Prime Minister's Office
English rendering of PM's message on Bhagwan Basaveswara Jayanti
26 APR 2020 9:06PM by PIB Delhi
Namaskar!!
Best wishes to all of you on the birth anniversary of Lord Basaveshwara!
In view of the crisis that the Corona pandemic has brought to the whole world, I wish that Lord Basaveshwara remains kind to all of us so that we the Indians together can defeat this epidemic. And I hope, we are able to contribute something to the welfare of not only India but the entire human race.
Friends,
I have had the privilege of constantly learning from the teachings and messages of Lord Basaveshwara. Be it his words being translated into 23 languages of the country or the occasion of the unveiling his statue in London, every time I have felt a new energy.
Friends,
I am told that you have done an extensive work on the suggestion that I had given in 2017 about the digitization of Basavanna's words. In fact, this ceremony is also being held digitally all over the world this time.
In a way, it also sets a very good example of holding online conferences by following the rules of lockdown.
With this effort, more and more people of the world will be able to connect with Basavanna's path and his ideals.
Friends,
There are different kinds of people in the world. We have seen that some people talk about good things, but do not emulate those things themselves. There are some people who know what is right, but are afraid to say what is right. But Basavanna had not only chosen the path of preaching but he himself followed the reforms and the changes that he wanted to see in the people and in the society. When we emulate the changes and ourselves become the examples, only then we can bring some meaningful changes around us. You will not only learn from the divine qualities of Basavanna, but also seek inspiration from him as a good administrator and a good reformer.
The words of Lord Basaveshwara and his teachings are such a great source of knowledge that is not only a spiritual guide but also a medium of showing us the path like a practical guide. His teachings also tell us to be a better human being, and help us to make our society more liberal, kind and humane.
And friends, Lord Basaveshwar's words also tell us how far-sighted he was! Centuries ago, Lord Basaveshwar had guided the society on subjects like social and gender equality. Our progress is incomplete until the weaker section gets equal rights and respect.He taught this thing to the society at that very time.
Basavanna had laid the foundation for such a social democracy where priority was given to the person at the bottom-most stratum of the society. Basavanna had touched every aspect of human life and had suggested solutions to improve it. Basavanna always respected hard work. He gave importance to toil and hard work. He used to say that every person, big and small in the society, is a worker in the service to the nation.
His world vision was filled with compassion and love. He always kept non-violence and love at the centre of Indian culture. So today, as our country India, is moving ahead addressing various challenges, then Basavanna's ideas become equally relevant.
Be it his divine words or his ideas of a democratic system, or efforts for self-reliance, Basaveshwara had always considered them to be an important part of building society. He always believed in the oneness of society and nature and the judicious use of natural and social resources. His feelings are as important today as they were hundreds of years ago.
Friends,
Even today in the 21st century India, I can see a strong will power and determination for bringing about a meaningful change in my countrymen and my fellow citizens. It is the same resolve which Basavanna had inspired.
Today, Indians feel that change really begins with them. This type of hope and belief helps and is doing a lot to get the country out of the toughest challenges.
Friends,
We have to carry forward this message of hope and faith and strengthen it. This will inspire us for more work and philanthropy. This will take our nation to new heights in this decade.
