PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
28 APR 2020 6:52PM by PIB Imphal
(সিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং,ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা
পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯না নারবা অপুনবা মীওই ২৯,৪৩৫গী মনুংদা মীওই ৬,৮৬৮ নাবা ফরে, হায়রিবসি রিকোবরী রেৎ ২৩.৩% পীরে।
• মাইল/প্রি-সিম্পতোমেতিক ওইবা অনাবশিংগী ময়ুমদা আইসোলেসন তৌনবগী কাংলোনশিং ফোংখ্রে।
• এ.দি.বি.না সরকারনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংনরিবা অসিদা মতেং পাংনবগীদমক দোল্লর বিলিয়ন ১.৫গী মতেং পীগদৌরি।
• লোকদাউন লৈরবসু গেহু লৈশিনবা য়াওনা লোকপগী থবক নীংথিনা চত্থরি।
• লোকদাউন মনুংদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা হার য়োনখ্রে।
• করিগুম্বা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা হিথাংফমগী ইমপ্লোয়ী/শিন্মীশিং পুন্সি মাংবা য়াওরকপদা পীনবগীদমক লুপা লাখ ৫০গী খেতিপুরোন লাওথোকখ্রে।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী কোবিদ-১৯গী ওইবা অনৌবা পাউ
হৌজিক ফাওবদা, কনবা ঙম্বগী চাং ২৩% ওইবগা লোইননা মীওই ৬,৮৬৮ কোবিদ-১৯দগী কনবা ঙম্লে। হৌজিক ফাওবদা ভারত্তা মীওই ২৯,৪৩৫ কোবিদ-১৯না নারি। লৈবাক অসিদা হান্ননা কেস লৈরম্বা জিল্লা ১৭ লৈমরম্মি অদুবু হায়রিবা জিল্লাশিংদা নুমিৎ ২৮নি অসিদা অনৌবা কেস লাকপা লেপখ্রে। হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না মাইলদ/প্রিসিমতোমেতিক ওইবা অনাবশিংগী য়ুমদা আইসোলেসন তৌনবগী চৎন-কাংলোনশিং থোকখ্রে। ময়ুমদা আইসোলেত তৌনবগী খুদোংচাবা লৈবা অনাবশিংনা মশাগী য়ুমদা আইসোলেসন তৌজবগী অয়াবা পীরে। কোবিদ-১৯গী প্লাজমা থেরাপী তৌনবগীদমক, আই.সি.এম.আর.না মাংজৌননা ময়েক শেংনা হায়খ্রে মদুদি, হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯গী ওইবা প্লাজমা থেরাপী য়াওনা এপ্রুব তৌরবা থেরাপী অমত্তা লৈত্রি। মসিসু হৌজিক কন্না চাংয়েং তৌরিবা থেরাপীশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। অদুমওইনমক, হৌজিক ফাওবদা, মসিবু লাইয়েং অমনি হায়বগী প্রমান ওইবা য়াবা অমত্তা লৈত্রি। আই.সি.এম.আর.না মখোয়গী থিজিনবা লোইরদুনা মতীক চাবা সাইন্তিফিক ওইবা প্রমান লৈত্রিবা ফাওবা মসিবু রিসর্স অমসুং ত্রাইলগী ওইবা খক্তং নত্তনা শিজিন্নদনবা হায়রি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618722
ভারতকী কোবিদ-১৯গী খুদক্কী ওইবা রেস্পোন্সকীদমক দোল্লর বিলিয়ন ১.৫কী লোন এ.দি.বি.গা খুৎয়েক পীনখ্রে
ভারত সরকার অমসুং এসিয়ান দিবেলপমেন্ত বেঙ্ক অনীগী মরক্তা ঙসি কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিদা সরকারনা অথুবা রেস্পোন্স পীবা ঙম্নবগীদমক দোল্লর বিলিয়ন ১.৫কী লোনগী খুৎয়েক পীনখ্রে তৌনখ্রে, মসিনা মরুওইনা লাইনা অসিবু লাকশিনবা অমসুং ঙাকথোকপগা লোইননা লাইরবা অমসুং শেল-থুমদা শোত্থরবা কাংবুশিং, মরুওইনা নুপী অমসুং খুদোংচাবা ফংজদ্রবা কাংবুশিংবু শৌগৎনবা হোৎনবদা মীৎয়েং থম্লি। এ.দি.বি.গী বোর্দ ওফ দিরেক্তরশিংনা লাইচৎ অসিদগী থোক্লকপা হকশেলগী ওইবা অমাং-অতাদা য়েংশিন্নবা অমসুং সোসিও ইকোনোমিক্স সরকারনা ফগৎনবা হোৎনবদা শেলগী ওইবা মতেং পাংনবগীদমক অয়াবা পীখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618955
কেন্দ্রগী শেন্থং মখাদা গেহু লৈশিনবগী থবক খুমাং চাউশিল্লি
লৈবাক অসিগী মরু ওইরিবা প্রোক্যুরিং রাজ্যশিংদগী গেহু লৈশিনবগী থবক য়াম্না য়াংনা চংশিল্লি। তাং ২৬.০৪.২০২০ ফাওবদা কেন্দ্রগী পূলগীদমক গেহু মেত্রিক তন লাখ ৮৮.৬১ লৈশিনখ্রে। মসিগী মনুংদগী, অয়াম্বা শরুক্তি পঞ্জাবতগী মেত্রিক তন লাখ ৪৮.২৭ লৈখিবসিনি অমসুং মসিগী মতুংদা হরিয়ানাদগী মেত্রিক তন লাখ ১৯.০৭ লৈখি। হৌজিক লৈরিবা লৈশিনবগী খোংজেল অসিদা চৎলবদি হন্দক কুমগী মেত্রিক তন লাখ ৪০০ লৈশিন্দুনা থম্বগী পান্দম অদু য়ৌবা ঙমগনি থাজরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618747
লোকদাউনগী তাল্লক্তা লৈবাক শীনবা থুংনা গেহু লোকপগী থবক খুমাং চাউশিন্না চত্থরি
