হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা রিসর্চ তৌবগী থবক চাওখৎনবা হায়দুনা কেন্দ্রগী ঐচ.আর.দি. মন্ত্রীনা পি.এম.আর.এফ. স্কিমদা শেমদোক্কদবশিং লাওথোকখ্রে
শেমদোক্লিবা অসিনা মহৈরোইশিংনা পি.এম.আর.এফ. স্কিমগী মখাদা খুদোংচাবা লৌবা য়াহল্লগনি – শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশাঙ্ক’
07 MAY 2020 4:14PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা থিজিন হুমজিনবগী হীরমদা খুমাং হেন্না চাওখৎহন্নবা হায়দুনা প্রাইম মিনিস্ত্রর’স রিসর্চ ফেলোশিপ স্কিমদা অহোংবা কয়া শেম্লগনি হায়না কেন্দ্রগী হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশাঙ্ক’না ঙসি লাওথোকখ্রে। শেমদোক্লবা মতুংদদি শকখংলবা ইন্সতিত্যুত/য়ুনিবর্সিতি (আই.আই.এস.সি./আই.আই.তি.শিং/এন.আই.তি.শিং/আই.আই.এস.আর.শিং/আই.আই.ই.এস.তি./সি.এফ. আই.আই.আই.তি.শিং নত্তনা)গী মহৈরোইশিংগী সি.জি.পি.এ. অসি ৮ নত্ত্রগা মান্নবা ওইবগী মথক্তা চংদবা য়াদ্রবা জি.এ.তি.ই.গী স্কোর অসি ৭৫০ ওইরম্বদগী ৬৫০ ওইরগনি।
Dr Ramesh Pokhriyal Nishank
@DrRPNishank
यह अत्यंत हर्ष का विषय है कि माननीय प्रधानमंत्री श्री @narendramodi जी के मार्गदर्शन में अधिक से अधिक प्रतिभावान होनहार विद्यार्थियों को प्रधानमंत्री रिसर्च फ़ेलोशिप (#PMRF) से जोड़ने के लिए हमने चयन प्रक्रिया में कई परिवर्तन किये हैंhttps://may2020.pmrf.in/
244
3:02 PM - May 7, 2020
Twitter Ads info and privacy
40 people are talking about this
মন্ত্রীনা হায়খিবদা চংবগী মওংসু অনি থোক্না লৈরগনি, হকথেংননা চংবা অমসুং থেংনা চংবা। থেংনা চংবগী মওং অসিদা, পি.এম.আর.এফ. পীবা ইন্সতিত্যুসনশিংদা (অকক্নবা চংদ্রবা য়াদবগী মতুং ইন্না থা ১২ নত্ত্রগা থা ২৪ লোইশিল্লব) পি.ঐচ.দি. তৌবা মীওইশিংনা অনৌবা চৎন-কাংলোন অসিগী মতুং ইন্না স্কিম অসিগী মখাদা ফেলোশিপ ফংনবগীদমক্তা থাজিনবা য়াগনি। এন.আই.আর.এফ.কী রেঙ্কিং (অপুনবা)গী মথক থংবা ২৫গী থাক্তা লৈবা এন.আই.তি.শিংসু পি.এম.আর.এফ. পীবা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনবা থাজনবা য়াগনি হায়না শ্রী পোখ্রিয়ালনা হায়খ্রে। শেমদোক্লিবা অসিনা অহেনবা মহৈরোইশিংনা পি.এম.আর.এফ. স্কিমগী মখাদা খুদোংচাবা লৌবা য়াহল্লগনি হায়না থাজবা থম্লি।
https://twitter.com/DrRPNishank/status/1258340738502361088?s=19
থিজিন হুমজিনববু হেন্না খুমাং চাওশিনহন্নবা হায়দুনা “রিসর্চ এন্দ ইন্নোবেসন দিবিজন” কৌবা অনৌবা দিবিজন অমসু মন্ত্রালয়গী মখাদা শেম্লে হায়না মন্ত্রীনা হায়খি। মসিগী দিবিজন অসি দাইরেক্তর অমনা মকোক ওইদুনা এম.ঐচ.আর.দি.গী মখাদা লৈবা তোঙান তোঙানবা ইন্সতিত্যুসনশিংনা থিজিন হুমজিনবগী থবক তৌরিবা ময়াম অদুবু য়েংশিনগনি।
