Ministry of Civil Aviation
430 flights operated under Lifeline Udan
03 MAY 2020 4:47PM by PIB Delhi
430 flights have been operated under Lifeline Udan by Air India, Alliance Air, IAF and private carriers. 252 of these flights have been operated by Air India and Alliance Air. Cargo transported till date is around 795.86 tons. Aerial distance covered by Lifeline Udan flights till date is over 4,21,790 km.‘Lifeline Udan’ flights are being operated by MoCA to transport essential medical cargo to remote parts of the country to support India’s war against COVID-19.
Helicopter services including Pawan Hans Ltd have been operating in J&K, Ladakh, Islands and North East region transporting critical medical cargo and patients. Pawan Hans till 2 May 2020 have carried 2.27 tons of cargo covering a distance of 7,729 kms. Special focus has been on the North East Region, island territories and the hill states. Air India and IAF collaborated primarily for J&K, Ladakh, North-East and other island regions. .
Domestic Cargo Operators SpiceJet, Blue Dart, Indigo and Vistara are operating cargo flights on a commercial basis.Spicejet operated 760 cargo flights during 24 March to 2 May 2020 covering a distance of 13,09,310 km and carrying 5,519 tons of cargo. Out of these, 279 were international cargo flights.Blue Dart operated 253 cargo flights covering a distance of 2,76,768 km and carrying 4,364 tons of cargo during 25 March to 2 May 2020. Out of these, 12 were international cargo flights. Indigo has operated 87 cargo flights during 3 April to 2 May 2020 covering a distance of 1,43,604 km and carrying around 423 tons of cargo and including 32 international flights. This also includes medical supplies carried free of cost for the government. Vistara has operated 20 cargo flights during 19 April to 2 May 2020 covering a distance of 28,590 km and carrying around 139 tons of cargo.
A cargo air-bridge was established with East Asia for transportation of pharmaceuticals, medical equipment and Covid-19 relief material. 899 tons of medical cargo was brought in by Air India from East Asia.
In addition to the above, Blue Dart has uplifted around 114 tons of medical supplies from Guangzhou and Shanghai starting 14 April upto 2 May 2020.Spicejet has also uplifted 204 tons of medical supplies from Shanghai and Guangzhou upto 2 May 2020 and 16 tons medical supplies from Hong Kong and Singapore upto 2 May 2020.

ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
‘ଲାଇଫ୍‌ ଲାଇନ ଉଡ଼ାଣ’ ମାଧ୍ୟମରେ 430 ଥର ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ
03 MAY 2020 4:47PM by PIB Bhubaneswar
ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ, ଆଲିଆନ୍ସ ଏୟାର, ଭାରତୀୟ ବାୟୁ ସେନା (ଆଇଏଏଫ) ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ୟାରିଅରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲାଇଫ୍‌ ଲାଇନ୍‌ ଉଡ଼ାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ 430 ଥର ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ କରାଯାଇଛି । ଏଥି ମଧ୍ୟରୁ ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ଓ ଆଲିଆନ୍ସ ଏୟାର ପକ୍ଷରୁ 252 ଥର ସେହିଭଳି ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ସୁଦ୍ଧା ଲାଇଫ୍‌ ଲାଇନ୍‌ ଦ୍ୱାରା ମୋର 795.86 ଟନ୍‌ ସାମଗ୍ରୀ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଯାଇଛି । ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବିମାନଗୁଡ଼ିକ ମୋଟ 4,21,790 କିଲୋମିଟର ଆକାଶପଥ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତୟଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏଭଳି ଲାଇଫ୍‌ ଲାଇନ୍‌ ଉଡ଼ାଣକାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂପାଦନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଜାରି ସଂଗ୍ରାମରେ ସହଯୋଗ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଦେଶର ଦୁର୍ଗମତମ ସ୍ଥାନରେ ମେଡ଼ିକାଲ ଉପକରଣ ଏବଂ ଔଷଧପତ୍ର ପହଞ୍ଚାଯାଉଛି ।