লৈবাক শীনবা থুংনা, লোকদাউনগী তাল্লক অসিদা গেহু লোকপগী থবক খোংজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি। খারিফ ২০২০গী মনুংদা, মহৈ-মরোং লোকপা অমসুং য়ৈবগা মরী লৈনবা এস.ও.পি.শিং লৌমীশিং অমসুং শিন্মীশিংনা নিংথীনা ইন্দুনা চৎলি। ভারত সরকারগী লৌউ-শিংউ, কোওপরেসন অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী বিভাগনা রাজ্যশিংদা লৌমীশিং অমসুং ফার্মদা শুরিবা শিন্মীশিংগী হকশেলদা অশোই-অঙাম য়াওদনবা অমসুং কোরোনা ভাইরস শন্দোকপা লাকশিন্নবা এস.ও.পি.শিং থোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618891
লোকদাউনগী মনুংদা মমাংদা থোকখিদ্রিবা মওংদা হার য়োনখ্রে
লৈবাক শীনবা থুংনা চত্থরিবা কোবিদ-১৯গী লোকদাউন অসিগী মনুংদা, লৌমীশিংদা মমাংদা য়োনখিদ্রিবা মওংদা হার য়োনখ্রে। এপ্রিল ১-২২, ২০২০গী মনুংদা, লৌমীশিংদা য়োনখিবা হারগী পি.ও.পি. অসি মেত্রিক তন লাখ ১০.৬৩নি, মসি মমাং চহীদা য়োনখিবা মেত্রিক তন লাখ ৮.০২দগী চাদা ৩২ হেল্লি। লৈবাক শীনবা থুংনা চত্থরিবা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা চত্থোক-চৎশিন য়াদবা তারবসু, ফর্তিলাইজর, রেলৱেগী বিভাগ, রাজ্যশিং অমসুং হিথাংফমশিংনা কন্না হোৎনবদগী লৈবাক অসিদা হার পুথোকপগী থবক অকায়বা য়াওদনা চত্থরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618967
হিথাংফমদা লৈবা ইম্প্লোয়ীশিং/শিন্মীশিং, করিগুম্বা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা পুন্সি মাংবা য়াওরকপা মতমদা পীনবগী লুপা লাখ ৫০গী খেতিপুরোন লাউথোকখ্রে
সিপিংগী মন্ত্রালয়না মরুওইবা হিথাংফমশিংনা করিগুম্বা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা পুন্সি মাংবা য়াওরকপা মতমদা অতোপ্পা কন্ত্রেক্তা থবক শুবা মীওইশিং য়াওনা হিথাংফমগী ইম্প্লোয়ীশিংদা তাংদুনা হিংলম্বা ইমুংগী মীওইশিংদা/লিগেল ওইরবা মখোয়গী সম্পতি কোলহৌগদবশিংদা পীনবা লুপা লাখ ৫০গী খেতিপুরোন/এক্স গ্রেসিয়া পীনবা লেপখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618891
লোকদাউন মনুংদা ই.পি.এফ.ও.না কোবিদ-১৯ ক্লেম য়াওনা পি.এম.জি.কে.ৱাই.গী মখাদা লাখ ১৩ গী ক্লেম সেত্তল তৌখ্রে
লোকদাউন মনুংদা ই.পি.এফ. থাদোকপগী চাং থুগৎহল্লদুনা, ইম্প্লোয়ীশিংগী প্রোবিদেন্ত ফন্দ ওর্গনাইজেসন (ই.পি.এফ.ও.)না লাখ ৭.৪০গী কোবিদ-১৯ ক্লেম য়াওনা প্রধান মন্ত্রী গরিব কাল্যান য়োজনা (পি.এম.জি.কে.ৱাই.)গী মখাদা লাখ ১২.৯১গী ক্লেম সেত্তল তৌখ্রে। মসিনা লুপা করোর ৪৬৮৪.৫২ থাদোক্লি, হাইরিবসি পি.এম.জি.কে.ৱাই.গী মখাদা লুপা করোর ২৩৬৭.৬৫কী কোবিদ ক্লেম য়াওরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618924
শ্রী গদকারীনা কোবিদ-১৯গী মনুংদা মীয়ামগী পুন্সি নুঙাইনবগীদমক রাজ্যশিংগী মরক্তা তঙাই ফদবা পোৎলমশিং পুবা ত্রক/লোরিশিংগী চত্থোক-চৎশিন অথুবদা কোমহন্নবা হায়খ্রে
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে অমসুং এম.এস.এম.ই.এস.কী কেন্দ্রগী মন্ত্রী ওইরিবা শ্রী নিতিন গদকারীনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মফম খুদিংদা তঙাই ফদবা পোৎলমশিং য়ৌহন্নবগীদমক ঙম্লিবমখৈ থুনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ত্রক অমসুং লোরিশিং চত্থোক-চৎশিন তৌবদা অথিংবা পীবশিং তকথোক্নবা হায়খ্রে। রাজ্য/য়ু.তি.গী রোদ ত্রান্সপোর্ত মন্ত্রীগা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুথাংদা ৱারী শারদুনা শ্রী গদকারীনা মন্ত্রীশিংদা লোকেল/জিল্লাগী এদমিনিস্ত্রেসনশিংগা হোৎনদুনা অথুবদা খুৎ থিংজিন্নবা খংহনখি। মহাক্না মখা তানা শিন্মীশিংবু ফেক্তরিশিংদা চত্থোক-চৎশিন তৌবদসু হেলথ প্রোতোকোলশিং নিংথীনা ইলহন্নবা খংহনখি। মহাকনা মখা তানা শিন্মীশিংদা চান-থক্নবা পীবা মতমদা সোসিএল দিস্তেন্সিংগী কাংলোনশিং নিংথীনা ইন্নবা হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618930
প্রধান মন্ত্রী অমসুং ইন্দোনেসিয়াগী রাস্ত্রপতিগা তেলিফোন্দা শানখিবা ৱারী
