ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗରୁଡ଼ ପୋର୍ଟଲ ମାଧ୍ୟମରେ କୋଭିଡ଼-19 ସଂପର୍କୀତ ଡ୍ରୋନ୍‌/ ଆରପିଏଏସ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଙ୍କୁ କେତେକ ସର୍ତ୍ତମୂଳକ ଛାଡ଼
05 MAY 2020 7:06PM by PIB Bhubaneswar
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (ଡିଜିସିଏ) ପକ୍ଷରୁ ମିଳିତ ଭାବେ ‘ଗରୁଡ଼’ପୋର୍ଟାଲ (https://garud.civilaviation.gov.in)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । କୋଭିଡ଼-19 ସଂପର୍କୀତ ଆରପିଏଏସ (Remotely Piloted Aircraft System)/ ଡ଼୍ରୋନ୍ ଚଳାଇବା ସକାଶେ ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କୁ ଫାଷ୍ଟ୍ ଟ୍ରାକିଂ ନିମନ୍ତେ ସର୍ତ୍ତମୂଳକ ଭାବେ କେତେକ ଛାଡ଼ ରିହାତି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
‘ଗରୁଡ଼’ହେଉଛି “ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଣ୍ଟ ଅଥରାଇଜେସନ୍ ଫର୍ ରିଲିଫ ୟୁଜିଂ ଡ଼୍ରୋନସ୍”ର ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ନାମ । କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରାଧିକରଣଙ୍କ ଠାରୁ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ୱୀକୃତି ଲାଭ ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ଦୁଇ ସପ୍ତାହରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏଭଳି ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା କଠିନ ଶ୍ରମ ସ୍ୱୀକାର ତଥା ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମନୋଭାବର ନିଦର୍ଶନ ସଦୃଶ ଯାହାକି ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ, ଭାରତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣ ଏବଂ ଏନଆଇସିର ବିଭିନ୍ନ ଅଧିକାରୀମାନେ ସାକାର କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି । ମାତ୍ର ଆଠ ଦିନର ସୀମିତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଆଗକୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇ ସେମାନେ ଏହି ପୋର୍ଟାଲର ଡ଼ିଜାଇନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସହ ଏହାର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଘଟାଇଥିଲେ । ସେହିଭଳି ଏହା ବେଟା ପରୀକ୍ଷିତ ହେବା ପରେ ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଫର୍ମାଟିକ୍ସ ସେଣ୍ଟର (ଏନଆଇସ), ନୂଆ ଦିଲ୍ଲୀର ବରିଷ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ ଆନାଲିଷ୍ଟ ଶ୍ରୀ ବିକ୍ରମ ସିଂହ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଘରୁ ଏକୁଟିଆ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ସେ ଏହାର ବିକାଶ ଘଟାଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ‘ରାପ୍’ (Remotely Piloted Aircraft)କୁ ଚଳାଇବା ସଂପର୍କୀତ ନୀତି ନିୟମ ବିମାନ ଚାଳନା ନିୟମ, 1937ର ଧାରା-15ଏ ଏବଂ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଆବଶ୍ୟକତା (ସିଏଆର) ସେକ୍ସନ 3 ସିରିଜ 10 ଭାଗ 1 ତାରିଖ 27.08.2018 ଯାହାକି ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଇଛି, ତାହା ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ।
ଏଥିରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସର୍ତ୍ତମୂଳକ ଛାଡ଼, ଯଦ୍ୟପି ମଂଜୁର କରାଯାଇଥିବ, ତାହା ନିମ୍ନ ଲିଖିତ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଦ୍ୱାରା ପରିପାଳିତ:
-ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆକାଶ ମାର୍ଗରୁ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିବା, ଆକାଶମାର୍ଗରୁ ଫଟୋ ଉତ୍ତୋଳନ ଏବଂ କୋଭିଡ଼-19 ସଂପର୍କୀତ ଜନ ଘୋଷଣାନାମା ପାଇଁ ରାପ୍ ମୁତୟନ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ । ରାପର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ପ୍ରକାର କାର୍ଯ୍ୟ, ଯଦ୍ୟପି ତାହା କୋଭିଡ଼-19 କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପର୍କୀତ ହୋଇଥିବ, ସେଥିପାଇଁ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟଙ୍କ ଠାରୁ ସ୍ୱାଭାବିକ ବିଧି ଅନୁସାରେ ପୃଥକ ଭାବେ ଅନୁମତି ଲୋଡ଼ଯିବା ପରେ ହିଁ ପରିଚାଳିତ ହେବ ।
-ଏଭଳି ସର୍ତ୍ତମୂଳକ ଛାଡ଼ ରିହାତି କେବଳ ବ୍ୟାଟେରୀ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ରୋଟାରୀ ପକ୍ଷଯୁକ୍ତ ରାପ୍ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ । ଅନ୍ୟ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାର ରାପ୍ର ବ୍ୟବହାର, ଯାହା ସେଥିରେ ସାମିଲ କିନ୍ତୁ ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ସଂଯୁକ୍ତ ପକ୍ଷଯୁକ୍ତ ରାକ୍ ଏବଂ ସ୍ୱନିୟନ୍ତ୍ରିତ ରାପ୍ ଇତ୍ୟାଦିକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ନିଷିଦ୍ଧ କରାଯାଇଛି ।
-ରାପର ନିରାପଦ ବ୍ୟବହାର ନିମନ୍ତେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଦାୟିତ୍ୱ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଙ୍କ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ । ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ହିଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାପ୍ ଅପରେସନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ । ରାପ୍ କୌଣସି ସମୟରେ ସୁଦ୍ଧା କାହାରି ଜୀବନ, ସମ୍ପତ୍ତି କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ଯେକୌଣସି ମାନବଯୁକ୍ତ କିମ୍ବା ମାନବବିହୀନର ବିମାନ ପାଇଁ ବିପଦ ପହଞ୍ଚାଉ ନଥିବା ବାଂଛନୀୟ ।
-ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଚାହିଁଲେ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ରାପ୍ ମଧ୍ୟ ଚଳାଇପାରିବେ କିମ୍ବା କୌଣସି ତୃତୀୟ ପକ୍ଷ ରାପ୍ ଯୋଗାଣକାରୀ ସେବା ସଂସ୍ଥା (ଆରଏସପି) ଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିପାରିବେ ଯେଉଁମାନେ କି ରାପ୍ ଯୋଗାଇବେ କିମ୍ବା ତାହା ଚାଳନା କରିବେ । ଆରଏସପିର ନିରାପତ୍ତା ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ କ୍ଷମତା ଆକାନ ଏବଂ ଆରଏସପିର ରାପ୍ ଅପରେଟରମାନେ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଙ୍କ ନିକଟରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ରହିବେ ଏବଂ ରାପ୍ ପରିଚାଳନା ପୂର୍ବରୁ ତାହା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବେ ।
-ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ରାପ୍ ର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସୁବିଧା ପାଇଁ ସଦାବେଳେ ତଥା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଦାୟୀ । ଯଦି କୌଣସି ତୃତୀୟ ପକ୍ଷଙ୍କ ରାପ୍ ପରିଚାଳନା ଦ୍ୱାରା କୌଣସି କ୍ଷୟକ୍ଷତି ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ସରକାରୀ ସସ୍ଥା ହିଁ ଦାୟୀ ରହିବେ ।
ରାପ୍ ଏବଂ ତାହାର କାର୍ଯ୍ୟ ନିମ୍ନଲିଖିତ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ପୂରଣ କରୁଥିବା ବାଂଛନୀୟ:
• ରାପ୍ର ଏକ ୟୁନିକ୍ ପରିଚୟ ନମ୍ବର (ୟୁଆଇଏନ) ରହିବ ଏବଂ / କିମ୍ବା ଡ଼୍ରୋନ୍ ସ୍ୱୀକୃତ ନମ୍ବର (ଡ଼ିଏଏନ) ରହିବ ଯାହାକି ଡ଼ିଜିସିଏ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବ;
• ରାପ୍ର ଉଡ଼ାଣ ବେଳର ଓଜନ ସବୁ ସହ 25 କିଲୋଗ୍ରାମ ଠାରୁ ଅଧିକ ହେବନାହିଁ;
• ରାପ୍କୁ ଅଟୋମେଟିପ୍ ରିଟର୍ଣ୍ଣ-ଟୁ-ହୋମ୍ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟରେ ସଜ୍ଜିତ କରାଯାଇଥିବ ଯଦ୍ୟପି ଏହା କୌଣସି କମାଣ୍ଡ ଓ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ଲିଙ୍କ୍ ହରାଇ ବସେ ତେବେ ତାହା ନିରାପଦରେ ଫେରିଆସିବ;
