ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଗାମୀ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପାଇଁ 15 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ଲାଗି ନୀତିନ ଗଡ଼କରୀଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ
• ଯଥା ଶୀଘ୍ର ‘ଅଟୋ ସ୍କ୍ରାପିଂ’ ନୀତି ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବା ସକାଶେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଲେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଡ଼କରୀ
07 MAY 2020 3:33PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିନ ଗଡ଼କରୀ ଆଜି ସିଆମ୍‌ ଇନଷ୍ଟିଚୁଟର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ଅଟୋ ସେକ୍ଟର ଉପରେ କି ପ୍ରକାର ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଛି ସେ ସଂପର୍କରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଡ଼କରୀ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ସଡ଼କ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଜେନେରାଲ (ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ) ଭି କେ ସିଂହ, ଆରଟିଏଚ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଗିରିଧର ଆରାମନେ ଏବଂ ଆରଟିଏଚ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବହୁ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ଏହି ମତ ବିନିମୟ ବେଳେ ସଦସ୍ୟମାନେ ଉଦ୍‌ବେଗ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ଯୋଗୁ ଅଟୋ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ନାନା ପ୍ରକାର ଚାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି । ସେଥିରୁ ଉଦ୍ଧାର ପାଇବା ସକାଶେ ସେମାନେ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କେତେକ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସରକାର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ପୁନରୁତ୍ଥାନ ସକାଶେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ ନିମନ୍ତେ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଗଡ଼କରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ କହିଲେ ଯେ ସେମାନେ ବ୍ୟବସାୟରେ ଲିକୁଡ଼ିଟିର ସଂପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରନ୍ତୁ । କାରଣ ବ୍ୟବସାୟରେ ଉତ୍ଥାନ ଓ ପତନ ସ୍ୱାଭାବିକ । ବିକାଶ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲାବେଳେ ସଦାବେଳେ ଖରାପ ସମୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ତେଣୁ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କୁ ଅଭିନବତ୍ୱ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ଗବେଷଣା କୋଶଳ ଉପରେ ବିଶ୍ୱ ବଜାର ସହ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗୀତାମୂଳକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସେ ଆହୁରି କହିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ନୂତନ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ସକାଶେ ଆଗାମୀ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପାଇଁ 15 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓଭରଟାଇପ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଏ ଦିଗରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଏବଂ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରୁଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଡ଼କରୀ କେତେକ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ଯାହାକିଛି ସାହାଯ୍ୟ ପ୍ରଦାନ ସମ୍ଭବ ତାହା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ସେ ସେମାନଙ୍କର ଅନୁରୋଧକୁ ସରକାରଙ୍କ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ତର ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭାଗ ନିକଟରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବେ ।
ଶ୍ରୀ ଗଡ଼କରୀ କହିଲେ ଯେ ସେ ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଅଟୋ ସ୍କ୍ରାପିଂ ନୀତିକୁ ସେମାନେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରନ୍ତୁ । ଏହା ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରାରେ ସହାୟକ ହେବ । ସେହିଭଳି ଶସ୍ତାରେ ଋଣ ଯୋଗାଣର ସୁଯୋଗ ସନ୍ଧାନ କରିବା ଏବଂ ସେଥିରେ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ତାହା ଅଟୋମୋବାଇଲ୍‌ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲିକୁଡ଼ିଟିକୁ ସଂପ୍ରସାରଣ କରିବା ଦିଗରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ବିଏସ-4 ମାନର ଯାନବାହନ ସଂପର୍କୀତ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଗଡ଼କରୀ କହିଲେ ଯେ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ମାନ୍ୟବର ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ଦେଇଥିବା ରାୟକୁ ପାଳନ କରିବାକୁ ସରକାର ବାଧ୍ୟ । ତେବେ, ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ କ୍ରମେ, ସେ ପୁଣି ଥରେ ନୂଆ କରି ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ତର୍ଜମା କରି ଦେଖିବେ । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କଟକଣା କୋହଳ କରାଯିବା ସଂପର୍କରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଡ଼କରୀ କହିଲେ ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ଭବ ସେଠାରେ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ସେ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ । ବିଶେଷ କରି ଯେଉଁଠାରେ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନେ ସମୟସୀମା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିବେଦନ କରିଥିବେ, ସରକାର ତାହା ଉପରେ ବିଚାର କରିବେ ।

Ministry of Road Transport & Highways
Gadkari sets road construction target for next two years at Rs 15 lakh crore
Minister directs officers to finalise auto scrapping policy quickly
07 MAY 2020 3:33PM by PIB Delhi
Union Minister for Road Transport & Highways and MSMEs Shri Nitin Gadkari today held meeting via video conferencing with the members of SIAM Institute on impact of COVID-19 on auto sector. It was attended by MoS Gen (Retd) V K Singh, Secretary RTH Shri Giridhar Aramane, and senior officers of MoRTH.
During this interaction, members expressed concerns regarding various challenges being faced by industry amid COVID-19 pandemic along with few suggestions and requested support from the government to keep the sector afloat.
Shri Gadkari suggested to focus on enhancing liquidity in business, as ups and downs are common. He added that one need to plan for bad times while working for growth. Shri Gadkari also said that industry should focus more on innovation, technology and research skill to become competitive in global market. He informed that he has set a target of constructing roads worth Rs 15 lakh crore in the next two years. He said, his ministry is working overtime to clear all arbitration cases with concessionaires.
Shri Gadkari responded to the questions from representatives and assured all possible help from the government. He informed that he would take up the issues at the approprite level in the govt and other departments.
The Minister informed that he has directed the ministry officials to finalise the auto scrapping policy quickly, and said, it will go a long way in cost reduction. He also suggested exploring cheaper credits including foreign capital for enhancing liquidity in the automobile manufacturing sector.
On the question of BS4 vehicles, he said, the govvernment is bound by SC verdict on the same. However, on industry suggestion, he will get the matter examined afresh. Regarding relaxations sought on other regulations, Shri Gadkari stated that he will endeavour to provide relief wherever possible where industry is seeking extension of time.