All of you keep spreading the words and ideals of Lord Basavanna all over the world and make the world a better place. With this wish, I end my speech.
And yes, besides these tasks, all of you must also take care of your health and follow the rule of maintaining 'two yards' distance. Once again, my best wishes to you on Basava Jayanti.
Thank you!!!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭଗବାନ ବସବେଶ୍ୱର ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା
26 APR 2020 9:06PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର!!
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭଗବାନ ବସବେଶ୍ଵରଙ୍କ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ।
ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କରୋନା ସଂକଟ ଏବେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆଗରେ ଏକ ବିରାଟ ସମସ୍ୟା ରୂପେ ଉଭା ହୋଇଛି । ଏହାକୁ ଦେଖି ମୁଁ ଏହି କାମନା କରୁଛି ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ଭଗବାନ ବସବେଶ୍ଵରଙ୍କ ଅପାର କୃପା ରହିଥାଉ । ଆମେ ଭାରତବାସୀ ଏକାଠି ମିଳିମିଶି ଏହି ମହାମାରୀକୁ ନିଶ୍ଚିତ ରୂପେ ପରାସ୍ତ କରିପାରିବା । ଏହା କେବଳ ଭାରତ କଥା ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ମାନନ ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଭଗବାନ ବସବାନ୍ନାଙ୍କ କରୁଣା ଅବଶ୍ୟ ମିଳୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୋତେ ଭଗବାନ ବସବେଶ୍ଵରଙ୍କ ବଚନ, ତାଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତାରୁ ନିରନ୍ତର ଶିକ୍ଷାଲାଗ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି । ତାହା ତାଙ୍କର ବଚନକୁ ଦେଶର 23ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କଲାବେଳେ ହୋଇଥାଉ ଅଥବା ଲଣ୍ଡନରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଅନାବରଣ କରିବା ଅବସରରେ ହୋଇଥାଉ, ପ୍ରତି ଥର ମୁଁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିବାର ଅନୁଭବ କରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୋତେ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି ଯେ 2017 ମସିହାରେ ବସବାନ୍ନାଙ୍କ ବଚନର ଡ଼ିଜିଟାଇଜେସନ୍‌ କରିବା ସକାଶେ ମୁଁ ଦେଇଥିବା ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଗରେ ଏବେସୁଦ୍ଧା ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରାଯାଇସାରିଛି । କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ଏଥରର ଏହି ସମାରୋହ ମଧ୍ୟ ଡ଼ିଜିଟାଲି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଆୟୋଜିତ କରାଯାଉଛି ।
ଲକଡାଉନର ନିୟମଗୁଡିକ ପାଳନ କରିବା ସହ ଏକ ପ୍ରକାର ଏଭଳି ଅନଲାଇନ୍‌ ସମାରୋହର ଆୟୋଜନ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ହୋଇପାରିବ ।
ଆପଣମାନେ ଏହିଭଳି ଭାବେ ବସବାନ୍ନାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ମାର୍ଗ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଆଦର୍ଶକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ସଂଯୋଗ କରିପାରିବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ସଂସାରରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଲୋକ ବସବାସ କରୁଛନ୍ତି । ଆମେ ଦେଖିବାକୁ ପାଉ ଯେ କିଛି ଲୋକ କଥା ତ ଭଲ କହନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ନିଜେ ତାହା ଆଚରଣରେ ଅବଲମ୍ବନ କରନ୍ତିନାହିଁ । କିଛି ଲୋକ ଏଭଳି ବି ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଏକଥା ଭଲଭାବେ ଜାଣଣନ୍ତି ଯେ ଉଚିତ କଣ । କିନ୍ତୁ ସତ କଥାକୁ ସେମାନେ ସତ କଥା ବୋଲି କହିବାକୁ ଡ଼ରିଥାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ବସବାନ୍ନା କେବଳ ଉଚିତ ମାର୍ଗରେ ଚାଲିବାକୁ ଉପଦେଶ ଦେଇନଥିଲେ ବରଂ ଯେଉଁ ସୁଧାର ସେ ବ୍ୟକ୍ତିଠାରେ, ସମାଜଠାରେ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ, ତାହାକୁ ସେ ନିଜେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ, ରିଫର୍ମ ଉପରେ ନିଜେ ବିଜୟ ଲାଭ କରିପାରିବା, ନିଜେ ତାହାର ଉଦାହରଣ ବନିପାରିବା । ବସବାନ୍ନା ତାହା ହିଁ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ବସବାନ୍ନାଙ୍କ ଠାରୁ ଆମେ ସଭିଏଁ ଏହି ଦିବ୍ୟଗୁଣ ଶିକ୍ଷାଲାଭ କରିପାରିବା ଏବଂ ଏଥି ସହ ସେ ଜଣେ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶାସକ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ । ଜଣେ ଉତ୍ତମ ସୁଧାରକ ଭାବେ ମୁଁ ତାଙ୍କଠାରୁ ଢ଼େର ପ୍ରେରଣା ଲାଭ କରିଛି । ଆପଣମାନେ ସଭିଏଁ ତାହା ପାଇପାରିବେଭଗବାନ ବସବେଶ୍ଵରଙ୍କ ବାଣୀ, ତାଙ୍କର ବଚନ, ତାଙ୍କର ଉପଦେଶ, ଜ୍ଞାନର ଏଭଳି ଏକ ସ୍ରୋତ ଯାହା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ତ ନିଶ୍ଚିୟ, ସେଥିସହ ଆମମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ତାହା ଏକ ବାସ୍ତବ ଗାଇଡ଼ ଭଳି ମାର୍ଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାଏ । ତାଙ୍କର ଉପଦେଶ ଆମମାନଙ୍କୁ ଜଣେ ଜଣେ ଉତ୍ତମ ମଣିଷ ହେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଓ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ଆମର ସମାଜକୁ ବି ଅଧିକ ଉଦାର, ଦୟାଳୁ ଏବଂ ମାନବୀୟ କରିବା ସକାଶେ ଅନୁପ୍ରେରିତ କରିଥାଏ ।
