প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভগবান বসবেশ্বর জয়েন্তীদা প্রধান মন্ত্রীগী পাউজেল
26 APR 2020 9:06PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!!
ময়াম পুম্নমকপু ভগবান বসবেশ্বরগী মপোক কুমওন্দা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মালেমগী লাইচৎ কোরোনানা মালেম পুম্বগী মাংদা খুদোংচাদবা মায়োক্নহল্লিবা অসি য়েংদুনা ঐখোয় ভারত মচাশিং অমত্তা ওইদুনা লাইচৎ অসি মায়থিবা পীবা ঙম্নবা ঐখোয় পুম্নমক্কী মফমদা বসবেশ্বরগী থৌজাল পীনবীবা ওইরসনু হায়না থৌনীজরি। অমদি ভারত খক্তা নত্তনা, মীওইবা জাতি অপুনবগী য়াইফনবগীদমক থৌদাং খরা নত্ত্রগা খরা লৌবা ঙম্বা ওইরসনু।
মরূপশিং,
ঐহাক ভগবান বসবেশ্বরগী ৱাহৈশিং, মহাক্কী পাউজেলদগী লেপ্পা লৈতনা তমজবগী খুদোংচাবা অদু ফংজরি। মদুনা মহাক্কী ৱাহৈশিংগী লৈবাক অসিগী লোন ২৩দা অনুবাদ ওইগেরা মদু নত্ত্রগা লন্দনদা মহাক্কী মীতম মায়খুম হাংদোকপগী তাঞ্জা ওইগেরা, মতম খুদিংমক্তা ঐহাক্না অনৌবা ইনর্জী অমা ফাওরি।
মরূপশিং,
ইফমদা তাকপীরে মদুদি ২০১৭তা বসবন্নাগী দিজিতেলাইজেসনগী ৱাফম ঐহাক্না থমখিবা অদুদা অদোম্না অচৌবা থবক তৌরি। মদুদা নত্তনা হন্দক্কী থৌরম অসিসু দিজিতেল ওইনা মালেম পুম্বদা পাংথোক্লি।
লোকদাউনগী নিয়ম ঙাক্না চৎতুনা অমরোমদা মসি অপুনবা ওনলাইনগী খ্বাইদগী ফবা খুদম্নি।
অদোমগী অসিগুম্লবা হোৎনরিবা অসিনা বসবন্নানা তাক্লিবা লম্বী অমদি মহাক্কী ফিদম্নফমদগী মালেম অসিগী মীওই কয়া অমা শম্নবা ঙম্লগনি।
মরূপশিং,
সংসারদা মানবা মীওই লৈরি। ঐখোয়না উরি মদুদি মীওই খরদি অফবা ৱা ঙাংই অদুবু মশামক্তি ঙাক্না চৎতে। মীওই খরদি অচুম্বা করিনো খঙই অদুবু অচুম্বা অদু অচুম্বনি হায়বদা অকিবা ফাওই। অদুবু বসবন্নানা ধর্মগী পাউতাক্কী লম্বী খনবতা নত্তনা মীওইবদা, সমাজদা চুমথোকনীংবা অদু মহাক মশামক্না চুমথোকপা হৌই।
অফবা রিফোর্মর অমগী মতৌদসু মফমদগী ইন্সপিরেসন ফংবা য়াই। ভগবান বসবেশ্বরগী ৱাহৈ, মহাক্কী ৱাশক, মহাক্কী ধর্মগী পাউতাক গ্যানগী অদুগুম্লবা সোর্সনি মদুনা স্পিরিচুয়েসু ওইরি অমদি ঐখোয়বু প্রেক্তিকেল গাইদকী মতৌগুম লম্বীসু তাকপীরি। মহাক্কী ধর্মগী পাউতাকনা ঐখোয়বুসু হেন্না ফবা মীওই ওইনবা পরা তম্বীরি।
অদুগা মরূশিং, ভগবান বসবেশ্বরনা হায়বীরম্বা অদু, মহাক্না মসিমসু হায়বীরম্মি মদুদি মহাক য়াম্না চাউবা তুংগী উবা ঙম্বা অমসুনি। ঙসিদগী চহি চা কয়াগী মমাং মক্তদা ভগবান বসবেশ্বরনা সোসিয়েল অমসুং জেন্দর ইক্বেলিতীগুম্বা হিরমশিংদা সমাজবু লমজিংবীরম্মি। অশোন-অনাশিংবু চপ মান্নবা অধিকার অমসুং ইকায় খুম্নবা ফংদ্রিবা ফাওবা ঐখোয়গী এদভান্সমেন্ত পুম্বা মপুং ফাদে, ৱাফম অসি মহাক্না মতম অদুদা সমাজদা তম্বীখি।
বসবন্নানা সমাজগী অরোইবা শরুক্তা লেপ্লিবা মীওইগী চিন্তা অহানবা প্রায়োরিতী ওইগদবা অদুগুম্লবা সমাজিক লোকতন্ত্র অমগী মরু হুনখি। বসবন্নানা মীওইবা পুন্সীগী এস্পেক্ত পুম্নমক শোকখি, মদুবু হেন্না ফবা ওইহন্নবগীদমক সোলুসন সজেস্ত তৌখি। বসবন্নানা মতম পুম্নমক্তা শুবা-নোম্ববু ইকায় খুম্নখি। মহাক্না হায়বীরম্মি মদুদি সমাজদা অচৌবা অমদি মচা মীপুম খুদিংমক লৈবাক্কী সেবাদা ৱার্করশিংনি।
মরূপশিং,
২১শুবা চহিচাগী ভারত্তসু ঐহাক্না ঙসি ঐহাক্কী মনাক নকপদা, নহা ওইরিবা মরূপশিংদা, লৈবাক মীয়ামদা আর্থ লৈবা অহোংবগীদমক হেন্না চেৎপা ৱিল-পাৱর, কন্সেপচুয়েল পাৱর অমগী এক্সপরিয়েন্স তৌরি। মদুগী কন্সেপচুয়েল পাৱর অদুমক্কী ইন্সপিরেসন বসবন্নানা পীবীরম্বনি। অসিগুম্বা মখলগী আশা অমসুং থাজবনা লৈবাক অসিবু লুরবদগী লুরবা শিংনবশিংদগী মপান থোরকপদা মতেং য়াম্না পাংই অমদি পাংলি।
মরূপশিং,
আশা অমসুং থাজবগী পাউজেল অসি ঐখোয়না মাংলোমদা পুখৎকদবনি অমদি চেৎশিনহনগদবনি। মসিনা ঐখোয়বু শুবা-নোম্বা অমসুং কানহন্নবা পুক্নিং থৌগৎকনি। মসিমক্না দিকেদ অসিদা ঐখোয়গী লৈবাকপু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকনি।
ময়াম পুম্নমক ভগবান বসবন্নাগী ৱাফমবু, মহাক্কী আইদিয়েলশিংবু মালেম পুম্বদা শন্দোকপীয়ু, মালেম্বু অফবা ওইহনবীয়ু, নীংজবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্কী ৱারোল লোইশিনজরি।
হোয়, থবকশিং অসিগী মরক্তা, ময়াম পুম্নমক ইশাগী হকশেলগীসু পুক্নিং চংবীয়ু অমদি গজ অনিগী অরাপ্পগী পালনসু তৌবীয়ু। অমুক হন্না অদোম্বু বসব জয়েন্তিগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি!!
থাগৎচরি!!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's message on Bhagwan Basaveswara Jayanti
26 APR 2020 9:06PM by PIB Delhi
Namaskar!!
Best wishes to all of you on the birth anniversary of Lord Basaveshwara!
In view of the crisis that the Corona pandemic has brought to the whole world, I wish that Lord Basaveshwara remains kind to all of us so that we the Indians together can defeat this epidemic. And I hope, we are able to contribute something to the welfare of not only India but the entire human race.
