Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with Sarpanches from across the Nation on Panchayati Raj Diwas
24 APR 2020 6:00PM by PIB Delhi
Namaskar!
My best wishes to all of you on the Panchayati Raj Day. The Corona virus pandemic has really changed the way we all work. Earlier we used to meet face to face in any event, but now the same programme is happening through video conferencing.
Currently, lakhs of sarpanches and Panchayat members across the country are connected via technology. My greetings to all of you! Today, many Panchayats have also received awards for their commendable work. Heartiest congratulations to all the award-winning Panchayats and the representatives of the people.
Friends, the Panchayati Raj Day is also an opportunity to reiterate our resolution of delivering good governance to the villages. And amid the Corona crisis, this resolution has become even more relevant. It is true that the Corona pandemic has created many problems for us.
But more importantly, the pandemic has taught us a new lesson and has given a new message. Today I wish to send out a message to every citizen of the country through this programme, whether the person resides in villages or cities.
Friends, the biggest lesson taught by the Corona crisis to us is to become self-sufficient. Villages, districts and states must become self-sufficient at their respective levels and be able to fulfil their basic needs. Similarly, the whole country must become self-reliant, so that we don't have to look outside to meet our needs. It has become indispensable. In India, this idea has been prevalent for centuries, but today the changed circumstances have once again reminded us to be self-sufficient. Gram Panchayats of our country will play a major role in achieving it. Strong Panchayats are also the foundation for a self-sufficient village. And so stronger the Panchayat system, stronger will be the democracy and more and more benefits of development will reach the people at the lowest rung of the society.
Friends, with this very idea, the government has consistently worked to modernize the infrastructure and the systems related to Panchayati Raj. Otherwise, there was a period some 5-6 years ago, when merely less than a hundred Panchayats in the country were connected with broadband. The Broadband has now reached more than 1.25 lakh Panchayats. Moreover, the number of common service centres in villages is also about to cross three lakhs.
As a result of the campaign launched by the government to manufacture mobiles within India, today, low-cost smart phones have reached every village. These factors have played a major role in the video conference that is taking place on such a large scale today.
Friends, two more projects have been started today by the government to strengthen the rural infrastructure and to reduce the distance between the cities and the villages. You've seen in this video film that one of the projects is the e-Gram Swaraj portal and the App and the second one is the Swamitva scheme.
e- Gram Swaraj i.e. Simplified Work Based Accounting Application for Panchayati Raj is a major step towards the complete digitization of Gram Panchayats. In the future, this will be a single platform to keep a record of every work of Panchayat. Now you would not have to work on different applications. As mentioned, this portal or app will have details ranging from the development works of the Panchayat to the allocated funds and the amount spent on them. Through this, any person will now be able to keep track of the work being done in his Gram Panchayat.
This will not only enhance transparency in Gram Panchayats but will also help to keep records in a much easier way and the process of planning and completion of projects will also be faster. Just imagine how much the e-gram swaraj is going to empower you all!
Friends, you all know very well about the situation concerning properties in the villages. The Swamitva scheme is an attempt to correct this. Under this scheme, drones will be used to map the houses in all villages of the country. After that, the people of the villages will be given a 'Title Deed' for their property.
The people of the village will get many benefits with the Swamitva scheme. Firstly, it will remove the confusion surrounding the property. Secondly, it will help in a better planning of the development schemes in the village. Another big advantage will be that it will make the process of getting loans from banks easier in the villages just like the cities.
Friends, at present, this scheme is being implemented in 6 states-Uttar Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Haryana, Madhya Pradesh and Uttarakhand on a pilot basis. We will gain experience from this practice and get to know where the issues need to be fixed and modifications have to be made. After making all the modifications, this scheme will be implemented across the country.
Friends, sometimes I think that the test of true education in life is possible only during a crisis. True knowledge and capability cannot be tested in a protective environment. During this corona crisis, the people living in the villages of the country, even though they have not attained education in any big or well-known university, have shown their values and the knowledge of traditions.
The updates coming from the villages are an inspiration for the major scholars. The work done by my friends, those living in the villages, my tribal brothers and sisters, farmers and workers involved in sowing and harvesting, is inspiring the country.
All of you have given the mantra of - 'Do gaj doori' or ' a distance of two yards' to the world. The focus is on the villages on how this mantra is being followed. 'Do gaj doori' i.e. social distancing would keep you away from the Corona virus. It is due to your efforts that there has been a discussion going on around the world today about how India has fought back with Corona.
Friends, despite this worst crisis, this pandemic, the Indians have fought back with the limited resources, instead of succumbing to the numerous challenges. It is true that there are obstacles, challenges and difficulties, but the country is being taken forward continuously with the new resolutions and new energy while looking for new ways.
Friends, under these circumstances, I'm constantly seeking information from different sources about the activities going on in the villages. Today, I would like to know from some of the friends about the experiences during corona and suggestions related to it. Come, let's begin the discussion. I have been told to hear out from Jammu and Kashmir first.
Mohammed Iqbal is joining us from Kashmir's Baramulla. He is the Chairman of the Block Panchayat Narvav. Iqbal ji Namaskar !!
Iqbal ji, how is the fight going on against Corona in your Block ? What more are you doing to maintain social distancing and cleanliness?
Iqbal - Namaskar Sir, heartiest greetings to you from Baramulla Block Narvavo of Jammu and Kashmir. My best wishes to you Sir on the occasion of Panchayati Raj Day. Sir, at this time, Narvavo is fighting against the corona virus; your directions and guidelines on lockdown are 100% being implemented on ground. We had made preparations for the same in advance since day one of the lockdown. We held a meeting at Block level and issued an order from the BDC's office. In that meeting, we trained all the three departments, the ASHA workers, ICDS Workers and Panchayat PRI's members. We informed them about the preventive measures against the Corona virus. Thereafter, we sent them to every household in our block.
And in fact, not a single household in our block has been left out. Our team, our PRI staff, our medical and ICDS workers have visited every house and have made every single individual aware about how the corona virus can be prevented. Till date, only one positive case has been reported in our Block, and the biggest reason for that case was the non-existence of a Panchayat there; we did not have Panchayat members and we could not trace out that case.
But in the rest of the villages and Blocks, we have identified each house, recorded the travel history of each person, identified them, and quarantined them with the help of the district administration and the health department. PRI's have been put on duty there. They were put on duty there 24x7, so that the purpose of home quarantine becomes successful. Moreover, our district administration had directed us to be strict with the lockdown guidelines to make it a success. Our members of the Panchayati Youth Association were directed by our district administration that PRIs have to make the lockdown successful. They made posters and along with the volunteers, they made the lockdown a success! They came up with two slogans. 'Respect all, suspect all' was the first slogan. The second slogan was - 'Stay Home Stay Safe'. Following these two slogans, today 99% of the situation in our Block is under control, Sir.
Iqbal - Thank you sir.
Prime Minister- you have mentioned a lot of things. It seems that you always devote time in the field itself. You visit every village, and as a result, you have been able to understand things with such a great ease. You have developed the human resources, followed the rules, and have done it very well. I believe that this mantra of social distancing must be learnt by every village, every house and the entire Jammu and Kashmir. I congratulate you; you have done excellent work and I also congratulate all the citizens of your block! And it is the month of Ramadan. Due to the hard work that you have done, the festival of Ramadan will also be celebrated in a very good manner. So you have really done a great service!
Now, after Jammu and Kashmir, let's go directly to the south. Let's hear from Karnataka. Mr. Naveen Kumar is joining us from Chikkaballapur in Karnataka.
Naveen Kumar - Greetings from the Gram Panchayat to the country's Prime Servant.
Prime Minister- These days I get the opportunity to talk to the village heads as well as to the heads of states.
Naveen Kumar - Thank you sir. There is no corona patient in our Gram Panchayat and we have 14 people in home quarantine. Arrangements have been made to deliver water, milk, vegetables, ration etc. to their homes through the Panchayat. A task force of ASHA workers, health department officials and all members and staff of the Gram Panchayat have been formed. Every week, two-four meetings are held to discuss how to stop the spread of corona and what can be done for the same. IEC, social distancing and sanitation work are going well.
More than 5000 people have been benefitted from these four schemes - Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana, Pradhan Mantri Kisan Samman Yojana, Ujjwala Yojana and Pension scheme.
The village police have been formed by motivating the youths here. All these village police are working by putting check posts in the Panchayat Boundaries. This has prevented unnecessary communication of people. This has stopped the Corona virus from reaching one state from another. Besides sanitation, IEC has been carried out everywhere for Individual and community hygiene.
More than 170 workers, who have come from Maharashtra due to the lockdown, are being kept in a school. They have been provided with food, water and medicines; We have also involved them in some work.
A market has been organized for fruits and vegetables. This is not causing any economic loss to the farmers. Their economic status and morale have been boosted. We are also delivering the required medicines from the doctors to their homes.
