PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
08 MAY 2020 6:48PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি)
• হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯ কনফার্ম্দ কেস ৫৬,৩৪২গী মনুংদগী মীওই ১,৫৪০ নাবা ফখ্রে; মসিনা কোবিদ-১৯দগী ফগৎলকপগী চাং .৩৬% য়ৌরে;
• ঙরাংদগী কোবিদ-১৯ কেস ৩৩৯০ রিপোর্ত তৌরকখ্রে।
• দিস্ত্রিক্ত ২১৬তা কোবিদ কেস অমত্তা রিপোর্ত তৌরক্ত্রি, হৌখিবা নুমিৎ ২৮ অসিদা দিস্ত্রিক্ত ৪২দা অনৌবা কেস অমত্তা লৈত্রি, নুমিৎ ২১নি অসিদা দিস্ত্রিক্ত ২৯দা অনৌবা কেস অমত্তা লাক্ত্রে অমসুং নুমিৎ ১৪নি অসিদা দিস্ত্রিক্ত ৩৬তা অনৌবা কেস অমত্তা লাক্ত্রে।
• লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংনবদা মতেং ওইনবা অমসুং মীয়ামগী হকশেলদা অশোই অঙাম য়াওদনবগী শেম শাবদা মতেং ওইনবা ভারতনা এ.আই.আই.বি.গা দোল্লর মিলিয়ন ৫০০গী খুৎয়েক পীনখ্রে
• লোকদাউন মরকসিদা হৱাই-চেংৱাই খোগৎপগী থবক্তা খোংজেল য়াংখৎলক্লি
• লৈবাক শীনবা থুংনা ইন্দিয়া পোস্তনা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌনবা কিৎশিং য়ৌহল্লি।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী কোবিদ-১৯গী ওইবা অনৌবা পাউ
দিস্ত্রিক্ত ২১৬তা কোবিদ কেস অমত্তা রিপোর্ত তৌরক্ত্রি, হৌখিবা নুমিৎ ২৮ অসিদা দিস্ত্রিক্ত ৪২দা অনৌবা কেস অমত্তা লৈত্রি, নুমিৎ ২১নি অসিদা দিস্ত্রিক্ত ২৯দা অনৌবা কেস অমত্তা লাক্ত্রে। নুমিৎ ১৪নি অসিদা দিস্ত্রিক্ত ৩৬তা অনৌবা কেস অমত্তা লাক্ত্রে অমসুং নুমিৎ ৭নি অসিদা দিস্ত্রিক্ত ৪৬তা অনৌবা কেস অমত্তা লাক্ত্রে। হৌজিক ফাওবদা, অপুনবা মীওই ১৬,৫৪০ নাবা ফখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা, মীওই ১২৭৩ নাবা ফখ্রে, মসিনা ঐখোয়গী নাবা ফবগী চাং ২৯.৩৬% য়ৌরে। হৌজিক লৈরিবা অপুনবা কনফার্ম্দ কেস অসি ৫৬,৩৪২নি। ঙরাংদগী ভারত্তা কোবিদ-১৯ কনফার্ম্দ কেস ৩৩৯০ হেনগৎলে। কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না তমিল নাদু, করনাতকা অমসুং তেলঙ্গনাগী রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীশিংগা উন্নদুনা কোবিদ-১৯গী মতাংদা লৌখৎলিবা থৌরাংশিং অমসুং শেম শারিবশিং য়েংশিনখ্রে। আই.সি.এম.আর.না য়াইমরপ ওইবা লাইনাশিংদা কোবিদ-১৯ চংবা থিংনবা কনবালেসেন্ত প্লাজমাগী চেকশিল-থৌরাং অমসুং কান্নবশিং য়েংশিন্নবা প্লাসিদ ত্রাইএল কৌবা মলতি-সেন্তর ক্লিনিকেল ত্রাইএল অমা হৌদোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622160
ভারত সরকার অমসুং এ.আই.আই.বি.না ভারতকী কোবিদ-১৯ থেংননবা হোৎনরিবা অসিদা মতেং ওইনবা দোল্লর মিলিয়ন ৫০০গী খুৎয়েক পীনখ্রে
ভারতনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংনবদা মতেং ওইনবা অমসুং মীয়ামগী হকশেলদা অশোই অঙাম য়াওদনবগী শেম শাবদা মতেং ওইনবা ভারত সরকার অমসুং এজিয়ন ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনবেস্তমেন্ত বেঙ্ক (এ.আই.আই.বি.)গা "কোবিদ-১৯ ইমর্জেন্সি রেস্পোন্স অমসুং হেলথ সিস্তেম প্রিপেয়র্দনেস প্রোজেক্ত" হায়বসিদা দোল্লর মিলিয়ন ৫০০গী খুৎয়েক পীনখ্রে। মসিনা বেঙ্ক অসিদগী ভারত্তা থাদবা অহানবা হকশেলগী সেক্তরদা সপ্পোর্ত পীবা ওইরে। হায়রিবা অনৌবা সপোর্ত অসিনা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক কোনশিনগনি অমসুং অনাবা মীওইশিং, খুদোংথীনিঙাই ওইরিবা মীয়াম, হিদাক লাংথক অমসুং খুদক্কী ওইবা পর্সোনেল অমসুং সর্বিস পীরিবশিং, হিদাক অমসুং তেস্তিং ফেসিলিতীশিং, অমসুং নেসনেল অমসুং শা ষনগী হেলথ এজেন্সীশিং কোনশিনগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622145
লোকদাউন মরকসিদা হৱাই চেংৱাই খোমগৎপগী থবক্তা খোংজেল য়াংখৎলক্লি
