অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ ক’ভিড-১৯ বিৰোধী যুঁজলৈ সমৰ্থনেৰে লাইফলাইন উড়ানৰ অধীনত ৪১৫খন বিমান চলাচল কৰা হৈছে
30 APR 2020 6:54PM by PIB Guwahati
লাইফলাইন উড়ানৰ অধীনত বৰ্তমানলৈকে এয়াৰ ইণ্ডিয়া, এলায়েন্স এয়াৰ, আইএএফ আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ ৪১৫খন বিমান চলাচল কৰা হৈছে৷ ইয়াৰে ভিতৰত ২৪১খন বিমান এয়াৰ ইণ্ডিয়া আৰু এলায়েন্স এয়াৰে চলাচল কৰিছে৷ বৰ্তমানলৈকে বিমানযোগে ৭৭৯.৮৬টন সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰা হৈছে৷ ইতিমধ্যে লাইফলাইন উড়ানৰ অধীনৰ বিমানে ৪,০৭,১৩৯ কিলোমিটাৰ দুৰত্ব অতিক্ৰম কৰিছে৷ ক’ভিড-১৯ বিৰোধী যুঁজৰ প্ৰতি সমৰ্থন জনাই অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ে ‘লাইফলাইন উড়ান’ৰ অধীনত দেশৰ দুৰ্গম অঞ্চললৈ অত্যাৱশ্যকীয় চিকিৎসা সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰি আহিছে৷
২৯ এপ্ৰিল, ২০২০লৈকে পৱন হংস হেলিকপ্তাৰে ৭,২৫৭ কিলোমিটাৰ দুৰত্ব অতিক্ৰম কৰি ২.০ টন সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰিছে৷ এই ক্ষেত্ৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল, দ্বীপপুঞ্জ আৰু পাহাৰীয়া ৰাজ্যসমূহক বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে৷ এয়াৰ ইণ্ডিয়া আৰু ভাৰতীয় বায়ু সেনাই এই উত্তৰ-পূ্ৰ্বাঞ্চল, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ, লাডাখ আৰু দ্বীপপুঞ্জসমূহক বিশেষ প্ৰাধান্য দিছে৷
ঘুৰুৱা কাৰ্গ’ অপাৰেটৰ স্পাইচজেট, ব্লু ডাৰ্ট, ইণ্ডিগ’ আৰু ভিষ্টাৰাই বাণিজ্যিক ভিত্তিত কাৰ্গ’ বিমান চলাচল কৰিছে৷ ২৪ মাৰ্চৰ পৰা ২৯ এপ্ৰিললৈ স্পাইচজেটে ৬৮৩খন কাৰ্গ’ বিমান চলাচল কৰি ইতিমধ্যে ১১,৮৪,১০৭ কিলোমিটাৰ দুৰত্ব অতিক্ৰম কৰাৰ লগতে ৪,৯৪০ টন সামগ্ৰী সৰবৰাহ কৰিছে৷ ইয়াৰে ভিতৰত ২৪৫ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্গ’ বিমানো আছে৷ একেদৰে, ব্লু ডাৰ্টে দেশৰ ভিতৰতে ২৩৩ বিমান চলাচল কৰি ২,৫৩,৬৩১ কিলোমিটাৰ দুৰত্ব অতিক্ৰম কৰি মুঠ ৩,৯৩২ টন সামগ্ৰী সৰবৰাহ কৰিছে৷ ইফালে, ইণ্ডিগ’ই ১৮বাৰ বিদেশলৈ যোৱাকে ধৰি মুঠ ৬৪খন কাৰ্গ’ বিমান চলাচল কৰি ১,০১,৯৮৯ কিলোমিটাৰ দুৰত্ব অতিক্ৰম কৰাৰ লগতে ২৬৯টন সামগ্ৰী সৰবৰাহ কৰিছে৷ এইবোৰৰ ভিতৰত চৰকাৰৰ বাবে চিকিৎসা সামগ্ৰী বিনামুলীয়াকৈ পৰিবহণ কৰিছে বিমান কোম্পানীসমূহে৷ ভিষ্টাৰাই ১৭খন কাৰ্গ’ বিমান চলাচল কৰি ২৪,১৪১ কিলোমিটাৰ অতিক্ৰমেৰে ১২৩টন সামগ্ৰী সৰবৰাহ কৰিছে৷
পূব এছিয়ালৈ ঔষধ-পাতি, চিকিৎসা সামগ্ৰী আৰু ক’ভিড-১৯ সাহায্য সামগ্ৰী পৰিবহণেৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত এক কাৰ্গ’ এয়াৰ-ব্ৰিজ স্থাপন কৰা হৈছে৷ ২৯ এপ্ৰিললৈকে এয়াৰ ইণ্ডিয়াই ৭২৯টন চিকিৎসা সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰিছে৷
তদুপৰি, ব্লু ডাৰ্টে ১৪ৰ পৰা ২৯ এপ্ৰিললৈকে গুৱাংঝুৰ পৰা ১১৪টন চিকিৎসা সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰিছে৷ ইফালে, স্পাইচজেটে ২৯ এপ্ৰিললৈকে ছাংহাইৰ পৰা ১৫৩টন চিকিৎসা সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰিছে৷

Ministry of Civil Aviation
415 flights operated under Lifeline Udan to support India’s fight against Covid-19
30 APR 2020 6:54PM by PIB Delhi
415 flights have been operated under Lifeline Udan by Air India, Alliance Air, IAF and private carriers. 241 of these flights have been operated by Air India and Alliance Air. Cargo transported till date is around 779.86 tons. Aerial distance covered by Lifeline Udan flights till date is over 4,07,139 km. ‘Lifeline Udan’ flights are being operated by MoCA in domestic sector to transport essential medical cargo to remote parts of the country to support India’s war against COVID-19.
Pawan Hans have carried 2.0 tons of cargo covering a distance of 7,257kms Hans till 29th April 2020. Special focus has been on the North East Region, island territories and the hill states. Helicopter services including Pawan Hans Ltd have been operating in J&K, Ladakh, Islands and North East region transporting critical medical cargo and patients.Air India and IAF collaborated primarily for J&K, Ladakh, North-East and other island regions.
Domestic Cargo Operators SpiceJet, Blue Dart, Indigo and Vistara are operating cargo flights on a commercial basis. Spicejet operated 683 cargo flights covering a distance of 11,84,107 km and carrying 4,940 tons of cargo. Out of these,245 were international cargo flights. Blue Dart operated 233 cargo flights covering a distance of 2,53,631 km and carrying 3,932 tons of cargo. Out of these, 12 were international cargo flights. Indigo has operated 64 cargo flights covering a distance of 1,01,989 km and carrying around 269 tons of cargo and including 18 international flights. This also includes medical supplies carried free of cost for the government. Vistara has operated 17 cargo flights covering a distance of 24,141 km and carrying around 123 tons of cargo.
In international sector, a cargo air-bridge was established with East Asia for transportation of pharmaceuticals, medical equipment and Covid-19 relief material. The quantity of medical cargo brought in by Air India is 729 tons.
In addition to the above, Blue Dart has uplifted around 114 tons of medical supplies from Guangzhou and Shanghai starting 14 April upto 29 April 2020. Spicejet has also uplifted 153 tons of medical supplies from Shanghai and Guangzhou upto 29 April 2020 and 13 tons medical supplies from Hong Kong and Singapore upto 25 April 2020.