We are creating the opportunity for the Panchayats labourers, farmers, individual workers in water conservation under Mahatma Gandhi Rashtriya Udyog Yojana. This has boosted the morale of the people in gram Panchayat.
Prime Minister- Naveen Ji, what is the population of your village?
Naveen ji –8,500 Sir.
Prime Minister - that means it's a big village. How long have you been the village-head?
Naveen - First time, Sir.
Prime Minister - You have become the Sarpanch for the first time? But you are doing a lot of work and that too systematically with a lot of planning. Do the villagers listen to you?
Naveen - Yes sir.
Prime Minister -well, that's splendid! I would like to congratulate you and your village for this excellent work. I appreciate your leadership, your vision for taking all the schemes to the people and for making economic progress possible. And I congratulate you all for giving a glimpse of what the strength of a village is!
Let us now move on to Bihar.
Mr. Ajay Singh Yadav, the head of Gram Panchayat Gharaniya from Jehanabad district of Bihar is joining us. Ajay ji Namaskar!
Ajay - Namaskar, sir. I, Ajay Singh Yadav, head of Gram Panchayat, offer my heartfelt greetings on behalf of Panchayat Gharaniya, Bihar, and sir.
Prime Minister- Namaskar.
Ajay - The lockdown was imposed on the 22nd, after that, I did continue to campaign in the Gram Panchayat area myself for four consecutive days to aware the people about the lockdown and the significance of social distancing of six feet to be followed.
Prime Minister - Ajay ji, Please explain the two yards distance.
Ajay - sir two yards distance?
Prime Minister – Yes
Ajay - Sir we sprinkled the bleaching powder in the village. ASHA workers, ward members, and Sarpanch Sahib, all visited every household and taught them about washing hands with soaps. Sir, we did put 18 people in home quarantine. The Panchayat also provided facilities to them. Sir we built a home quarantine centre of 30 beds. We have made arrangements for meals; ANM and security guards were put on duty. Sir we have formed a Gram Raksha Dal of 45 people. Sir, we have put bamboo barriers around the village so that the people of the village do not go out. The person with urgent or emergency work, such as to get medicines should only be allowed to go out. And Sir, people from the Health department come to the village twice a week. Sir, we also hold a meeting with the representatives of the Panchayat government after every three days which includes five to ten heads, sarpanches, Gram Panchayat and Panchayat workers.
Prime Minister - Good Ajay! Many migrant friends from your Panchayat might have returned home from other cities and those who could not return yet would also want to come.
Ajay - yes sir, they want to come back, but we have stopped them and have asked them to stay wherever they are. They can come back once the lockdown is over. As we keep the returnees in school for 14 days, they are saying that they will come back only after the lockdown. They don't want to stay there for 14 days.
Prime Minister - That means, everyone listens to you?
Ajay - Yes sir.
Prime Minister- May all have you been safe and I hope those in the cities should also safe. I hope they are calm. You definitely keep talking to them on the phone. I know that living in the cities is creating problems for them. They are missing home, their parents, which is natural. But at such a time, if people from the village talk to them, then they would feel a little de-burdened. And I congratulate you for the work you are doing today.
Let us move on to Basti in Uttar Pradesh. Sister Varsha Singh, the Pradhan of Basti Gram Panchayat Naqteedehi, is joining us. Namaskar, Varsha ji!
Varsha-Namaskar sir. I would like to welcome you on behalf of the people of my Gram Panchayat. And my heartfelt wishes on Panchayati Raj Day.
Prime Minister - Is Lockdown being followed properly in your place?
Varsha -sir, there is complete lockdown in my village and I am making people aware through ASHA workers, Anganwadi sisters and ANMs who are going to every household and telling them about following lockdown, social distancing and staying at home.
Prime Minister - How long have you been the Pradhan?
Varsha- Sir, this is not the first time that I have become a Pradhan. I have worked as a Pradhan even before.
Prime Minister - how is the implementation and reach of the Central Government's schemes such as the PM Garib Kalyan Yojana, PM Kisan Samman Nidhi there?
Varsha- Sir, we have 25 beneficiaries under the Ujjwala Yojana, 155 beneficiaries of Kisan Samman Nidhi and 10 people are under registration and 50 people have benefitted under the Jan-Dhan Yojana.
Prime Minister - How is the experience of the people there? Are they all satisfied?
Varsha- Sir, people are very satisfied. Your instructions and lockdown regulations are being followed very well and the people are feeling very safe. Those people think that we are safe at home because this corona virus has no exact cure. The only way to save ourselves in this situation is to stay at home, be safe, and follow social distancing i.e. - maintaining two yards distance. People must follow social distancing at home.
Prime Minister - Look, Corona virus is a very strange virus but it also has a specialty. It does not go to someone's house on its own; it does not go anywhere on its own. If you go and invite it, only then it will enter the house with you. Then it will not leave anyone in the house. And so these mantras of a social distancing should be followed religiously like talking only by keeping a distance of two yards or standing only by maintaining a distance of two yards. For example, if one person is wearing protective gear and the person in front is also covering himself, then the distance of two yards is being maintained automatically.
Well, how are the people of the village here feeling about getting the entire fund? Earlier they used to say that if Delhi released one rupee, then only 15 paisa used to reach them. Nowadays, if one rupee is released, the entire 100 paisa is deposited in their bank accounts. So how do the villagers feel as they are receiving all the money?
Varsha-villagers are very satisfied, sir.
Prime Minister - What do they say?
Varsha- they say that ever since this government came to power, all the benefits are being received completely.
Prime Minister - well, Varsha ji, you are doing a great job! Yes, you were saying something.
Varsha- Sir, it was being discussed in the village that in a global crisis like the Corona pandemic, what would have happened to the country if we did not have a Prime Minister like you. Sir, this is being discussed everywhere amongst ourselves.
Prime Minister - Varsha ji, just remember about two yards; the mantra of two yards distance will save us. Well I am glad that the villagers are satisfied. Because when there is trust between the government and the public, then we can overcome many big crises. And confidence is the reason that we are winning the battle this time. The biggest strength is trust. We believe in ourselves; we also believe in systems and we have to come out of the crisis.
Let's go to Punjab. Sister Pallavi Thakur, Sarpanch of Hada, Gram Panchayat of Pathankot, Punjab, is present with us. Pallavi ji Namaskar.
Pallavi ji- Namaskar, Sir. Hearty greetings to you on behalf of me and my entire Panchayat. I am from Sarpanch Gram Panchayat Hada, which is a backward area and a border area. So Sir, amid the Corona virus crisis, our villagers and the youth of our village are the biggest support. They are following the message given by you - stay at home. So sir, we have made very good arrangements in the village for the same. There are blockades at both the entrances of my village, which is also being monitored by me and the other heads of my village and the youth of the village are also guarding the entrances so that no one can go out of the village or come inside without any purpose. And, we have gone to every household and have sensitized people about it. By the way sir, when the lockdown was announced on 22nd, our Punjab Government had announced it till 31st on the same day, and many people had started following it from the same day by staying at home. And we and the entire Panchayat have sensitized the people - stay at home and even at your house you must maintain a distance, wash hands from time to time and don't touch your eyes and face again and again.
So Sir, as the crop harvest season is going on in Punjab too, so the Punjab Government has issued some rules, and the people have been asked to follow these rules. For example, while harvesting the crops they have to maintain a distance of two yards. If you are cutting the crops, then you must wash your hands frequently. Sir too, some of his more special and special arrangements have also been made. As crops come, how to take them to the market. Sir, moreover, the way in which the crops are to be carried to the markets is also being told. For example, four and five villages have been merged to form a single market and the farmers have to carry a hologram slip first, only then they can go to the market. We have also told them that the farmers can carry only 50 quintals at once on their tractors to the market. And there will be only one driver on the tractor and an associate with him. And they have to maintain social distancing between them.
Prime Minister - Pallaviji, you have told us everything so well. I congratulate you for handling the situation in your village in such a beautiful way during this crisis and the villagers also listen to you. You are right-it is very important for the farmers to be healthy and safe. Because they are the provider of food grains and fills the stomach of the whole nation with a selfless spirit. It is the farmers and the herders who have not let the country face any scarcity of the necessary grains, milk, fruits, amid the complete lockdown. I deeply admire their courage. Yes, besides the compliments, I also have a request to all of you. Pallaviji, when I used to work in Gurdaspur, I used to get in touch with the mothers and sisters of many villages. They would always tell me to protect our youth from drugs and so on. They used to be a lot concerned. Similarly, in order to save our mother earth, and for a brighter future of farmers, for the good health of the citizens of our country, and for our future generations, we must convince the village farmers to reduce the usage of urea. Urea is causing huge problems. Urea has a very adverse effect on our soil and our water.