সেন্ত্রেল পুলগীদমক্তা গেহু ৪০০ এল.এম.তি.খোমগৎনবগী পান্দম থম্লিবা অসিগী তংখাইগী মথক্তা খোমগৎবা ঙমখ্রে। ফৌ ৪৫ এল.এম.তি.সু খোমগৎখ্রে, তেলঙ্গানানা মসিদা ৩০ এল.এম.তি. পুথোক্তুনা মাংজিল থারি। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা পি.এম.জি.কে.ৱাই.গী মখাদা ৭০ এল.এম.তি.গী হৱাই চেংৱাই লৌখ্রে, মসি থা ৩গীদমক্তা খাইদোকখিবা অপুনবা অদুগী চাউরাক্না শরুক ৫৮%নি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621875
কেন্দ্রগী ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওই করোর ৮০ রোমদা হৱাই-চেংৱাই লেম্না ফংহনবগী থবক পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাইগী মখাদা পাক শন্না চত্থরি
এফ.সি.আই.না মমাংদা অমুক্তা তৌখিদ্রিবা মওংদা মেত্রিক তন লাখ ৭৪রোমগী হৱাই চেংৱাই পুদুনা রেক ২৬৪১ থাখ্রে হায়না শ্রী রাম বিলাস পাস্বন্না হায়খ্রে। নাফেদনা হৱাই চেংৱাই লেম্না থা ৩গী ইমুং করোর ১৯.৫০দা পীখ্রে হায়না মন্ত্রীনা হায়খ্রে। "লৈবাক অমা রাসন কার্দ অমা" হায়বা প্লান অসিগী মখাদা, রাজ্য/য়ু.তি. ৫গসু নেসনেল ক্লস্তরগা পুনশিন্নবা খঙহনখ্রে। ক্লস্তর অসিদা মাংজৌননা রাজ্য ১২ লৈরে। হৌজিক, কেন্দ্র/রাজ্যশিংগী মরক্তা ফংগদবা পোর্তেবিলিতী অসি নফসাগী বেনিফিসরী করোর ৬০না মখোয়গী হৱাই চেংৱাইগী কোতা অদু মখোয়না পামজবা ফেয়র প্রাইজ সোপ অমহেক্তগী মখোয়দা হৌজিক লৈরিবা রাসন কার্দ/চপ মান্নবা রাসন কার্দ শিজিন্নদুনা লৌবা য়াবা নেসনেল ক্লস্তর অসিদা রাজ্য/য়ু.তি. ১৭কা পুনশিনখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622147
দা. হর্শ বর্ধন্না ইন্দিয়ন রেদ ক্রোস সোসাইতীনা লুরবা তানফম অসিদা পাইখৎলিবা থবকশিংগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না ইন্দিয়ন রেদ ক্রোস সোসাইতীগী চহী চাম্মা শুবগী ঙসি পাংথোকপা ' ৱার্লদ রেদ ক্রোস দে'গী থৌরমদা দিল্লীদা শরুক য়াদুনা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না ভোলুন্তরী ওর্গনাইজেসনশিং, এন.জি.ও.শিং অমসুং মীচম প্রজাশিংদা ঈ দান তৌবীনবা হায়জখি। মহাক্না মীয়ামদা চহী অমগী মনুংদা মখোয়গী পোকপা নুমিত্তা ওইরবসু নত্ত্রগা লুহোংবা নুমিৎ নিংশিংবগী হরাউবা ফোংদোকপদবু ওইরবসু ঈ দান তৌবীদুনা মশাগীতা নত্তনা ঈ মথৌ তারবা মীশিংগীসু মরু ওইবা থৌরম ওইহন্নবা হায়খি। মহাক্না আই.আর.সি.এস.তা কোরোনা লান্মীশিং, দোক্তরশিং, হকশেলগী শিন্মী অসিনচিংবা য়াওনা কোরোনানা নারবা অনাবশিংবু হন্থনা য়েংবীদনবগীদমক মীয়াম পুম্নমক ভাপ তাহন্নবা থবক লৌখৎনবা অমসুং মখোয়না থবক শুবদা ইনোৎ কয়াগা লোইননা অকি-অখঙ য়াওদনা থবক শুজবা ফংনবা খঙহনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622157
ইন্দিয়ন নেভীগী পর্সোনেল প্রোতেক্তিব ইক্যুইপমেন্ত (পি.পি.ই.) আই.এন.এম.এ.এস.না সর্তিফিকেসন পীখ্রে
ইন্দিয়ন নেভীনা দিজাইন তৌবা অমসুং পুথোকপা পর্সোনেল প্রোতেক্তিব ইক্যুইপমেন্ত (পি.পি.ই.) অসি দিল্লীগী আই.এন.এম.এ.এস. (ইন্সতিত্যুৎ ওফ ন্যুক্লিয়র মেদিসিন এন্দ এলাইদ সাইন্সেস)না তেস্ত তৌখ্রে, মসি পি.পি.ই.বু তেস্ত তৌনবা অমসুং সর্তিফিকেসন পিনবগী থবক তৌরিবা দি.আর.দি.ও.গী. ওর্গনাইজেসননি অমসুং মশীং য়াম্না পুথোক্নবা অমসুং ক্লিনিকেলগী ওইবা কোবিদকী ফিভমশিংদা শিজিন্ননবগী সর্তিফাই তৌখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621823
ইন্দিয়া পোস্তনা আই.সি.এম.আর. রিজনেল দিপোৎশিংদগী কোবিদ-১৯ তেস্তিং কিৎশিং মনুং হঞ্জিনবা মফমশিং য়াওনা লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা য়ৌহল্লি