ସାଥୀଗଣ, ଭଗବାନ ବସବେଶ୍ଵର ଯାହା କହି ଯାଇଛନ୍ତି, ତାହା ସୂଚୀତ କରେ ଯେ ସେ କେତେ ବଡ଼ ଦୂରଦ୍ରଷ୍ଟା ଥିଲେ । ଆଜି ଠାରୁ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଭଗବାନ ବସବେଶ୍ଵର ସାମାଜିକ ତଥା ଲିଙ୍ଗଗତ ଏକତା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସମାଜକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ଦୁର୍ବଳମାନଙ୍କୁ ସମାନ ଅଧିକାର ମିଳିବ ଏବଂ ସମ୍ମାନ ମିଳିବ ସେତେବେଳେ ଯାଇ ସମଗ୍ର ସମାଜର ଉନ୍ନତ ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିବ । ନଚେତ୍‌ ଆମର ଉନ୍ନତି ଓ ପ୍ରଗତି ଅଧାଅଧୁରା ରହିଯିବ । ଏହି କଥା ସେତେବେଳେ ସେ ନିଜେ ବଞ୍ଚୁଥିବା ସମାଜକୁ କହିଥିଲେ ।
ବସବାନ୍ନା ଭଳି ସାମାଜିକ ଲୋକତନ୍ତ୍ରର ଆଧାରଶୀଳା ରଖିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସମାଜର ଶେଷତମ ଧାଡ଼ିରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିର ଚିନ୍ତା ପ୍ରତି ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିଲା । ବସବାନ୍ନା ମାନବ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଛୁଇଁ ପାରିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଲାଗି ସେ ସମାଧାନ ସୂତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ବସବାନ୍ନା ସଦାବେଳେ ଶ୍ରମକୁ ହିଁ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିଲେ । ସେ ଶ୍ରମର ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିଥିଲେ । ସେ କହୁଥିଲେ ସମାଜରେ ବଡ଼ ହୁଅନ୍ତୁ ଅବା ଗରିବ ଲୋକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ର ସେବାରେ ଜଣେ ଜଣେ ଶ୍ରମିକ ମାତ୍ର ।
ବସବାନ୍ନାଙ୍କ ବିଶ୍ୱ ଦର୍ଶନ କରୁଣା ଏବଂ ପ୍ରେମରେ ଭରପୂର ଥିଲା । ସେ ସଦାବେଳେ ଅହିଂସା ଏବଂ ପ୍ରେମକୁ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତିର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁରେ ରଖିଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶ, ଆମର ପ୍ରିୟ ଭାରତ, ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି ସେସବୁକୁ ପାର କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ସେତେବେଳେ ବସବାନ୍ନାଙ୍କ ବିଚାର ସେତିକି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବୋଲି ପ୍ରତୀୟମାନ ହେଉଛି ।
ତାଙ୍କର ଈଶ୍ୱରୀୟ ବଚନ ତ ସମସ୍ତଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ଛୁଇଁ ଥିଲା, ଏଥିସହ ତାଙ୍କର ଅନୁଭବସିଦ୍ଧ ଲୋକତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ଥିବା ଆସ୍ଥା କିମ୍ବା ସ୍ୱାବଲମ୍ବନର ପ୍ରୟାସ, ସଦାବେଳେ ସମାଜ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରତି ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିଲା । ସମାଜ ଏବଂ ପ୍ରକୃତିର ଏକତ୍ୱ ଭାବ, ପ୍ରାକୃତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସଂସାଧନର ସଂଯମର ସହ ଉପଯୋଗ, ତାଙ୍କର ସେହି ଭାବନା ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେତିକି ମହତତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା, ଆଜି ମଧ୍ୟ ତାହାର ସେତିକି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତରେ ସୁଦ୍ଧା ମୁଁ ଆଜି ମୋର ଆଖପାଖରେ, ଯୁବସାଥୀମାନଙ୍କ ଠାରେ, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଠାରେ ସାର୍ଥକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଖିପାରୁଛି । ସେମାନଙ୍କର ମଜଭୁତ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି, ସଂକଳ୍ପଶକ୍ତିକୁ ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛି । ସେହି ସଂକଳ୍ପ ଶକ୍ତି, ଯାହାର ପ୍ରେରଣା ସେମାନେ ବସବାନ୍ନାଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଆଜି ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଏପରି ଲାଗୁଛି ଯେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସତରେ ତାଙ୍କରି ଠାରୁ ହିଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏହିଭଳି ଆଶା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଶକୁ ଜଟିଳରୁ ଜଟିଳତର ସମସ୍ୟା ଭିତରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରିବାରେ ଢ଼େର୍‌ ମାତ୍ରାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ପାରୁଛି ମଧ୍ୟ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏଭଳି ଆଶା ଓ ବିଶ୍ୱାସର ସଂଦେଶ ଆମମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ଏବଂ ଆମମାନଙ୍କୁ ମଜଭୁତ କରୁଛି । ଏହି ବଚନ ହିଁ ଆମମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରମ ଓ ପରୋପକାର ପାଇଁ ପ୍ରେରିତ କରୁଛି । ଏହା ହିଁ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ନୂତନ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇଚାଲିଛି ।
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଭଗବାନ ବସବାନ୍ନାଙ୍କ ବଚନକୁ, ତାଙ୍କର ଆଦର୍ଶକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରସାରିତ କରି ଆସୁଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱକୁ ଆହୁରି ସୁନ୍ଦର ଭାବେ ଗଢ଼ୁଛନ୍ତି । ଏହି କାମନାର ସହ ମୁଁ ଆଜି ମୋର ବାଣୀକୁ ବିରାମ ଦେଉଛି ।
ହଁ, ଏହି ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଭିତରେ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା ରକ୍ଷାକଥା ସ୍ମରଣ ରଖିବା ବାଂଛନୀୟ । ଏହି ନିୟମ ପାଳନ କରି ଆପଣମାନେ ନିଜ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରିବା ଉଚିତ । ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବସବାନ୍ନା ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଶୁଭକାମନା!!
ଧନ୍ୟବାଦ!!!