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং ইন্দোনেসিয়াগী রাস্ত্রপতি হীজ এক্সীলেন্সি জোকো ৱিদোদোগা ঙসি ফোন্দা ৱারী শানখ্রে। লুচিংবা অনীনা লৈবাক অসিদা অমসুং মালেমদা কোবিদ-১৯ লাইচৎ শন্দোরকপগী মতাংদা মোৎ পীনখি। ইন্দোনেসিয়াগী রাস্ত্রপতিনা ভারত সরকারনা ফার্মাস্যুতিকেল প্রদক্তশিং ইন্দোনেসিয়াদা পীবীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মেদিকেলগী পোত্থোকশিং নত্ত্রগা অতোপ্পা পোৎলমশিং লৈবাক অনীগী মরক্তা পীথোক-পীশিন তৌনবদা থিন্থদনবা ভারতনা অঙম্বা থাক্তা হোৎনগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা পীখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618917
ঙাকশেল মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা হোৎনরিবা দি.পি.এস.য়ু.শিং অমসুং ও.এফ.বি.গী তেংবাংশিং অমসুং মখোয়গী লোকদাউন মতুংগী ওপরেসনেল প্লানশিং য়েংশিনখ্রে
শ্রী রাজনাথ সিংহনা দি.পি.এস.য়ু.শিংনা কোবিদ-১৯ থেংননবগীদমক অনৌবা পোত্থোকশিং শাবদা উৎলিবা মখোয়গী হৈশিংবশিং অমসুং মখোয়না লোকেল এদমিনিস্ত্রেসনশিংদা মখল-মখলগী তেংবাং পীরিবশিংবু শিংথাখ্রে। ঙাকশেল মন্ত্রীনা মখোয়দা লোকদাউন লৌথোকখ্রবা মতুংদা হান্না মাংখিবা থবক্কী মতমশিং মেনখৎনবা থবক্কী মতম শাংদোক্তুনা পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎনবা অফবা প্লানশিং শেম্নবা তকশিনখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618912
উইদাইনা সি.এস.সি.গী খুথাংদা আধার অপদেত তৌবা য়াহনখ্রে
খুঙ্গংগী মফমশিংদা হিংলিবা মীওই কয়াগী খুদোংচাদবা কোক্নবা খোংথাং অমা ওইনা, য়ুনিক আইদেন্তিফিকেসন ওথোরিতি ওফ ইন্দিয়া (উইদাই)না আই.তি. অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স মন্ত্রালয়গী এস.পি. অমা ওইরিবা কমন সর্বিস সেন্তরশিংদা আধার অপদেত তৌবগী খুদোংচাবা মখোয়গী বেঙ্কিং করেস্পোন্দেন্স ওইনা মথৌ তৌরিবা সি.এস.সি. ২০,০০০ অমুক হন্না য়াহনখ্রে হায়না কম্যুনিকেসন, মৈতী অমসুং লো অমসুং জস্তিসকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী রবি সঙ্কর প্রসাদনা ত্বীৎ অমদা ফোংদোকখ্রে। হৌজিক্তি সি.এস.সি. ২০,০০০ লোম্না মীয়ামগী সেবা তৌবা ফংলগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618913
শ্রী মন্সুখ মান্দবিয়ানা ভারতকী হিথাংফমশিংগী ক্র্যু হোংবগী মতাংদা তোঙান-তোঙানবা এসোসিয়েসনশিংগা ৱারী শানখ্রে।
রাজ্যগী সিপিংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী (আও.সি.) ওইরিবা শ্রী মন্সুখ মান্দবিয়ানা ভিদিও কনফরেন্সকী খুথাংদা সিপ লাইনরশিং, সিপিং কম্পেনিশিং, মেরিতাইম এসোসিয়েসনশিং, সিফেররশিংগী য়ুনিয়নগা ভারতকী হিথাংফমশিংদা ক্র্যু হোংবগী মতাং অমসুং অন্তরজাতিগী ঈশিং শরুক্তা পন্দুনা লৈরিবা ভারতকী হিহোনবশিং য়াওনা হিহোনবশিংগী ফিবমগী মতাংদা ৱারী শানখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618890
কেন্দ্রগী হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মমা-মপা ওইবশিংগা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা ওইরক্লিবা ফিবমশিংগী মতাংদা ৱেবিনারগী খুথাংদা ৱারী শানখ্রে
মন্ত্রী অসিনা, মহাক্কী ৱেবিনারগী খুথাংদা, মমা-মপা ওইবশিংদা মন্ত্রালয় অসিনা পায়খৎলিবা তোঙান-তোঙানবা ওনলাইন এদ্যুকেসনগী ওইবা কেম্পেনশিং অমসুং থৌশিলশিংগী মতাংদা পাউদমখ্রে। মন্ত্রালয় অসিনা মহৈরোইশিংগী লাইরিক লাইশুগী মরমদা য়াম্না লুম্না লৌই, মরম অসিনা ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মহৈরোই করোর ৩৩দা কান্নবা ফংগদবা থৌরাং কয়া চত্থরি হায়না মন্ত্রীনা থমখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618724
খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং অমসুং পঞ্চায়তি রাজকী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা এস.ভি.এ.এম.আই.তি.ভি.এ. থৌশিলগী মতাংদা চৎন-কাংলোনশিং ফোংখ্রে
