প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী নিৰ্মাণ খণ্ডত ক’ভিড-১৯ ৰ ঋণাত্মক প্ৰভাৱ পৰিছে, ভাৰতীয় প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী নিৰ্মাণ সংস্থাৰ এম এছ এম ই ই-সমাৰোহত প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে কয়
প্ৰতিৰক্ষাৰ লগত জড়িত প্ৰযুক্তি আৰু সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত ক্ষূদ্ৰ, লঘূ আৰু মধ্যমীয়া উদ্যোগক মে’ক ইন ইণ্ডিয়া নীতিমতে ‘আত্মনিৰ্ভৰ’ হ’বলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে অলপতে ঘোষণা কৰা সংস্কাৰ আৰু বিত্তীয় পেকেজে ক্ষূদ্ৰ, লঘূ আৰু মধ্যমীয়া উদ্যোগক শক্তিশালী কৰিব আৰু নিয়োগৰ সুবিধা সৃষ্টি কৰিব।
আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ বাবে দৈনন্দিন জীৱনত থলুৱা সামগ্ৰী ব্যৱহাৰত মনোযোগ দিবলৈ আহ্বান জনায়।
21 MAY 2020 2:23PM by PIB Guwahati
বিশ্বব্যাপ্ত মহামাৰী ক’ভিড-১৯ ৰ সৈতে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতীয় প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী নিৰ্মাণ সংস্থা (এছ আই ডি এম) আৰু অন্যান্য ক্ষূদ্ৰ, লঘূ আৰু মধ্যমীয়া উদ্যোগ (এম এছ এম ই)ৰ ভূমিকাৰ শলাগ লৈ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে এছ আই ডি এম, চি আই আই আৰু প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী নিৰ্মাণ সংস্থাই যুটীয়াভাৱে অনুষ্ঠিত কৰা এম এছ এম ই ই-সমাৰোহত কয়, “মই প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু উন্নয়ন বিভাগ (ডি আৰ ডি অ’)ৰ পি পি ই, মাস্ক, ভেন্টিলেটৰৰ বিভিন্ন অংশ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়াই কামত ক্ষীপ্ৰতা অনাৰ ক্ষেত্ৰত এছ আই ডি এমৰ ভূমিকাক লৈ অতি সুখী। দুমাহতকৈ কম সময়তে আমি কেৱল দেশৰ চাহিদা পূৰণ কৰাই নহয়, অনাগত দিনত চুবুৰীয়া দেশকো সহায় কৰাৰ কথা ভাৱিব পৰা হৈছো।”
এম এছ এম ইক ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ ৰাজহাড় আখ্যা দি প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মুঠ ঘৰুৱা উপাদন বৃদ্ধি, ৰপ্তানিৰ জৰিয়তে মূল্যবান বিদেশী মূদ্ৰা আয় আৰু নিয়োগৰ সুবিধা সৃষ্টি কৰা এই ক্ষেত্ৰখন অধিক শক্তিশালী কৰাত চৰকাৰে অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। তেওঁ কয় যে, “আমাৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ কাৰখানা, ডি পি এছ ইউ, সেৱা সংস্থা আদিৰ লগত ৮,০০০ তকৈও অধিক ক্ষূদ্ৰ, লঘূ আৰু মধ্যমীয়া উদ্যোগ জড়িত হৈ আছে। আমাৰ সংস্থাসমূহৰ মুঠ উপাদনৰ ২০% তকৈ অধিক তেওঁলোকৰদ্বাৰাই উপাদিত।
প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী নিৰ্মাণ খণ্ডত ক’ভিড-১৯ ৰ বাবে হোৱা লকডাউনৰ ঋণাত্মক প্ৰভাৱ পৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কেৱল নিয়মিত যোগান শৃংখলৰ খেলিমেলিৰ বাবেই নহয়, প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰীৰ একমাত্ৰ ক্ৰেতা চৰকাৰ হোৱাৰ বাবে এই ক্ষেত্ৰত অন্য ক্ষেত্ৰসমূহতকৈ অধিক বেয়া প্ৰভাৱ পৰিছে। লকডাউন আৰম্ভ হোৱাৰে পৰা প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু সশস্ত্ৰ সেনাৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ লগত এছ আই ডি এমে বহুকেইটা মত-বিনিময়ৰ অনুষ্ঠান অনলাইনযোগে আয়োজিত কৰিছে। ইয়াৰ ফলত প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগসমূহে সন্মূখীন হোৱা সমস্যাসমূহ পোহৰলৈ অহাৰ লগতে উচিত পৰামৰ্শও লাভ কৰিছে।