ইন্দিয়া পোস্তনা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌনবা কিৎশিং রিজনেল দিপোত ১৬তগী কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌনবগীদমক লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা লৈরিবা অহেনবা লেব ২০০দা থান্ননবা আই.আই.এম.আর.গা খুৎশম্নখ্রে। ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওব মেদিকেল রিসর্স (আই.সি.এম.আর.)না লৈবাক অসিগী মফমশিংদা নোংমদা তেস্ত তৌনবা কিৎ লাখ ১ থানবা পান্দম থম্লি। মসিগী মুরু ওইবা থবক অসি পায়খৎনবগীদমক, ইন্দিয়া পোস্তনা মসিগী পাক শল্লবা ১,৫৬,০০০ পোস্ত ওফিসকী নেৎৱার্ককা লোইননা মথৌনা লৈরবা কোবিদ লান্মী অমগী শক্লোন লৌদুনা পাংথোক্নবা লেপখ্রে। ইন্দিয়া পোস্তনা পোৎচৈ পুবা গারীশিং মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা থারি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622143
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং য়ুরোপিয়ান কাউন্সিলগী প্রসিদেন্ত হিজ এক্সিলেন্সী চার্লস মাইকেলগী মরক্তা ফোন তৌনখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি য়ুরোপিয়ান কাউন্সিলগী প্রসিদেন্ত হিজ এক্সিলেন্সী চার্লস মাইকেলগা লোয়ননা তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে। লুচিংবা অনিনা ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়ন্দা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী ফিভম অমসুং লৌখৎলিবা খোঙথাংশিংদা খন্ন-নৈনখি। মখোয়না মরুওইবা ফার্মাস্যুতিকেল প্রদক্তশিংগী সপ্লাই তৌবা য়াওনা লাইচৎ অসি মায়োক্নবদা নাকল অনিগী ওইবা তেঙবাং পীনবা হেঙ্গৎপদা অপেনবা ফোংদোক্নখি। লুচিংবশিংনা কোবিদ-১৯গী হকশেল অমসুং ইকোনোমিক ইম্পেক্ত থেংননবা মনুংগী, লমদম অসোমগী অমসুং মালেমগী কোওর্দিনেসনগী মরুওইবা অদু খঙমিন্নখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621897
ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা জাপানগী ঙাকশেল মন্ত্রীগা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবগী মতাংদা ফোন্দা ৱারী শানখ্রে
ঙাকশেল মন্ত্রী অনীনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিদা মখোয়-মখোয়না পায়খৎলিবা থৌরাংশিংগী মতাংদা খন্নখি। শ্রী রাজনাথ সিংহনা মিস্তর কোনো তারোদা ভারতনা কোবিদ-১৯ থেংননবা হোৎনবদা মালেমগী থাক্তা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা তমখি অমসুং লাইচৎ অসি থেংননবা হোৎনবদা মালেমগী থাক্তা লৌখৎপা য়াবশিংগী মতাংদা খন্নখি। মখোয় অনীনা কোবিদ-১৯ লোইরবা মতুংদা লাক্কদবা শিংনবশিংদগী থেংননবা হোৎনবদা ভারত-জাপান স্পেসল স্ত্রেতেজিক অমসুং গ্লোবেল পার্তনর্সিপনা লৈবাক অনীনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগা লোইননা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা হোৎনবদা মতেং পাংলগনি হায়না য়ানখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622162
শ্রী গরকারীনা ইবেন্ত অমসুং ইন্তর্তেনমেন্ত মেনেজমেন্ত ইন্দস্ত্রী অমসুং অপীকপা ফাইনান্সিং ইন্তর্প্রাইজশিংদা পোজিতিব ওইনা লৈনবা অমসুং হৌজিক লৈরিবা ফিবম অসিদা চনিং তানা লৈবা য়ানবা থবক থিদোক্নবা খঙহনখ্রে
কেন্দ্রগী এম.এস.এম.ই. অমসুং রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মন্ত্রীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুথাংদা ইবেন্ত অমসুং ইন্তর্তেনমেন্ত মেনেজমেন্ত এসোসিএসন অমসুং ফাইনান্স ইন্দস্ত্রী দিবেলপমেন্ত কাউন্সিলগী মীহুৎশিংগা কোবিদ-১৯না মখোয়গী সেক্তরদা পীরিবা শাফুশিংগী মতাংদা খন্নখ্রে। শ্রী গরকারীনা মসিগী সেক্তর অসিনা ফজবা থবক কয়া অমা তৌরি অমসুং মখোয়গী হৈশিংবা অমসুং মমি শানবা মীৎয়েংবু মীয়াম পুম্বনা খঙনরি হায়না শিংথাখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622164
