ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗରିବ, ପ୍ରବାସୀ, କୃଷକ, କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ ଓ ଉଠାଦୋକାନୀଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱଳ୍ପ ଓ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସହାୟତା ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କଲେ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ
ଦୁଇ ମାସ ପାଇଁ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ
ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ଏକ ରାସନ କାର୍ଡ- ମାର୍ଚ୍ଚ 2021 ସୁଦ୍ଧା ଭାରତର ଯେକୌଣସି ପିଡିଏସ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ପ୍ରବାସୀଙ୍କୁ ପିଡିଏସ ରାସନ ଯୋଗାଇବା ଲାଗି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ହେବ ଉପଯୋଗ
ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଶସ୍ତା ଭଡ଼ା ଘର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହେବ
ଶିଶୁ ମୁଦ୍ରା ଋଣଗ୍ରହିତାଙ୍କ ପାଇଁ 12 ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 2 ପ୍ରତିଶତ ସୁଧ ଛାଡ଼-1500 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା
ଉଠାଦୋକାନୀଙ୍କ ପାଇଁ 5000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ସୁବିଧା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା (ସହରାଞ୍ଚଳ) ଅଧୀନରେ ଏମଆଇଜି ପାଇଁ ଋଣ ସଂଯୁକ୍ତ ସବସିଡି ଯୋଜନାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଜରିଆରେ ଆବାସିକ କ୍ଷେତ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଆୟ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ 70,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା
କାମ୍ପା ପାଣ୍ଠି ଉପଯୋଗ କରି ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ 6000 କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରାଯିବ
ନାବାର୍ଡ ଜରିଆରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ 30,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ଜରୁରିକାଳୀନ କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ପୁଞ୍ଜି ସହାୟତା
କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ 2.5 କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ ରିହାତି ଦରରେ ସୁଧ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ 2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରସ୍ତାବ
14 MAY 2020 6:59PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭାରତର ମୋଟ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦ (ଜିଡିପି)ର 10 ପ୍ରତିଶତ ସହିତ ସମାନ 20 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆର୍ଥିକ ତଥା ବୃହତ ପ୍ୟାକେଜ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ସେ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ’ ପାଇଁ ଆହ୍ବାନ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର 5ଟି ସ୍ତମ୍ଭ- ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଉତ୍ସାହୀ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ଚାହିଦା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଘୋଷିତ ଏହି ବିସ୍ତୃତ ତଥା ବୃହତ ଆର୍ଥିକ ପ୍ୟାକେଜ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ, ଉଠାଦୋକାନୀ, ପ୍ରବାସୀ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗରିବ, କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ, ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ନାଗରିକ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ଓ ଆବାସିକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସ୍ୱଳ୍ପ ଓ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସହାୟତା ଯୋଜନାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ଉପରୋକ୍ତ ବର୍ଗ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟାକୁ ଏହା ଦୂର କରିପାରିବ ।
ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ କହିଥିଲେ ଯେ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସବୁବେଳେ ଦେଶର ଗରିବ, ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ସମସ୍ୟା ଦୂର କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଇ ଆସିଛନ୍ତି। କୃଷକ ଏବଂ ଶ୍ରମିକ ଆମ ଦେଶର ମେରୁଦଣ୍ଡ। ସେମାନେ ମୁଣ୍ଡ ଝାଳ ତୁଣ୍ଡରେ ମାରି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ସେବା କରିଥାନ୍ତି । ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟତୀତ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ଓ ସୁବିଧାଜନକ ଭଡ଼ା ଘରର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଗରିବ, ପ୍ରବାସୀ ଓ ଅସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । କୃଷକଙ୍କୁ ଯଥାସମୟରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣର ଋଣ ସହାୟତା ମିଳିବା ଜରୁରି ।
ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗଙ୍କ ଅସୁବିଧା ପ୍ରତି ସରକାର ସଚେତନ ଅଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟ, ବିଶେଷ କରି ଉଠା ଦୋକାନୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ପରିଚାଳିତ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ଶିଶୁ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଜରିଆରେ ସମ୍ମାନର ସହ ବଞ୍ଚିବାର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ବ୍ୟବସାୟ, ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଓ ଅଧିକ ଋଣ ସୁବିଧା ଆଦି ସବୁ ଦିଗରୁ ଏହିସବୁ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଆମ ପ୍ରୋତ୍ସାହନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ଆଜି ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ, ଉଠାଦୋକାନୀ, ପ୍ରବାସୀ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗରିବ, କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ, ସ୍ବାବଲମ୍ବୀ ନାଗରିକ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ଓ ଆବାସିକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ସ୍ୱଳ୍ପ ଓ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସହାୟତା ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି :-
1. ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ 2 ମାସ ପାଇଁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଣ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ପିଛା 5କିଗ୍ରା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ପିଛା 1 କିଗ୍ରା ଚଣା ଡାଲି ଦୁଇ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ (ମେ ଓ ଜୁନ, 2020) ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଏଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିରିକ୍ତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯିବ । ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ କିମ୍ବା ରାସନ କାର୍ଡ ନଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଯେକୌଣସି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ଫସି ରହିଥିବା ପ୍ରବାସୀମାନେ ଏହି ସହାୟତା ପାଇବା ଲାଗି ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବେ । ଏହି ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରକୃତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ବିତରଣ ନିମନ୍ତେ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯିବ। 8 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଓ 50 ହଜାର ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଚଣା ଏଥିପାଇଁ ଆବଣ୍ଟିତ ହେବ। ଏହି ଯୋଜନାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟୟଭାର 3500 କୋଟି ଟଙ୍କା ଭାରତ ସରକାର ବହନ କରିବେ ।
2. ମାର୍ଚ୍ଚ 2021 ସୁଦ୍ଧା ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ରାସନ କାର୍ଡ ଯୋଜନା ଲାଗୁ କରାଯିବ, ଏହାଦ୍ବାରା ସାରା ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟ ଦୋକାନରୁ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନେ ପିଡିଏସ ରାସନ ପାଇପାରିବେ
ରାସନ କାର୍ଡ ପୋର୍ଟେବିଲିଟି ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ପାଇଲଟ ଯୋଜନାକୁ 23ଟି ରାଜ୍ୟକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯିବ। ଜାତୀୟ ରାସନ କାର୍ଡ ପୋର୍ଟେବିଲିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ଅଗଷ୍ଟ, 2020 ସୁଦ୍ଧା 83 ପ୍ରତିଶତ ପିଡିଏସ ଜନସଂଖ୍ୟାର 67 କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରାଯାଇପାରିବ । ମାର୍ଚ୍ଚ 2021 ସୁଦ୍ଧା 100 ପ୍ରତିଶତ ଜାତୀୟ ପୋର୍ଟେବିଲିଟି ହାସଲ କରାଯିବ । ଏହା ହେବ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପରିଚାଳିତ ସଂସ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଂଶବିଶେଷ। ଏହି ଯୋଜନା ଫଳରେ ଦେଶର ଯେକୌଣସି ପିଡିଏସ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ ପିଡିଏସ ରାସନ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇପାରିବେ। ଫଳରେ ସାରା ଦେଶରେ ଲଗାତାର ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେଉଥିବା ଲୋକ, ବିଶେଷ କରି ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନେ ପିଡିଏସ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇପାରିବେ ।
3. ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଶସ୍ତା ଆବାସିକ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଯୋଜନା ଆସିବ
ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ କମ ଭଡ଼ାରେ ରହିବା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବେ। ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ, ସହରାଞ୍ଚଳ ଗରିବ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ଭଡ଼ା ଆବାସିକ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଜୀବନ ଧାରଣ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସହରାଞ୍ଚଳରେ ସରକାରୀ ପାଣ୍ଠିରେ ହେଉଥିବା ଘରଗୁଡ଼ିକୁ ପିପିପି ମୋଡରେ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ କମ ଭଡ଼ାଭିତ୍ତିକ ଆବାସିକ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ‍ ପରିଣତ କରାଯିବ । ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ, ଶିଳ୍ପ, ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା, ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସଂଘ ସେମାନଙ୍କ ଘରୋଇ ଜମିରେ ଶସ୍ତା ଆବାସିକ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ତିଆରି କରି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଚାଳିତ କରିବେ। ଏହାଛଡ଼ା ଶସ୍ତା ଆବାସିକ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ବିକାଶ ଓ ପରିଚାଳନା ଲାଗି ଏହି ମାର୍ଗରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା/କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରୀ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ ଦ୍ବାରା ଏହି ଯୋଜନାର ସଠିକ ବିବରଣୀ ଜାରି କରାଯିବ।
