ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ପକ୍ଷରୁ ଅପରେସନ୍‌ “ସମୁଦ୍ର ସେତୁ” ଆରମ୍ଭ
05 MAY 2020 7:18PM by PIB Bhubaneswar
ଦରିଆପାରିରେ ଅଟକି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବା ସକାଶେ ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ପକ୍ଷରୁ ଅପରେସନ୍‌ “ସମୁଦ୍ର ସେତୁ” (ସି ବ୍ରିଜ୍‌) ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ଜାହାଜ ‘ଜଳାଶ୍ୱ’ ଏବଂ ‘ମଗର’ ଏବେ ମାଳଦ୍ୱୀପର ମାଲେ ବନ୍ଦର ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ମେ 8, 2020ରୁ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନାଗରିକ ଅପସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସେଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ ।
ସରକାର ଏହି ସ୍ଥିତି ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିଛନ୍ତି । କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ମାଳଦ୍ୱୀପରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନେ ଅଟକି ରହିଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ନୌସେନାକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ସମୁଦ୍ର ପଥରେ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରସ୍ତୁତି ନିମନ୍ତେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
ମାଳଦ୍ୱୀପରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ପକ୍ଷରୁ ଯେଉଁସବୁ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେଠାରୁ ଫେରାଇ ଅଣାଯିବ ତାହାର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି । ନୌସେନା ଜାହାଜରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ କରାଯିବ । ଆବଶ୍ୟକ ମେଡ଼ିକାଲ ସ୍କ୍ରିନିଂ ପରେ ସେମାନେ ଜାହାଜରେ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିବେ । ପ୍ରଥମ ଦଫାରେ ଜାହାଜରେ 1000 ଜଣଙ୍କୁ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଅଣାଯିବା ଲାଗି ଯୋଜନା ରହିଛି । ଏଭଳି ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ ବେଳେ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷାର ନିୟମାବଳୀକୁ ବିଧିବଦ୍ଧ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯିବ । ସେହିଭଳି ଜାହାଜର ପରିବହନ କ୍ଷମତା, ସେଥିରେ ଉପଲବ୍ଧ ମେଡ଼ିକାଲ ସୁବିଧା ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଉପଯୁକ୍ତ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ ।
ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପରିବହନ କରି ଆଣିବା ସକାଶେ ଜାହାଜରେ ଆବଶ୍ୟକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ଜଳଯାତ୍ରା ବେଳେ ସ୍ଥାନାନ୍ତରୀତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସବୁପ୍ରକାର ମୌଳିକ ସୁବିଧା ତଥା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ଯୋଗୁ ଏବେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ନୀତି ନିୟମକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ଯାହାକି ଏକ ବିଶେଷ ଚାଲେଞ୍ଜ୍‌ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ମାଳଦ୍ୱୀପରୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରୀତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମେ କେରଳର କୋଚିଠାରେ ପହଞ୍ଚାଯିବ । ସେମାନେ ଜାହାଜରୁ ଅବତରଣ କରିବା କରେ ସେମାନଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନଙ୍କ ଜିମାରେ ଦିଆଯିବ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର, ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତଥା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଏକାଧିକ ଏଜେନନ୍ସିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷାପୂର୍ବକ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂପାଦନ କରାଯାଉଛି ।

Ministry of Defence
Indian Navy launches Operation “Samudra Setu”
05 MAY 2020 7:18PM by PIB Delhi
Indian Navy has launched Operation “Samudra Setu” - meaning “Sea Bridge”, as a part of national effort to repatriate Indian citizens from overseas. Indian Naval Ships Jalashwa and Magar are presently enroute to the port of Malè, Republic of Maldives to commence evacuation operations from 08 May 2020 as part of Phase-1.
The Government has been closely monitoring the situation with respect to effect of COVID-19 pandemic on our citizens abroad. The Indian Navy has been directed to make suitable preparations for their evacuation by sea.
The Indian Mission in Republic of Maldives is preparing a list of Indian nationals to be evacuated by Naval ships and will facilitate their embarkation after requisite medical screening. A total of 1000 persons are planned to be evacuated during the first trip, catering for COVID- related social distancing norms vis-a-vis the carrying capacity and medical facilities available onboard.
The ships have been suitably provisioned for the evacuation operation. The evacuated personnel would be provided the basic amenities and medical facilities during the sea-passage. In view of the unique challenges associated with COVID-19 stringent protocols have also been stipulated.
The evacuated personnel will be disembarked at Kochi, Kerala and entrusted to the care of State authorities. This operation is being progressed in close coordination with Ministries of Defence, External Affairs, Home Affairs, Health and various other agencies of the Government of India and State governments.