তুরিজম মন্ত্রালয়না "দেখো অপ্না দেশ" সেরিজকী মখাদা 'গোৱা-ক্রুসিবল ওফ কলচর' হায়বসিদা ১৬শুবা ৱেবিনার পাংথোকখ্রে
তুরিজম মন্ত্রালয়গী দেখো অপ্না দেশ ৱেবিনার সেরিজতা 'গোৱা-ক্রুসিবল ওফ কলচর' হায়বা মমিং থোন্দুনা মে ৭, ২০২০দা ভারতকী খ্বাইদগী ময়াম্না পাম্নবা লম কোইবশিংগী মফম অমা ওইরিবা গোৱানা পীরিবা 'কা হেন্না খঙনদবা' নত্ত্রগা খঙদ্রিবা' ত্রাবেল এক্সপরিএন্সশিং উৎখ্রে, মসিনা শরুক য়ারিবশিংদা মফম অসিগী হান্না খঙনদ্রিবা, খঙদোক্কদবগী ঙাইদুনা লৈরিবা মফমশিং উৎখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622121
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• পঞ্জাবঃ পঞ্জাব সরকারনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মনুংদা মাইগ্রেন্ত/পেসেঞ্জরশিংবু পুরিবা স্তেত ত্রান্সপোর্ত অন্দর্তেকিং (পঞ্জাব রোদৱেজ/পি.আর.তি.সি./পনবস) অমসুং প্রাইবেত বস ওপরেতরশিংবু হকচাং নাহন্দনবা অমসুং সেনিতাইজেসন নিংথীনা তৌনবা খঙহনখ্রে। রাজ্য অসিদা গেহু মরাং কাইনা পুথোকপগা লোইননা, কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা লোকদাউন/কর্ফিয়ু লৈরিঙৈ মনুংদা মেত্রিক তন লাখ ১০০ লান্না মাই পাক্না গেহু লৈশিনখ্রে।
• হরিয়ানাঃ কোবিদ-১৯গী মরমদা লাকপা ৱাকৎশিং মতম চানা লোইশিনবগীদমক কেন্দ্র সরকারনা হরিয়ানা সরকারবু অৱাংবা থাক্তা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। মার্চ ৩০, ২০২০দগী মে ৬, ২০২০ ফাওবদা লাকপা ৱাকৎ ২৮২৭কী মনুংদা ৱাকৎ ২৪৩৬ লোইশিনখ্রে। https://saralharyana.gov.in/ হায়বা পোর্তেল অসিদা ওতোমেতিক ওইবা মওংদা অয়াবা পীদুনা হরিয়ানা সরকারনা থবক পীদুনা রাজ্য অসিগী শেন্মিৎলোন্দা থুনা য়াংনা ফগৎহনখ্রে অমসুং য়ুনিত ১৯,৬২৬ অয়াবা পীখ্রে অমসুং শিন্মী ১১,২১,২৮৭ দা থবক শুবগী অয়াবা পীখ্রে।
• হিমাচল প্রদেশঃ রাজ্য অসিদা ওইরিবা ফিবম নৈননবা রাজ্য সরকারগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগা ফম্বা মীফম অমদা ময়াই তাংবল লৌরদুনা মুখ্য মন্ত্রীনা কোরানা লাইচৎকী মনুংদা অতোপ্পা লমদগী লাক্লিবা রাজ্য অসিগী মীওইশিংনা ক্বারেন্তিনগী কাংলোনশিং মপুং ফানা ইলহনগদবনি হায়খ্রে। মহাক্না হায়মদুদি রাজ্য অসিদা মপান্দগী হল্লক্লিবা মীওই খুদিংমক কুপ্না য়েংগদবনি অমসুং মখোয়শিং অদু হোম ক্বারেন্তিন তৌগদ্রা নত্ত্রগা ইন্সতিত্যুসনেল ক্বারেন্তিন তৌগদ্রা হায়বদু লেপকদবনি হায়খি।
• কেরলাঃ বাহরেন্দগী ভারত মচা ১৭৭ পুরকপা অমসুং সৌদী অরাবিয়াদা পন্দুনা লৈরুবা ভারত মচা ১৬২ পুরকপা প্লেন অনী কোচি অমসুং কোঝিকোদেদা ঙসি অহিং মথং শিৎনা থুংলগনি। ঙসি নুমিদাং ৱাইরমদা মাইগ্রেন্ত লেবরর ১,১৫০ পুবা শ্রামিক স্পেসল ত্রেন অমা থ্রিসুরদগী উত্তর প্রদেশ তম্না থাদোক্লগনি। রাজ্য অসিদা কোবিদ কেস ২৬ তমক লৈ।
• তমিল নাদুঃ মীওই লিশিং অমরোম্ননা রাজ্য অসিগী য়ু য়োনবা দুকানশিংদা সোসিএল দিস্তেন্সিং কাংলোন ইন্দনা থোমজিল্লকখ্রে; তাস্মাক আউতলেৎ হাংবগীদমক মফম কয়াদা য়ানিংদবা ফোংদোকখ্রে। রাজ্য অসিদা লোকদাউন মতুংদা পব্লিক ত্রান্সপোর্ততা চাদা ৫০ তমক তোংহন্দুনা হাংদোক্নবা হোৎনরি অমসুং কোবিদ লান্মীশিংগীদি তোঙান্না শিনগনি হায়রি। ঙরাংদগী লৈরিবা অপুনবা কেস মশীং; ৫৪০৯, এক্তিব কেসঃ ৩৮২২, লৈখিদ্রবাঃ ৩৭, দিসচার্জ তৌখ্রবাঃ ১৫৪৭। নৌনা লাকপা কেস অয়াম্বদি কোয়েম্বদু কৈথেল হাংদোক্লুবগা মরী লৈনৈ।