এই প্ৰত্যহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ে উদ্যোগসমূহৰ বাবে, বিশেষকৈ ক্ষূদ্ৰ, লঘূ আৰু মধ্যমীয়া উদ্যোগৰ বাবে বিভিন্ন পদক্ষেপ হাতত লৈছে। উদ্যোগসমূহৰ বিত্তীয় বোজা লাঘৱ কৰিবৰ বাবে চৰকাৰ আৰু ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকে সহায়কৰ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছে। কৰ্ম-মূলধনৰ যোগান আৰু সূদৰ ৰেহাই এইক্ষেত্ৰত উল্লেখনীয়।
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ আঁচনিয়ে ভাৰতীয় উদ্যোগলৈ বহুতো সুবিধা আনি দিব আৰু লাখ লাখ চাকৰি বচাই ৰখাত ই সহায় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আহ্বানকে দোহাৰি তেওঁ কয় যে আমি থলুৱা সামগ্ৰীৰ প্ৰতি অধিক মনোযোগী হ’ব লাগিব। দৈনন্দিন জীৱনত স্বদেশী বস্তুৰ ব্যৱহাৰে আমাৰ ক্ষূদ্ৰ, লঘূ আৰু মধ্যমীয়া উদ্যোগসমূহক লাভান্বিত কৰিব।
বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ঘোষণা কৰা ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ আঁচনিৰ কেইটামান ঘোষণাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে কয়, ৪৫ লাখ সংস্থাক পুনঃগঠন কৰি ইয়াৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ চাকৰি সুৰক্ষিত কৰিব পৰাকৈ বিনা গ্যেৰান্টীত এম এছ এম ইৰ বাবে ৩ লাখ কোটি টকাৰ ঋণ প্ৰদান কৰা হ’ব। তদুপৰি আৰু দুই লাখ এম এছ এম ইৰ বাবে ২০,০০০ কোটি টকাৰ ঋণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব। অতিশয় প্ৰয়োজনত থকা এম এছ এম ইৰ বাবে ৫০,০০০ কোটি টকা মাতৃ-কন্যা আঁচনিৰ যোগেদি প্ৰদান কৰা হ’ব। এনে সংস্থাৰ বিপণনৰ বাবে সামৰ্থ বৃদ্ধি কৰিবলৈ ১০,০০০ কোটি টকাৰ পুঁজিৰ বাবে পুঁজি গঠন কৰা হ’ব।
ক্ষূদ্ৰ, লঘূ আৰু মধ্যমীয়া উদ্যোগসমূহৰ ব্যাপ্তি অধিক বহলাই নিব পৰাকৈ এম এছ এম ইৰ ধাৰণাই সলনি কৰা হৈছে আৰু এতিয়া এই ক্ষেত্ৰত নিৰ্মাণ আৰু সেৱাখণ্ডৰ মাজক কোনো বিভাজন নাথাকিব। চৰকাৰী ঠিকাৰ ক্ষেত্ৰত ২০০ কোটি বা তাতকৈ কম হ’লে বিদেশী নিবিদা গ্ৰহণ কৰা নহয় যিয়ে এম এছ এম ইৰ ব্যৱসায়িক উত্তৰণত সহায় কৰিব। ক্ষূদ্ৰ, লঘূ আৰু মধ্যমীয়া উদ্যোগক চৰকাৰ বা ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগে দিবলগীয়া ধনৰাশি ৪৫ দিনৰ ভিতৰত আদায় দিয়াৰ বাবে জাননী জাৰি কৰা হৈছে। এই সময়ছোৱাত কোনোধৰণৰ এক্সপো বা বাণিজ্যিক মেলা অনুষ্ঠিত নহয় বাবে ই-বজাৰৰ সুবিধা সুনিশ্চিত কৰা হ’ব।
‘প্ৰতিৰক্ষা আৰু মহাকাশ ক্ষেত্ৰৰ এম এছ এম ইৰ ব্যৱসায়িক ধাৰাবাহিকতা’ বিষয়ক এই ই-সমাৰোহত ৮০০ তকৈও অধিক প্ৰতিৰক্ষা ক্ষেত্ৰৰ ক্ষূদ্ৰ, লঘূ আৰু মধ্যমীয়া উদ্যোগে অংশ গ্ৰহণ কৰে।
আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰত দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ সময়ত মাত্ৰ দুবছৰৰ ভিতৰতে হোৱা প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ উন্নয়নৰ উদাহৰণ দি প্ৰতিৰক্ষা কৰ্মীৰ মূৰব্বী জেনেৰেল বিপিন ৰাৱটে কয় যে ভাৰতৰ নিজৰ প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ আছে আৰু ক্ষূদ্ৰ, লঘূ আৰু মধ্যমীয়া উদ্যোগে ভাৰতক প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষৰ ১০ খন ৰাষ্ট্ৰৰ শাৰীত উপনীত কৰোওৱাৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভৱনা আছে।
