Ministry of Railways
Indian Railways operate 542 “Shramik Special” trains till 12th May, 2020 (09:30 hrs) across the country
6.48 lac passengers transported
Passengers are being given free meals and water
Trains being run by Railways only after concurrence is given both by the State which is sending the passengers and the State which is receiving them
Social distancing being observed
12 MAY 2020 12:50PM by PIB Delhi
Subsequent to the Ministry of Home Affairs order regarding movement of migrant workers, pilgrims, tourists, students and other persons stranded at different places by special trains,Indian Railways had decided to operate “Shramik Special” trains.
As on 12th May 2020, a total of 542 “Shramik Special” trains have been operationalized from various states across the country, in which 448 trains had reached its destination and 94 trains are in transit.
These 448 trains were terminated in various states like Andhra Pradesh (1 Train), Bihar (117 Trains), Chattisgarh (1 Train), Himachal Pradesh (1 Train), Jharkhand (27 Trains), Karnataka (1 Train), Madhya Pradesh (38 Trains), Maharashtra (3 Trains), Odisha (29 Trains), Rajasthan(4 Trains), Tamil Nadu (1 Train), Telangana(2 Trains), Uttar Pradesh (221 Trains), West Bengal(2 Trains).
These trains have ferried migrants to cities like Tiruchchirappalli, Titlagarh, Barauni, Khandwa, Jagannathpur, Khurda Road, Prayagraj, Chhapra, Balia, Gaya, Purnia, Varanasi, Darbhanga, Gorakhpur, Lucknow, Jaunpur, Hatia, Basti, Katihar, Danapur,Muzzaffarpur, Saharsa etc.
In these Shramik Special Trains, proper screening of passengers is ensured before boarding the train. During the journey, passengers are given free meals and water.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମେ 12 ପୂର୍ବାହ୍ନ 9.30 ସୁଦ୍ଧା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ 542 ଶ୍ରମିକ ସ୍ପେଶାଲ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ
• ମୋଟ 6.48 ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପରିବହନ ସେବା ମିଳିଛି
• ଓଡିଶାରେ ପହଞ୍ଚିଛି 29ଟି ଟ୍ରେନ
• ସବୁ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟ ଓ ପାନୀୟ ଦିଆଯାଉଛି
• ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ ସମୟରେ ସାମାଜିକ ଦୂରତ୍ୱ ରକ୍ଷା ନିୟମ ପାଳନ କରାଯାଉଛି
12 MAY 2020 12:50PM by PIB Bhubaneswar
ଲକଡାଉନ ଯୋଗୁଁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଅଟକି ରହିଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ, ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି ହେବା ପରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଶ୍ରମିକ ସ୍ପେଶାଲ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ କରାଇବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲା ।
ମେ 12 ତାରିଖ ପୂର୍ବାହ୍ନ 9.30 ମିନିଟ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରେ 542ଟି ଶ୍ରମିକ ସ୍ପେଶାଲ ଟ୍ରେନର ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ 448ଟି ଟ୍ରେନ ନିଜ ନିଜର ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚିଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟ 94ଟି ଯାତ୍ରା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ।
ଇତି ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍ଧ୍ରରେ ଗୋଟିଏ, ବିହାରରେ 117ଟି , ଛତିଶଗଡରେ 1, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ 1, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ 27, କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ 1, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ 38, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ 3, ଓଡ଼ିଶାରେ 29, ରାଜସ୍ଥାନରେ 4, ତାମିଲନାଡୁରେ 1, ତେଲଙ୍ଗାନାରେ 2, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ 221 ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ 2ଟି ଟ୍ରେନ ପହଞ୍ଚିସାରିଛି ।
ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀ, ଟିଟିଲାଗଡ ବାରାଉଣି, ଖଣ୍ଡୱା, ଜଗନ୍ନାଥପୁର, ଖୋର୍ଦ୍ଧାରୋଡ, ପ୍ରୟାଗରାଜ, ଛାପ୍ରା, ବଲିଆ, ଗୟା, ପୂର୍ଣ୍ଣିଆ, ବାରଣାସୀ, ଦରଭଙ୍ଗା, ଗୋରଖପୁର, ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ଜଉନପୁର, ହଟିଆ, ବସ୍ତି, କଟିହାର, ଦାନାପୁର, ମୁଜାଫରପୁର, ସହରସା ଆଦି ଷ୍ଟେସନରେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଓ ଅଟକ ଯାତ୍ରୀମାନେ ଇତି ମଧ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି । ସେଠାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜନିଜ ଘରକୁ ନେବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନ ତରଫରୁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି ।
ଏସବୁ ଶ୍ରମିକ ସ୍ପେଶାଲ ଟ୍ରେନରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବେ କରାଯାଇ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ମାଗଣାରେ ଖାଦ୍ୟ ଓ ପାନୀୟ ଯୋଗାଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା । ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସାମାଜିକ ଦୂରତ୍ୱ ରକ୍ଷା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରକ୍ଷା ନିୟମମାନ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଇଛି ।
ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟର ଲୋକଙ୍କୁ ଫେରାଇ ନେବାକୁ ସଂପୃକ୍ତ ସରକାରଙ୍କ ଅନୁରୋଧ କ୍ରମେ ଏବଂ ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟରୁ ଶ୍ରମିକ ଆସିବେ ସେଠାରେ ସରକାରଙ୍କ ଅନୁମତି ଅନୁସାରେ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ସବୁ ଚଳାଚଳ କରୁଛି ।