• করনাতকাঃ ঙসি অনৌবা কেস ৪৫ রিপোর্ত তৌরক্তুনা রাজ্য অসিগী নোংমদা রিপোর্ত তৌরকপদা খ্বাইদগী য়াম্বা ওইরে; বেঙ্গলোর ৭, বেল্লারী ১, বেলাগাবী ১১, দবঙ্গিরী ১৪ অমসুং উত্তারা কনাদা কেস ১২ রিপোর্ত তৌরকখি। ঙসি অমা লৈখিদবগা লোইননা ১৪ দিসচার্জ তৌখি। হৌজিকফাওবগী অপুনবা কেস মশীং ৭৫০নি। হৌজিক ফাওবদা মীওই ৩০ লৈখিদ্রে অমসুং মীওই ৩৭১ নাবা ফদুনা দিসচার্জ তৌখ্রে। মরক অসিদা রাজ্য অসিদা হয়েংদগী হৌদুনা য়ু য়োনবা দুকান, পবশিং, অমসুং বারশিং য়ু য়োন্নগীদমক হাংলগনি।
• আন্ধ্রা প্রদেশঃ চিতুর দিস্ত্রিক্তকী পুলিসনা চেনাইগী কোয়াম্বদু কৈথেলদগী হন্দক্তা নৌনা হল্লকখিবা লৌমীশিং য়াওনা পোৎচৈ পুবা গারী থৌবা দ্রাইবরশিং অমসুং ক্লিনরশিংগী মরী মখোং থিদোকপা হৌখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা সেম্পল ৭৩২০ তেস্ত তৌরবা মতুংদা কোবিদ পোজিতিব কেস ৫৪ লাকখি, মীওই ৬২ দিসচার্জ তৌখি অমসুং মীওই অহুম্না লৈখিদ্রে। অপুনবা কেস মশীং ১৮৮৭ য়ৌখ্রে। এক্তিব কেসঃ ১০০৪, নাবা ফরবাঃ ৮৪২, লৈখিদ্রবা ৪১। পোজিতিব ওইবা কেস্তা মাং থারিবা জিলাঃ কুর্নুল (৫৪৭), গুন্তুর (৩৭৪) অমসুং কৃষ্ণ (৩২২)।
• তেলঙ্গানাঃ মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংবু লোকদাউন্না মরম ওইদুনা পন্দুনা লৈরুবা মতুং ময়ুমদা হল্লক্নবগীদমক শ্রামিক স্পেসল ত্রেন্না মাইগ্রেন্ত ২২৫ তোম বিহারদগী ইরাই নুমিত্তা তেলঙ্গানা য়ৌরকখ্রে। কোবিদ-১৯ থেরাপীগীদমক হায়দ্রবাদতা লৈবা তিকা অমসুং বাইও-থেরাপ্যুতিক্স মেনুফেকচরর ভারত বাইওতেকনা মীওইবগী এন্তিবোদীশিং পুথোক্কদৌরি। হৌজিকফাওগী অপুনবা কেস মশীং: ১১২২, এক্তিব কেসঃ ৪০০, লৈখিদ্রবাঃ ২৯, নাবা ফরবাঃ ৬৯৩।
• অসমঃ অসমদা মীওই অহুম অমগসু কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইরে। অপুনবা কেস ৫৬ শুজল্লক্লে, এক্তিব কেস ২১, দিসচার্জ ৩৪ অমসুং লৈখিদবা ১নি হায়না অসমগী হকশেল মন্ত্রীনা ত্বীৎ তৌখ্রে। গৌহাতীদা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস লাক্লিবসিগী য়েংদুনা মখাগী মফমশিং অসি কন্তেনমেন্ত জোননি হায়না লাউথোকখ্রেঃ আমিয়ো নাগর, চান্দমারি, দা. বি. বরুৱা কেন্সর হোস্পিতালগী অকোইবা অমসুং গৌহাতী মেদিকেল কোলেজ অমসুং হোস্পিতালনি।
• মনিপুরঃ এগ্রিকলচর দিরেক্তোরেতনা খারিফ কুম ২০২০গী মনুংদা মমাং চহীদা ফংহনখিবগুম হন্দকসু য়ুরিয়া হার মরাং কায়না ফংহন্নবা হোৎনরি হায়না ফোংদোকখ্রে। মনিপুর সোসিএল ৱেলফিয়র বিভাগনা আই.সি.দি.এস.-সি.এ.এস. এপ্লিকেসনগা লোইননা দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক্তা লৈবা অঙ্গনৱাদী ৱার্করশিং অমসুং সুপরবাইজরশিংদা অঙ্গনৱাদীগী থবক থৌরমশিং অমসুং বেনিফিসরীশিংদা রাসন পেবগী থবকশিং খুদক খুদক্কী ওইনা য়েংশিনবা য়ান্ননবা স্মার্ত ফোনশিং য়েনখ্রে।
• মিজোরমঃ সরকারনা রাজ্য অসিগী ওথোরিতীশিংদা তাক্লমদনা হনলকখিবা মীওই ১৫০ রোম ক্বারেন্তিন তৌহনখ্রে।
• নাগালেন্দঃ মুখ্য মন্ত্রীনা হায়খ্রে মদুদি নোংমগী লাকপা কেস রিপোর্তকী মতুং ইন্না তাংকক-তাংকক খাইদোক্তুনা লোকদাউন কোম্থোক্কনি। নাগালেন্দ সরকারনা থবক্তগী পোথারবা ইমপ্লোয়ীশিংদা মখোয়গী বেঙ্ক ইকাউন্তদা হকথেংননা পেন্সন হাপকনি। পেন্সনরশিংনা মশা মশাগী বেঙ্ক একাউন্ত এস.বি.আই.দা হাংনবা খঙহনখ্রে।
• মহারাস্ত্রঃ রাজ্য অসিদা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ১,২১৬ শগোলশেল নুমিত্তা রিপোর্ত তৌদুনা অপুনবা কেস মশীং ১৭,৯৭৪ য়ৌখ্রে। মসিগী মনুংদগী মুম্বাইদগী কেস ১১,৩৯৪ নি। মীওই ৪৩ শিদুনা নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না শিবা ওইবগা লোইননা অপুনবা অশিবা মশীং ৬৯৪ য়ৌখ্রে। মরক অসিদা, রাজ্য অসিদা তেস্ত তৌখ্রবা অপুনবা মশীং লাখ ২ য়ৌরে। মহারাস্ত্র সরকার অমসুং মধ্য প্রদেশ সরকারনা ঔরাঙ্গবাদ ত্রেনগী থৌদোক্তা লৈখিদ্রবা শিন্মীশিংগী ইমুং মনুংদা লুপা ৫গী খেতিপুরোন পীগনি হায়না লাউথোকখ্রে। ঙসি অয়ুক অঙনবদা ঔরাঙ্গবাদকী ময়াদা লৈবা কর্মদতা মাইগ্রেন্ত শিন্মী ১৬ রেল তালীদা তুমদুনা লৈরিঙৈদা পোৎচৈ পুবা ত্রেন্না শমখিবনি।