লৈবাক অসিদা লৈরিবা থাক ৱাংবা মহৈলোইশঙশিংদা পাংথোকপা থিজিন হুমজিনবগী থবকশিংগী মতিক মগুন হেনগৎহন্নবা হায়দুনা প্রাইম মিনিস্ত্রর’স রিসর্চ ফেলোশিপ (পি.এম.আর.এফ.) স্কিম অসি শেম শাবনি হায়না কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি। ফেলোশিপ ফংনিংবশিংদসু ইথিল পীবা অমা ওইনা স্কিম অসিনা থিজিন হুমজিনবগী থবকশিং অসিদা হৈথোই-শিংথোইরবা মীওই কয়াবুসু অনৌবা থৌওং অমা পুথোক্তুনা অহেনবা চাওখৎপা অমা পুরক্নবা লৈরিবা মখোইগী মীৎয়েং অদুবু উদুনা মখোইগী পুক্নিংসু চিংশিন্নবা হোৎনরি। স্কিম অসি বজেৎ ২০১৮-১৯দা লাওথোকখি হায়নসু মহাক্না মখা তাখি। পি.এম.আর.এফ.কী খুদোংচাবা পীবা ঙম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিদা আই.আই.তি.শিং, আই.আই.এস.ই.আর.শিং, ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ সাইন্স, বেঙ্গালুরু অমসুং সাইন্স অমসুং/নত্ত্রগা তেক্নোলোজীগী দিগ্রী পীবা থাক ৱাংবা সেন্ত্রেল য়ুনিবর্সিতিশিং/এন.আই.তি.শিংসু য়াওই।
শ্রী পোখ্রিয়ালনা কেন্দিদেতৎশিং অসি য়াম্না লুবা থৌওং অমগী খুত্থাংদা খনগনি অমসুং লৈবাক্কী কনবেন্সন অমনা মখোইনা পাংথোক্লকপশিং অসি অমুক হঙ্গৎনা য়েংগনি। একাদমিক চহী ২০২০-২১দগী হৌরগা কেন্দিদেৎশিংনা পি.এম.আর.এফ.তা হকথেংননা নত্ত্রগা থেংনা চংবগী মওংদা চংনবা হোৎনবা য়াগনি।
হকথেংননা চংবগী থৌওং
থৌওং অসিগী খুত্থাংদা পি.এম.আর.এফ.তা চংগে হায়রবদি কেন্দিদেৎ অমনা মখাদা পীরিবশিং অসি ইনবা তাইঃ
১. মমাংগী চহীশিংদা, কেন্দিদেৎ অমনাঃ (ক) মশাগী চান্নবা সবজেক্তা সি.জি.পি.এ. ৮ নত্ত্রগা অহেনবা অমসুং জি.এ.তি.ই.গী স্কোর ৬৫০ অমসুং অহেনবা ফংদুনা ভারত্তা শকখংলবা ইন্সতিত্যুত/য়ুনিবর্সিতি অমদগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী স্ত্রিমদা বেচলর নত্ত্রগা মাস্তরগী অরোইবা চহীদা তম্লিবা নত্ত্রগা লোইশিনবা ওইগদবনি (করিগুম্বা ক্বালিফাইয়িং দিগ্রী অসি কেন্দ্র সরকারনা শেল থাদবা তেক্নিকেল ইন্সতিত্যুত অমগী ওইরবদি জি.এ.তি.ই.গী স্কোর অসি য়াওদ্রবসু য়াই), (খ)জি.এ.তি.ই. লোইশিল্লবা অমসুং লাল্লবা নত্ত্রগা পি.এম.আর.এফ. পীবা ইন্সতিত্যুত অমদগী য়ামদ্রবদা কোর্স মরি লৈবা অহানবা সেমেস্তরগী লোইরকপদা য়ামদ্রবদা সি.জি.পি.এ. ৮ নত্ত্রগা অহেনবা ফংদুনা থিজিন হুমজিনবগী থবক্কা লোইননা এম.তেক/এম.এস. তম্লিবা নত্ত্রগা লোইরবা ওইগদবনি।
২. পি.এম.আর.এফ. পীবা ইন্সতিত্যুত অমদা পি.ঐচ.দি. তৌনবা খল্লবা ওইগদবনি।