মসিগী থৌসিল অসিনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা প্লানিং অমসুং রেবিন্যু কল্লেক্সনবু স্ত্রিম্লাইন তৌবদা মতেং পাংলনি অমসুং প্রোপর্তি রাইতশিংগী চয়েৎনবা হন্থহনবদা মতেং ওইরনি; হায়রিবা থৌসিল অসিনা দ্রোন সর্ভেয়িং তেক্নোলোজি শিজিন্নদুনা হেন্না মগুন লৈবা গ্রাম পঞ্চায়ৎ দিবেলপমেন্ত প্লানশিং শেম্বা ঙমহল্লগনি। শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা হায়রিবা থৌরম অসিদা ই-গ্রাম স্বারাজকা মরী লৈননা স্তেন্দার্দ ওপরেতিং প্রোসিজ্যুর (এস.ও.পি.) অমসু ফোংখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618735
লৈবাক পুম্বদা মরুওইবা পোৎলম অমসুং মেদিকেল সপ্লাইশিং য়ৌহন্নবা লাইফলাইন উরান ফ্লাইৎ ৪০৩ ওপরেৎ তৌরি
দোমেস্তিক সেক্তরদা এয়র ইন্দিয়া, এলাইন্স এয়র, আই.এ.এফ. অমসুং প্রাইবেৎ কেরীয়রশিংনা লাইফলাইন উরানগী মখাদা ফ্লাইৎ ৪০৩ ওপরেৎ তৌরি। মসিগী মনুংদা ফ্লাইৎ ২৩৫দি এয়র ইন্দিয়া অমসুং এলাইন্স এয়রনা ওপরেৎ তৌরি। ২০২০গী এপ্রিল ২৭ ফাওবদা লৈবাক পুম্বগী প্রজাশিংগীদমক মরুওইবা পোৎলম অমসুং মেদিকেল সপ্লাই তন ৭৪৮.৬৮ য়ৌহন্নবা লাইফলাইন উরান ফ্লাইৎশিংনা কিলোমীতর ৩,৯৭,৬৩২গী অরাপ্পা পাইখ্রে। কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা ভারতকী লান্দা তেঙবাংনবা লৈবাক্কী মনুং হুঞ্জিনবা শরুকশিংদা মরুওইবা মেদিকেল কার্গো ত্রান্সপোর্ত তৌনবা সিবিল এভিয়েসন মন্ত্রালয়না লাইফলাইন উরান ফ্লাইৎশিং ওপরেৎ তৌরি। প্রাইবেৎ ওপরেতরশিং স্পাইসজেৎ, ব্লু দার্ত, ইন্দিগো অমসুং ভিস্তারানা কম্মর্সিয়েল বেসিসতা কার্গো ফ্লাইৎশিং ওপরেৎ তৌরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=1618927
ক্লাস সেন্ত্রেল লিস্ততা ২০১৯গী খ্বাইদগী ফবা ওনলাইন কোর্সতা স্বায়মগী কোর্স তরুক য়াওরে
ক্লাস সেন্ত্রেল (স্তানফোর্দ, এম.আই.তি., হার্বার্দ, অসিনচিংবা য়ুনিবর্সিতিশিংদগী এম.ও.ও.সি. এগ্রেগেতর হায়নসু খংনবা শেল তিংদবা ওনলাইন কোর্স অমা)না ২০১৯গী ওইবা খ্বাইদগী ফবা ওনলাইন কোর্স ৩০গী লিস্ত ফোংখ্রে, হায়রিবসিদা স্বায়মদগী কোর্স ৬ য়াওরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618725
কেন্দ্র সরকারগী থৌমীশিংদগী এলাৱেন্সশিং কক্লোই, পি.আই.বি. ফেক্ত চেকনা অরানবা পাউ ফাবা
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618805
কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মনুংদা আই.এ.এস. ওফিসরশিংগী ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং চয়েৎনবা লৈতনা ওনলাইন্দা মখা চত্থবগীদমক দা. জিতেন্দ্র সিংহনা এল.বি.এস.এন.এ.এ.বু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
একাদেমী অসিনা তেক্নোলোজি অমসুং লর্নিং মেনেজমেন্ত সিস্তেম অমসুং ওফিসর ত্রেনীশিংগী অরৈবা ইনপুৎ অমসুং এসাইন্মেন্তশিংগী খুথাংদা মখোয়গী ত্রেনিংবু মখোয়গী গ্যান পোর্তেলদা থাদোক্তুনা অনৌবা মওং অমদা হোংলে। মসিগী থবক অসিদা হেন্না ফনবগীদমক ইন্তরনেত রেদিও ফেসিলিতি শিজিনরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618805
ভরানসি স্মার্ত সিতিনা কোবিদ-১৯ শন্দোকপা লাকশিন্নবগীদমক সেন্সিতিব ওইবা এরিয়াশিংদা সেনিতাইজ তৌনবা দ্রোন শিজিন্নরি
ভরানসি স্মার্ত সিতিনা স্মার্ত সিতি মিসনগী মখাদা ভরানসিগী অখন্নবা মফমশিং সেনিতাইজর কাপথোক্নবগীদমক চেনাইদা লৈবা কম্পনি অমগী ‘গরুদা এরোস্পেস প্রাইবেত লিমিতেদ’ শিজিন্নখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618733
কোবিদ-১৯ সেম্পল খোম্নবগীদমক আগর্তলা স্মার্ত সিতিনা মোবাইল কিয়োক্স শিজিন্নরি
আগর্তলা স্মার্ত সিতিনা সহর অসিগী চীফ মেদিকেল ওফিসরদা মোবাইল কোবিদ-১৯ সেম্পল কল্লেক্সন কিয়োক্স অমা শাদুনা খুৎশিন্নখ্রে। কিয়োক্স অসিনা সেম্পল খোমজিল্লিবা দোক্তরশিংবু ঙাকথোকই অমসুং পর্সনেল প্রোতেক্সন ইক্বীপমেন্ত (পি.পি.ই.) মাংহনবসু হন্থহল্লি। মসিগী অনৌবা খোংথাং অসি কোবিদ-১৯ থেংননবা হোৎনবদা আগর্তলানা লৌখৎপা মরুওইবা খোংথাং অমনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1618971
পি.আই.বি. ফিলদ ওফিসশিংগী ফংবা পাউ