• ଏହାର ଅପରେସନ୍ ଭୂପୃଷ୍ଠ ଲିମିଟ୍‌ (ଏଜିଏଲ) ଠାରୁ 200 ଫୁଟ ଉଚ୍ଚତା ମଧ୍ୟରେ ସୀମୀତ ରହିବ;
• ରାପ୍ ସଦାବେଳେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ସୀମାରେଖା (ଭିଏଲଓଏସ) ମଧ୍ୟରେ ପରିଚାଳନା କରାଯାଉଥିବ;
• ଜନସାଧାରଣ, କୋଠା, ଯାନବାହନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ପତ୍ତି ଠାରୁ ସଦାବେଳେ ରାପ୍ ଉପଯୁକ୍ତ ଦୂରତା ରକ୍ଷା କରି ପରିଚାଳନା କରାଯିବ;
• ରାପ୍ କୌଣସି ପ୍ରକାର ବସ୍ତୁକୁ ଉଠାଇବ ନାହିଁ କି ତଳକୁ ପକାଇବ ନାହିଁ କିମ୍ବା ସିଞ୍ଚନ କରିବ ନାହିଁ ଅଥବା ନିଜଠାରୁ ଫିଙ୍ଗିବ ନାହିଁ ।
• ଋାପ୍ ଅପରେସନ୍ ସ୍ଥାନୀୟ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଉଦୟଠାରୁ ନେଇ ସୂର୍ଯ୍ୟାସ୍ତ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସୀମାବଦ୍ଧ ରହିବ;
• ଋାରାପ୍ ଅପରେସନ୍ ପ୍ରତିକୂଳ ପାଗରେ ଏଡ଼ାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ସେଥିରେ ସାମିଲ କିନ୍ତୁ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ପ୍ରବଳ ପବନ ପ୍ରବାହ, ବର୍ଷା, ଧୂଳିଝଡ଼, ସ୍ୱଳ୍ପ ଦୃଶ୍ୟମାନ ଭଳି ଅବସ୍ଥା ଇଦ୍ୟାଦି ରହିଛି;
• ସମସ୍ତ ଉଡ଼ାଣର ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରାପ୍କୁ ପରିଚାଳନା କରିବା ଲାଗି ଅପରେଟରଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ଥିବ । ବିଶେଷ କରି କୌଣସି ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ଅଚଳ ହୋଇପଡ଼ିଲେ ଜରୁରି ରିକଭରୀ ଆକ୍ସନ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ଥିବା ଆବଶ୍ୟକ;
• ସମସ୍ତ ରାପ୍ ଉଡ଼ାଣ ବାତିଲ କରାଯିବ ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟାଟେରୀର ରିଜର୍ଭ 15 ମିନିଟକୁ ଖସିଆସିବ;
• କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଗୋଟିଏ ଠାରୁ ଅଧିକ ରାପର ଅପରେସନ ପାଇଁ ଏକ ସମୟରେ ରିପୋଟ ପାଲଇଟ୍ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେନାହିଁ ।
ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ରସୀମା ଭିତରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ରାପ୍ ପରିଚାଳନା ସଂପାଦନ କରାଯିବ ନାହିଁ ।
• ମୁମ୍ବାଇ, ଦିଲ୍ଲୀ, ଚେନ୍ନାଇ, କୋଲକାତା, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଏବଂ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ବିମାନ ବନ୍ଦରର 5 କିଲୋମିଟର ଦୂର ପରିସୀମା ଭିତରେ ନୁହେଁ;
• କୌଣସି ସିଭିଲ, ଘରୋଇ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବିମାନବନ୍ଦର, 3 କିଲୋମିଟର ପରିସୀମା ଭିତରେ, ଯାହାକି ଉପରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ପାରା (ଏ)ରେ ସୂଚୀତ ଠାରୁ ଅନ୍ୟକିଛି ହୋଇଥିବ;
• କୌଣସି ସ୍ଥାୟୀ କିମ୍ବା ଅସ୍ଥାୟୀ ନିଷିଦ୍ଧାଞ୍ଚଳ, ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଓ ବିପଦପୂଣ୍ଣ ର୍ସ୍ଥାନ ଏବଂ ସେଥିରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ସଂରକ୍ଷିତ ବାୟୁସୀମା (ଟିଆରଏ) ଏବଂ ଅସ୍ଥାୟୀ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର (ଟିଏସଏ) ଯାହାକି ଏରୋନଟିକାଲ୍ ଇନଫରମେସନ୍ ପବ୍ଲିକେଶନ (ଏଆଇପି)ରେ ସୂଚୀତ ହୋଇଛି;
• ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସୀମା ଯେଉଁଥିରେ ବାସ୍ତବ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରେଖା (ଏଲଓସି), ପ୍ରକୃତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରେଖା (ଏଲଏସି) ଏବଂ ବାସ୍ତର ଭୂ ରେଖା ସ୍ଥିତି (ଏଜିପିଏଲ) ସାମିଲ ତାହାର 25 କିଲୋମିଟର ସୀମା ମଧ୍ୟରେ;
• ସମୁଦ୍ର ତଟର 500 ମିଟର (ଭୂସମାନ୍ତରାଳ) ବାହାରକୁ ଯଦି ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ଷ୍ଟେସନ୍ ଏକ ଫିକ୍ସଡ଼୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଭୂମି ଉପରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ଥାଏ;