ପବନ ହଂସ ଲିମିଟେଡ଼ ସମେତ ହେଲିକପ୍ଟର ସେବାକୁ ମଧ୍ୟ ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର, ଲଦାଖ, ଦ୍ୱୀପାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସେଥିରେ ଅତି ଜରୁରି ମେଡ଼ିକାଲ ସାମଗ୍ରୀ ତଥା ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପରିବହନ କରାଯାଉଛି । ପବନ ହଂସ ମେ 2, 2020 ଠାରୁ ଅଦ୍ୟାବଧି 7,729 କିଲୋମିଟର ଆକାଶ ପଥ ଯାତ୍ରା କରି 2.27 ଟନ୍‌ ମାଲ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି । ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ର, ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପାର୍ବତ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ଏଥିରେ ବିଶେଷ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି । ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବାୟୁ ସେନା ମିଳିତ ଭାବେ ମୁଖ୍ୟତଃ ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର, ଲଦାଖ, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମେଡ଼ିକାଲ ସାମଗ୍ରୀ ପହଞ୍ଚାଇବା ଦାୟିତ୍ୱ ବହନ କରିଛନ୍ତି ।
ଘରୋଇ ମାଲ ପରିବହନକାରୀ ବିମାନ ସଂସ୍ଥା ଯଥା, ସ୍ପାଇସ୍‌ ଜେଟ୍‌, ବ୍ଲୁ ଡାର୍ଟ, ଇଣ୍ଡିଗୋ ଏବଂ ବିସ୍ତାରା ମେଡ଼ିକାଲ୍‌ ସାମଗ୍ରୀ ଭଳି ମାଲ ବ୍ୟବସାୟିକ ଭିତ୍ତିରେ ପରିବହନ କରୁଛନ୍ତି । ସ୍ପାଇସ୍‌ ଜେଟ୍‌ 760 ଥର ବିମାନ ଯାତ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ ମାର୍ଚ୍ଚ 24 ତାରିଖ ଠାରୁ ମେ 2, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ 13,09,310 କିଲୋମିଟର ଆକାଶପଥ ଯାତ୍ରା କରି 5,519 ଟନ୍‌ କାର୍ଗୋ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ 279ଟି ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କାର୍ଗୋ ବିମାନ ପରିଚାଳନା । ବ୍ଲୁ ଡାର୍ଟ ମାର୍ଚ୍ଚ 25 ତାରିଖ ଠାରୁ ମେ 2, 2020 ମଧ୍ୟରେ 253 ଥର ବିମାନ ଚଳାଇ ମୋଟ 2, 76, 768 କିଲୋମିଟର ଆକାଶ ପଥ ଯାତ୍ରା କରି 4,364 ଟନ୍‌ କାର୍ଗୋ ପରିବହନ କରିଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରେ 12ଟି ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କାର୍ଗୋ ପରିବହନ ଯାତ୍ରା ସାମିଲ । ସେହିଭଳି ଇଣ୍ଡିଗୋ ପକ୍ଷରୁ ଅପ୍ରେଲ 3 ଠାରୁ ମେ 2, 2020 ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ 87 ଥର ଉଡ଼ାଣ ମାଧ୍ୟମରେ 1,43,604 କିଲୋମିଟର ଆକାଶ ପଥ ଯାତ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ 423 ଟନ୍‌ କାର୍ଗୋ ପରିବହନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେଥିରେ 32 ଥର ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଉଡ଼ାଣ ସାମିଲ । ଏଥିରେ ମେଡ଼ିକାଲ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ମାଗଣାରେ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ସଂପାଦନ କରାଯାଇଛି । ବିସ୍ତାରା ଅପ୍ରେଲ 19 ଠାରୁ ମେ 2, 2020 ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ 20ଟି କାର୍ଗୋ ପରିବହନ ଯାତ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ 28,590 କିଲୋମିଟର ଆକାଶପଥ ଅତିକ୍ରମ କରି ମୋଟ 139 ଟନ୍‌ ସାମଗ୍ରୀ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି ।
ପୂର୍ବ ଏସିଆରୁ ଔଷଧ ସାମଗ୍ରୀ, ମେଡ଼ିକାଲ ଉପକରଣ ଏବଂ କୋଭିଡ଼-19 ରିଲିଫ୍‌ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ସକାଣେ ଏକ କାର୍ଗୋ ଏୟାର ବ୍ରିଜ୍‌ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ଦ୍ୱାରା ପୂର୍ବ ଏସିଆରୁ ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ଦ୍ୱାରା ମୋଟ 899 ଟନ୍‌ ମେଡ଼ିକାଲ୍‌ ସାମଗ୍ରୀ ଭାରତକୁ ତୁରନ୍ତ ପରିବହନ କରାଯାଇପାରିଛି ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ବ୍ଲୁ ଡାର୍ଟ ଅପ୍ରେଲ 14 ଠାରୁ ମେ 2, 2020 ମଧ୍ୟରେ ଚୀନର ଗୁଆଙ୍ଗଝାଉ ଏବଂ ସାଙ୍ଘାଇରୁ 114 ଟନ୍‌ର ମେଡ଼ିକାଲ ଉପକରଣ ଦେଶକୁ ପରିବହନ କରିଛି । ସେହିଭଳି ସ୍ପାଇସ୍‌ ଜେଟ୍‌ ପକ୍ଷରୁ ମେ 2, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାଂଙ୍ଘାଇ ଏବଂ ଗୁଆଙ୍ଗଝାଉରୁ ମୋଟ 204 ଟନର ମେଡ଼ିକାଲ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ହଂକଂ ଓ ସିଙ୍ଗାପୁରରୁ ମେ 2, 2020 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା 16 ଟନ୍‌ ମେଡ଼ିକାଲ ଉପକରଣ ଓ ଔଷଧ ପରିବହନ କରାଯାଇଛି ।