• চান্দিগরঃ চান্দিগরগী এদমিনিস্ত্রেসন্না ফাইনান্স সেক্রেতরি শ্রী এ.কে. সিনহানা চেয়র লৌদুনা চান্দিগরদা কর্ফিয়ু লোইরবা মতুংদা এদমিনিস্ত্রেসন অসিনা লৌখৎকদবা খোংথাংশিং য়েংশিন্নবা অমসুং পাউতাক পীনবা কমিতি অমা শেমখ্রে। কমিতি অসিগী পাউতাকশিংদা য়াওবা য়ারিবশিংদি, পব্লিক ত্রান্সপোর্ত, মহৈলোইশঙ অমসুং কোলেজশিং হাংবা, হোস্পিতালিতিগী ইন্দস্ত্রি, ইন্দস্ত্রি/ফেক্তরি/দুকানশিং হাংবা, রাজ্য অসিগী মনুংদা চত্থোক-চৎশিন তৌবা, ওফিসশিং হাংবনচিংবগা মরী লৈনবা পাউতাকশিংনি।
• পঞ্জাবঃ মুখ্য মন্ত্রীনা মন্দিশিংদগী পোৎচৈ লৈশিনবগী থবক থৌরমশিং চত্তুনা য়েংশিল্লুনবা আই.এ.এস. ওফিসর তরুক থাখ্রে অমসুং মখোয়না এপ্রিল ৩০ ফাওবগী মনুংদা রিপোর্ত পীখৎলক্নবা খংহনখ্রে। মখোয়দা মরুওইনা কর্ফিয়ু পাসকী চৎন-পথাপশিং য়েংশিন্নবা, অপীবা মন্দিশিংদা খুঙ্গং-খুঙ্গংদগী লাকপা গেহুশিং, গেহুগী মগুন য়েংশিন্নবা, অমসুং কোবিদ-১৯গী তৌগদবশিং পীরিবদু চৎলিব্রা য়েংশিনবগী থবক শিন্নখি। নান্দেদতগী পন্দুনা লৈরিবা য়াত্রিকশিং য়াওনা রাজস্থান্দগী শিন্মীশিং অমসুং মহৈরোইশিং পঞ্জাবতা লৈবা মখোয়গী ময়ুমশিংদা য়ৌবা ঙম্লিবনা, পঞ্জাব সরকারনা লোকদাউন্না মরম ওইদুনা লৈবাক অসিগী কোনুংদা লৈবা মজনু কা তিলা গুরুদ্বারাদা পন্দুনা লৈরিবা সিখ য়াত্রিক ২৫০বু অশোই অঙাম য়াওদনা পুরক্নবগীদমক দিল্লী সরকারগা পাউ ফাওনখ্রে।
• হরিয়ানাঃ মুখ্য মন্ত্রীনা ভারত সরকারদা এন.দি.এ., ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজ অমসুং মেদিকেল কোলেজশিংদা মিং চন্নবগীদমক থাগদবা কম্বাইন দিফেন্স সর্বিস, জে.ই.ই. অমসুং নীতকুম্বা কম্পিতিতিব একজামগী তাং মফম খংদনা লৈরিবসি কোক্নবা খোংথাং অথুবদা লৌখৎনবা তকশিনখি। কোবিদ-১৯ লোকদাউনগী তাল্লক্তা, হরিয়ানা পুলিসনা মীয়ামদা মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তগী শেল লোন্না লৌথোকখিবা য়াবগী খুদোংচাবা লৈবনা ৱাৎসঅপ নত্ত্রগা ইমেলদা লাকপা চিংননিঙাই ওইবা লিঙ্কশিংদা ইশাগী পর্সনেল দেতাশিং পীথোকপীদনবা পাউতাক পীখ্রে।
• হিমাচল প্রদেশঃ রাজ্য সরকার অসিনা হৌদোকখিবা হিমাচল প্রদেশ মুখ্য মন্ত্রীগী ইসেন্সিএল মেদিকেল হেল্পলাইন্না হৌজিক ওইরিবা খুদোংচাদ্রবা মতম অসিদা রাজ্য অসিদা লৈরিবা মীওই কয়াদা মতেং পাংবা ঙমখ্রে। অনাবা ১৫০০ হেনবনা সিরমৌর জিল্লাদা মশাগী ময়ুমদা হিদাক ফংহনখ্রে।
• কেরলাঃ কেরলাগী ঐচ.সি.না রাজ্যগী সরকারনা কোবিদকা লান্থেংননবা হায়দুনা সরকারগী থবক তৌবা মীওইশিংগী থাগী তোলোব কক্কদবনি হায়না থোকখিবা ওর্দর অদু য়াখিদ্রে। রাজ্য অসিগী অচৌবা ললোন ইতিক্কী মফমশিং অমসুং ফেক্তরিশিং তপ্না তপ্না থবক তৌবা হৌনরে। এফ.এ.সি.তি., কোচি রিফাইনরি, ঐচ.এম.তি., কোচিন শীপয়ার্দ অমসুং ঐচ.এল.এল.গুম্বা পি.এস.য়ু.শিংসু অকক্নবা স্তাফশিংগা লোইননা থবক তৌবা হৌখ্রে। ঙরাং ফাওবদা কনফর্ম ওইবা অপুনবা কেস: ৪৮১, এক্তিব কেস: ১২৩, ফখ্রবা কেস: ৩৫৫।
• তামিল নাদু: সি.এম.না কেন্দ্র সরকারদগী অহেনবা শেলগী তেংবাং অমসুং তেস্ত কিৎ পিবীনবা হায়খ্রে। চেন্নাইদা পুলিস্কী মীওই অনি অমসু পোজিতিব ওইরে। চেন্নাই রজিব গান্ধী হোস্পিতালদগী ৱাখল চোইরবা কোবিদ-১৯গী অনাবা অমা নান্থোক্তুনা চেনখ্রবা মতুংদা ময়ুমদা য়ৌখ্রে; পুলিস্কী মতেংনা হোস্পিতালদা অমুক পুরকখ্রে। ঙরাং ফাওবদা ওইবা অপুনবা কেস: ১৯৩৭, এক্তিব কেস: ৮০৯, শিখ্রবা: ২৪, দিসচার্জ তৌখ্রবা: ১১০১; চেন্নাইগী ওইবা খ্বাইদগী য়াম্বা কেস: ৫৭০।
• করনাতকা: ঙসি কেস ৮ কনফার্ম ওইখি। অপুনবা কেস: ৫২০; কালবুর্গি: ৬, বেঙ্গলোর অমসুং গদগ: অমমম। হৌজিক ফাওবদা ২৯ শিরে অমসুং ১৯৮ দিসচার্জ তৌখ্রে। কোবিদকী কেস লৈতবা মফমশিংদা লোকদাউনগী চৎন কাংলোন খরা কোমথোকখ্রে।
• অন্ধ্র প্রদেশ: মমাংগী পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৮২ লাকখি; হৌজিক ফাওবদা ওইবা অপুনবা কেস: ১২৫৯; এক্তিব কেস: ৯৭০, নাবা ফরবা মশীং: ২৫৮, অশিবা: ৩১। হৌখিবা নুমিৎ হুম্নিদা মীওই অমত্তা শিখিদে। রাজ্য সরকারনা ‘জগন্ননা বিদ্যা দীবেনা’ স্কিমগী মখাদা মহৈরোই লাখ ১৪ মুক্কী ফী অসি ১০০% হন্দোক্নবা হায়দুনা লুপা কোতি ৪০০০ থাদোকখ্রে। গুজরাত্তা পন্দুনা লৈবা চাওরাক্না ঙামী ৫,০০০ পুরক্নবা থবক পাইখৎপা হৌখ্রে। সরকারনা ক্রেদিৎ কার্দ লাখ ৫৬ অমসুং দেবিৎ কার্দ লাখ ৫৬ লৌউবশিংদা খরিফ কুমগী মনুংদা য়েন্থোক্ননবা হায়খ্রে। পোজিতিব কেস্তা মকোক থংলিবা জিলাশিং: কুরনুল (৩৩২), গুন্তুর (২৫৪), কৃষ্ণ (২২৩)।