• ସାମରିକ ଘାଟି/ବ୍ୟବସ୍ଥାର ତିନି କିଲୋମିଟର ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁଠାରେ କି ସାମରିକ କାର୍ଯ୍ୟ/ ଅଭ୍ୟାସ ଚାଲୁଥିବ ଏବଂ ସେଠାରୁ ସ୍ଥାନୀୟ ସାମରିକ ଛାଉଣି/ ବ୍ୟବସ୍ଥାଠାରୁ ଅନୁମତି ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇନଥିବ;
• ଦିଲ୍ଲୀର ବିଜୟଚୌକ ଠାରୁ 5 କିଲୋମିଟର ପରିସୀମା ମଧ୍ୟରେ । ଏଥିରେ କେତେକ ଅତିରିକ୍ତ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ/ ନିଷେଧାଦେଶ ସ୍ଥାନୀୟ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଏଜେନ୍ସି/ ଅଥରିଟିମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଇଛି;
• କୌଣସି ରଣନୀତିକ ସ୍ଥାନ/ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘାଟି ଯାହା ସଂପର୍କରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରାଯାଇଛି ସେଠାରୁ ପୂର୍ବାନୁମତି ପ୍ରାପ୍ତ ବିନା ;
• କୌଣସି ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯଥା ଚଳନ୍ତା ଗାଡ଼ି, ଜାହାଜ କିମ୍ବା ବିମାନରୁ ଏବଂ
• ଅତ୍ୟଧିକ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ସଂବେଦନଶୀଳ ଜୋନ୍ ଯାହାକି ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ଏବଂ ବିଜ୍ଞପିତ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ସଂରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନ ହୋଇଥିବ ଏବଂ ସେସଂପର୍କରେ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବିଜ୍ଞପିତ ହୋଇଥିବ, ସେଭଳି ସ୍ଥାନରେ ପୂର୍ବାନୁମତି ବିନା ରାପ୍ ଉଡ଼ାଣ ନିଷିଦ୍ଧ
• ରାଜ୍ୟ ରାଜଧାନୀର ରାଜ୍ୟ ସଚିବାଳୟର ତିନି କିଲୋମିଟର ପରିସୀମା ମଧ୍ୟରେ ହୋଇନଥିବ ।
ଏହି ଜନସାଧାରଣ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଅନ୍ୟାଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଳବତ୍ତର ରହିବ ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ନିକଟରେ ଏହି ସାଧାରଣ ବିଜ୍ଞପ୍ତିକୁ ବଦଳାଇବା, ଓହରାଇନେବା କିମ୍ବା ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି ।
ଏହି ପବ୍ଲିକ୍ ନୋଟିସର ସର୍ତ୍ତାବଳୀକୁ ଉଲ୍ଲଙ୍ଘନ କଲେ ସର୍ତ୍ତମୂଳକ ଭାବେ ଛାଡ଼ ସୁବିଧାକୁ ବାଜ୍ୟାପ୍ତ ଓ ରଦ୍ଦ କରାଯିବ; ଏବଂ ପ୍ରଚଳିତ ନିୟମାନୁସାରେ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ।
Linik to Public Notice.

Ministry of Civil Aviation
Conditional exemption to Government entities for COVID-19 related Drone/RPAS operations via GARUD portal
05 MAY 2020 7:06PM by PIB Delhi
Ministry of Civil Aviation (MoCA) and Directorate General of Civil Aviation (DGCA) have launched the GARUD portal (https://garud.civilaviation.gov.in) for providing fast track conditional exemptions to government agencies for COVID-19 related RPAS (Remotely Piloted Aircraft System)/ drone operations.
GARUD is an acronym for ‘Government Authorisation for Relief Using Drones’. Getting the necessary approvals from Competent Authority and launching the portal in less than two weeks is a testimony of the hard work and dedication of various officials at MoCA, DGCA, AAI and NIC involved in the process. In a short period of eight days after getting the go-ahead, the portal was designed, developed, beta-tested, and launched by Mr. Vikram Singh, Senior System Analyst, National Informatics Centre (NIC) New Delhi, working alone at home.