• গুজরাতঃ অনৌবা কোবিদ কেস ৩৮৮ লাকখিবগা লোইননা, গুজরাত্তা লৈবা অপুনবা কেস মশীং অসি লিশিং তরেত লান্দুনা ৭,০১৩ য়ৌখ্রে। মসিগী মনুংদগী য়ুমশকৈশ অহিংদগী অনৌবা কেস ৩৮৮ লাকখ্রে, ২৭৫না অহ্মেদবাক দিস্ত্রিক্তখক্তদগী লাকখি। গুজরাত্তা কোবিদকা মরী লৈননা লৈখিদবা মশীং ৪২৫ য়ৌরে। কোবিদনা নারবা মীওইশিং অমসুং লাইওং লৈত্রিবা অনাবশিংগী ক্বারেন্তিন ফেসিলিতী মতীক চানা লৈনবগীদমক অহমেদাবাদ ম্যুনিসিপাল কাউন্সিলনা ফমুং ৮০০ লৈবা প্রাইবেত হোস্পিতাল অমসুং মী ৩০০০ চনবা হোতেল ৬০ লৌশিনখ্রে।
• রাজস্থানঃ রাজস্থান্দগে অনৌবা কোরোনাভাইরস কেস ২৬ লাকপগা লোইননা রাজ্য অসিগী অপুনবা পোজিতিব কেস মশীং ৩,৪৫৩ ওইরে হায়না রাজ্য অসিগী হকশেল বিভাগনা ফোংদোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা রাজ্য অসিদা মীওই ১,৫৯৬ নাবা ফখিবা তারবসু মীওই ৯৭ লৈখিদ্রে।
• মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশ্তা পোজিতিব ওইবা কেস মশীং ৩,২৫২ য়ৌখ্রে। মীওই ১,২৩১ নাবা ফখ্রে, অমসুং মীওই ১৯৩না রাজ্য অসিদা লৈখিদ্রে। এম.পি.দা খ্বাইদগী ফিবম শোক্লিবা শহরশিংদি ইন্দোর, বোপাল অমসুং উজৈন্নি।

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
08 MAY 2020 6:48PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updateon Covid-19 from the Ministry of Health and Family Welfare
There are 216 districts which have not reported any cases till date; 42 districts have seen no fresh cases in the last 28 days, while 29 districts have seen no fresh cases in the last 21 days. A total of 36 districts have seen no fresh cases in the last 14 days, and 46 districts have seen no fresh cases in the last 7 days.So far, a total of 16,540 people have been cured. In the last 24 hours, 1273 patients were found cured, taking our total recovery rate to 29.36 %. Total number of confirmed cases is now 56,342. Since yesterday, an increase of 3390 has been noted in the number of COVID-19 confirmed cases in India.Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare interacted with the State Health Ministers of Tamil Nadu, Karnataka and Telangana wherein he reviewed the preparedness efforts and containment measures regarding COVID-19. ICMR has initiated a multi-centre clinical trial called PLACID trial, to assess the safety and efficacy of Convalescent Plasma to Limit COVID-19 associated Complications in Moderate disease.
For details:
Government of India & AIIB sign agreement for $500 million COVID-19 support for India
The Government of India and the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) signed a US$ 500 million “COVID-19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Project” today to help India to respond to the COVID-19 pandemic and strengthen its public health preparedness. This is the first ever health sector support from the Bank to India.This new support will cover all States and Union Territories across India and address the needs of infected people, at-risk populations, medical and emergency personnel and service providers, medical and testing facilities, and national and animal health agencies.