So Pallaviji, heads like you must explain to the villagers that if 10 bags of urea used to come to the village, now only 5 bags would come; if 100 bags used to come, then 50 bags would come now. We will halve the quantity. You see, money will also be saved and our mother earth will also be saved.
Talking to the farmers of Punjab and a Pradhan like Pallavi, I am sure that you will do the needful and my best wishes to you all.
Let us go to Maharashtra. Sister Priyankaji, Pradhan of Medan Karwadi Gram Panchayat, is with us. Namaskar Priyankaji!
Priyank –Namaskar Sir.
Prime Minister - tell me, Priyankaji.
Priyanka- since the lockdown was announced, from the 26th onwards, we have sanitized the whole village with sodium hypochlorite. After that, we installed the Sanitizer Tunnel at two places where there is more movement of people. Then, we distributed soaps in every household. After that, the women of our village who were trained for sewing work under 'Skill India' were given the task of making masks. We have given the work to the SHGs in such a way that they make 5000 masks of one type and so on. And we are distributing them in the entire village. Then there is a semi-urban area with more industries nearby. People come out for a walk; for this we have set a time and we keep the street lights off. It has proved to be much beneficial and an effective way to maintain social distancing.
We have marked circles in front of the Shops to ensure that social distancing is maintained. Besides the grocery shops and vegetable shops will remain open on alternate days; e.g. three days ration shops will be open whereas the vegetable shops will be open for the other three days. It helped in limiting the movement of people.
Besides, by coordinating between the housing societies and the farmers, vegetables and grains were being sold to the housing societies by placing volunteers through a PMC. This benefited the farmers a lot. Moreover, we distributed seven thousand sanitary napkins in our village through ASHA workers for ensuring women's safety and women's health. We gave napkins to each and every woman. And, we also started the home quarantine facility in case some suspects are found here. And we have benefited a lot!
We have sanitized the village again for the second time when the lockdown was extended. So with all these measures and social distancing, we have benefited a lot.
Prime Minister - Priyankaji, now the villagers must be tired. People must be angry that Modiji has closed down everything for so many days!
Priyanka ji - They are not used to living at home, so the villagers are tired, but they know that what the Prime Minister of our country is doing; he is doing for our health and safety; he is doing for our country. So the people understand.
Prime Minister - What is the population of your village, Priyanka ji?
Priyanka - 50,000
Prime Minister - I think that more the work of farm production which the Government of India is also supporting is boosted, the more will the farmers of your village be empowered.
Similarly, e-NAM: Through e-nam technology, our farmers can get a good market in every corner of the country. And now the confidence of the farmers is increasing. And if there are educated heads like you, then I firmly believe that you can bring modern systems to your village.
In the same way, the government e-market place, GeM - I want the women Self-Help Groups and the small entrepreneurs of your village to sell their products directly to the Government of India through GeM portal. There is no need for tenders. No commission, nothing, just sell directly on the GeM portal. Educated heads like you, then, can form a good team, and through the technology, the sisters of your village will be able to get a market for their products. All the facilities are available.
Yes, I think Priyanka ji was saying something.
Priyanka ji - Sir, e-NAM which is the national level market, and we are working on it by coordinating with the Panchayat operators to help the farmers.
Prime Minister - well, I wish you the very best!
Priyanka ji - No sir, I would like to say something for you.
Prime Minister- Please tell me.
Priyanka ji - I would like to say a few lines for you as you are showing the way to the entire country and the whole world, about dealing with the Coronavirus crisis.
Prime Minister - Please tell.
Priyanka ji-
कोशिश जारी है और हिम्‍मत बरकरार है,
सिर है इस दुनिया पर छाने का फितूर।
मुझे किसी पर भरोसा नहीं, मुझे मेहनत पर भरोसा है,
एक न एक दिन ये हालात बदलेंगे जरूर।
Prime Minister - Great! We have faith in your words as well; it is a reflection of the spirit of the country. My best wishes to you!
Let us move towards the East, to Assam. The Pradhan of Gram Panchayat Chota-Dudhpatil of Kachar district of Assam, Shri Ranjit Sarkar is with us. Namaskar Ranjit ji.
Ranjit-Namaskar sir. Sir, first of all, on behalf of the state of Assam I want to say that we stand by your decision of declaring lockdown.
Prime Minister - I think the people of Assam must be angry because they have such a big festival Bihu and Modi has announced the lockdown. This time, due to the corona pandemic, Bihu could only be celebrated on a limited level. This restrain and discipline of the people of Assam amid the country's fight against Corona virus is commendable. In Assam, I see that the sisters of our village are engaged in making masks with gamcha. What is your Panchayat doing to help the health workers who are coming to do check-ups?
Ranjit Sarkar - The decision of the Lockdown made by you is really good, sir. Sir, it is to protect the country. Our Panchayat is putting all efforts to keep our village absolutely safe from Corona. Those coming from outside, are being monitored. Here, ASHA workers and other healthcare workers come for the survey. Full assistance is being provided by our Panchayat team to help these healthcare friends to reach every household and in gathering the necessary information. On behalf of the entire Panchayat, I want to express my gratitude for the new law that you have made for the protection of doctors and other healthcare workers. It was very much needed. Our Panchayat is also helping those who do not have work during these times. Whatever help is being provided by the central and the state government, is being rapidly delivered to the people.
Prime Minister: Ranjit ji, you have said very well. I congratulate you and also congratulate all the residents. Thank you very much!
This is a very good thing, Ranjit ji.
You and your team still have a lot of work to do. As far as you talked about the new law on the protection of healthcare workers, I would wish that there is no need to use that law.
We have to allow our Corona warriors to work and we must honour them, because they are in the field, not for themselves but us.
Friends,
Not only me, but all the citizens of the country are listening to you today and all the countrymen must have been satisfied with this meaningful conversation with you all. A new confidence must have arisen in them by learning how our people have handled the country in our remote villages and how they are working so well for the country's brighter future. And probably if time permitted, I would have been able to hear everyone. It would have been a great pleasure; we would have got to know about new things. I am in front of lakhs of Panch-sarpanch connected through this technology. Even though I have not been able to listen to all of you, some of the Pradhans who have narrated their experiences have also expressed your feelings in a way. But I know that you too have made some special efforts and have done experiments to save your village; if you could write and send me, I would love it!
All of you are taking leadership and responsibility in making life safe and easy in villages even amid this difficult situation. We all have been listening since childhood, the one thing that Mahatma Gandhi used to say time and again. Mahatma Gandhi used to say - "The Swaraj of my dreams is Gram Swaraj".
Therefore, Gram Panchayats are the centre of the united power of our democracy. This is one of the most powerful centres of our democratic solidarity. And it is said in our scriptures, ''संघमूलम् महाबलम्”. That is, the centre of the greatest power lies in unity or solidarity.
And so in these times, the beginning of taking the country forward and making the country self-reliant, will be possible only with the collective power of the village; it will be possible only with your solidarity.
Amidst these efforts, we have to remember that the negligence of a single person can endanger the entire village. Therefore, there is no scope for laxity.
There should be a sanitization campaign in the village, to make quarantine centres for people coming from cities in a very short time. We have to think about the food and needs of every person, and to make the people aware; we have to do this work continuously without stopping, without laxity.
And as Iqbal ji from J&K has just said, 'Respect and Suspect'. I believe that the elderly, the disabled and the sick in the village should have the first access. If they have any difficulty, they will come to you first. So the first solution should also be available with the village Panch and Pradhan.
We have to keep in mind the mantra of 'do gaz doori' or social distancing. We must not forget to maintain distance between the Villages, houses, streets as well as to cover our faces, not necessarily with expensive masks and also repeated cleaning of hands. But these measures must continuously go on. This is the best way for us to prevent this disease in the coming days; this is the only remedy.
We also have to place more emphasis upon protection and hygiene because the risk of many types of diseases also increases during the summer and rainy season. And monsoon is about to start here. Therefore, Corona virus has caused more concern for us. So we have to save our village by being very vigilant.
Friends,
Our past experience shows that due to the spread of misinformation about diseases and their treatment, we have had a lot of difficulty in preventing those diseases and a lot of time is wasted. This time we do not have to let this happen. We have to get people out of every kind of misunderstanding.
Correct information must reach every family - whether it is for prevention or for cure. And I heard many Sarpanches saying that they have made small groups in the villages and have mobilized people for different tasks and have speeded up the awareness campaign. There are ASHA workers, ANMs, Self-Help Groups with Anganwadi workers, its sisters, youth circles, ex-servicemen and many people from other organizations including religious, social and cultural organizations too. We must seel the help of everyone. Everyone should join in.
Friends,
I was watching on social media that there were myths surrounding different types of food. So, we have to be very cautious of such rumours. Whatever we eat, we should eat after washing and cooking well. We must tell this thing to every village. And yes, many good traditions exist in the villages too, which we have to encourage more.
