Ministry of Housing & Urban Affairs
Visakhapatnam Smart City Operations Centre functions round the clock for Covid-19 management
Operations Centre carries out tracking, monitoring and awareness generation activities
01 MAY 2020 3:44PM by PIB Delhi
The Smart City Operations Centre of Visakhapatnam operates 24x7 in three shifts to manage COVID 19. Following tasks are performed in this centre:
• Announcement of cautionary measures and information related to COVID 19 through Public Announcements Systems installed across 90 locations in the city.
• COVID-19 information disseminated through digital signboards (variable message display) installed at 10 key locations across the city.
• Surveillance system (500 cameras installed across the city) monitors important areas and key junctions.
• Covid Helpdesk/Contact center at COC traces and monitors foreign returned citizens in coordination with CMOH & DMOH on day to day basis. The helpdesk/contact center is functional 24x7 to coordinate with line departments like public health, city and district level officers from time to time.
• A toll free number set-up at COC to answer emergency calls and follows up with line departments accordingly.
• A mobile application developed to trace and map all foreign returnees. Based on the information received through the mobile application, cluster mapping and high risk colour coding map was digitized wherein category wise clusters were formed i.e 0-14, 15- 28 & above 28 days were identified using GIS in COC. Random samples were also collected based on the above analysis by District administration.
• A mobile application is developed for survey of containment cluster by field level ANM/ASHA/VOLUNTEER in identified positive areas.
• The 20 Rapid Response Teams (RRT) formed in Visakhapatnam and these teams are being tracked through the Mobile tabs fixed in respective team Ambulances.
• An RRT application was developed wherein all the doctors of the respective teams are uploading the details of the suspects/Citizens attended from the field directly. The same is monitored real time by COC and Concerned Committees.
• 4 Mobile teams formed for sample collection for symptomatic citizens. The teams are being monitored through COC through mobile Tab based tracking. Further the concerned doctors submit details of the citizens through mobile application on real time basis.
• Door to Door survey by Volunteers is monitored and reports placed before concerned committee in-charges regularly.
• A mobile application being developed to monitor the activities like bleaching and other sanitation activities in containment areas by the public health wing.
• Essential and Grocery vendor details circulated through Social media. Dedicated help desk numbers 0891- 2869106, 2869110 circulated to attend any grievance related to essential & grocery issues.
• Cautionary messages/information published through social media platforms like Twitter/Facebook

ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ପରିଚାଳନା ପାଇଁ 24 ଘଣ୍ଟିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମରେ ବିଶାଖାପଟ୍ଟନମ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ଅପରେସନ କେନ୍ଦ୍ର
• ଅପରେସନ କେନ୍ଦ୍ର ଅନୁସନ୍ଧାନ, ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ସଚେତନତା ପ୍ରସାର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର କରୁଛି ସଂଚାଳନ
01 MAY 2020 3:44PM by PIB Bhubaneswar
ବିଶାଖାପଟ୍ଟନମ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ଅପରେସନ୍ କେନ୍ଦ୍ର କୋଭିଡ଼-19 ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ତିନି ସିଫ୍ଟରେ 24 ଘଣ୍ଟା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି-
• ସାରା ସହରରେ 90ଟି ସ୍ଥାନରେ ସ୍ଥାପିତ ସାର୍ବଜନିକ ଘୋଷଣା ପ୍ରଣାଳୀ ଜରିଆରେ କୋଭିଡ଼-19 ସମ୍ବନ୍ଧିତ ସତର୍କତା ଉପାୟ ଏବଂ ସୂଚନା ଗୁଡ଼ିକର ଘୋଷଣା
• ସାରା ସହରର 10ଟି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନରେ ସ୍ଥାପିତ ଡିଜିଟାଲ ସାଇନବୋର୍ଡ (ଭ୍ୟାରିଏବୁଲ ମେସେଜ୍ ଡିସପ୍ଲେ) ଜରିଆରେ କୋଭିଡ଼-19 ସୂଚନା ଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରସାର
• ସାରା ସହରର 10ଟି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନରେ ସ୍ଥାପିତ ଡିଜିଟାଲ ସାଇନବୋର୍ଡ (ଭ୍ୟାରିଏବୁଲ ମେସେଜ୍ ଡିସପ୍ଲେ) ଜରିଆରେ କୋଭିଡ଼-19 ସୂଚନା ଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରସାର ନିରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରଣାଳୀ (ସାରା ସହରରେ ସ୍ଥାପିତ 500 କ୍ୟାମେରା) ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଚଳ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଛକ ଜାଗାର ନିରୀକ୍ଷଣ କରୁଛି ।