• তেলঙ্গানা: রাজ্য সরকারনা জিলা ২১দা কোবিদ লৈত্রে হায়না লাওথোরকপা য়াই। অতোপ্পা লমদগী লাকপা শিন্মীগী মশীং ৱাৎপনা লোকদাউন লোইরবা মতুংদা রাজ্যগী শেন্মিৎলোন্দা অকাইবা ওইরকপা য়াই; রাজ্য অসিনা মপান্দগী লাকপা শিন্মী লাখ ৭ মুক্কী মখা পোল্লিবনি। অপুনবা কেস: ১০০৩, এক্তিব কেস: ৬৪৬।
• অরুনাচল প্রদেশ: রাজ্য অসিদা য়ুমথোং খুদিংদা চত্তুনা য়োন্নবা হায়দুনা লৌউবশিংদগী হকথেংননা মনা মশীং খোমজিন্নবা এগ্রিকলচরেল প্রোদ্যুস মার্কেতিং কমিতিদা শিন্নখ্রে।
• অসাম: হকশেলগী মন্ত্রী হিমন্তা বিস্বা সর্মনা মরকজ য়াওরুবা অমগা নকশিন্নরুবী সলমারা, বোঙ্গাইগাও জিলাদা লৈবী চহী ১৬ শুরবী নুপী মচা অমা কোবিদ-১৯গী পোজিতিব ওইখ্রে।
• মনপুর: নিশাদা লাইচুরবশিংবু কোবিদ-১৯দগী ঙাকথোক্নবা হায়দুনা রাজ্য অসিদা শেলতর হোম কয়া অমা শেম শাখ্রে।
• মিজোরাম: ভিলেজ টাস্ক ফোর্সেসকী মীওইশিংবু পোত্থাহন্নবা রাজ্যগী অমসুং মীরমগী ঙমখৈদা পুলিস্কী মীওই হেন্না থাজিন্নবা হায়দুনা মরু ওইবা ওপোজিসন পার্তি ওইরিবা জোরাম পীপলস মুবমেন্তনা রাজ্য সরকারদা হায়খ্রে।
• নাগালেন্দ: কোহিমাদা লোকদাউন ঙৈহাক কোমথোকপদা কৈথেলশিংদা মী য়াম্না তিনখি। অয়ুক্কী পুং ৭তগী নুংথিলগী পুং ২ ফাওবা দুকানশিং হাংনখি।
• সিক্কিম: রাজ্য সরকারনা রাজ্য অসিগী ৱাংমদা পন্দুনা লৈরিবা মীওইশিংগী অকুপ্পা মরোল খোমজিনবা হৌরে হায়না সি.এম.না হাইখ্রে।
• ত্রিপুরা: ঙসিদগী হৌনা অগরতলা শহরগী মরু ওইবা কৈথেলশিংদা থর্মেল স্কেন্নর শিজিন্নবা হৌখ্রে।
পি.আই.বি.গী ফেক্তচেক

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
28 APR 2020 6:52PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from field offices, and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on COVID-19 from Ministry of Health and Family Welfare
As of now, 6,868 people have been cured of Covid-19, with a recovery rate of 23.3%. A total of 29,435 people have been confirmed positive as of now for COVID-19 in India. There are 17 districts in the country where earlier cases had come, but now no new case has been reported for the last 28 days. Ministry of Health and Family Welfare has issued guidelines on home isolation for very mild / pre-symptomatic patients. Patients who have a requisite facility at their residence for self-isolation will have the option for home isolation.Regarding plasma therapy for COVID-19, ICMR has already stated clearly that currently there are no approved therapies for COVID-19 including plasma therapy. It is one of the many therapies which are being experimented with. However, so far there is no evidence to support it as a treatment. However, it needs to be clarified that until ICMR concludes its study and robust scientific proof is available, it should not be used except for research and trial purposes.
For details,
India signs $1.5 billion loan with ADB to support India’s COVID-19 immediate response
Government of India and the Asian Development Bank today signed a $1.5 billion loan that will support the government’s response to the novel coronavirus disease (COVID-19) pandemic, focusing on immediate priorities such as disease containment and prevention, as well as social protection for the poor and economically vulnerable sections of the society, especially women and disadvantaged groups. The ADB’s Board of Directors approved the loan to provide budget support to the government to counter and mitigate the adverse health and socio-economic impact of the pandemic.