Like, we have a tradition of consuming Ayurveda decoction; we use many types of spices. Besides, if we do yoga-pranayam regularly, then we will benefit for sure. They are not the cure for any disease, but it gives our body strength to fight the disease. Some guidelines related to this have also been issued by the Ministry of AYUSH. And I would like all the Pradhans to visit the website of Ministry of AYUSH. It has all the information. You must apply it in your village.
You also have to pay a lot of attention to one more thing, i.e. the Aarogya Setu Mobile App. I watched an artist on TV, and he has called the Aarogya Setu Mobile App a bodyguard. This mobile app is very useful for fighting Corona.
If this app is installed in your mobile, you will get to know if someone in front of you in your village has arrived from a Corona virus affected area. Download the Aarogya Setu app for your own safety, for the safety of your village, for the safety of those around you in your entire village. It will work as your bodyguard for a long time.
I would request all the Panchayat representatives of the country to get the Aarogya Setu App downloaded in the mobile phones of every person in your village. It is a bridge to our security in a way.
Friends,
The healthcare of brothers and sisters living in the rural areas of the country has been one of the biggest priorities of our government. The government is continuously working to fulfil your every need.
Earlier there were so many problems regarding vaccination. Our government not only increased the number of vaccines, but also took the vaccination campaign to far-flung areas. Previously, pregnant women and newborns had the issue of very high malnutrition. Through the PM Matru Vandana Yojana, we started transferring money directly to the bank accounts of women to help them fight against malnutrition.
You also know the condition of toilets before. You also know how many diseases were spread due to the lack of toilets. We are making serious efforts to ensure that the poor of the village get the best health care and efforts are being made for the same. The Ayushman Bharat Yojana has also emerged as a huge relief for the poor of the village, under which about one crore poor patients have received free treatment in the hospitals.
The scheme has also helped in the construction of hospitals in rural areas where there is a shortage of hospitals. The government is also in the process of setting up about 1.5 lakh health and wellness centres in villages across the country. In these centers, facilities are being provided to test many serious diseases.
These previously made efforts have prepared our villages to play an important role in the fight against Corona virus. I am sure that all of you will definitely defeat Corona with your collective efforts, solidarity and your determination.
With this belief, I once again wish all my friends the very best on this important occasion of Panchayati Raj day. I wish better health for you, your family, and the people of your village. And once again thank you very much for taking time out and telling me a lot of things. I received a lot of new information and also felt your confidence.
I once again thank you very much!
Namaskar!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পঞ্চায়তীৰাজ দিৱস উপলক্ষে সমগ্ৰ দেশৰ পঞ্চায়তকৰ্মীসকলৰ সৈতে কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মত বিনিময়ৰ অসমীয়া অনুবাদ
24 APR 2020 6:00PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
আপোনালোক সকলোকে পঞ্চায়তীৰাজ দিৱসৰ বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো৷ ক’ৰোনা বিশ্ব মহামাৰীয়ে প্ৰকৃতাৰ্থত আমাক কাম কৰা ধৰণ সলনি কৰি দিলে৷ আগতে আমি যিকোনো কাৰ্যসূচী মুখামুখি হৈছিলো, এতিয়া ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ দ্বাৰা হৈছে৷
বৰ্তমান দেশজুৰি লাখ লাখ পঞ্চায়তকৰ্মী তথা সদস্যই প্ৰযুক্তিৰ মাধ্যমেৰে জড়িত হৈছে৷ আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো৷ আজি বিভিন্ন পঞ্চায়তে ভাল কামৰ বাবে পুৰস্কাৰ লাভ কৰিছে৷ পুৰস্কাৰ বিজয়ী সকলো পঞ্চায়ত, জনপ্ৰতিনিধিক মই বহু বহুত শুভেচ্ছা জনাইছো৷
বন্ধুসকল, পঞ্চায়তীৰাজ দিৱস, গাঁওসমূহত সুশাসন প্ৰদান কৰাৰ আমাৰ সংকল্পৰ দোহৰাৰ এক সূযোগ৷ আৰু ক’ৰোনাৰ সংকটকালত এই সংকল্পৰ প্ৰাসংগিকতা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাইছে৷ এইটো সঁচা যে ক’ৰোনা মহামাৰীয়ে আমাৰ বাবে সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিছে৷
কিন্তু ইয়াতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল যে এই মহামাৰীয়ে আমাক এটা নতুন শিক্ষা তথা এক নতুন বাৰ্তা দিছে৷ আজি এই কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে দেশৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিক, তেওঁ গাঁৱৰে হওক বা চহৰৰে হওক সকলোকে বাৰ্তা দিব বিচাৰিছো৷
বন্ধুসকল, ক’ৰোনা সংকটে আমাক দিয়া ডাঙৰ বাৰ্তা, শিক্ষা হৈছে আমি আত্মনিৰ্ভৰশীল হ’ব লাগিব৷
গাঁওসমূহে নিত্য প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত আত্ম-নিৰ্ভৰশীল হওক, জিলা, ৰাজ্যসমূহৰ লগতে সমগ্ৰ দেশে আত্মনিৰ্ভৰশীল হওক৷ আমি নিজৰ প্ৰয়োজনীয়তা পুৰণ কৰাৰ বাবে আনৰ মুখলৈ চাব নালাগিব৷ এইটো এতিয়া অতি প্ৰয়োজন হৈ পৰিছে৷