The rules and regulations related to operation of Remotely Piloted Aircraft ("RPA") are covered under Rule 15A of Aircraft Rules, 1937 and Civil Aviation Requirements ("CAR") Section 3 Series X Part I dated 27.8.2018 issued by Directorate General of Civil Aviation (DGCA).
The Conditional Exemption, if granted, is subject to the following conditions:
• The Conditional Exemption shall be limited to RPA deployed by a Government entity for aerial surveillance, aerial photography and public announcements related to COVID-19. For other RPA activities, even if related to COVID-19 operations, permission shall be sought separately from MoCA and DGCA as per normal procedure.
• The Conditional Exemption shall be limited to battery-operated rotary-wing RPA only. Use of any other type of RPA, including but not limited to, fixed-wing RPA and autonomous RPA etc. is strictly prohibited.
• The responsibility of safe operation of the RPA shall rest entirely with the Government entity. Each RPA operation shall be carried out under the overall supervision and control of the Government Entity. The RPA shall, at no time, pose a risk to life, property or any other manned/ unmanned aircraft.
• The Government Entity may operate its own RPA or engage a third-party RPA service provider ("RSP") to provide and/or operate the RPA. The security verification and capability assessment of the RSP and the RSP's RPA operators shall be the sole responsibility of the Government Entity and should be completed before operating the RPA.
• The Government Entity shall be responsible for the custody, security and access control of the RPA at all times and shall be responsible for any third-party liability in case of any damage caused by the RPA.
The RPA and its operation shall comply with the following conditions:
• The RPA shall have a Unique Identification Number (UIN) and/or Drone Acknowledgement Number (DAN) issued by DGCA;
• The RPA shall not exceed a total all-up weight of 25 kg;
• The RPA shall be equipped with an automatic return-to-home feature in case of any loss of the command-and-control link;
• The operation shall be restricted to a height of 200 feet Above Ground Limit (AGL);
• The RPA shall be operated within visual line of sight (VLOS) at all times;
• The RPA shall be operated while maintaining safe distance from people, buildings, vehicles and property at all times;
• The RPA shall not pick, drop, spray or discharge any substance ;
• The RPA operation shall be restricted to a period between local sunrise and local sunset.
• RPA operation shall be avoided during adverse weather conditions, including but not limited to, heavy winds, rain, dust storms, low visibility etc.;
• The operator shall be adept in handling the RPA at all stages of flight especially emergency recovery actions in case of any component failure;
• All RPA flights shall be immediately terminated when the battery reserve is reduced to 15 minutes; and
• No person shall act as a remote pilot for more than one RPA operation at any time.
No RPA operation shall be undertaken in the following geographical areas:
• Within a distance of 5 km from the perimeter of airports at Mumbai, Delhi, Chennai, Kolkata, Bengaluru and Hyderabad;
• Within a distance of 3 km from the perimeter of any civil, private or defence airports, other than those mentioned in Para (a) abov.e;
• Within permanent or temporary Prohibited, Restricted and Danger Areas including Temporary Reserved Airspace (TRA), and Temporarily Segregated Areas (TSA}, as notified in the Aeronautical Information Publication (AIP);
• Within 25km from international border which includes Line of Control (LoC), Line of Actual Control (LAC) and Actual Ground Position Line (AGPL);
• Beyond 500m (horizontal) into sea from coast line provided the location of ground station is on fixed platform over land;
• Within 3 km from perimeter of military installations/ facilities/ where military activities/ exercises are being carried out unless clearance is obtained from the local military installation/facility;
• Within 5 km radius from Vijay Chowk in Delhi. This is subject to additional conditions/ restrictions imposed by local law enforcement agencies/ authorities.
•
• Within 2 km from perimeter of strategic locations/ vital installations notified by Ministry of Home Affairs (MHA) unless clearance is obtained from MHA;
• From a mobile platform such as a moving vehicle, ship or aircraft; and
• Over eco-sensitive zones around National Parks and Wildlife Sanctuaries notified
by Ministry of Environment , Forests and Climate Change without prior permission.
Within 3 km radius from State Secretariat Complex in State Capitals
The provisions of this Public Notice shall remain in force until further orders.
The Government of India reserves the right to modify, withdraw or extend the provisions of this Public Notice, without providing any reasons whatsoever.
Any violation of the provisions of this Public Notice shall make the Conditional Exemption null and void; and shall lead to penal action as per applicable law.
Link to Public Notice.