For details,
Wheat procurement under central pool gathers momentum
Procurement of wheat is progressing at a very fast pace in all major procuring states of the country. A quantity of 88.61 Lakh Metric Tonnes (LMT) wheat has already been procured for the central pool till 26.04.2020. Out of this, major contribution has been from Punjab with 48.27 LMT followed by Haryana with 19.07 LMT. Going by the present pace of procurement, the target of 400 LMT kept for the season is likely to be achieved.
For details,
Wheat harvesting across the country continues briskly amidst the lockdown
Wheat harvesting across the country is continuing at a brisk pace amidst the lockdown. SOP related to crop harvesting & threshing during Kharif 2020 are being adhered to by the farmers and workers. The Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare, Government of India has circulated the SOP to the States for compliance in order to protect health of farmers and farm workers and to contain the spread of Corona Virus.
For details,
Record fertilizer sales during lockdown period
Amid National level covid -19 lockdown, there has been a record sale of Fertilizers to farmer community. During 1 - 22 April 2020, POP sale of fertilizers to farmers was 10.63 lakh MT which is 32 percent higher than the last year sale of 8.02 lakh MT during the same period.Despite lot of movement restrictions due to National level COVID-19 lockdown, with the concerted efforts of Department of Fertilizers, Railways, States and Ports, production and supply of fertilizers in the country is going on without hindrance.
For details,
Rs. 50 lakh compensation declared for the Port employees/workers in case of loss of life due to COVID-19
Ministry of Shipping has decided that all the Major Ports may grant compensation /Ex-Gratia of Rs 50 lakh in the event of loss of life due to COVID-19 to the dependent members/legal heirs of the port employees as well as other contractual labourers.
For details,
During Lockdown EPFO Settles about 13 Lakh Claims, including 7.40 Lakh COVID-19 Claims Under PMGKY Package
Keeping up the momentum speedier EPF disbursal during Lockdown, Employees' Provident Fund Organization (EPFO), has settled a total of 12.91 lakhs claims, including 7.40 lakhs COVID-19 claims under PradhanMantriGarib KalyanYojana (PMGKY) package. This involves disbursal of a total amount of Rs. 4684.52 crores which includes Rs. 2367.65 crores COVID claims under PMGKY package.
For details,
ShriGadkari calls for urgent action to facilitate Inter-State border movement of Trucks/Lorries carrying essential goods to ease public life during COVID 19
Union Minister of Road Transport & Highways and MSMES ShriNitinGadkari has called upon all the States/UTs to take urgent action so that blockades of trucks and lorries at inter State/UT borders is cleared at the earliest possible, as smooth movement of essential goods to various parts of the country is essential. Speaking at the meeting of State/UT Road Transport Ministers held via Video Conference, ShriGadkari urged the Ministers to intervene in such matters and ensure resolutions through the local/district administrations. He further pointed out that transportation of labour to factories etc may be facilitated by duly following the health protocols. He pointed out that providing food and shelter to labour may be ensured while fully observing the norms of social distancing and hygiene.
For details,
Telephone conversation between PM and President of Indonesia
Prime Minister ShriNarendraModi spoke on phone today with H.E. Joko Widodo, President of Indonesia.The two leaders exchanged thoughts about the spread of the COVID-19 pandemic in the region and the world. The Indonesian President appreciated the facilitation provided by Government of India for supplies of pharmaceutical products to Indonesia. Prime Minister assured him that India would do its best to prevent disruption in supplies of medical products or the other commodities traded between the two countries
For details,
RakshaMantri reviews contribution of DPSUs and OFB to mitigate COVID-19 and their operational plans post lock-down
ShriRajnath Singh appreciated the innovative skills displayed by the DPSUs in devising manufacture of new products to fight COVID-19 and also their assistance rendered to the local administration in several forms.RakshaMantri directed them to prepare contingency plans for resumption of operations after the lifting of lock down to compensate for the lost working time to the extent possible and ramp up production.
For details,
UIDAI allows Aadhaarupdation facility through CSCs
In a major relief to those living in rural areas, the Unique Identification Authority of India (UIDAI) has allowed the Common Service Centre, an SPV under the Ministry of IT and Electronics, to begin the Aadhaarupdation facility at their 20,000 CSCs which operate as Banking Correspondents (BCs), said Union Minister for Communications, MEITY and Law and Justice Shri Ravi Shankar Prasad in a tweet. Around 20,000 CSCs will now be able to offer this service to citizens.
For details,
ShriMansukhMandaviya interacts with various associations regarding the change of crew at Indian ports
ShriMansukhMandaviya, Union Minister of State (I/C) for Shipping interacted via video conference with the Ship Liners, Shipping Companies, Maritime Associations, Seafarers Unions regarding the change of crew at Indian Ports and reconnoitred the situation of Indian seafarers working as well as stranded in the International waters.
For details,
Union Human Resource Development Minister interacts with parents across the country through webinar in view of circumstances arising out of COVID-19
The Minister, through his webinar interaction, informed all the parents about various campaigns and schemes for online education being run by the Ministry. He said that the Ministry is concerned about the academic activities of its students and that is why we have implemented various ongoing schemes on a war footing which will benefit 33 crore students of the country.
For details,
Minister of Rural Development & Panchayati Raj ShriNarendra Singh Tomar issues guidelines regarding the SVAMITVA scheme
This scheme will help in streamlining planning and revenue collection in rural areas and ensuring clarity on property rights; the scheme will also enable creation of better-quality Gram Panchayat Development Plans engaging Drone Surveying technology. ShriNarendra Singh Tomar also released a Standard Operating Procedure (SOP) regarding e-Gram Swaraj on the occasion.