ভাৰতত এই ধাৰণা শ শ বছৰ ধৰি আছিল, কিন্তু আজি পৰিৱৰ্তিত পৰিস্থিতিয়ে আমাক আত্মনিৰ্ভৰশীল হ’বলৈ পুনৰ মনত পেলাই দিলে৷ এই ক্ষেত্ৰত গাঁও পঞ্চায়তসমূহৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ৷
শক্তিশালী পঞ্চায়ত আত্মনিৰ্ভৰ গাঁৱৰো আধাৰ৷ সেইবাবে পঞ্চায়ত ব্যৱস্থা যিমানে শক্তিশালী হ’ব, গণতন্ত্ৰও সিমানেই সুদৃঢ় হ’ব আৰু বিকাশ হোৱাৰ লগতে দৰিদ্ৰতম লোকসকলে সুবিধা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব৷
বন্ধুসকল, এই ধাৰণাৰে চৰকাৰে পঞ্চায়তীৰাজৰ সৈতে জড়িত ব্যৱস্থা, আন্তঃগাঁথনিৰ আধূনিক ৰূপ দিয়াৰ কাম কৰি আছে৷ ৫-৬বছৰৰ পূৰ্বে দেশত কেৱল ১০০তকৈও কম গাঁৱত ব্ৰ’ডবেণ্ড সেৱা আছিল৷ বৰ্তমান চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা সেই সেৱা দেশৰ ১.২৫লাখতকৈ অধিক পঞ্চায়তত প্ৰদান কৰা হৈছে৷ ইমানেই নহয়, গাঁৱত সামূহিক সেৱা কেন্দ্ৰৰ সংখ্যাও ৩ লাখতকৈ অধিক হৈছে৷
চৰকাৰে ভাৰতত ম’বাইল নিৰ্মাণৰ অভিযান হাতত লোৱাৰ ফলত বৰ্তমান গাঁৱতো কম দামতে স্মাৰ্ট ফোন পাবলৈ সক্ষম হৈছে৷ আজি এই ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙত ইমান সংখ্যক লোকে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ মুলতে ইয়াৰ অৱদান আছে৷
বন্ধুসকল, গাঁৱৰ আত্নঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে, চহৰ আৰু গাঁওসমূহৰ মাজৰ দূৰত্ব কম কৰা বাবে আজি চৰকাৰে দুটা বৃহৎ ব্ৰ’ডবেণ্ড প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰিছে৷ বৰ্তমান যি ভিডিঅ’ চলি আছে, তাত আপোনালোকে দেখিছে এটা ই-গ্ৰাম স্বৰাজ প’ৰ্টেল আৰু তাৰ এপৰ শুভাৰম্ভ আৰু আনটো হৈছে স্বামিত্ব আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ৷
ই-গ্ৰাম স্বৰাজ, এইটো একপ্ৰকাৰৰ ই-গাঁও পঞ্চায়তৰ সম্পূৰ্ণ ডিজিটাইজেশ্যন প্ৰক্ৰিয়া৷
এই ভৱিষ্যতে গাঁও পঞ্চায়তৰ পৃথক কামৰ খতিয়ান ৰাখিব পৰা একক মঞ্চত পৰিগণিত হ’ব৷ এতিয়াৰে পৰা আপোনালোকে পৃথক এপ্লিকেশ্যনত পৃথকে কাম কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা নাথাকে৷
আমাক জনোৱা মতে এই প’ৰ্টেলত, এই এপত, পঞ্চায়তৰ বিকাশমুলক কাম-কাজৰ বাবে ধাৰ্য কৰা পূঁজি আৰু ব্যয়ৰ তথ্য ইত্যাদি সবিশেষ উল্লেখ থাকিব৷ ইয়াৰ জৰিয়তে এতিয়া যিকোনো ব্যক্তিয়ে নিজৰ পঞ্চায়তত হৈ থকা কাম-কাজৰ তথ্য ৰাখিব পাৰিব৷
ইয়াৰ দ্বাৰা গাঁও পঞ্চায়সমূহত পাৰদৰ্শিতা-স্বচ্ছতা বৃদ্ধি পাব, তথ্য ৰখাৰ কাম অধিক সৰল হ’ব আৰু প্ৰকল্পৰ পৰিকল্পনাৰ আৰম্ভ কৰি সম্পূৰ্ণ কৰালৈকে সকলো কামতে ক্ষিপ্ৰতা আহিব৷ আপোনালোকে কল্পনা কৰকছোন, ই-গ্ৰাম স্বৰাজৰ জৰিয়তে আপোনালোকে কিমান শক্তি পাবলৈ গৈ আছে৷
বন্ধুসকল, গাঁওসমূহত সম্পত্তিৰ অধিকাৰক লৈ যি স্থিতি থাকে, সেই সম্পৰ্কে আপোনালোকে ভালকৈ জানে৷ স্বামীত্ব যোজনাই এইবোৰ ঠিক কৰাৰ এক প্ৰয়াস৷ এই যোজনাৰ অধীনত সকলো গাঁৱত আৱাসীক ড্ৰ’নৰ দ্বাৰা মেপিং কৰা হ’ব৷ ইয়াৰ পাছত গাঁৱৰ লোকসকলক সম্পত্তিৰ এক মালিকানা প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান কৰা হ’ব৷
স্বামীত্ব যোজনাৰ জৰিয়তে গাঁওসমূহে এটাই নহয় বিভিন্ন লাভ হ’ব৷ আগতে এই সম্পত্তিক লৈ যি ভ্ৰান্তিপূৰ্ণ স্থিতি আছিল, সেয়া দুৰ হ’ব৷ দ্বিতীয়তে, ইয়াৰ দ্বাৰা গাঁওত বিকাশ যোজনাক ভাল পৰিকল্পনা কৰাত আৰু অধিক সুবিধা হ’ব৷ ইয়াৰ এটা আৰু ডাঙৰ লাভ এই যে ইয়াৰ দ্বাৰা চহৰৰ দৰে গাঁওসমূহত বেংকৰ ঋণ লাভ কৰাটো সুলভ হৈ পৰিব৷
বন্ধসকল,
এতিয়া উত্তৰপ্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, কৰ্ণাটক, হাৰিয়ানা, মধ্যপ্ৰদেশ, আৰু উত্তৰাখণ্ড এই ৬খন ৰাজ্যত পৰীক্ষামুলকভাৱে এই আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ অভিজ্ঞতাৰ ভিত্তিত কোনো আঁসোৱাহ থাকিলে সেইবোৰ শুধৰাই সমগ্ৰ দেশত ৰূপায়ণ কৰা হ’ব৷
বন্ধুসকল, কেতিয়াবা কেতিয়াবা মোৰ এনে লাগে জীৱনৰ আঁচল শিক্ষাৰ পৰীক্ষা সংকটৰ সময়তহৈ হয়৷ সুৰক্ষাজনিত পৰিৱেশত, জাকজমক পৰিৱেশত আচল শিক্ষা, প্ৰকৃত সামথ্যৰ উৱাদিহ পোৱা নাযায়৷ এই ক’ৰোনা সংকটে দেখুৱাই দিলে দেশৰ গাঁওসমূহত থকা লোকসকল, যিসকলে ডাঙৰ ডাঙৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা নল’লেো এই সময়ছোৱাত নিজৰ সংস্কাৰ আৰু পৰম্পৰাৰ শিক্ষাক প্ৰতিফলিত কৰিছে৷
গাঁৱৰ পৰা যি আপডেট আহি আছে, সেইবোৰ ডাঙৰ ডাঙৰ বিদ্বানকো প্ৰেৰণা যোগাব৷ মোৰ সতীৰ্থসকলে এই কাম কৰিছে, গাঁৱৰ প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়ে কৰিছে, মোৰ আদিবাসী ভাই-ভনীসকলে কৰিছে, কৃষি-কাৰ্য কৰাসকলে, শস্য চপোৱা আৰু ৰোপনৰ সৈতে জড়ি লোকসকলে দেশবাসীক প্ৰেৰণা দিবলগীয়া এই কাম কৰিছে৷
আপোনালোকে বিশ্ববাসীক মন্ত্ৰ দিছে-‘দুই গজ দুৰত্ব’ বা দুই গজ শাৰিৰীক দুৰত্ব৷ এই মন্ত্ৰ পালন কৰাত গাঁওবাসীয়ে বিশেষ ধ্যান দিছে৷ দুই গজ দুৰত্ব অৰ্থাৎ সামাজিক দুৰত্ব বজাই ৰাখি আপোনালোকে ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ পৰা নিজে দুৰত থকাৰ লগতে আনকো বছাই ৰাখিছে৷ আপোনালোকৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে বিশ্বজুৰি চৰ্চা হৈছে যে ভাৰতে কিদৰে ক’ৰোনাক প্ৰতিহত কৰিছে৷
বন্ধুসকল, ইমান ডাঙৰ সংকট আহিলে, ইমান ডাঙৰ মহামাৰী আহিলে কিন্তু ২-৩ মাহত আমি এইটো লক্ষ্য কৰিছো ভাৰতীয় নাগৰিকে সীমিত সম্পদ স্বত্তেও বহু জটিলতাৰ সন্মুখীন হৈও শিৰনত কৰা নাই, বৰঞ্চ যুঁজ দিছে৷ এইটো সঁচা যে সমস্যা হৈছে, কিন্তু সংকল্পৰ সামৰ্থ্য দেখুৱাই, নতুন শক্তিৰে আগুৱাই গৈছে, নতুন নতুন দিশ সন্ধান কৰিছে, দেশক ৰক্ষা কৰা আৰু আগুৱাই নিয়া কামো ধাৰাবাহিকভাৱে কৰি আছে৷
বন্ধুসকল, এই পৰিস্থিতি গাঁওসমূহত যি হৈ আছে, সেই সম্পৰ্কে মই পৃথকে খবৰ লৈ আছো৷ আজি মই আপোনালোকৰ একাংশ বন্ধুৰ সৈতে ক’ৰোনাৰ সময়ত হোৱা অভিজ্ঞতা আৰু আপোনালোকৰ পৰামৰ্শৰ বিষয়ে জানিব বিচাৰিম৷ মোক জনোৱা মতে প্ৰথমে জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ সৈতে সংযোগ হৈছে৷
মহম্মদ ইকবাল জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ বাৰামুল্লাৰ পৰা সংযুক্ত হৈছে৷ এও ব্লক পঞ্চায়ত নাৰবাবৰ সভাপতি৷ ইকবাল জী নমস্কাৰ৷
ইকবাল জী, আপোনাৰ ব্লকত ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ কিদৰে চলি আছে? আপোনালোকে দুই গজ দুৰত্ব আৰু অনাময় ক্ষেত্ৰত কি কি কৰি আছে?