4. ଶିଶୁ ମୁଦ୍ରା ଋଣଗ୍ରହିତାମାନଙ୍କୁ 12 ମାସ ପାଇଁ 2 ପ୍ରତିଶତ ସୁଧ ଛାଡ଼-1500 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା
ଶିଶୁ ମୁଦ୍ରା ଋଣଗ୍ରହିତା, ଯେଉଁମାନେ 50,000 ଟଙ୍କାରୁ କମ ଋଣ ନେଇଥିବେ ସେମାନଙ୍କୁ 12 ମାସ ପାଇଁ 2ପ୍ରତିଶତ ସୁଧ ଛାଡ଼ ସୁବିଧା ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଦ୍ରା ଶିଶୁ ଋଣର ମୋଟ ପରିମାଣ 1.62 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି। ସୁଧ ଛାଡ଼ ଜରିଆରେ ସରକାର ପାଖାପାଖି 1500 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
5. ଉଠାଦୋକାନୀମାନଙ୍କୁ 5000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ସୁବିଧା
ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତି ଯୋଗୁ ଉଠାଦୋକାନୀମାନେ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଲାଗି ସହଜ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସକାଶେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବସାୟକୁ ମିଳୁଥିବା 10,000 ଟଙ୍କାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ପୁଞ୍ଜି ସୀମାକୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ସୁବିଧା ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ। ଏହି ଯୋଜନାରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଉଠାଦୋକାନୀଙ୍କ ସମେତ ସହର ପାର୍ଶ୍ବବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟବସାୟ କରୁଥିବା ଉଠାଦୋକାନୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ କରାଯିବ । ଡିଜିଟାଲ ପଇଠ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉପଯୋଗ ଏବଂ ସମୟୋପଯୋଗୀ ପରିଶୋଧ ପାଇଁ ନଗଦ ରିହାତି ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଏହି ଯୋଜନାରେ 50 ଲକ୍ଷ ଉଠାଦୋକାନୀ ଲାଭବାନ ହେବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ 5000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
6. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା (ସହରାଞ୍ଚଳ) ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏମଆଇଜି ପାଇଁ ଋଣ ସଂଯୁକ୍ତ ସବସିଡି ଯୋଜନାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଆବାସିକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଆୟବର୍ଗ ପାଇଁ 70,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା
ମଧ୍ୟମ ଆୟ ବର୍ଗ (6ରୁ 18 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟରେ ବାର୍ଷିକ ଆୟ ଥିବା)ର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଋଣ ସଂଯୁକ୍ତ ସବସିଡି ଯୋଜନାକୁ ମାର୍ଚ୍ଚ 2021 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯିବ । ଏହା ଫଳରେ 2020-21 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 2.5 ଲକ୍ଷ ମଧ୍ୟମ ଆୟ ବର୍ଗର ପରିବାର ଉପକୃତ ହେବେ ଏବଂ ଆବାସିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ 70,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲିବ। ଏହା ଆବାସିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ଇସ୍ପାତ, ସିମେଣ୍ଟ, ପରିବହନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ସାମଗ୍ରୀର ଚାହିଦାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
7. କାମ୍ପା ପାଣ୍ଠି ଉପଯୋଗ କରି ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ 6000 କୋଟି ଟଙ୍କା
କ୍ଷତିପୂରଣ ବନୀକରଣ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଯୋଜନା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (କାମ୍ପା) ଅଧୀନରେ ଆନୁମାନିକ 6000 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ କରାଯିବ। ଏହି ଅର୍ଥକୁ ସହରାଞ୍ଚଳ ସମେତ ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ବନୀକରଣ ଓ ଚାରାରୋପଣ କାର୍ଯ୍ୟ, କୃତ୍ରିମ ଚାରା ସୃଷ୍ଟି, ସହାୟକ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାରା ସୃଷ୍ଟି, ବନୀକରଣ ପରିଚାଳନା, ମୃତ୍ତିକା ଓ ଆର୍ଦ୍ରତା ସଂରକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟ, ଜଙ୍ଗଲ ସୁରକ୍ଷା, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ, ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଆଦି କାର୍ଯ୍ୟରେ ବିନିଯୋଗ କରାଯିବ। ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ତୁରନ୍ତ 6 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଅନୁମୋଦନ କରିବେ। ଏହା ସହରାଞ୍ଚଳ, ଉପନଗର, ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଜନଜାତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
8.ନାବାର୍ଡ ଜରିଆରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ 30,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ଜରୁରିକାଳୀନ କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ପୁଞ୍ଜି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ
ଗ୍ରାମୀଣ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଆରଆରବିଗୁଡ଼ିକୁ ଫସଲ ଋଣ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ନାବାର୍ଡ ପକ୍ଷରୁ ଅତିରିକ୍ତ ପୁନଃ-ଅର୍ଥଲଗାଣ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଏହି ପୁନଃପୁଞ୍ଜିଲଗାଣ ସୁବିଧା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ସାଧାରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ନାବାର୍ଡ ପକ୍ଷରୁ ଦିଆଯାଉଥିବା 90,000 କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ଛାଡ଼ି ଏହି ଅତିରିକ୍ତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଏହା ପାଖାପାଖି 3 କୋଟି କୃଷକ, ବିଶେଷ କରି କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ଲାଭାନ୍ବିତ କରିବ ଏବଂ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ରବି ଚାଷ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଓ ଚଳିତ ଖରିଫ ଋତୁର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ।
9. କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ 2.5 କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ 2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ସହାୟତା
କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ଜରିଆରେ ପିଏମ-କିଷାନ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ରିହାତି ଦରରେ ଋଣ ପ୍ରଦାନ ଲାଗି ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ଏହି ଯୋଜନାରେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷୀ ଓ ପଶୁପାଳନ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାମିଲ କରାଯିବ । ଏହା କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତିରିକ୍ତ 2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନଗଦ ନିବେଶ କରିବ। ଏଥିରେ 2.5 କୋଟି କୃଷକ ସାମିଲ ହେବେ।

Ministry of Finance
Finance Minister announces short term and long-term measures for supporting the poor, including migrants, farmers, tiny businesses and street vendors
• Free food grains supply to Migrants for 2 months.
• Technology system to be used enabling Migrants to access PDS(Ration) from any Fair Price Shops in India by March,2021-One Nation one Ration Card
• Scheme for Affordable Rental Housing Complexes for Migrant Workers and Urban Poor to be launched
• 2% Interest Subvention for 12 months for Shishu MUDRA loanees- Relief of Rs. 1500 crore
• Rs 5000 crore Credit facility for Street Vendors.
• Rs70,000 crore boost to housing sector and middle income group through extension of Credit Linked Subsidy Scheme for MIG under PMAY(Urban)
• Rs 6,000 crore for Creating employment using CAMPA funds
• Rs 30,000 crore Additional Emergency Working Capital for farmers through NABARD
• Rs 2 lakh crore concessional credit boost to 2.5 crore farmers under Kisan Credit Card Scheme
14 MAY 2020 6:59PM by PIB Delhi
Hon’ble Prime Minister announced a Special economic and comprehensive package of Rs 20 lakh Crore - equivalent to 10% of India’s GDP on 12th May 2020. He gave a clarion call for आत्मनिर्भर भारत अभियान or Self-Reliant India Movement. He also outlined five pillars of Aatmanirbhar Bharat – Economy, Infrastructure, System, Vibrant Demography and Demand.
Announcing the 2nd Tranche of measures to ameliorate the hardships faced specifically by migrant labours, street vendors, migrant urban poor, small traders self-employed people, small farmers and housing, Union Finance & Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman today in her press conference detailed the short term and long-term measures for supporting the poor, including migrants, farmers, tiny businesses and street vendors.
Smt. Sitharaman stated that Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi is always concerned about the difficulties faced by poor, including migrant workers and farmers. Farmers and workers are the backbone of this nation. They serve all of us with their sweat and toil. Migrant workers need affordable and convenient rental housing in urban areas in addition to social security. There is also a need to create employment opportunities for the poor, including migrant and unorganised workers. Farmers need timely and adequate credit support.
Smt. Sitharaman said that the Government is attentive to the needs to all the segments of economy and society.She also mentioned that small business set ups, especially those run by street vendors, support dignified livelihoods through Shishu MUDRA loans. They also need our patronage by way of business as well as caring attention in the form of social security and enhanced credit.
Following short term and long-term measures for supporting the poor, including migrants, farmers, tiny businesses and street vendors were announced today:-
1. Free food grains supply to migrants for 2 months
For the migrant labour, additional food grain to all the States/UTs at the rate of 5 kg per migrant labourer and 1 kg Chana per family per month for two months i.e. May and June, 2020 free of cost shall be allocated. Migrant labourers not covered under National Food Security Act or without a ration card in the State/UT in which they are stranded at present will be eligible. States/UTs shall be advised to put a mechanism for targeted distribution as envisaged in the scheme. 8 Lakh MT of food-grain and 50,000 MT of Chana shall be allocated. The entire outlay of Rs. 3500 crore will be borne by Government of India.
