হাউছিং আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
বাৰাণসী স্মাৰ্ট চিটিয়ে দ্ৰোণৰ সহায়ত বিপজ্জনক ঠাইত চেনিটাইজেশ্যন কৰি ক’ভিড-১৯ ৰ সংক্ৰমণ ৰোধ কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰিছে
27 APR 2020 7:07PM by PIB Guwahati
বাৰাণসী স্মাৰ্ট চিটিয়ে চেন্নাইস্থিত গাৰোডা এৰোস্পে’চ প্ৰাইভেট লিমিটেডক বাৰাণসী স্মাৰ্ট চিটি অভিযানৰ অধীনত নিৰ্বাচিত কিছুমান বিপজ্জনক ঠাইত দ্ৰোণৰ সহায়ত বিজাণুনাশক ছটিওৱাৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। লকডাউনৰ সময়ত পৰিৱহণৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা অসুবিধালৈ লক্ষ্য ৰাখি এই দ্ৰোণসমূহ এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ কাৰ্গো বিমানৰ যোগেদি বিশেষভাৱে চেন্নাইৰপৰা বাৰাণসীলৈ অসামৰিক বিমান মন্ত্ৰীলয়ৰ বিশেষ অনুমতি সাপেক্ষে অনা হৈছে। সাতজনীয়া এটা দলে দুখন দ্ৰোণৰ সহায়ত এই কাম পৰীক্ষামূলকভাৱে যোৱা ১৭ এপ্ৰিল ২০২০ তাৰিখে সম্পাদন কৰিছে।
জিলা প্ৰশাসক আৰু মূখ্য স্বাস্থ্য বিষয়াই চিনাক্ত কৰি দিয়া হটস্পট আৰু কন্টেইনমেন্ট অঞ্চলত অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত দ্ৰোণৰ সহায়ত বিজাণুনাশক ছটিওৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। তাৰ পিছত আচুতীয়া অঞ্চল, আশ্ৰয়গৃহ তথা হাতেৰে ছটিওৱাৰ অসুবিধা থকা ঠাইত বাৰাণসী নগৰ নিগমৰ বিষাসকলৰ সিদ্ধান্তমৰ্ম্মে বিজাণুনাশক ছটিওৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব।
দ্ৰোণৰ দলটোৱে বিজাণুনাশক ছটিয়াবলগা ঠাইত আগতীয়া পৰ্যবেক্ষণৰ যোগেদি অঞ্চলটোৰ পৰিসৰ, ঘৰ আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক পৰিৱেশৰ ভিত্তিত দ্ৰোণৰ উৰণ পথ নিৰ্দ্ধাৰণ কৰিব। তাৰপিছত দ্ৰোণত ১% ছ’ডিয়াম হাইপ’ক্ল’ৰাইড মিহলি ৰসায়নিক দ্ৰৱ্যৰে পূৰ কৰি উৰণৰ বাবে সাজু কৰিব। তাৰপিছত অভিজ্ঞ দ্ৰোণৰ চালকে ৰিম’টেৰে উৰণৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ সমান্তৰালকৈ চাৰিডাল পাইপেৰে বিজাণুনাশক ছটিওৱাৰ ব্যৱস্থা কৰিব। ১৫-২০ মিনট সময় উৰণৰ পিছত দ্ৰোণ নমাই আনি পুনৰ ৰসায়নিক দ্ৰৱ্যৰে পূৰ কৰি বেটেৰী সলনি কৰিব আৰু পিছৰ লক্ষ্যস্থানত বিজাণুনাশক ছটিয়াবলৈ সাজু হ’ব।
দ্ৰোণৰ উৰণ পথ তথা ই সামৰি লোৱা অংশক এক হাতেৰে চলোৱা ৰিম’টৰ লগত সংযুক্ত জি আই এচ মেপযুক্ত ডিভাইচেৰে নিয়ন্ত্ৰণ আৰু ৰেকৰ্ড কৰা হয়।
দ্ৰোণৰ কাৰ্যকলাপ এখন বাহনৰপৰা জি পি এচ আৰু জি এচ এম ভিত্তিক কেমেৰাৰে নিৰীক্ষণ কৰা হৈছে আৰু এই সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটো বৰ্তমান ক’ভিড-১৯ ৰ যুদ্ধক্ষেত্ৰত পৰিণত হোৱা কাশী সংহত নিৰ্দেশ আৰু নিয়ন্ত্ৰণ কেন্দ্ৰৰপৰা কেন্দ্ৰীয়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰা হৈছে। প্ৰত্যেকটো নিৰ্দিষ্ট অঞ্চলত বিজাণুনাশক ছটিওৱাৰ আগত আৰু পিছত চেনিটেৰী ইনস্পেক্টৰ আৰু দলৰ সদস্যসকলে সংযোগী বিষয়াক খবৰ দিছে।
সংশ্লিষ্ট সংস্থাই দিয়ামতে সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াটোৰ এদিনৰ মুঠ ব্যয় সামৰি লোৱা মুঠ পৰিসৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি প্ৰায় ৮০০০ ৰ পৰা ১২০০০ টকা হয়।
দ্ৰোণ হৈছে হেলিকাপ্তাৰৰ দৰে এবিধ বাহন যিখন প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত চালকে বিশেষভাৱে তৈয়াৰী ৰিম’টৰ সহায়ত পৰিচালনা কৰিব পাৰে। কৃষিক্ষেত্ৰত কীটনাশক ছটিওৱাৰ বাবে বিশেষভাৱে সাজি উলিওৱা দ্ৰোণক বৰ্তমান বিজাণুনাশক ছটিওৱাৰ কামত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।

Ministry of Housing & Urban Affairs
