Ministry of Defence
Defence manufacturing adversely affected due to COVID-19, says Raksha Mantri Shri Rajnath Singh at the MSMEs E-conclave of SIDM;
Exhorts MSME to make India ‘Atma Nirbhar’ in defence technology and products;
RM asserts recently announced reforms and financial package will strengthen MSMEs and generate employment;
Calls for making ‘Local’ Focal in daily lives to achieve self-reliance
21 MAY 2020 2:23PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has appreciated the role played by Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM) and other Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) in Nation’s fight against global Coronavirus (COVID-19) pandemic. He said this while addressing via video conference MSMEs E-conclave, jointly organised by SIDM, Confederation of Indian Industry (CII) and Department of Defence Production here today.
Shri Rajnath Singh said, “I am very happy to know that SIDM has accelerated the manufacturing of DRDO [Defence Research and Development Organisation] designed PPE [Personal Protective Equipment] kits, masks, ventilator parts in the field of defence industry by efficient coordination and channelisation. Within less than two months, we have not only met our domestic demand, but we can also think of helping neighbouring countries in the coming time.”
Raksha Mantri termed MSMEs backbone of Indian economy that accelerate GDP growth, earn valuable foreign exchange through exports and provide employment opportunities. Keeping MSMEs strong is one of the priorities of the Government. He said, “There are more than 8,000 MSMEs, tiered partners of many of our organisations - Ordnance factories, DPSUs and service organisations. They contribute more than 20 per cent of the total production of these organisations.”
Acknowledging the hardships faced by the defence industry, Shri Rajnath Singh said, “Manufacturing sector has been affected the most due to lockdown and disruption in existing supply chains and the defence sector is no exception to this. Rather, it can be said that the defence sector is more aggravated than other sectors as the only buyer of defence products is the government.” The SIDM has conducted many interactions with senior officials of the Ministry and the Armed Forces since the lockdown came into force. This has given an opportunity to get to know the problems of defence industries and many suggestions for their prevention have also been received from SIDM.
To tackle these challenges, MoD has taken several steps for industries, especially MSMEs. Such as: extension of response dates of RFP/RFI, early clearance of pending payments, etc. In this crisis, several financial support measures have been announced by the Government and RBI to reduce the financial burden of the industries. These will provide some relief due to the availability of additional working capital, deferment in interest payments.
Raksha Mantri assured that the 'Aatma Nirbhar Bharat' campaign, inspired by Prime Minister Shri Narendra Modi will provide many opportunities to Indian industry and will help in restoring millions of jobs. He said, “Prime Minister Shri Narendra Modi has called for being 'vocal for local' in this direction. I would like to say that we have to have our indigenous products, ie 'vocal for local', but before that in our own life, 'local' has to be focal. That is, we have to adopt 'swadeshi' products in our life. There is no doubt that MSMEs have a very important role in the goal of indigenous manufacturing, and in the goal of self-reliant India.”
Shri Rajnath Singh mentioned some of the measures announced by Finance Minister Smt Nirmala Sitharaman under ‘Aatma Nirbhar Bharat’ scheme. Collateral free loan of 3 lakh crores for MSMEs - this will be effective in re-establishing about 45 lakh units and saving employment. Subordinate debt provision of Rs 20,000 crore has been announced for two lakh MSMEs, this will help stressed MSMEs. Equity infusion of Rs 50,000 crore will be provided through ‘Mother-Daughter Fund’ for the purpose of benefiting the needy MSMEs. A Rs 10,000 crore 'Fund of Funds' will be set up to help increase the capacity of these units and for marketing.
The definition of MSME has been revised, so that MSMEs can be expanded. At the same time there will be no distinction between manufacturing and services sector MSMEs. In government contracts (procurements) of value Rs 200 crores or less, global tenders will not be allowed. This will help MSMEs to grow their business. In the event of being unable to participate in trade fairs due to COVID-19, e-market linkages will be ensured. Government and PSUs will also ensure the clearance of all outstanding payments in the next 45 days.
Theme of the E-conclave was ‘Business Continuity for MSMEs in Defence & Aerospace Sector’ in which more than 800 Defence MSMEs participated.
Citing the example of United States where domestic defence industry developed within a short span of two years during the World War-II, Chief of Defence Staff General Bipin Rawat said India should have its own defence industry. He urged the MSMEs to work for placing India among the top ten nations in defence technologies.