ইকবালঃ- নমস্কাৰ ছাৰ, মই জম্মু-কাশ্মীৰৰ বাৰামুল্লা ব্লকৰ নাৰবাওৰ পৰা আপোনাক আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো৷ আজি পঞ্চায়ত দিৱস উপলক্ষে শুভেচ্ছা জনাইছো৷ ছাৰ আমাৰ ইয়াত বৰ্তমান আমি আপুনি ঘোষণা কৰা লকডাউন ১০০শতাংশই পালন কৰি ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিছো৷ আপুনি প্ৰথম দিনা ঘোষণা লকডাউনৰ পৰাই আমি প্ৰস্তুতি চলাইছিলো৷ সেই দিনাই আমি ব্লক পৰ্যায়ত থকা চিকিৎসা বিষয়া, আইচিডিএছ আৰু পঞ্চায়তৰ পৰা এক নিৰ্দেশ অনুসৰি সভা অনুষ্ঠিত কৰি আশা কৰ্মী, আইচিডিএছ কৰ্মী আৰু পঞ্চায়ত পিআৰআই সদস্যসকলক প্ৰশিক্ষণ দিলো৷ তেওঁলোকক আমি ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ প্ৰতিৰোধমুলক ব্যৱস্থাৰ বাবে অৱগত কৰিলো৷ তাৰ পাছত আমি তেওঁলোকক আমাৰ ব্লকৰ ঘৰে ঘৰে পঠালো৷
আপোনাক জনাবলৈ পাই সুখী হৈছো যে আমাৰ ব্লকৰ এনেকুৱা এটাও পৰিয়াল নোলাব, য’লৈ আমাৰ টীম যোৱা নাই৷ তেওঁলোকে ঘৰে ঘৰে ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ প্ৰতিৰোধী ব্যৱস্থাৱলী সম্পৰ্কে জনসাধাৰণৰ মাজত সজাগ কৰে৷ আমাৰ ব্লকত আজিলৈকে কেৱল এজন লোক ক’ভিড-১৯ত সংক্ৰমিত হৈছে৷ তাৰ কাৰণটো হৈছে তাত পঞ্চায়ত নাই, পঞ্চায়ত কৰ্মী নাই, যাৰবাবে তেওঁক ট্ৰেচিং কৰিব পৰা নগ’ল৷
কিন্তু যিমান বাকী গাঁও আছে, যিমান বাকী ব্লক আছে, জিলা প্ৰশাসন, স্বাস্থ্য বিভাগৰ সহযোগত প্ৰতিটো ঘৰত, প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ ট্ৰেভেল হিষ্টৰী চিনাক্ত কৰি তেওঁলোকক বিশেষ কেন্দ্ৰ আৰু ঘৰতে কোৱাৰেণ্টাইন কৰি পিআৰআইসকলক তাত দায়িত্ব দিয়া হৈছে৷ হোম কোৱাৰেণ্টাইন সফল হোৱাকৈ ২৪ ঘণ্টাই কৰ্তব্য পালন কৰিছে৷ জিলা প্ৰশাসনৰ কঠোৰ নিৰ্দেশনা মানি আমি লকডাউন সফল কৰাৰ প্ৰতি গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছা৷ আমাৰ পঞ্চায়তীৰাজ যুৱ সংস্থাৰ যিমান সদস্য আছে, তেওঁলোকক জিলা প্ৰশাসনে নিৰ্দেশ দিছে যে যিকোনো প্ৰকাৰে লকডাউন সফল কৰিব লাগে৷ তেওঁলোকে ৰোষ্টাৰ প্ৰস্তুত কৰি স্বেচ্ছাসেৱকসকলৰ সৈতে ৰাস্তাত থাকি লকডাউন সফল কৰিছে৷ অৰ্থাৎ তেওঁ ৰোষ্টাৰ বনাই স্বেচ্ছাসেৱকসকলৰ সৈতে পথত থাকি লকডাউন সফল কৰিলে৷ দুটা বাৰ্তাৰে জনসাধাৰণক দুটা শ্ল’গান দিলে-সকলোকে সন্মান কৰক, সকলোকে সন্দেহ কৰক, আনটো হৈছে ঘৰতে থাকক, নিৰাপদে থাকক৷ এই দুটা শ্ল’গানৰ জৰিয়তে আজি আমাৰ ব্লকত ৯৯শতাংশ পৰিস্থিতি নিয়ন্ত্ৰণত আছে, ছাৰ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি যিদৰে কথা কয় এনে লাগে যে আপুনি নিজে ফিল্ডত যায়৷ নিজে গাঁৱত যায়, তাৰফলত আপুনি ইমান সহজে বিষয়বোৰ বুজি পায়৷ আপুনি মানৱ সম্পদ উন্নয়নেই হওক, নিয়ম পালন কৰাই হওক, অতি সুন্দৰভাৱে কয়৷ মোৰ বিশ্বাস যে দুই গজ দুৰত্ব এই মন্ত্ৰক আপোনালোকে গাঁৱে গাঁৱে, ঘৰে ঘৰে তথা সমগ্ৰ জম্মু আৰু কাশ্মীৰে আপোনাৰ পৰা শিকিব লাগিব৷ মই আপোনাক অভিনন্দন জনাইছো, অতি উত্তম কাম কৰিছে৷ আপোনাৰ ব্লকৰ সকলো নাগৰিককে মোৰ ফালৰ পৰা শুভেচ্ছা জনাইছো৷ এতিয়া ৰমজান মাহ আৰু আপোনালোকৰ পৰিশ্ৰমৰ বাবে ৰমজান অতি সুন্দৰভাৱে নাগৰিকসকলে পালন কৰিব পাৰিব৷ আপুনি সঁচাকৈয়ে বহুত ডাঙৰ সেৱা কৰিছে৷
আহক জম্মু-কাশ্মীৰৰ পৰা আমি পোনে পোনে দক্ষিণৰ কৰ্ণাটকলৈ যাও৷ কৰ্ণাটকৰ চিক্কাবালাপুৰৰ পৰা আমাৰ সৈতে সংযোগ হৈছে নবীন কুমাৰ জী৷
নবীন কুমাৰ- দেশৰ প্ৰধান সেৱক আপোনাক গাঁও পঞ্চায়ৰ তৰফৰ পৰা নমস্কাৰ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-আজি কালি মই গাঁৱৰ প্ৰধান সেৱকৰ লগতো কথা পতাৰ সৌভাগ্য হৈছে নেকি? বিশ্বৰ ডাঙৰ ডাঙৰ মুৰব্বীসকলকৰ সৈতে কথা পতাৰ সূযোগ হৈছে৷
নবীন কুমাৰ-ধন্যবাদ ছাৰ৷ আমাৰ গাঁও পঞ্চায়ত কোনো ক’ৰোনা প্ৰভাৱিত ব্যক্তি নাই আৰু ১৪জন লোকক আমি হোম কোৱাৰেণ্টাইনত ৰাখিছো৷ এওঁলোকক পঞ্চায়তৰ জৰিয়তে পানী, গাখীৰ, শাক-পাচলি, খাদ্য সামগ্ৰী আদি ব্যৱস্থাৰ ঘৰৰ পৰাই দি আছে৷ আশাকৰ্মী, স্বাস্থ্য বিভাগৰ বিষয়া আৰু গাঁও পঞ্চায়তৰ সকলো সদস্য আৰু কৰ্মকৰ্তা মিলি এক টাস্ক ফ’ৰ্চ গঠন কৰা হৈছে৷ প্ৰতি সপ্তাহত দুই-চাৰি বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰি ক’ৰোনা কিদৰে প্ৰতিৰোধ কৰিব পৰা যায় আৰু কি কি প্ৰচেষ্টা ল’ব পৰা যায় এই সম্পৰ্কে চৰ্চা হৈ আছে৷ আইইচি, সামাজিক দুৰত্ব আৰু চেনিটাইজেচনৰ কামো ভালদৰে হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যান যোজনা, প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান যোজনা, উজ্জ্বলা যোজনা আৰু পেন্সন যোজনাৰ অধীনত পাঁচ হাজাৰতকৈ অধিক হিতাধিকাৰী উপকৃত হৈছে৷
ইয়াৰ যুৱকসকলক প্ৰেৰিত কৰি গ্ৰাম পুলিচ গঠন কৰিছে৷ পঞ্চায়তৰ সীমান্তত চেকপোষ্ট স্থাপন কৰি সকলো গ্ৰাম পুলিচে কাম কৰিছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে গাঁওবাসীৰ বিনা কাৰণত অহা-যোৱা কৰা বন্ধ কৰা৷ ইয়াৰ দ্বাৰা এখন ৰাজ্যৰ পৰা আন ৰাজ্যলৈ সংক্ৰমণ হ’বলৈ নিদিয়ে৷ ব্যক্তি আৰু সামূহিক স্বচ্ছতাৰ বিষয়ে সকলো স্থানত ভালদৰে আইইচিৰ লগতে স্বচ্ছতা কাৰ্যসুচীও হাতত লোৱা হৈছে৷
লকডাউনৰ ফলত মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰা অহা ১৭০জনতকৈ অধিক শ্ৰমিক আহিছিল, তেওঁলোকক আমি এখন পাঠশালাত ৰখাইছো৷ এই সকলোকে আহাৰ, পানী আৰু ঔষধ যোগান ধৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷
ফল আৰু শাক-পাচলিৰ বাবে এখন বজাৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা কৃষকসকলৰ বিশেষ ক্ষতি হোৱা নাই৷ তেওঁলোকৰ আৰ্থিক স্থিতি আৰু মনোবল বৃদ্ধি কৰা হৈছে৷ কাৰোবাক ঔষধৰ প্ৰয়োজন হ’ল, তেওঁলোকে বজাৰৰ পৰা আনি ঘৰে ঘৰে প্ৰদান কৰা হৈছে৷
মহাত্মা গান্ধী ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যোগ যোজনাৰ অধীনত পঞ্চায়তৰ শ্ৰমিক আৰু কৃষকসকলক ব্যক্তিগত কাম আৰু জল সংৰক্ষণ কাৰ্যসুচীত অংশ গ্ৰহণ সূযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা গাঁও পঞ্চায়ততো লোকসকলৰ মনোবল বৃদ্ধি পাইছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-নবীন আপোনাৰ গাঁৱৰ জনসংখ্যা কিমান?
