান্না শীজিন্নরুরবা বোরাশিং শীজিন্নদুনা লাকশিনখি‍। লেপ্পা লৈতনা য়েংশিন্দুনা অমদি মতম চানা থবক লৌখত্তুনা হান্ননবা পোৎচাক ৱাৎপনা মরম ওইদুনা লৈবাক্কী মফম খুদিংমক্তা লৈশিনবগী থবক্তা খুরৌ থাংবা ওইহনখিদে‍।
চাউনা লৈশিনগদবা স্তেৎশিংদা মতম চাদবা নোং চুরক্তুনা গেহুশিং নোং চোৎপগী ফীভম লাকখি‍। অদুগুম্বা পোৎচাকশিং অদু চৎনরিবা কাংলোনগী মতুং ইন্না লৈশিনবা য়াদবনা মরম ওইদুনা লৌমীশিংদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নবগী ফীভম লাকখি‍। ইন্দিয়া লৈঙাক্না অমদি ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (এফ.সি.আই.)না খুদক্তা খুৎ থিংজিন্দুনা সাইন্তিফিক এনালাইসিস তৌরবা মতুংদা লৈশিনগদৌরিবা পোত্থোকশিং অদুসু কঞ্জ্যুমরশিংনা শীজিন্নবদা কায়রোইদবা মওংদা অমদি লৌমীশিংদসু অৱাবা মীরোইদবা মওংদা স্পেসিফিকেসন হোংদোকখি‍।
অহুমশুবা শীংনবা অদুনা শিন্মী মরাং কায়না লৈতবা অমদি ভাইরস অসিনা মীয়ামদা পোকহল্লিবা অকিবা অসিনি‍। মসি স্তেৎকী এদমিনিস্ত্রেসননা লোকেলগী থাক্তা থাজবা পীবগী থৌরাং কয়া লৌখৎলবা মতুংদা কোকহনবা ঙমখি। শিন্মীশিংদা মায়খুম, সেনিতাইজরনচিংবা ঙাকথোক্নবগী মচাক মথুমশিং মরাং কায়না পীবগা লোয়ননা মখোয়দা খুদোংথিবা নংদনবা লৌখৎফম থোকপা চেকশিন থৌরাং মতিক চানা লৌখৎখি‍।
ইন্দিয়া লৈঙাক, এফ.সি.আই. স্তেৎ লৈঙাকশিং অমসুং মখোয়গী এজেন্সীশিংনা নীংথিনা কোক চুংশিন্নদুনা চাথোক মরাং কায়ননা লৈবা স্তেৎশিংদা গেহু লৈশিনবগী থৌরাং নীংথিনা পায়খৎপা ঙমদুনা লৌমীশিংদা মতেং পাংবা ঙমখি অমদি সেন্ত্রেল পুলদা স্তোক থনগৎহনবা ঙমখি। গেহু লৈশিনফম ওইরিবা স্তেৎশিংদা লৈখিবা লৈশিনবগী দেতা মখাদা পীরি:
সে. নং:
স্তেত মমীং
২৪.০৫.২০২০ ফাওবদা লৈশিনখিবা গেহু
(মেত্রিক তন লাখতা)
১
পঞ্জাব
১২৫.৮৪
২
মধ্য প্রদেশ
১১৩.৩৮
৩
হরিয়ানা
৭০.৬৫
৪
উত্তর প্রদেশ
২০.৩৯
৫
রাজস্থান
১০.৬৩
৬
উত্তরাখান্দ
০.৩১
৭
গুজরাত
০.২১
৮
চান্দিগর
০.১২
৯
হিমাচল প্রদেশ
০.০৩
অপুনবা
৩৪১.৫৬