Secretary (Defence Production) Shri Raj Kumar in his address highlighted the measures taken to alleviate the hardships faced by defence manufacturing industry due to COVID-19. He said the DPSUs have been asked to clear payments of MSMEs, and also announced that their production targets have not been scaled down. Citing the reforms recently announced by the Finance Minister, he said these measures will help realise the target of achieving a USD 25 billion defence production by 2025.
President of SIDM Shri Jayant D Patil, former president of SIDM Shri Baba N Kalyani, Director General of CII Shri Chandrajit Banerjee, senior civil and military officials of MoD, Ordnance Factory Board and DPSUs were also present on the occasion.

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ଯୋଗୁଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନିର୍ମାଣ ପ୍ରଭାବିତ-ରାଜନାଥ ସିଂ
• ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବାକୁ ଏମଏସଏମଇକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ;
• ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ସହିତ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ;
• ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ 'ସ୍ଥାନୀୟ'କୁ ଜୋର ଦେବାକୁ ଆହ୍ଵାନ
21 MAY 2020 2:23PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ, କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଦେଶର ସଂଗ୍ରାମରେ ସୋସାଇଟି ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଡିଫେନ୍ସ ମ୍ୟାନୁଫାକଚର୍ସ (SIDM) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଣୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇ)ର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ SIDM, କନଫେଡେରେସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି (CII) ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ବିଭାଗର ମିଳିତ ଆୟୋଜନରେ ଏକ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଏମଏସଏମଇ ଇ-ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ ଏହା କହିଛନ୍ତି ।
ରାଜନାଥ ସିଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ, SIDM ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବିକାଶ ସଂଗଠନ(DRDO) ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ(PPE)କିଟ୍, ମାସ୍କ, ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଉତ୍ପାଦନ କରିଛି ଏବଂ ଉପାଦାନ ଉତ୍ପାଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି ବୋଲି ଜାଣି ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି। ଦୁଇ ମାସରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ କେବଳ ଆମର ଘରୋଇ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିନାହୁଁ, ବରଂ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ପଡୋଶୀ ଦେଶକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିପାରିବା।"
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଏମଏସଏମଇ(MSME)କୁ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ମେରୁଦଣ୍ଡ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ଯାହା ଜାତୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଗତି ଦେଇଥାଏ, ରପ୍ତାନୀରେ ମାଧ୍ୟମରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ବିଦେଶୀ ବିନିମୟ ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଏମଏସଏମଇ ଗୁଡିକୁ(MSMEs) ସୁଦୃଢ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରୁ ହେଉଛି ଗୋଟିଏ । ସେ କହିଛନ୍ତି, “ଆମର ଅନେକ ସଂସ୍ଥା-ଅର୍ଡିନାନ୍ସ କାରଖାନା, ଡିପିଏସୟୁ ଏବଂ ସେବା ସଂଗଠନରେ 8,000ରୁ ଅଧିକ ଏମଏସଏମଇ ଅଛି। ସେମାନେ ଏହି ସଂଗଠନ ମୋଟ ଉତ୍ପାଦନକୁ 20ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଶତ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି।’’
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି, “ବର୍ତ୍ତମାନର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି ହେତୁ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା କୁହାଯାଇପାରେ ଯେ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ଏକମାତ୍ର କ୍ରେତା ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ତୁଳନାରେ ବହୁତ ବଡ କ୍ଷେତ୍ର ଅଟେ। ଲକଡାଉନ୍ ଲାଗୁ ହେବା ପରଠାରୁ SIDM ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଅନେକ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଛି | ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପଗୁଡିକର ସମସ୍ୟା ଜାଣିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି ଏବଂ SIDMରୁ ଏହାର ପ୍ରତିକାର ପାଇଁ ଅନେକ ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ଆହ୍ବାନଗୁଡିକର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଶିଳ୍ପଗୁଡିକ ପାଇଁ ବିଶେଷକରି RFP / RFIC ର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ତାରିଖର ବୃଦ୍ଧି, ବିଚାରାଧୀନ ଦେୟଗୁଡିକର ଶୀଘ୍ର ଦେୟ ଇତ୍ୟାଦି ବିଶେଷ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଏହି ସଙ୍କଟରେ ଶିଳ୍ପଗୁଡିକର ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ସରକାର ଏବଂ ଆରବିଆଇ ଦ୍ଵାରା ଅନେକ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଅତିରିକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟର ପୁଞ୍ଜି ଉପଲବ୍ଧତା, ସୁଧ ଦେୟରେ କୋହଳ ହେତୁ ଏଗୁଡିକ କିଛି ସହାୟତା କରିବ |
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ' ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ' ଅଭିଯାନ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପକୁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତ ସୃଷ୍ଟିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି ଦିଗରେ 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍' ଆହ୍ଵାନ କରିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଆମ ନିଜ ଜୀବନରେ, 'ଲୋକାଲ୍' ଫୋକସ୍ ପଏଣ୍ଟରେ ରହିବା ଉଚିତ୍। ତାହା ହେଉଛି, ଆମକୁ ଜୀବନରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ | ଏଥିରେ କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ ଯେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନ ତଥା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ”
ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା କିଛି ଉପାୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ 3 ଲକ୍ଷ କୋଟିର ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଋଣ-ଏହା ପ୍ରାୟ 45 ଲକ୍ଷ ୟୁନିଟ୍ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭୂମିକା ତୁଳାଇବ। ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ 20,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଋଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି, ଏହା ଅସୁବିଧା ବା ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟଦେଇ ଚାଲୁଥିବା ଏମଏସଏମଇ ମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବ। ଅଭାବଗ୍ରସ୍ତ ଏମଏସଏମଇ ମାନଙ୍କୁ ଉପକାର କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ‘ମଦର-ଡଟର ପାଣ୍ଠି' ମାଧ୍ୟମରେ 50,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇକ୍ୱିଟି ଇନଫ୍ୟୁଜନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଏହି ୟୁନିଟ୍ ଗୁଡିକର କ୍ଷମତାର ସଂପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ବଜାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ 10,000 କୋଟିର ଏକ ପାଣ୍ଠିର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ।
MSMEର ସଂଜ୍ଞା ସଂଶୋଧିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦ୍ବାରା MSME ସଂପ୍ରସାରିତ ହୋଇପାରିବ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଏମଏସଏମଇ ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ପାର୍ଥକ୍ୟ ରହିବ ନାହିଁ। 200 କୋଟି କିମ୍ବା ତା’ଠାରୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟର ସରକାରୀ ଚୁକ୍ତିନାମା (କ୍ରୟ) ରେ ବିଶ୍ବ ସ୍ତରୀୟ ଟେଣ୍ଡର ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ ନାହିଁ। ଏହା ଏମଏସଏମଇ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟ ବଢାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। କୋଭିଡ-19 ଯୋଗୁଁ ବାଣିଜ୍ୟ ମେଳାରେ ଯୋଗଦେବାରେ ଅସମର୍ଥ ହେଲେ ଇ-ମାର୍କେଟ ସଂଯୋଗ ନିଶ୍ଚିତ ହେବ। ଆସନ୍ତା 45 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ବକେୟା ଦେୟ ଅନୁମୋଦନକୁ ସରକାର ଏବଂ PSU ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ କରିବେ |
ଇ-ସମ୍ବିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା 'ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ଏରୋସ୍ପେସ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏମଏସଏମଇ ସେକ୍ଟରର ବ୍ୟବସାୟୀ ଗୋଷ୍ଠୀ’। ଯେଉଁଥିରେ 800ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏମଏସଏମଇ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ, ଯେଉଁଠାରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ଘରୋଇ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଚିଫ୍ ଅଫ୍ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍ଟାଫ୍ ଜେନେରାଲ୍ ବିପିନ ରାୱତ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ନିଜର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଭାରତକୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଦଶ ଦେଶରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବାକୁ ସେ ଏମଏସଏମଇ ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ସଚିବ (ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ) ଶ୍ରୀ ରାଜ କୁମାର ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କୋଭିଡ-19 କାରଣରୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ଶିଳ୍ପ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡିପିଏସୟୁ ମାନଙ୍କୁ ଏମଏସଏମଇକୁ କିସ୍ତି ଦେବାକୁ କୁହାଯାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇ ନାହିଁ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ଘୋଷିତ ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ 2025 ସୁଦ୍ଧା 25 ବିଲିୟନ ଡ଼ଲାରର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ।
ଏହି ଅବସରରେ SIDMK ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ଜୟନ୍ତ ଡି ପାଟିଲ, ପୂର୍ବତନ ସିଆଇଡିଏମକେ ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ବାବା ଏନ କଲ୍ୟାଣୀ, CIIK ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରଜିତ ବାନାର୍ଜୀ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଅର୍ଡିନାନ୍ସ କାରଖାନା ବୋର୍ଡ ଏବଂ ଡିପିଏସୟୁକେ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ତଥା ସାମରିକ ଅଧିକାରୀ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।