ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ 31ଟି ବିମାନରେ 6037 ଭାରତୀୟଙ୍କ ସ୍ୱଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ
12 MAY 2020 2:15PM by PIB Bhubaneswar
ମେ 7, 2020 ତାରିଖଠାରୁ ପାଞ୍ଚ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ 31ଟି ବିମାନରେ 6037 ଜଣ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ବିଦେଶରୁ ଭାରତ ଅଣାଯାଇଛି । ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଫସି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଏବେ ଲେଉଟାଇ ଅଣାଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏବେ ବିଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ହଜାର ହଜାର ଭାରତୀୟ ଅଟକି ରହିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ସକାଶେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଦେଶକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ଏହା ଏକ ବୃହତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ମେ 7 ତାରିଖ ଦିନ ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସମନ୍ୱୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି ।
ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଏହାର ସହଯୋଗୀ କମ୍ପାନୀ ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ଏକ୍ସପ୍ରେସ 64ଟି ବିମାନ (42ଟି ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ବିମାନ ଏବଂ 24ଟି ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ବିମାନ) ଯୋଗେ ଆମେରିକା, ବ୍ରିଟେନ୍, ବାଂଲାଦେଶ, ସିଂଗାପୁର, ସାଉଦି ଆରବ, କୁଏତ, ଫିଲିପାଇନ୍ସ, ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ ଏବଂ ମାଲେସିଆ ଆଦି 12ଟି ରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମୋଟ 14,800 ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଉଛି ।
ଏହି ଅଭିଯାନର ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ବିମାନ ଯାତ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ଲାଗି ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଏବଂ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ନିରାପତ୍ତା ତଥା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯତ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ଯାତ୍ରୀ, ବିମାନ କର୍ମଚାରୀ ତଥା ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ହାଣ୍ଡଲିଂ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଦିଗରେ ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ପକ୍ଷରୁ କୌଣସି ପ୍ରକାର ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣକୁ ହାତ ଛଡ଼ା କରାଯାଉନାହିଁ । ଏହି ସ୍ପର୍ଶକାତର ଯାତ୍ରୀ ଅପସାରଣ ଅଭିଯାନରେ ସବୁପ୍ରକାର ମେଡ଼ିକାଲ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରାଯାଇଛି । ତେଣୁ ସରକାରୀ ନିୟମାବଳୀ ଅନୁସାରେ ସକଳ ପ୍ରକାର ନିରପତ୍ତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Civil Aviation
6037 Indians return from abroad in 31 flights under Vande Bharat Mission since 7th May 2020
12 MAY 2020 2:15PM by PIB Delhi
6037 Indians have been flown back to India in 31 inbound flights operated by Air India and Air India Express under Vande Bharat Mission in 5 days beginning from 7th May 2020.
Government of India started Vande Bharat Mission - one of the largest initiatives to repatriate nationals back to India, on 7th May 2020. Under this mission, Ministry of Civil Aviation is coordinating with Ministry of External Affairs and state Governments for bringing Indians back to their homeland.
Air India along with its subsidiary Air India Express are operating a total of 64 flights (42 by Air India & 24 by AI Express) to 12 countries viz. USA, UK Bangladesh, Singapore, Saudi Arabia, Kuwait, Philippines, UAE and Malaysia to repatriate 14,800 Indians back in the first phase.
Each and every function in this massive air evacuation mission strictly adheres to the safety and hygiene protocol laid down by the Government and DGCA. MoCA, AAI and Air India leave no stone unturned to prioritize the safety of passengers, the crew and ground handling staff in these sensitive medical evacuation missions.
Extensive and meticulous safety arrangements are made in accordance to government guidelines.