1. Technology system to be used enabling Migrants to access PDS (Ration) from any Fair Price Shops in India by March,2021-One Nation one Ration Card
Pilot scheme for portability of ration cards will be extended to 23 states. By that, 67 crore beneficiaries covering 83% of PDS population will be covered by National portability of Ration cards by August, 2020. 100% National portability will be achieved by March, 2021. This is part of PM’s Technology Driven System Reforms This scheme will enable a migrant worker and their family members to access PDS benefits from any Fair Price Shop in the country. This will ensure that the people in transit, especially migrant workers can also get the benefit of PDS benefit across the country.
1. Scheme for Affordable Rental Housing Complexes for Migrant Workers and Urban Poor to be launched
Central Government will launch a scheme for migrant workers and urban poor to provide ease of living at affordable rent. Affordable Rental Housing Complexes will provide social security and quality life to migrant labour, urban poor, and students etc.This will be done through converting government funded houses in the cities into Affordable Rental Housing Complexes (ARHC) under PPP mode through concessionaire; manufacturing units, industries, institutions, associations to develop Affordable Rental Housing Complexes (ARHC) on their private land and operate; and Incentivizing State Govt agencies/Central Government Organizations on similar lines to develop Affordable Rental Housing Complexes (ARHC) and operate. The exact details of the scheme will be released by the Ministry/Department.
1. 2% Interest Subvention for 12 months for Shishu MUDRA loanees- Relief of Rs. 1,500 crore
Government of India will provide Interest subvention of 2% for prompt payees for a period of 12 months to MUDRA Shishu loanees, who have loans below Rs 50,000.The current portfolio of MUDRA Shishu loans is around Rs 1.62 Lakh crore. This will provide relief of about Rs 1,500 crore to Shishu MUDRA loanee.
1. Rs 5,000 crore Credit facility for Street Vendors
special scheme will be launched within a month to facilitate easy access to credit to Street vendors, who are amongst the most adversely impacted by the present situation for enabling them to restart their businesses. Under this scheme, bank credit facility for initial working capital up to Rs. 10,000 for each enterprise will be extended. This scheme will cover urban as well as rural vendors doing business in the adjoining urban areas. Use of digital payments and timely repayments will be incentivized through monetary rewards. It is expected that 50 lakh street vendors will be benefitted under this scheme and credit of Rs. 5,000 crore would flow to them.
1. Rs 70,000 crore boost to housing sector and middle income group through extension of Credit Linked Subsidy Scheme for MIG under PMAY(Urban)
The Credit Linked Subsidy Scheme for Middle Income Group (annual Income between Rs 6 and 18 lakhs) will be extended up to March 2021. This will benefit 2.5 lakhs middle income families during 2020-21 and will lead to investment of over Rs 70,000 crore in housing sector. This will create significant number of jobs by giving boost to Housing sector and will stimulate demand for steel, cement, transport and other construction materials.
1. Rs 6,000 crore for Creating employment using CAMPA funds
Approximately Rs 6,000 crore of funds under Compensatory Afforestation Management & Planning Authority (CAMPA) will be used for Afforestation and Plantation works, including in urban areas, Artificial regeneration, assisted natural regeneration, Forest management, soil & moisture conservation works, Forest protection, forest and wildlife related infrastructure development, wildlife protection and management etc. Government of India will grant immediate approval to these plans amounting to Rs 6000 crore. This will create job opportunities in urban, semi-urban and rural areas and also for Tribals (Adivashis).
1. Rs 30,000 crore Additional Emergency Working Capital for farmers through NABARD
NABARD will extend additional re-finance support of Rs 30,000 crore for meeting crop loan requirement of Rural Cooperative Banks and RRBs. This refinance will be front-loaded and available on tap. This is over and above Rs 90,000 crore that will be provided by NABARD to this sector in the normal course. This will benefit around 3 crore farmers, mostly small and marginal and it will meet their post-harvest Rabi and current Kharif requirements.
1. Rs 2 lakh crore credit boost to 2.5 crore farmers under Kisan Credit Card Scheme
A special drive to provide concessional credit to PM-KISAN beneficiaries through Kisan Credit Cards. Fisherman and Animal Husbandy Farmers will also be included in this drive. This will inject additional liquidity of Rs 2 lakh crore in the farm sector. 2.5 crore farmers will be covered.