କ୍ୟାବିନେଟ
ଜରୁରିକାଳୀନ କ୍ରେଡିଟ ଲାଇନ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା (ଇସିଏଲଜିଏସ) ଆରମ୍ଭ କରି ତିନି ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ପାଣ୍ଠିଯୋଗାଣକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
• ସଦସ୍ୟ ଋଣପ୍ରଦାନକାରୀ ସଂସ୍ଥାନ (ଏମଏଲଆଇ)ଗୁଡ଼ିକୁ ଜାତୀୟ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଟ୍ରଷ୍ଟି କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ (ଏନସିଜିଟିସି) ପକ୍ଷରୁ ଶତପ୍ରତିଶତ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସୁବିଧା
• ଆଗ୍ରହୀ ମୁଦ୍ରା ଋଣଗ୍ରହିତାଙ୍କ ସମେତ ଯୋଗ୍ୟ ସୂକ୍ଷ୍ମ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ) ଋଣଗ୍ରହିତାମାନଙ୍କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ ଜରୁରିକାଳୀନ ଋଣ ସୁବିଧା (ଜିଇସିଏଲ)
20 MAY 2020 2:16PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛନ୍ତି।
କ୍ୟାବିନେଟ ଆଜି ଯୋଗ୍ୟ ଏମଏସଏମଇ ଓ ଇଚ୍ଛୁକ ମୁଦ୍ରା ଋଣଗ୍ରହିତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତିନି ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅତିରିକ୍ତ ଫାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ‘ଜରୁରିକାଳୀନ କ୍ରେଡିଟ ଲାଇନ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା’କୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛନ୍ତି।
ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ, ଜାତୀୟ କ୍ରେଡିଟ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଟ୍ରଷ୍ଟି କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ (ଏନସିଜିଟିସି) ପକ୍ଷରୁ ଯୋଗ୍ୟ ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ଇଚ୍ଛୁକ ଋଣଗ୍ରହିତାମାନଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିଯୁକ୍ତ ଜରୁରିକାଳୀନ କ୍ରେଡିଟ ଲାଇନ (ଜେଇସିଏଲ) ସୁବିଧା ରୂପରେ ତିନି ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅତିରିକ୍ତ ପାଣ୍ଠି ଲଗାଣ ନିମନ୍ତେ 100 ପ୍ରତିଶତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭରେଜ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ।
ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଲାଗି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଚଳିତ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ତିନୋଟି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଲାଗି 41,600 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅର୍ଥରାଶି ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ।
ଜିଇସିଏଲ ସୁବିଧା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏହି ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯିବା ତାରିଖ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି 31.10.2020 ସୁଦ୍ଧା ମଞ୍ଜୁରିପ୍ରାପ୍ତ ସମସ୍ତ ଋଣ କିମ୍ବା ଜିଇସିଏଲ ଅନ୍ତର୍ଗତ 3 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ରାଶି ମଞ୍ଜୁରି, ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଯାହା ପ୍ରଥମେ ହୋଇଥିବ, ତାହା ଏହି ଯୋଜନାରେ ଲାଗୁ ହେବ। ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଧ୍ୟ କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି।
ବିବରଣୀ :
ଜରୁରିକାଳୀନ କ୍ରେଡିଟ ଲାଇନ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା (ଇସିଏଲଜିଏସ)କୁ କୋଭିଡ-19 ଏବଂ ଏହାପରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଲକଡାଉନ କାରଣରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରିବା ଲାଗି ଏକ ଉପାୟ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଲକଡାଉନ କାରଣରୁ ଏମଏସଏମଇ ସେକ୍ଟରରେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଗତିବିଧି ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି। ଏହି ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଆଥିର୍କ ସଙ୍କଟ ଦେଇ ଗତି କରୁଥିବା ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୁକ୍ତ ଜରୁରିକାଳୀନ କ୍ରେଡଟି ଲାଇନ ରୂପରେ ତିନି ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅତିରିକ୍ତ ଫାଣ୍ଠି ଉପଲବ୍ଧ କରାଇ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ବସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା। ଏହି ଯୋଜନାର ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି, କୋଭିଡ-19 ସଙ୍କଟ କାରଣରୁ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତି ସହୁଥିବା ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ଋଣପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ସଦସ୍ୟ ଋଣଦାତା ସଂସ୍ଥା ଅର୍ଥାତ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍ଥାନ (ଏଫଆଇ) ଏବଂ ଅଣ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍ଥାନ (ଏନବିଏଫସି)ଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦେବା। ଋଣଗ୍ରହିତାମାନେ ଜିଇସିଏଲ ପାଣ୍ଠିର ପୁନଃପରିଶୋନ କରିବା କାରଣରୁ ହେଉଥିବା କୌଣସି ପ୍ରକାର କ୍ଷତି ନିମନ୍ତେ 100 ପ୍ରତିଶତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ।
ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରମୁଖ ବିଶେଷତ୍ବ-
ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଜିଇସିଏଲ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ସେ ସମସ୍ତ ଏମଏସଏମଇ ଯୋଗ୍ୟ ହୋଇପାରିବେ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ବକେୟା ଋଣ 29.02.2020 ସୁଦ୍ଧା 25 କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥିବ, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ବିଗତ 60 ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିମ୍ବା ଏହାଠାରୁ କମ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବକେୟା ଅର୍ଥାତ ନିୟମିତ ଏସଏମଏ 0 ଏବଂ ଏସଏମଏ 1 ଖାତା ରହିଥିବ କିମ୍ବା ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବାର୍ଷିକ କାରବାର 1 କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଥିବ।
ଯୋଗ୍ୟ ଏମଏସଏମଇ ଋଣଗ୍ରହିତାମାନଙ୍କୁ ଜିଇସିଏଲ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଅର୍ଥରାଶି ଅତିରିକ୍ତ ସକ୍ରିୟ ପୁଞ୍ଜି ମିଆଦି ଋଣ (ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍ଥାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ) କିମ୍ବା ମିଆଦି ଋଣ (ଏନବିଏଫସି କ୍ଷେତ୍ରରେ) ଆକାରରେ ଦିଆଯିବ। ଯାହାକି 29 ଫେବୃଆରୀ, 2020 ସୁଦ୍ଧା ସେମାନଙ୍କର 25 କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ବକେୟା ଋଣ ପରିମାଣର 20 ପ୍ରତିଶତ ହେବ।
ଇସିଏଲଜିଏସ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଜିଇସିଏଲ ଜରିଆରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପାଣ୍ଠିଯୋଗାଣ ଏନସିଜିଟିସି ଦ୍ଵାରା ସଦସ୍ୟ ଋଣଦାତା ସଂସ୍ଥା କିମ୍ବା 100 ପ୍ରତିଶତ କ୍ରେଡିଟ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସହିତ ମିଳିବ।
ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଋଣ ଅବଧି 4 ବର୍ଷ ହେବ ଏବଂ ଏହାର ଋଣସ୍ଥଗନ ଅବଧି ମୂଳଧନ ଉପରେ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ହେବ।
ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏନସିଜିଟିସି ଦ୍ଵାରା ସଦସ୍ୟ ଋଣଦାତା ସଂସ୍ଥାନରୁ କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ରାଶି ନିଆଯିବ ନାହିଁ।
ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ସୁଧ ଦର ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ଲାଗି ସର୍ବାଧିକ 9.25 ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଅଣ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଲାଗି ସର୍ବାଧିକ 14 ପ୍ରତିଶତ ହେବ।
କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ବୟନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ:
ଜିଇସିଏଲ ସୁବିଧା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏହି ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯିବା ତାରିଖ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି 31.10.2020 ସୁଦ୍ଧା ମଞ୍ଜୁରିପ୍ରାପ୍ତ ସମସ୍ତ ଋଣ କିମ୍ବା ଜିଇସିଏଲ ଅନ୍ତର୍ଗତ 3 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ରାଶି ମଞ୍ଜୁରି, ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଯାହା ପ୍ରଥମେ ହୋଇଥିବ, ତାହା ଏହି ଯୋଜନାରେ ଲାଗୁ ହେବ।
ପ୍ରଭାବ:
କମ ସୁଧ ହାରରେ 3 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅତିରିକ୍ତ ଋଣ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଦ୍ଵାରା ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ମିଳିବ। ଫଳରେ ଲକଡାଉନ କାରଣରୁ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିବା ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକ ନିଜର ପରିଚାଳନା ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ଵଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରି ପୁଣିଥରେ ସେମାନଙ୍କ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିପାରିବେ। ଏହାଦ୍ଵାରା ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସୁଧାର ଆସିପାରିବ

Cabinet
Cabinet approves additional funding of up to Rupees three lakh crore through introduction of Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS)
100 per cent credit guarantee coverage by National Credit Guarantee Trustee Company Limited (NCGTC) to Member Lending Institutions (MLIs)
Guaranteed Emergency Credit Line (GECL) facility to eligible Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) borrowers, including interested MUDRA borrowers
20 MAY 2020 2:16PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given the following approvals:
• To enable additional funding of up to Rs. three lakh crore to eligible MSMEs and interested MUDRA borrowers by way of "Emergency Credit Line Guarantee Scheme."