নবীন-৮,৫০০জন ছাৰ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-অৰ্থাৎ ডাঙৰ গাঁও৷ আপুনি কিমান দিনৰ পৰা পঞ্চায়তৰ মুৰব্বী হৈ আছে৷
নবীন- প্ৰথম বাৰলৈ ছাৰ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী- প্ৰথমবাৰলৈ হৈছে? কিন্তু আপুনি বহুত কাম কৰি আছে আৰু অতি পদ্ধতিগতভাৱে তথা পৰিকল্পনাৰে কাম কৰি আছে৷ গাঁওবাসীয়ে আপোনাৰ কথা মানি চলে নে?
নবীন-হয় ছাৰ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-মানি চলে৷ এনে উত্তম কাম কৰাৰ বাবে আপোনাৰ লগতে আপোনালোকৰ গাঁওবাসীক অভিনন্দন জনাইছে৷ আপুনি সকলো আঁচনি জনসাধাৰণৰ কাষলৈ লৈ যোৱা, আৰ্থিক প্ৰগতি কাম ইমান সুন্দৰভাৱে কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আপোনাৰ নেতৃত্ব, দৃষ্টিভংগীৰ লগতে আপোনাৰ গাঁৱৰ শক্তি সম্পৰ্কে দৰ্শন কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জনালো৷
আহক বিহাৰলৈ যাও৷
বিহাৰৰ জাগানাবাদ জিলাৰ ঘৰ্ণিয়া গাঁও পঞ্চায়তৰ গাঁও প্ৰধান অজয় সিং যাদৱ আমাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছে৷ অজয় জী নমস্কাৰ৷
অজয়-নমস্কাৰ ছাৰ৷ মই অজয় সিং যাদৱ, ঘৰ্ণিয়া পঞ্চায়তৰ প্ৰধান৷ বিহাৰৰ হৈ আপোনাক আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-নমস্কাৰ৷
অজয়-২২ তাৰিখৰ লকডাউন আৰু উয়াৰ চাৰি দিন পাছৰে পৰা একেৰাহে নিজে বজাৰ কৰি গাঁও পঞ্চায়ত এলেকাত বিতৰণ কৰিছো৷ সকলোকে অতি কমেও ৬ফুট দুৰত্ব মানি চলিবলৈ ক’লো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-অজয় জী জনসাধাৰণক বুজাই দিয়ক, দুই গজ দুৰত্বৰ কথা
অজয়-দুই গজ দুৰত্ব ছাৰ?
প্ৰধানমন্ত্ৰী-হয়
অজয়-গাঁৱত ব্লিচিং পাওদাৰ চতিওৱা, ঘৰে ঘৰে আশা কৰ্মী, ৱাৰ্ড সদস্য আৰু পঞ্চায়তৰ মুৰব্বীয়ে চাবোন প্ৰদান কৰি শৰীৰ আৰু হাত ধোৱাটো শিকাইছে, এক ঘণ্টা-আধা ঘণ্টাৰ মুৰে মুৰে হাত ধুবলৈ সজাগতা সৃষ্টি কৰিছে৷ হোম কোৱাৰেণ্টাইত ১৮জন লোকক ৰখা হৈছে৷ তেওঁলোকক পঞ্চায়তে নিজাকৈ সুবিধা প্ৰদান কৰি আছে৷ ছাৰ, ইয়াত ৩০খন বিচনাৰ এক হোম কোৱাৰেণ্টাইন চেণ্টাৰ গঢ়ি তোলা হৈছে৷ তাতো খোৱা-বোৱা, এএনএম আৰু চকিদাৰক কৰ্তব্যত লগোৱা হৈছে৷ তদুপৰি, ৪৫জন লোকৰে এক গাঁওৰক্ষী দলো গঠন কৰা হৈছে৷ তেওঁলোকে গাঁৱৰ প্ৰৱেশদ্বাৰতে বাঁহৰ বেৰিকেড নিৰ্মাণ কৰিছে, যাতে গাঁৱৰ লোকসকল বাহিৰলৈ যাব নোৱাৰে৷ যাৰ জৰুৰী কাম থাকিব তেওঁহে বাহিৰলৈ যাব পাৰে৷ ইফালে, স্বাস্থ্য বিভাগ আৰু চিকিৎসক দল গাঁৱলৈ সপ্তাহত দুবাৰ আহে৷ তদুপৰি, পৰিস্থিতি পৰ্যালোচনা কৰাৰ বাবে সপ্তাহত তিনিবাৰকৈ বৈঠকত মিলিত হৈছো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-অজয় জী আপোনাৰ পঞ্চায়তৰ বহু লোক আঁতৰৰ চহৰসমূহৰ পৰা ঘৰলৈ ঘুৰি আহিছে, যিসকল অহা নাই তেওঁলোকেও আহিব বিচাৰিছে নিশ্চয়৷
অজয়-হয় ছাৰ, আহিব বিচাৰিছে, কিন্তু আমি জনাইছো যে তেওঁলোক য’ত আছে, তাতে থাকক, লকডাউনৰ খুলিলেই আহিবা ভাই৷ কাৰণ ১৪দিনটো আমি স্কুলত ৰাখো৷ তেওঁলোকেও স্কুলত ১৪দিন থকাতকৈ বাহিৰতে থাকিম বুলি জনাইছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-অৰ্থাৎ আপোনাৰ কথা সকলোৱে মানি লয়?
অজয়-হয়, মানি লয় ছাৰ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-ঠিক আছে, আপোনালোক সকলো সুৰক্ষিত আছে আৰু যিসকল চহৰত আছে তেওঁলোকো সুৰক্ষিত আছে, তেওঁলোকৰ মন শান্তিৰে থাকক৷ আপুনি তেওঁলোকৰ সৈতে ফোনযোগে কথা পাতি থাকিব৷ যাতে চহৰত তেওঁলোকে অসুবিধাৰ সন্মুখীন নহয়৷ এনে সময়ত ঘৰলৈ মনত পৰে, মা-দেউতালৈ বৰকৈ মনত পৰাটো স্বাভাৱিক৷ সেয়েহে, এনেকুৱা সময়ত গাঁৱৰ কোনোবাই ফোন কৰিলে মনটো পাত লাগে৷ আপুনি যি কাম কৰি আহে, তাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো৷
আহক আমি উত্তৰপ্ৰদেশৰ বস্তিলৈ যাও৷ বস্তি গাঁও পঞ্চায়তৰ নক্তিদেহীৰ প্ৰধান ভগ্নী বৰ্ষা সিং আমাৰ সৈতে সংযোগ হৈছে৷ বৰ্ষা জী নমস্তে৷
বৰ্ষা-নমস্তে ছাৰ৷ মই নিজৰ গাঁও পঞ্চায়তবাসীৰ হৈ আপোনাক নমস্কাৰ জনাইছো৷ পঞ্চায়তীৰাজ দিৱস উপলক্ষেও আপোনাক আন্তৰিক শুভকামনা জনাইছো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-বস্তিত লকডাউন সঠিকভাৱে পালন হৈছে নে?
বৰ্ষ-ছাৰ মোৰ গাঁৱত সম্পূৰ্ণৰূপে লকডাউন পালন হৈছে আৰু মই আশা ভগ্নী, অংগনৱাড়ী ভগ্নী আৰু এএনএমসকলৰ সৈতে গাঁৱৰ লোকসকলৰ ঘৰে ঘৰে গৈ লকডাউন মানি চলা আৰু সামাজিক দুৰত্ব বজাই ৰখাৰ লগতে ঘৰতে থাকিবলৈ সজাগ কৰিছো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-আপুনি কেতিয়াৰে পৰা প্ৰধান হৈ আছে৷
বৰ্ষা- ছাৰ মই দ্বিতীয়বাৰলৈ গাঁও প্ৰধান হৈছো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যান যোজনা, পিএম কিষাণ সন্মান নিধি ইত্যাদিবোৰৰ ক্ষেত্ৰত আপোনালোকে কেনেদৰে কাম কৰিছে৷
বৰ্ষা- ছাৰ আমাৰ ইয়াত উজ্জ্বলা যোজনাৰ ২৫গৰাকী হিতাধিকাৰী, পিএম কিষাণ সন্মান নিধিৰ ১৫৫ হিতাধিকাৰী আৰু ধন জনৰ অধীনত ৫০গৰাকী লোক উপকৃত হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-লোকসকলৰ অনুভন কেনেকুৱা, সন্তুষ্ট নে তেওঁলোক?