সচিৱ (প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী নিৰ্মাণ) শ্ৰী ৰাজ কুমাৰে প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী নিৰ্মাণ খণ্ডত ক’ভিড-১৯ ৰ ঋণাত্মক প্ৰভাৱৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে ক্ষূদ্ৰ, লঘূ আৰু মধ্যমীয়া উদ্যোগক ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগে দিবলগীয়া ধনৰাশি আদায় দিয়াৰ বাবে জাননী জাৰি কৰা হৈছে আৰু এম এছ এম ইৰ উপাদনৰ লক্ষ্যও হ্ৰাস কৰা হৈছে। বিত্তমন্ত্ৰীৰ সংস্কাৰৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে এই ঘোষণাই ২০২৫ বৰ্ষৰ ভিতৰত প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী নিৰ্মাণ ২৫ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰৰ লক্ষ্য স্থিৰ কৰাত সহায় কৰিব।
এছ আই ডি এমৰ সভাপতি শ্ৰী জয়ন্ত ডি পেটেল, পূৰ্বৰ সভাপতি শ্ৰী বাবা এন কল্যাণ, চি আই আইৰ সাধাৰণ সচিৱ শ্ৰী চন্দ্ৰজি বেনাৰ্জী, প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ সামৰিক আৰু অসামৰিক জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল, অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ নিৰ্মাণ কাৰখানা ব’ৰ্ড আৰু ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগসমূহে এই সমাৰোহত অংশ গ্ৰহণ কৰে।

Ministry of Defence
Defence manufacturing adversely affected due to COVID-19, says Raksha Mantri Shri Rajnath Singh at the MSMEs E-conclave of SIDM;
Exhorts MSME to make India ‘Atma Nirbhar’ in defence technology and products;
RM asserts recently announced reforms and financial package will strengthen MSMEs and generate employment;
Calls for making ‘Local’ Focal in daily lives to achieve self-reliance
21 MAY 2020 2:23PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has appreciated the role played by Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM) and other Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) in Nation’s fight against global Coronavirus (COVID-19) pandemic. He said this while addressing via video conference MSMEs E-conclave, jointly organised by SIDM, Confederation of Indian Industry (CII) and Department of Defence Production here today.
Shri Rajnath Singh said, “I am very happy to know that SIDM has accelerated the manufacturing of DRDO [Defence Research and Development Organisation] designed PPE [Personal Protective Equipment] kits, masks, ventilator parts in the field of defence industry by efficient coordination and channelisation. Within less than two months, we have not only met our domestic demand, but we can also think of helping neighbouring countries in the coming time.”