• ସିଓସିରେ କୋଭିଡ଼ ହେଲ୍ପ ଡେସ୍କ/ସମ୍ପର୍କ କେନ୍ଦ୍ର ଦୈନଦିନ ଆଧାରରେ ସିଏମଓଏଚର ସମନ୍ୱୟ ସହିତ ବିଦେଶରୁ ଫେରୁଥିବା ନାଗରିକଙ୍କ ସନ୍ଧାନ କରୁଛି ଏବଂ ନିରୀକ୍ଷଣ କରୁଛି । ହେଲ୍ପଡେସ୍କ/ସମ୍ପର୍କ କେନ୍ଦ୍ର ସାର୍ବଜନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ନଗର ଏବଂ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତର ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଭଳି ଲାଇନ୍ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷାକରି 24 ଘଣ୍ଟା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
• ଜରୁରୀକାଳୀନ ସମୟରେ ଉତ୍ତର ଦେବା ଏବଂ ତାହା ଅନୁସାରେ ଲାଇନ୍ ବିଭାଗ ଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ପରବର୍ତ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ସିଓସିରେ ଏକ ନିଃଶୁଳ୍କ ନମ୍ବର ସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଛି ।
• ବିଦେଶରୁ ଫେରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଏବଂ ମାନଚିତ୍ରଣ ପାଇଁ ଏକ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ବିକଶିତ କରାଗଲା । ମୋବାଇଲ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାପ୍ତ ସୂଚନା ଆଧାରରେ କ୍ଲଷ୍ଟର ମ୍ୟାପିଂ ଏବଂ ହାଇରିସ୍କ କଲର କୋଡିଂ ମ୍ୟାପକୁ ଡିଜିଟାଇଜ୍ କରାଗଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଗୋଷ୍ଠୀ ଆଧାରରେ କ୍ଲଷ୍ଟରର ନିର୍ମାଣ କରାଗଲା ଅର୍ଥାତ ସିଓସିରେ ଜିଆଇଏସର ଉପଯୋଗ କରି 0-14, 15-28 ଏବଂ 28ରୁ ଅଧିକ ଦିନର ଚିହ୍ନଟ କରାଗଲା । ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ୱାରା ଉପରୋକ୍ତ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଆଧାରରେ ସ୍ୱାବ ନମୁନା ମଧ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରାଗଲା ।
• ମୋବାଇଲ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଚିହ୍ନଟ ପଜିଟିଭ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସ୍ତର ଏଏନଏମ/ ଆଶା/ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କ୍ଲଷ୍ଟରର ସର୍ଭେ ପାଇଁ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ।
• ବିଶାଖାପଟ୍ଟନମରେ 20 ରାପିଡ ରେସପନ୍ସ ଟିମ୍ (ଆରଆରଟି) ଗଠନ କରାଗଲା ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଦଳ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସରେ ସ୍ଥିରୀକୃତ ମୋବାଇଲ ଟ୍ୟାବ ଜରିଆରେ ଏହି ଦଳକୁ ଟ୍ରାକ କରାଯାଉଛି ।
• ଏକ ଆରଆରଟି ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ବିକଶିତ କରାଗଲା ଯେଉଁଥିରେ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଦଳର ସମସ୍ତ ଚିକିତ୍ସକ ସିଧାସଳଖ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିବା ସନ୍ଦିଗ୍ଧ/ ନାଗରିକମାନଙ୍କର ବିବରଣୀ ଅପଲୋଡ କରୁଛନ୍ତି । ରିୟଲ ଟାଇମରେ ଏମାନଙ୍କର ନିରୀକ୍ଷଣ ସିଓସି ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ସମିତି ଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଛି ।
• ଲକ୍ଷଣ ଥିବା ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନମୁନା ସଂଗ୍ରହ ନିମନ୍ତେ ଚାରୋଟି ମୋବାଇଲ ଦଳ ଗଠନ କରାଗଲା । ଏହି ଦଳର ନିରୀକ୍ଷଣ ମୋବାଇଲ ଟ୍ୟାବ ଆଧାରିତ ଟ୍ରାକିଂ ସିଓସି ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଚିକିତ୍ସକ ରିୟଲ ଟାଇମ ଆଧାରରେ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଜରିଆରେ ବିବରଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି ।
• ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ କରାଯାଉଥିବା ସର୍ଭେର ନିରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ନିୟମିତ ଭାବେ ଏହାର ରିପୋର୍ଟ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ପ୍ରଭାରୀ ସମିତିକୁ ଦିଆଯାଉଛି ।
• ସାର୍ବଜନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ୱିଙ୍ଗ ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ଲିଚିଂ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବିଶୋଧନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ନିରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏକ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ବିକଶିତ କରାଗଲା ।
• ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଜରିଆରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଗ୍ରୋସରୀ ଭଣ୍ଡାରର ବିବରଣୀ ବିତରଣ କରାଗଲା । ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଗ୍ରୋସରୀ ଆଦି ସମ୍ବନ୍ଧରେ କୌଣସି ଅଭିଯୋଗର ଶୁଣାଣି ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ହେଲ୍ପଡେସ୍କ ନମ୍ବର 0891-2869106, 2869110 ପ୍ରସାରିତ କରାଗଲା ।
• ଟ୍ୱିଟର / ଫେସବୁକ ଭଳି ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଜରିଆରେ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ ପାଇଁ ସେ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସନ୍ଦେଶ / ସୂଚନାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରକାଶିତ କରାଗଲା ।