For details,
403 Lifeline Udan flights operated to ensure delivery of essential and medical supplies across the country
403 flights have been operated under Lifeline Udan in domestic sector by Air India, Alliance Air, IAF and private carriers. 235 of these flights have been operated by Air India and Alliance Air. Lifeline Udan flights cover distance of over 3,97, 632 km to deliver essential and medical supplies of around 748.68 tons till 27th April 2020 for people across the country. Lifeline Udan flights are being operated by MoCA to transport essential medical cargo to remote parts of the country to support India’s war against COVID-19.Private Operators SpiceJet, Blue Dart, Indigo and Vistara are operating cargo flights on a commercial basis.
For details,
Six courses of SWAYAM appear in best 30 online courses of 2019 in the Class Central list
The Class Central (a free online course aka MOOC aggregator from top universities like Stanford, MIT, Harvard, etc.) has released the list of best 30 online courses of 2019 out of which 6 courses are from SWAYAM.
For details,
No deduction in allowances of Central Government employees, PIB Fact Check busts fake news
For details,
DrJitendra Singh lauds LBSNAA for continuing its training programmes for IAS officers online without interruption in the wake of Covid-19 pandemic
The Academy has reinvented its training through innovative use of technology and learning management system and all inputs and assignments by officer trainees are being routed through its own Gyan portal. It has also come up with an Internet Radio facility to aid these efforts.
For details,
Varanasi Smart City uses Drones to sanitize sensitive areas for controlling spread of COVID-19
Varanasi Smart City has engaged ‘Garuda Aerospace Private Limited, a Chennai Based company for spraying of sanitizer in the selected areas of Varanasi City under Smart Cities Mission.
For details,
Agartala Smart City uses mobile kiosk for COVID-19 sample collection
Agartala Smart City has designed and handed over a Mobile COVID-19 sample collection kiosk to city’s Chief Medical Officer. The kiosk ensures protection to the sample collecting doctor & prevents wastage of personal protection equipment (PPE). This initiative is a major step by Agartala in the fight against Covid-19.
For details,
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Chandigarh: The Chandigarh Administration has constituted a committee chaired by ShA K Sinha, Finance Secretary to examine and recommend the steps to be taken by Administration in post-curfew period in Chandigarh. The recommendations of the committee may include recommendations wrt public transport, opening of schools/ colleges, hospitality industry, opening of industries / factories/ shops, inter-state movement, functioning of offices etc
• Punjab: Chief Minister has deputed six IAS officers to visit and review the procurement operations at the Mandis and submit detailed reports by April 30. They have been tasked mainly with checking the implementation of the curfew pass system, village-wise arrivals of wheat in the mandis assigned, inspecting the quality of wheat, and adherence to COVID-19 protocol. Even as stranded pilgrims from Nanded, as well as labourers and students from Rajasthan, continue to reach their homes in Punjab, Government of Punjab has contacted the Delhi government to facilitate safe passage for 250 Sikh pilgrims stuck at the MajnuKaTilagurdwara in the national capital due to the lockdown.
• Haryana: Chief Minister has urged the Government of India to take quick steps to remove the prevailing uncertainty around dates of competitive examinations like Combined Defense Services, JEE, and NEET for admissions into NDA, Engineering Colleges, and Medical Colleges. In the wake of COVID-19 lockdown, Haryana Police has issued an advisory requesting citizens not to share any personal information or respond to suspicious links on Whatsapp or email as it could result in funds being siphoned off from their bank accounts.
• Himachal Pradesh: CM HP Essential Medicine Helpline started by the state government is proving to be a boon for the people across the state in these hard times. More than 1500 patients have been provided home delivery of medicines in Sirmaur district.
• Kerala: Kerala HC stays State govt’s order to deduct the salary of government employees, to fund fight against Covid. Major businesses and factories in the state slowly resume work. PSU majors like FACT, Kochi refinery, HMT, Cochin Shipyard & HLL resume operations with limited staff. Total confirmed cases till yesterday: 481, Active cases: 123, Cured: 355.
• Tamil Nadu: CM seeks additional funds, test kits from Central govt. 2more policemen in Chennai test positive. Mentally unstable Covid19 patient escapes Chennai Rajiv Gandhi hospital, reaches home; brought back with the help of Police. Total cases till yesterday: 1937, Active cases: 809, Deaths: 24, Discharged: 1101. Maximum cases reported in Chennai 570.
• Karnataka: Today 8 new cases confirmed. Total cases 520.Kalburgi 6, Bangalore &Gadag 1 each. So far 20 dead and 198 discharged. Lockdown norms relaxed in districts with zero Covid cases.
• Andhra Pradesh:82 new cases reported in the last 24 hours; total cases now are 1259. Active Cases: 970, Recovered: 258, Deaths: 31. No deaths in the last 3 days. State releases more than Rs 4000 crore towards 100% fee reimbursement of nearly 14 lakh students under ‘JagannanaVidyaDeevena’ scheme. Steps taken to bring around 5,000 fishermen stranded in Gujarat. State orders 56 lakh credit cards & 56 lakh debit cards for farmers to be issued by the Kharif season. Districts leading in +ve cases: Kurnool (332), Guntur (254), Krishna (223).
• Telangana:State govt may declare 21 districts to be Covid free. Shortage of migrant workers to adversely impact the State's economy after the lockdown ends; state depends on over 7 lakh migrant labourers. Total cases 1003; Active cases 646.
• Arunachal Pradesh: Agricultural Produce Marketing Committee has been tasked with procuring vegetables directly from the farmers to be sold door to door in the state.
• Assam: Health Minister HimantaBiswaSarma tweeted that a 16 year old girl from Salmara in Bongaigaon district, secondary contact of a Markaz attendee has tested COVID19 positive.
• Manipur: More shelter homes being set up to protect people suffering from drug addiction from COVID-19 in the state.
• Mizoram: Main opposition party Zoram Peoples Movement has asked the state govt. to deploy more police personnel along the inter-state and international borders to relieve volunteers of village task forces.
• Nagaland:Kohima witnessed heavy rush in markets following relaxation of lockdown restrictions: shops are permitted to open from 7 am to 2 pm.
• Sikkim: CM said the State Govt. has initiated the process of collecting data of the people who are stranded outside the state.
• Tripura: Thermal scanners are being used in the important markets of Agartala city from today.