Raksha Mantri termed MSMEs backbone of Indian economy that accelerate GDP growth, earn valuable foreign exchange through exports and provide employment opportunities. Keeping MSMEs strong is one of the priorities of the Government. He said, “There are more than 8,000 MSMEs, tiered partners of many of our organisations - Ordnance factories, DPSUs and service organisations. They contribute more than 20 per cent of the total production of these organisations.”
Acknowledging the hardships faced by the defence industry, Shri Rajnath Singh said, “Manufacturing sector has been affected the most due to lockdown and disruption in existing supply chains and the defence sector is no exception to this. Rather, it can be said that the defence sector is more aggravated than other sectors as the only buyer of defence products is the government.” The SIDM has conducted many interactions with senior officials of the Ministry and the Armed Forces since the lockdown came into force. This has given an opportunity to get to know the problems of defence industries and many suggestions for their prevention have also been received from SIDM.
To tackle these challenges, MoD has taken several steps for industries, especially MSMEs. Such as: extension of response dates of RFP/RFI, early clearance of pending payments, etc. In this crisis, several financial support measures have been announced by the Government and RBI to reduce the financial burden of the industries. These will provide some relief due to the availability of additional working capital, deferment in interest payments.
Raksha Mantri assured that the 'Aatma Nirbhar Bharat' campaign, inspired by Prime Minister Shri Narendra Modi will provide many opportunities to Indian industry and will help in restoring millions of jobs. He said, “Prime Minister Shri Narendra Modi has called for being 'vocal for local' in this direction. I would like to say that we have to have our indigenous products, ie 'vocal for local', but before that in our own life, 'local' has to be focal. That is, we have to adopt 'swadeshi' products in our life. There is no doubt that MSMEs have a very important role in the goal of indigenous manufacturing, and in the goal of self-reliant India.”
Shri Rajnath Singh mentioned some of the measures announced by Finance Minister Smt Nirmala Sitharaman under ‘Aatma Nirbhar Bharat’ scheme. Collateral free loan of 3 lakh crores for MSMEs - this will be effective in re-establishing about 45 lakh units and saving employment. Subordinate debt provision of Rs 20,000 crore has been announced for two lakh MSMEs, this will help stressed MSMEs. Equity infusion of Rs 50,000 crore will be provided through ‘Mother-Daughter Fund’ for the purpose of benefiting the needy MSMEs. A Rs 10,000 crore 'Fund of Funds' will be set up to help increase the capacity of these units and for marketing.
The definition of MSME has been revised, so that MSMEs can be expanded. At the same time there will be no distinction between manufacturing and services sector MSMEs. In government contracts (procurements) of value Rs 200 crores or less, global tenders will not be allowed. This will help MSMEs to grow their business. In the event of being unable to participate in trade fairs due to COVID-19, e-market linkages will be ensured. Government and PSUs will also ensure the clearance of all outstanding payments in the next 45 days.
Theme of the E-conclave was ‘Business Continuity for MSMEs in Defence & Aerospace Sector’ in which more than 800 Defence MSMEs participated.
Citing the example of United States where domestic defence industry developed within a short span of two years during the World War-II, Chief of Defence Staff General Bipin Rawat said India should have its own defence industry. He urged the MSMEs to work for placing India among the top ten nations in defence technologies.
Secretary (Defence Production) Shri Raj Kumar in his address highlighted the measures taken to alleviate the hardships faced by defence manufacturing industry due to COVID-19. He said the DPSUs have been asked to clear payments of MSMEs, and also announced that their production targets have not been scaled down. Citing the reforms recently announced by the Finance Minister, he said these measures will help realise the target of achieving a USD 25 billion defence production by 2025.
President of SIDM Shri Jayant D Patil, former president of SIDM Shri Baba N Kalyani, Director General of CII Shri Chandrajit Banerjee, senior civil and military officials of MoD, Ordnance Factory Board and DPSUs were also present on the occasion.