For details:
Food grain procurement picks up pace amid lockdown
More than half of targeted 400 LMT wheat for Central Pool procured. 45 LMT paddy also procured, Telangana leads with 30 LMT share. States/UTs lifted 70 LMT food grains under PMGKAY, which is about 58% of the total allocation for 3 months
For details:
Union Minister for Food and Public Distribution says massive exercise underway to supply free food grains & pulses to about 80 crore people across the country under PM-GKAY
FCI has loaded a total number of 2641 rakes carrying about 74 LMT food grains, setting an all time record, says Shri Ram Vilas Paswan.Massive operation by NAFED to provide free pulses for 3 months to about 19.50 crore households for three months in the country, says the Minister. Under the “One Nation One Ration Card” plan, 5 more States/UT have been asked to integrate with the National Cluster. The cluster already has 12 States. Now, with a total of 17 States/UTs integrated with the National Cluster, the facility of national/inter-State portability would be enabled for 60 Crore NFSA beneficiaries to lift their entitled quota of foodgrains from any Fair Price Shop of their choice by using their same/existing ration card.
For details:
Dr. Harsh Vardhan lauds services of Indian Red Cross Society in difficult times
Union Minister for Health & Family Welfare Dr. Harsh Vardhan took part in centenary celebrations of Indian Red CrossSocietyin New Delhi today on the occasion of ‘World Red Cross Day’.He appealed to voluntary organisations, NGOs and common people at large to come forward to promote voluntary blood donation. He asked people to donate blood at least once in a year on their birthday or marriage anniversary to make the occasion special for not only themselves but for the people who need blood also.He further asked IRCS to come forward to spread awareness amongst the masses to not to stigmatise patients and Corona Warriors including doctors, health workers, etc. and promote positive environment for them to work with great zeal.
For details:
Indian Navy’s Personal Protective Equipment (PPE) clears certification by INMAS
Personal Protective Equipment (PPE) designed and produced by Indian Navyhas been tested by INMAS (Institute of Nuclear Medicine and Allied Sciences) Delhi, a DRDO organization tasked with the testing and certification of PPE and is certified to be mass produced and used in clinical COVID situations.
For details:
India Post delivers Covid-19 testing kits from ICMR regional depots to testing labs across the country including remote areas
India Post has entered into a tie up with ICMR for delivery of its Covid-19 testing Kits from its 16 regional depots to the 200 additional labs designated for Covid-19 Testing across the length and breadth of the country. Indian Council of Medical Research (ICMR) has set a target of carrying out around 1 lakh tests across the country per day. For this crucial work, India Post with its vast network of 1,56,000 post offices has once again geared up for performing as a strong COVID warrior. India Post has delivered consignments to remote areas.
For details:
Phone call between Prime Minister ShriNarendraModi and H.E. Charles Michel, President of the European Council
Prime Minister ShriNarendraModi had a phone call today with H.E. Charles Michel, President of the European Council.The two leaders discussed the situation of and responses to the COVID-19 pandemic in India and the European Union. They appreciated mutual cooperation extended in the face of the pandemic, including for ensuring supplies of essential pharmaceutical products.The leaders recognized the importance of regional and global coordination to effectively address the health and economic impact of COVID-19.
For details:
Raksha Mantri ShriRajnath Singh speaks with Japan Defence Minister over phone on mitigating COVID-19
The two Defence Ministers had discussions on their respective responses against the COVID-19 pandemic. ShriRajnath Singh informed MrKono Taro on India’s contribution to international efforts against COVID-19 and discussed areas of mutual cooperation in the global fight against the pandemic. They also agreed that India-Japan Special Strategic and Global Partnership provides a good basis for both countries to work together alongwith other countries in this regard to deal with the post COVID-19 related challenges.
For details:
ShriGadkari asks Event and Entertainment Management Industry and the Small Financing Enterprises to Remain Positive and Explore Tapping Present Situation
Union Minister for MSME and Road Transport and Highways, ShriNitinGadkari today held meetings via video conferencing with the representatives of Events and Entertainment Management Association and members of Finance Industry Development Council on impact of COVID-19 on their sectors.ShriGadkari emphasized that this sector is doing an excellent work and that their talent and vision is widely recognized.
For details:
Ministry of Tourism organises 16th webinar titled ‘Goa-Crucible of Culture' under "DekhoApnaDesh" series
Ministry of Tourism’s DekhoApnaDesh Webinar Series titled , “Goa- Crucible of Culture" on 7th May 2020 presented the ‘lesser known’ or ‘unknown’ travel experiences that India’s most popular tourist destination ‘Goa’ offers, thus bringing the participants face to face with the unknown beauty of a place which is waiting to be discovered in Goa.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Punjab: Punjab Government has issued an advisory on maintaining the hygiene and sanitization by State Transport Undertakings (Punjab Roadways/PRTC/PUNBUS) and Private Bus operators during the transport of migrants/passengers in the wake of COVID-19 pandemic. With a bumper production of wheat crop in the state, the Punjab has successfully crossed 100 LMT mark in wheat procurement despite several challenges during curfew/lockdown amid COVID-19.