• Under the Scheme, 100% guarantee coverage to be provided by National Credit Guarantee Trustee Company Limited (NCGTC) for additional funding of up to Rs. three lakh crore to eligible MSMEs and interested MUDRA. borrowers, in the form of a Guaranteed Emergency Credit Line (GECL) facility.
For this purpose, corpus of Rs. 41,600 crore shall be provided by Government of India spread over the current and the next three financial years.
The Cabinet also approved that the Scheme would be applicable to all loans sanctioned under GECL Facility during the period from the date of announcement of the Scheme to 31.10.2020, or till an amount of Rs 3,00,000 crore is sanctioned under the GECL, whichever is earlier.
Details:
The Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) has been formulated as a specific response to the unprecedented situation caused by COVID-19 and the consequent lockdown, which has severely impacted manufacturing and other activities in the MSME sector. The Scheme aims at mitigating the economic distress being faced by MSMEs by providing them additional funding of up to Rs. 3 lakh crore in the form of a fully guaranteed emergency credit line. The main objective of the Scheme is to provide an incentive to Member Lending Institutions (MLIs), i.e., Banks, Financial Institutions (FIs) and Non-Banking Financial Companies (NBFCs) to increase access to, and enable availability of additional funding facility to MSME borrowers, in view of the economic distress caused by the COVID-19 crisis, by providing them 100 per cent guarantee for any losses suffered by them due to non-repayment of the GECL funding by borrowers.
The salient features of the Scheme include -
1. All MSME borrower accounts with outstanding credit of up to Rs. 25 crore as on 29.2.2020 which were less than or equal to 60 days past due as on that date, i.e., regular, SMA 0 and SMA 1 accounts, and with an annual turnover of up to Rs. 100 crore would be eligible for GECL funding under the Scheme.
2. The amount of GECL funding to eligible MSME borrowers either in the form of additional working capital term loans (in case of banks and FIs), or additional term loans (in case of NBFCs) would be up to 20% of their entire outstanding credit up to Rs. 25 crore as on 29th February, 2020.
3. The entire funding provided under GECL shall be provided with a 100% credit guarantee by NCGTC to MLIs under ECLGS.
4. Tenor of loan under Scheme shall be four years with moratorium period of one year on the principal amount.
5. No Guarantee Fee shall be charged by NCGTC from the Member Lending Institutions (MLIs) under the Scheme.
6. Interest rates under the Scheme shall be capped at 9.25% for banks and FIs, and at 14% for NBFCs.
Implementation schedule:
The Scheme would be applicable to all loans sanctioned under GECL during the period from the date of announcement of the Scheme to 31.10.2020, or till an amount of Rs three lakh crore is sanctioned under the GECL, whichever is earlier.
Impact:
The Scheme has been formulated as a specific response to the unprecedented situation caused by COVID-19 and the consequent lockdown, which has severely impacted manufacturing and other activities in the MSME sector. In view of the critical role of the MSME sector in the economy and in providing employment, the proposed Scheme is expected to provide much needed relief to the sector by incentivizing MLIs to provide additional credit of up to Rs.3 lakh crore to the sector at low cost, thereby enabling MSMEs to meet their operational liabilities and restart their businesses. By supporting MSMEs to continue functioning during the current unprecedented situation, the Scheme is also expected to have a positive impact on the economy and support its revival.