৩. পি.এম.আর.এফ. পীবা ইন্সতিত্যুত অমনা ময়ামগী ওইবা চৎনবি (ইন্তর্ব্যু তৌবা)গী মতুং ইন্না পি.ঐচ.দি. তৌনবা খল্লবা মহৈরোইশিংগী ওইনদি মখোইগী মেরিৎ য়েংদুনা পি.এম.আর.এফ. পীবগী চাং য়াম্না ৱাংই। কেন্দিদেতৎশিং অসিবু চাংয়েংবা মতমদা য়াওগদবশিং (অসি খক্ত নত্তনা) : রিসর্চ এক্সপোজর, পব্লিকেসন, মালেমগী ওইবা একাদমিক চাংয়েংশিংদা পাংথোকখিবশিং, গ্রেদ অমসুং রিকম্মেন্দেসন চিথীশিংনি।
থেংনা চংবগী মওং
থৌওং অসিগী খুত্থাংদা পি.এম.আর.এফ.তা চংগে হায়রবদি কেন্দিদেৎ অমনা মখাদা পীরিবা চংদ্রবা য়াদ্রবশিং অসি ইনগদনবনিঃ
১. কেন্দিদেৎ অমনা পি.এম.আর.এফ. পীবা ইন্সতিত্যুসন অমদা পি.ঐচ.দি. তৌগদবনি। মখা তানা, করিগুম্বা প্রোগ্রাম অসিদা মাস্তরগী দিগ্রী পাইরগা চংলকপা ওইরগদি য়ামদ্রবদা পি.ঐচ.দি.গী প্রোগ্রামদা থা ১২ লোইশিনবা ওইগদবনি; বেচলরগী দিগ্রী পাইদুনা চংলকপা ওইরগদি য়ামদ্রবদা পি.ঐচ.দি.গী প্রোগ্রামদা থা ২৪ লোইশিনগদবনি। পি.ঐচ.দি.গী প্রোগ্রামদা কোর্স মরিগা লোইননা সি.জি.পি.এ./সি.পি.আই. ৮.৫ নত্ত্রগা অহেনবা ফংবা ওইগদবনি।
২. মহৈরোই অসিনা চংলিবা পি.এম.আর.এফ. পীরিবা ইন্সতিত্যুত অসিনা কেন্দিদেৎকী মরমদা য়াম্না কন্না হায়দুনা মহাক্না প্রোগ্রাম অসিগী অহানবা থা ১২-২৪ (চান্নবগী মতুং ইন্না)দা উৎখিবা হৈথোই শিংথোইবগী মরী লৈনবা ৱারোলশিং অদু পি.এম.আর.এফ.কী ৱেব পোর্তেলদা অপলোদ তৌগদবনি।
৩. কেন্দিদেতৎশিং অসিবু চাংয়েংবা মতমদা য়াওগদবশিং (অসি খক্ত নত্তনা) অসিদি কান্নবা হীরম অমদা রিসর্চ তৌনবা হাইজবা, চে ফোংখিবগী ৱারোল অমসুং গ্রেদনি। মমীং লৈরবা চেফোং/কনফরেন্সশিংদা ফোংখিবা চেফোংশিংদা হেন্না লুমা লৌগনি।

Ministry of Education
Union HRD Minister announces modifications in PMRF Scheme to boost research in the country
The modifications will enable more students to avail of the benefit under PMRF scheme- Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank'
07 MAY 2020 4:14PM by PIB Delhi
Union Human Resource Development Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' today announced that, to boost research in the country various amendments have been carried out in Prime Minister’s Research Fellowship Scheme. He said that after the amendments, now for the students from any recognised institute/ university (other than IISc/ IITs/NITs/IISERs/IIEST/CF IIITs), the requirement of GATE Score is reduced to 650 from 750 apart from minimum CGPA of 8 or equivalent.