• Haryana: The Central Government has highly appreciated Haryana Government for the timely disposal of public grievances related to COVID-19. As many as 2436 grievances have been redressed out of 2827 received between the period from March 30, 2020 till May 6, 2020. Haryana Government is steadfast to provide employment and boost the economy of the state for which automated approvals are being given at the portal https://saralharyana.gov.in/ and so far 19,626 units have been approved and 11,21,287 workers have been allowed to work.
• Himachal Pradesh: Chief Minister while presiding over the meeting with the senior officers of the State Government to review the situation in the State, in wake of corona pandemic directed them to ensure that the people of the State coming from other parts of the country must strictly follow quarantine norms. He said that all the persons coming back to the State from other parts of the country must be examined and thereafter it should be decided that he or she needs to be kept under home quarantine or institutional quarantine.
• Kerala: Two flights carrying 177 Indians from Bahrain and 162 Indians stranded in Saudi Arabia will land in Kochi and Kozhikode respectively, tonight. One Shramik Special train with 1,150 migrant labourers will leave from Thrissur to Uttar Pradesh this evening. There are only 25 active covid cases in the State right now.
• Tamil Nadu: Thousands throng liquor shops in the State disregarding distancing norms; protests held in several places against reopening of Tasmac outlets. State is preparing to open-up public transport post-lockdown by allowing buses with 50 per cent capacity and separate services for covid warriors. Total cases till yesterday: 5409, Active cases: 3822, Deaths: 37, Discharged: 1547. A large number of recent cases linked to Koyembedu Market.
• Karnataka: 45 new cases reported today which is highest reported in a day till date; Bangalore 7, Bellary 1, Belagavi 11, Davangere 14 and Uttara Kannada 12 cases were reported. There were 14 discharges and one death today. Total cases till now are 750. So far there are 30 deaths and 371 people discharged. Meanwhile State announced that from tomorrow onwards all liquor shops, pubs and bars will open for liquor sales.
• Andhra Pradesh:Chittoor district Police have started tracking the details of goods carriers’ drivers and cleaners as well as farmers who recently returned from Chennai’s Koyambedu market. 54 new Covid +ve cases reported, 62 discharged and three deaths reported in the last 24 hours after testing 7320 samples. Total cases rise to 1887. Active cases: 1004, Recovered: 842, Deaths: 41. Districts leading in +ve cases: Kurnool (547), Guntur (374), Krishna (322).
• Telangana: At a time when migrant workers from various parts of the country are returning to their home states due to ongoing nation-wide lockdown, a Sharmik Special train with about 225 migrants from Bihar reached Telangana on Friday. Hyderabad-based vaccines and bio-therapeutics manufacturer Bharat Biotech to develop human antibodies for Covid19 therapy. Total Covid cases till now: 1122, Active cases: 400, Recovered: 693, Deaths: 29.
• Assam:In Assam, three more persons tested COVID19 positive.Total case rise to 56, active 21, discharged 34 and 1 death, tweets Assam Health Minister. In view of the new COVID19 positive cases in Guwahati, the following areas has been declared as containment zones i,e, Amiyo Nagar, Chandmari, area near Dr. B. Baruah Cancer Hospital and Guahati Medical College and Hospitals.
• Manipur: Directorate of Agriculture says all efforts are being made to make Urea fertilizer available for Kharif 2020 season in same quantity as last year.Manipur Social Welfare Dept. gives smartphones with ICDS-CAS application to Anganwadi workers & Supervisors in all districts to ensure real-time monitoring of Anganwadi activities and distribution of ration to beneficiaries.
• Mizoram:Govt has quarantined over 150 people who have returned to the state without informing the state authorities.
• Nagaland: CM says relaxation in lockdown to be done in phased manner, depending on the outcome of daily case reports. Nagaland Govt to deposit pensions of retired employees directly to their bank accounts. Pensioners asked to open bank accounts in SBI.
• Maharashtra: Maharashtra reported 1,216 new Covid-19 cases on Thursday as cumulative tally reached 17,974 cases. Out of these, 11,394 cases have been reported from Mumbai. Maharashtra recorded single-day highest death toll of 43 on Thursday taking the total number of deaths to 694. Meanwhile, the number of people tested in the state has crossed 2 lakhs. The government of Maharashtra and Madhya Pradesh have announced an ex gratia of Rs 5 lakh each on part of the respective state governments to the kin of the workers killed in the Aurangabad train mishap. 16 migrant labourers, who were sleeping on the railway track were crushed by a goods train at Karmad near Aurangabad early this morning.
• Gujarat: With 388 new Covid cases reported, the total tally of positive cases in Gujarat has crossed seven thousand to reach 7,013. Of the 388 new cases found since Wednesday night, 275 were found in Ahmedabad district alone. Gujarat has reported a total of 425 Covid related deaths. In order to ensure that the Covid-affected people get hospitals and asymptomatic patients have sufficient quarantine facilities, the Ahmedabad Municipal Corporation has taken over 8 private hospitals with 800 beds and 60 hotels with a capacity of 3,000
• Rajasthan: 26 more coronavirus cases have been reported from Rajasthan, taking the tally of Covid-19 in the state to 3,453, the state Health Department said today. The state has witnessed 97 deaths, even as 1,596 have recovered from the viral infection.
• Madhya Pradesh: The number of Covid 19 cases in Madhya Pradesh has surged to 3,252. While 1,231 people have recovered, 193 people have passed away in the state. Indore, Bhopal and Ujjain are the worst affected cities in MP.