Varanasi Smart City uses Drones to sanitize sensitive areas for controlling spread of COVID-19
27 APR 2020 7:07PM by PIB Delhi
Varanasi Smart City has engaged ‘Garuda Aerospace Private Limited, a Chennai Based company for spraying of sanitizer in the selected areas of Varanasi City under Smart Cities Mission. In view of limited options for transportation during lockdown period, these drones were specially airlifted from Chennai through Air-India Cargo flights with special permission from Ministry of Civil Aviation. A total of seven-member team with two drones was made operational and trial runs were completed on 17th April 2020.
Spraying of sanitizer through Drones is prioritized for Hot spots and Containment areas identified by the District Administration / Chief Medical Officer. This is followed by Isolation areas, Quarantined areas, Shelter Homes and other places where manual spraying is difficult. The areas where Drones are to be deployed is decided by a team of Varanasi Nagar Nigam officials.
The Drone team first visits the area planned to be sanitized for the day and makes a quick visual survey of the terrain, buildings and surroundings and chalks out a flight path to be followed by the Drone. The Drone is then filled with the chemical solution consisting of 1% Sodium Hypochlorite, [NaOCl], the drones is then calibrated and set ready to fly. Drones are then flown using a remote-control device by the experienced Drone Pilots in the planned flight path, simultaneously spraying the Sanitizer through its four Nozzles. After every flight (lasting approximately 15 to 20 minutes) the Drones are called back for refilling the Chemical and replacing the battery pack. The Drones are then moved to the next location to resume the flying/spraying.
The flight path of the drones and the area covered are controlled and recorded in a hand held device with GIS maps on the backend which is plugged to the remote controller.
The vehicles used for Drone Operations are fitted with GPS and GSM based wireless cameras using which the entire movement of Drones and their operations are centrally monitored from the Kashi Integrated Command and Control Centre, now converted to COVID-19 War Room. The Sanitary Inspector and other Team members’ report to the Nodal officer before and after drone operations are carried out at each designated location.
The Capital Costs of the equipment are provided by the agency concerned, and the city administration had to incur expenditure on Operational Expenses (service costs and chemical costs). The average cost of operations range from Rs.8000 to Rs.12000 per day per drone and is dependent on area covered in acres.
Drones are unmanned vehicles which can fly the way helicopters do and can be operated by trained personnel using specially designed remote control. Drones which were specially designed for spraying pesticides for agricultural use are now being used for spraying disinfectant fluid around Quarantined areas and Isolation wards during COVID- 19 pandemic situation.