Friends,
I have had the privilege of constantly learning from the teachings and messages of Lord Basaveshwara. Be it his words being translated into 23 languages of the country or the occasion of the unveiling his statue in London, every time I have felt a new energy.
Friends,
I am told that you have done an extensive work on the suggestion that I had given in 2017 about the digitization of Basavanna's words. In fact, this ceremony is also being held digitally all over the world this time.
In a way, it also sets a very good example of holding online conferences by following the rules of lockdown.
With this effort, more and more people of the world will be able to connect with Basavanna's path and his ideals.
Friends,
There are different kinds of people in the world. We have seen that some people talk about good things, but do not emulate those things themselves. There are some people who know what is right, but are afraid to say what is right. But Basavanna had not only chosen the path of preaching but he himself followed the reforms and the changes that he wanted to see in the people and in the society. When we emulate the changes and ourselves become the examples, only then we can bring some meaningful changes around us. You will not only learn from the divine qualities of Basavanna, but also seek inspiration from him as a good administrator and a good reformer.
The words of Lord Basaveshwara and his teachings are such a great source of knowledge that is not only a spiritual guide but also a medium of showing us the path like a practical guide. His teachings also tell us to be a better human being, and help us to make our society more liberal, kind and humane.
And friends, Lord Basaveshwar's words also tell us how far-sighted he was! Centuries ago, Lord Basaveshwar had guided the society on subjects like social and gender equality. Our progress is incomplete until the weaker section gets equal rights and respect.He taught this thing to the society at that very time.
Basavanna had laid the foundation for such a social democracy where priority was given to the person at the bottom-most stratum of the society. Basavanna had touched every aspect of human life and had suggested solutions to improve it. Basavanna always respected hard work. He gave importance to toil and hard work. He used to say that every person, big and small in the society, is a worker in the service to the nation.
His world vision was filled with compassion and love. He always kept non-violence and love at the centre of Indian culture. So today, as our country India, is moving ahead addressing various challenges, then Basavanna's ideas become equally relevant.
Be it his divine words or his ideas of a democratic system, or efforts for self-reliance, Basaveshwara had always considered them to be an important part of building society. He always believed in the oneness of society and nature and the judicious use of natural and social resources. His feelings are as important today as they were hundreds of years ago.
Friends,
Even today in the 21st century India, I can see a strong will power and determination for bringing about a meaningful change in my countrymen and my fellow citizens. It is the same resolve which Basavanna had inspired.
Today, Indians feel that change really begins with them. This type of hope and belief helps and is doing a lot to get the country out of the toughest challenges.
Friends,
We have to carry forward this message of hope and faith and strengthen it. This will inspire us for more work and philanthropy. This will take our nation to new heights in this decade.
All of you keep spreading the words and ideals of Lord Basavanna all over the world and make the world a better place. With this wish, I end my speech.
And yes, besides these tasks, all of you must also take care of your health and follow the rule of maintaining 'two yards' distance. Once again, my best wishes to you on Basava Jayanti.
Thank you!!!