The Minister also informed that now there will be two channels of entries, one direct entry and lateral entry. In lateral entry, the students, who are pursuing PhD in PMRF granting institutions (completed 12 months or 24 months as per certain requirements) can also apply to become fellow under the scheme as per new guidelines. Shri Pokhriyal further highlighted that NITs, which appear in top 25 institutions as per NIRF Ranking (overall) can also become PMRF Granting institution. The Minister hoped that the modifications will enable more students to avail of the benefit under the Prime Minister’s Research Fellowship Scheme.
https://twitter.com/DrRPNishank/status/1258340738502361088?s=19
Minister has also informed that, to boost research a dedicated Division is being created in the ministry with the name of "Research and Innovation Division". This division will be headed by a director who will be coordinating research work of various institutions coming under MHRD.
Union Minister said that the Prime Minister’s Research Fellows (PMRF) Scheme has been designed for improving the quality of research in various higher educational institutions in the country. With attractive fellowships, the scheme seeks to attract the best talent into research thereby realizing the vision of development through innovation. He added that the scheme was announced in the Budget 2018-19. The institutes which can offer PMRF include all the IITs, all the IISERs, Indian Institute of Science, Bengaluru and some of the top Central Universities/NITs that offer science and/or technology degrees.
Shri Pokhriyal further said that the candidates will be selected through a rigorous selection process and their performance will be reviewed suitably through a national convention. Starting Academic Year 2020-21, candidates can apply for PMRF through either direct entry channel or lateral entry channel.
DIRECT ENTRY CHANNEL
To apply for PMRF through this channel, the candidate must satisfy all of the following criteria:
1. In the preceding three years, the candidate should have either: (i) completed or be pursuing the final year of Bachelors or Masters degree in Science and Technology streams from any of the Institute/University recognized in India with CGPA of 8.0 or above and GATE score of 650 or above in the relevant subject (the GATE criteria is waived if the qualifying degree is from one of the centrally funded technical institutes), or, (ii) qualified GATE and completed or be pursuing M.Tech./MS by research at one of the PMRF Granting Institutes having a minimum CGPA of 8.0 or above at the end of the first semester with a minimum of four courses.
1. They apply and get selected in the Ph.D. programme in one of the PMRF granting institutes.
1. The PMRF granting institute, which has admitted the student in the Ph.D. programme through the regular selection process (interveiw), makes a strong recommendation for award of PMRF in view of his/her merit. The metrics on which the candidates will be judged will include (but not restricted to): research exposure, publications, performance in international academic competitions, grades and recommendation letters.
LATERAL ENTRY CHANNEL
To apply for PMRF through this channel, the candidate must satisfy all of the following criteria:
1. The candidate should be pursuing Ph.D. in one of the PMRF granting institutions. Further, he/she should have completed at most 12 months in the PhD programme if he/she joined the programme with a Master’s degree; and should have completed at most 24 months in the PhD programme if he/she joined the PhD programme with a Bachelor’s degree. He/she should have completed at least four courses in the PhD programme with CGPA / CPI of 8.5 or above.
1. The PMRF Granting Institute, in which the student is enrolled, makes a strong recommendation for the candidate and uploads the relevant information on the PMRF web-portal, in view of his/her merit clearly demonstrated during the first 12-24 months (as relevant) of the program;
1. The metrics on which the candidates will be judged include (but not restricted to) a strong research proposal, publications record and grades. Due weightage should be given to publication in reputed journals/conferences.