ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଦେଶରେ ଆବଶ୍ୟକ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବ୍ୟବସ୍ଥା
10 MAY 2020 2:44PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19ର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଦେଶରେ ଆବଶ୍ୟକ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ସର୍ବ ସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମର୍ପିତ କୋଭିଡ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ତିନି ଶ୍ରେଣୀରେ ନିମ୍ନମତେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଥମ ଶ୍ରେଣୀରେ ରହିଛି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କୋଭିଡ-19 ହସପିଟାଲ ବା ଡିସିଏଚ । ଏଠାରେ ଗୁରୁତ୍ୱର କରୋନା ସଂକ୍ରମିତଙ୍କୁ ରଖି ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଚିକିତ୍ସା ଓ ସେବାଯତ୍ନ ଯୋଗାଇ ଦେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଥିବା ଆଇସିୟୁ, ଭେଂଟିଲେଟର ଓ ଅକ୍ସିଜେନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିବା ବେଡ(ଶଯ୍ୟା) ରହିଛି । ଏହି ହସପିଟାଲରେ ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ଓ ସଂକ୍ରମିତ ପ୍ରମାଣିତ କରୋନା ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିଭାଗ ରହିଛି । ଏହିସବୁ ହସପିଟାଲ କୋଭିଡ-19 ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ରେଫରାଲ ହସପିଟାଲ ଭାବେ କାମ କରୁଛି ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀରେ ରହିଛି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କୋଭିଡ ହେଲ୍ଥ ସେଣ୍ଟର (ଡିସିଏଚସି) ଏହି ବର୍ଗର ହସପିଟାଲରେ ମଧ୍ୟମ ସ୍ୱଳ୍ପ ସଂକ୍ରମିତ କୋଭିଡ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ଓ ଯତ୍ନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ସଂକ୍ରମିତ ଓ ସନ୍ଦିଗ୍ଧଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଇଲାକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏଠାରେ ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଣର ସୁବିଧା ଥିବା ବେଡ ରହିଛି । ଏସବୁ ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର କୋଭିଡ ହସପିଟାଲ ବା ଡିସିଏଚ ସହ ସଂପୃକ୍ତ ।
ତୃତୀୟ ବର୍ଗରେ ରହିଛି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କୋଭିଡ କେୟାର ସେଣ୍ଟର ବା ଡିସିସିସି । ଏହିସବୁ ସେଣ୍ଟରରେ ସ୍ୱଳ୍ପରୁ ଅତିସ୍ୱଳ୍ପ ସଂକ୍ରମିତ ରୋଗୀଙ୍କ ସେବା ଯତ୍ନ ଓ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ମୁଖ୍ୟତଃ ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ପାଇଁ ଏଠାରେ ପରୀକ୍ଷା ଓ ଚିକିତ୍ସାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଏସବୁ ଅସ୍ଥାୟୀ ହସପିଟାଲ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାକୁ ଏସବୁ ଖୋଲିଛନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ହଷ୍ଟେଲ, ସ୍କୁଲ, ଷ୍ଟାଡିୟମ, ଲଜ ଆଦିରେ ଏହି ଅସ୍ଥାୟୀ ହସପିଟାଲ ନିର୍ମିତ । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ଓ ସଂକ୍ରମିତ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଚିକିତ୍ସା ଅଂଚଳର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଏହିସବୁ ଡିସିସିସି ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ କୋଭିଡ ହସପିଟାଲ ଓ କୋଭିଡ ହସପିଟାଲ ସହ ସନ୍ଦିଗ୍ଧ । ରେଫରାଲ ପାଇଁ ଏସବୁ କେନ୍ଦ୍ର ଉପର ଦୁଇ ହସପିଟାଲର ପରାମର୍ଶ ନେଇ କାମ କରିବେ ।
ମେ’ 10 ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର 483 ଜିଲ୍ଲାରେ 7740 ଏଭଳି ହସପିଟାଲ, ଚିକିତ୍ସାକେନ୍ଦ୍ର ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଉଭୟ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ଏଥିରେ ଅବଦାନ ରହିଛି । ଏଥିରେ ମୋଟ 656769 ଆଇସୋଲେସନ ବେଡ, ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ପାଇଁ 305567 ବେଡ, ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ 351204 ବେଡ, 99492 ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଣ ସୁବିଧା ଥିବା ବେଡ, 1696 ଅକ୍ସିଜେନ ମେନିଫୋଲ୍ଡ ସୁବିଧା ଓ 34076 ଆଇସିୟୁ ବେଡ ରହିଛି ।
ନିଜ ଅଂଚଳରେ ଥିବା ଏସବୁ ହସପିଟାଲର ସଂଖ୍ୟା ବେଡ ଆଇସିୟୁ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ଆଦି ସଂପର୍କରେ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ନିଜ ୱେବସାଇଟରେ ଏମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 32ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ ଏହି ତଥ୍ୟ ୱେବସାଇଟରେ ଅପଲୋଡ କରିସାରିଲେଣି । ଅନ୍ୟମାନେ ଏ କାର୍ଯ୍ୟ ସାରିବା ଉପରେ ।
କୋଭିଡ ଟେଷ୍ଟିଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଜାତୀୟ ବ୍ୟାଧି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିଡିସି) ନିମନ୍ତେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ମେସିନ କ୍ରୟ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଛି । ଏନସିଡିସିରେ ଇତିମଧ୍ୟରେ କୋବାସ 6500 ଟେଷ୍ଟିଂ ମେସିନ ସଫଳତାର ସହ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଦିଲ୍ଲୀ, ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ କ୍ଷେତ୍ର, ଲଦାଖ, ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳର ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଉଛି । ଏବେ ଏନସିଡିସିର ଦୈନିକ ଟେଷ୍ଟିଂ ଦକ୍ଷତା 300 ରୁ 350 ରହିଛି । ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କୋବାସ 6500 ମେସିନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବାପରେ 24 ଘଂଟାରେ 1200 ସ୍ୱାବ (ନମୁନା) ପରୀକ୍ଷା ହୋଇ ପାରିବ ।
ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ 19,357 ଜଣ କରୋନା ସଂକ୍ରମିତ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଛନ୍ତି । ଗତ ୨୪24 ଘଂଟା ମଧ୍ୟରେ 1511 ରୋଗୀ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲେ । ଏହା ଫଳରେ ମୋଟ ଆରୋଗ୍ୟ ହାର 30.76%ରେ ପହଁଚିଛି । ଦେଶରେ ଏବେ ମୋଟ କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତ (ପ୍ରମାଣିତ)ଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 62,939 ଜଣ । ଗତକାଲି ଠାରୁ ଏହି ସଂଖ୍ୟା 3277 ବଢିଛି ।
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତ ନିର୍ଭୁଲ ଓ ସରକାରୀ ତଥ୍ୟ ପାଇଁ https://www.mohfw.gov.in/
ଏବଂ @MoHFW_INDIA ଭିଜିଟ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
Adequate health infrastructure and health facilities set up for COVID-19 management
10 MAY 2020 2:44PM by PIB Delhi
Adequate health infrastructure and health facilities have been identified and set up for COVID-19 management in the country. The public health facilities dedicated for COVID-19 case management are categorised into three categories as below:
1. Category I Dedicated COVID Hospital (DCH) - The Dedicated COVID Hospitals are hospitals that offer comprehensive care primarily for those who have been clinically assigned assevere. These hospitals shall have fully equipped ICUs, Ventilators and beds with assured Oxygen support. These hospitals shall have separate areas for suspect and confirmed cases. The Dedicated COVID Hospitals shall serve as referral centres for the Dedicated COVID Health Centres and the COVID Care Centres.
2. Category II Dedicated COVID Health Centre (DCHC) - The Dedicated COVID Health Centres are hospitals that offer care for all cases that have been clinically assigned as moderate. The Dedicated COVID Health Centresshall have separate areas for suspect and confirmed cases. These hospitals shall have beds with assured Oxygen support. Every Dedicated COVID Health Centre is mapped to one or more Dedicated COVIDHospitals.
1. Category III Dedicated COVID Care Centre (DCCC) - The COVID Care Centres shall offer care only for cases that have been clinically assigned as mild or very mild cases or COVID suspectcases. These are makeshift facilities which may be set up by the States/UTs in hostels, hotels, schools, stadiums, lodges etc., both public and private. These facilities shall have separate areas for suspected and confirmed cases.Every Dedicated COVID Care Centre is mapped to one or more Dedicated COVID Health Centres and at least one Dedicated COVID Hospital for referral purpose.
As on 10/05/2020, 7740 facilities in 483 districts have been identified in all the States/UTs that include hospitals and facilities of the State/UT Govts as well as the central Govt. There are 656769 isolation beds, 305567 beds for confirmed cases, 351204 beds for suspected cases, 99492 Oxygen supported beds, 1696 facilities with Oxygen manifold and 34076 ICU beds.
All the States/UTs have been requested by Government of India to notify and upload the assigned three types of COVID dedicated facilities on their websites for public information. 32 States/UTs have already uploaded the information on their websites/public information platforms and the rest are in the process of doing the same.
In view of the need for further increasing the testing capacity for COVID-19 at National Centre for Disease Control (NCDC), the procurement of a high throughput machine as per the recommendations of Empowered Group 2 was approved. The Cobas 6800 testing machine has been successfully installed at NCDC now. NCDC is providing support for testing of samples from Delhi, NCR, Ladakh, J&K and various other states, as per need. Presently the testing capacity at NCDC is about 300-350 tests per day. With Cobas 6800, which is a high throughput machine with the capacity to test around 1200 samples in 24 hours, the testing capacity for COVID-19 at NCDC has been significantly enhanced.
So far, a total of 19,357 people have been cured. In the last 24 hours, 1511 patients were found cured. This takes the total recovery rate to 30.76%. The total number of confirmed cases is now 62,939. Since yesterday, an increase of 3277 has been noted in the number of COVID-19 confirmed cases in India.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA .