ক্ষুদ্ৰ, লঘূ আৰু মজলীয়া উদ্যম মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ সংকটৰ পাছত যি সুযোগ সৃষ্টি হ’ব উদ্যোগসমূহে সেই সূযোগ ইতিবাচক মনোভাৱেৰে ইয়াৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিবঃ শ্রী গাডকাৰী
07 MAY 2020 5:15PM by PIB Guwahati
কেন্দ্রীয় অতি ক্ষুদ্ৰ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ মন্ত্রী তথা পথ পৰিবহন আৰু ঘাইপথ মন্ত্রী শ্রী নীতিন গাডকাৰীয়ে কয় যে ক’ভিড-১৯ সংকটৰ পাছত যি সুযোগ সৃষ্টি হ’ব উদ্যোগসমূহে সেই সূযোগ ইতিবাচক মনোভাবেৰে লৈ ইয়াৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব৷ আজি ইণ্ডোৰ মেনেজমেণ্টৰ দ্বাৰা পৰিচালিতক’ভিড-১৯ৰ পাছত অতি ক্ষুদ্ৰ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ তথা আন্তঃগাঁথনিঃ ভাৰতীয় অর্থনীতিৰ দুই জীৱন ৰেখাশীর্ষক এক ৱেবিনাৰত ভাষণ প্ৰসংগত এইদৰে কয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে৷
তেওঁ উদ্যোগ খণ্ডক ক’ভিড-১৯ সংক্ৰমণ যাতে আৰু বিয়পি নপৰে তাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা বিষয়টো নিশ্চিত কৰাৰ পৰামর্শ আগবঢ়ায়৷ মন্ত্ৰী গাডকাৰীয়ে সংস্থাসমূহৰ লগতে ইয়াৰ বিষয়া-কর্মীসকলক নিৰাপত্তা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ কয়৷ তেওঁ কয় যে শ্ৰমিকসকলৰ থকা-খোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ লগতে সামাজিক দূৰত্ব বজাই ৰখাৰ বিষয়টো গুৰুত্ব দিব লাগিব উদ্যোগসমূহে৷
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই সংকট প্ৰতিৰোধ তথা সাধাৰন লোকৰ জীৱন জীৱিকা নিশ্চিত কৰিবলৈ সংশ্লিষ্ট সকলো পক্ষকে সমন্বিত কর্মসূচী গ্ৰহণৰ পৰামর্শ আগবঢ়ায়৷ তেওঁ কয় যে এই সময়ত আটাইতকৈ বেছি ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ ওপৰত জোৰ দিয়াৰ লগতে লক্ষ্য হিচাপে ল’ব লাগিব৷ তেওঁ আমদানি কৰা সামগ্ৰী পৰিৱৰ্তে দেশীয় সামগ্ৰী ব্যৱহাৰৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে৷
কেন্দ্রীয় মন্ত্রীগৰাকীয়ে জাপান চৰকাৰে চীনৰ পৰা তেওঁলোকৰ বিনিয়োগ উঠাই লৈ আন দেশত বিনিয়োগৰ উদ্যোগ লোৱা কথাটো পুনৰ দোঁহাৰে৷ ভাৰতে এই সুযোগ কামত লগোৱা উচিত বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে৷
আজিৰ আলোচনাত কেইবাটাও বিষয় তথা পৰামর্শ গুৰুত্ব সহকাৰে বিবেচনা কৰা হয়। ইয়াৰ ভিতৰত ৩০% অতিৰিক্ত পুঁজিৰ লগতে আৰু ১০% কার্যকৰী মূলধন বৃদ্ধি, কোম্পানী আইনৰ ৰেহাই, ক’ভিড-১৯ সংক্ৰমিত শ্ৰমিকক সাহায্য প্ৰদান, শ্ৰমিক আইনত ৰেহাই, লকডাউনৰ সময়ত বিদ্যু বিলত ৰেহাই, জিএছটি আৰু আয়কৰ দিয়াৰ সময়সীমা বৃদ্ধি কৰা ইত্যাদি উল্লেখযোগ্য৷
মন্ত্ৰী গাডকাৰীয়ে উদ্যোগ খণ্ডৰ প্ৰতিনিধিসকলে কৰা প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দিয়াৰ লগতে চৰকাৰৰ তৰফৰ পৰা সকলো ধৰণৰ সহায় কৰাৰ আশ্বাস দিয়ে৷ তেওঁ আজিৰ আলোচনাৰ বিষয়বস্তুক লৈ সংশ্লিষ্ট সকলো বিভাগৰ সৈতে আলোচনা কৰিব বুলি কয়৷

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Industries Should Take Positive Approach and Tap the Opportunities Created After Covid-19 Crisis Gets Over: Shri Gadkari
07 MAY 2020 5:15PM by PIB Delhi
Union Minister for MSME and Road Transport and Highways Shri Nitin Gadkari has said that industries should keep a positive outlook and tap the opportunities that may arise after COVID pandemic is over. He was addressing a webinar on "MSME and Infrastructure, Post COVID-19: Life of these two lifelines of the Indian Economy”, organized today by Indore Management Association.
Shri Gadkari called upon the industry that it is needed to be ensured by industries that necessary preventive measures are taken to prevent the spread of COVID-19. He emphasized that organizations should ensure that their workers and executives are taken care of - by providing food, shelter and maintaining social distancing norms. He emphasized that industry should take a positive approach and tap the opportunities that will be created when the COVID-19 crisis gets over.
He stated that all the stakeholders must adopt an integrated approach to come over the crisis while ensuring the lives and livelihood of the people. Shri Gadkari also urged the industry to have a positive attitude during this time to tide over this crisis.
The Union Minister emphasized that special focus towards export enhancement is the need of the hour. Further, he mentioned that there is also need to focus on import substitution to replace imports with domestic production.
The Minister recalled that Government of Japan has offered special package to its industries for taking out Japanese investments from China and move elsewhere. He opined that it is an opportunity for India which should be grabbed.
Some of the major issues highlighted and the suggestions given included: Increasing provision of 10% of working capital limit as additional funds to 30%, relaxation in Companies Act so that liquidity can be arranged from social circle, benefit for labourers infected by COVID-19, relaxation in labour laws, relaxation in electricity bills during the lockdown, deferring GST and advance tax, introducing a scheme for COVID-19 similar to Voluntary Disclosure of Income scheme, etc.
Shri Gadkari responded to the questions from representatives and assured all possible help from the government. He informed that he would take up the issues with related departments.