বৰ্ষা-ছাৰ তেওঁলোক বহুত সন্তষ্ট৷ আপুনি ঘোষণা কৰা লকডাউনৰ নিৰ্দেশনা অতি সুন্দৰভাৱে পালন কৰাৰ লগতে তেওঁলোকে নিজে যথেষ্ট সুৰক্ষিত অনুভৱ কৰিছে৷ তেওঁলোকে ঘৰতে সুৰক্ষিত বুলি ভাৱে, কাৰণ ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ কোনো সঠিক চিকিৎসা নাই৷ ঘৰত থকা, সুৰক্ষিত থকা, সামাজিক গুৰত্ব বজাই ৰখাটোৱেই ইয়াৰ চিকিৎসা৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-চাওক, ক’ৰোনা ভাইৰাছ অতি বিচিত্ৰ ভাইৰাছ, কিন্তু তাৰ এক বিশেষত্বও আছে৷ ই নিজে কাৰো ঘৰলৈ নাযায়, নিজে ক’লৈকো নাযায়৷ যদি আপুনি আমন্ত্ৰণ জনায়, তেতিয়াহে আপোনাৰ ঘৰলৈ আহে আৰু ঘৰৰ কাকো এৰি নিদিয়ে৷ সেইবাবে দুউ গজ দুৰত্বৰ মন্ত্ৰ উচ্চাৰিত হৈ থাকিব লাগিব৷ দুই গজ দুৰত্বত থাকি কথা পাতক, ৰওক৷ যেতিয়া ছাতি লয়, তেতিয়া সন্মুখৰ ছাতিটোৰ পৰা অনায়াসে দুই গজ দুৰত্ব বজাই ৰাখিবলগীয়া হয়৷
আগতে কোৱা হৈছিল যে দিল্লীৰ পৰা ১টকা দিলে গাঁওবোৰত ১৫ পইচাহে পায়গৈ৷ এতিয়া ১০০ পইচা ১০০ পইচাই যেতিয়া বেংক একাউণ্টত জমা হয়, তেতিয়া গাঁওবাসীৰ কেনেকুৱা লাগে?
বৰ্ষ-গাঁওবাসী অতি সন্তুষ্ট হয়, ছাৰ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-কি কয়?
বৰ্ষা-কয় যেতিয়াৰে পৰা এই চৰকাৰ আহিছে, তেতিয়াৰে পৰা সকলো পুৰণ হৈছে, ভালদৰে পাইছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-ঠিক আছে বৰ্ষা জী, আপুনি যথেষ্ট ভাল কাম কৰিছে৷
বৰ্ষা-ছাৰ গাঁৱত আলোচনা হৈছে যে এই ক’ৰোনাৰ দৰে বৈশ্বিক মহামাৰীৰ সংকটকালত আপোনাৰ দৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী নোহোৱা হ’লে, তেতিয়া হ’লে সমগ্ৰ দেশত কি হ’লহেতেন৷ য’লৈকে যাওঁ, তাতে এইটো আলোচনা হয়৷ আমি নিজৰ মাজতো আলোচনা কৰো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-বৰ্ষা জী দুই গজ দুৰত্বই আমাক ৰক্ষা কৰিব৷ গাঁওবাসী সন্তুষ্ট বুলি জানি মোৰ ভাল লাগিছে৷ কাৰণ চৰকাৰ আৰু জনতাৰ মাজত যেতিয়া বিশ্বাস জন্মে, তেতিয়া সংকট যিমান ডাঙৰ হ’লেও পাৰ হৈ যাব পাৰি৷ এই যুদ্ধত জয়ৰ মুলতে বিশ্বাস৷ আটাইতকৈ শক্তিশালী অস্ত্ৰ হৈছে বিশ্বাস৷ নিজৰ ওপৰত বিশ্বাস, ব্যৱস্থাৱলীৰ ওপৰত বিশ্বাস আৰু বিকল্প হৈছে আমি এই সংকট দুৰ কৰা৷
আহক পাঞ্জাৱলৈ যাও৷ পাঞ্জাৱৰ পাঠানকোটৰ হাড়া গাঁও পঞ্চায়তৰ সভাপতি ভগ্নী পল্লৱী ঠাকুৰ আমাৰ সৈতে যুক্ত হৈছে৷ পল্লৱী জী নমস্কাৰ৷
পল্লৱী-নমস্কাৰ ছাৰ৷ আপোনাক মোৰ লগতে মোৰ সমগ্ৰ পঞ্চায়তবাসীৰ হৈ আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো৷ মই সীমান্তৰ অতি পিছপৰা হাড়া গাঁও পঞ্চায়তৰ পৰা কৈছো৷ বৰ্তমানৰ ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ইয়াৰ প্ৰতিৰোধৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ গাঁওবাসীৰ লগতে যুৱক-যুৱতীসকলে সহযোগিতা আগবঢ়াইছে৷ আপোনাৰ নিৰ্দেশ মতে সকলোৱে ঘৰে ঘৰে আছে৷ গাঁৱৰ দুয়োটা প্ৰৱেশ দ্বাৰ বন্ধ কৰি যুৱকসকলৰ লগতে মই নিজে পহৰা দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰিছো, যাতে কোনো বাহিৰৰ ব্যক্তি ইয়ালৈ আহিব নোৱাৰে আৰু বিনা কাৰণত গাঁৱৰ কোনো লোক বাহিৰলৈ নাযায়৷ ঘৰে ঘৰেও দুৰে দুৰে থকা, ঘৰৰ বাহিৰ নোহোৱা, হাত-মুখ-চকু সময়ে সময়ে ধুই থকা ইত্যাদিৰ ক্ষেত্ৰত সজাগতা সৃষ্টি কৰিছো৷ পাঞ্জাৱ চৰকাৰে ২২ মাৰ্চতে লকডাউন ঘোষণা কৰিছিল বাবে আমি সষ্টম হৈছিলো৷
ছাৰ, এতিয়া আমাৰ পাঞ্জাৱত শস্য চপোৱাৰ বতৰ চলি আছে, সেয়েহে আমি আটাইতকৈ গুৰুত্ব এই দিশত দিছো৷ পাঞ্জাৱ চৰকাৰে জাৰি কৰা নিৰ্দেশনা যেনে পথাৰতো দুই মিটাৰ দুৰত্ব বজাই ৰখা হৈছে৷ ইফালে, শস্য চপোৱাৰ পাছত পাঁচখন গাওঁ মিলি এক মাণ্ডি গঢ় দিয়া হৈছে৷ কৃষকসকলে হোলো্গ্ৰাম থকা পৰ্চী দিয়া হয়৷ সেইখন থাকিলে হে মাণ্ডিলৈ যাব পাৰিব৷ ট্ৰেক্টৰত চালক আৰু এগৰাকী সহযোগিৰ সৈতে প্ৰায় ৫০ কুইণ্টলকৈ মাণ্ডিলৈ যোৱাৰ ব্যৱস্থা আছে৷ মাণ্ডিতো সামাজিক দুৰত্ব মানি চলাত ধ্যান দিয়া হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-পল্লৱী জী, আপুনি ইমান সুন্দৰভাৱে ক’লে৷ এই সংকটৰ সময়ত আপুনি আপোনাৰ গাঁওখন ইমান সুন্দৰভাৱে চম্ভালি লোৱাৰ বাবে আৰু গাঁওবাসীয়ে আপোনাৰ কথা মানি চলাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো৷ আপোনাৰ কথা সঁচা যে কৃষকসকল সুস্থ হৈ থকাটো বহুত জৰুৰী৷ কাৰণ তেওঁলোক আমাৰ অন্নদাতা আৰু নিস্বাৰ্থভাৱে তেওঁলোকে সমগ্ৰ দেশৰ পেট প্ৰৱৰ্তায়৷ কৃষক আৰু পশুপালকসকল পৰম মিত্ৰ, যিসকলে সমগ্ৰ লকডাউনৰ সময়ত দেশত খাদ্য, গাখীৰ, ফল আদি অভাৱ হ’বলৈ দিয়া নাই৷ মই তেওঁলোকৰ উদ্যমৰ ভূয়সী প্ৰশংসা কৰিছো৷ আপোনাক প্ৰশংসা কৰাৰ লগতে আৰু এটা প্ৰাৰ্থনা জনাও যে পাঠানকোট, গুৰদাসপুৰত যিসকল লোক ড্ৰাগছৰ প্ৰতি আসক্ত তেওঁলোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিব লাগিব৷ কৃষকসকলক মা-ধৰিত্ৰীক ৰক্ষা কৰাৰ বাবে তথা আমাৰ কৃষকসকলৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে ইউৰিয়া কমকৈ ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাবে বুজাব লাগিব, যাতে আমাৰ উঠি অহা প্ৰজন্ম দুৰ্বল নহয়৷ ইউৰিয়াৰ বাবে ডাঙৰ সমস্যাই দেখা দিছে৷ ইউৰিয়াৰ বাবে আমাৰ ভূমি, আমাৰ জলজ উদ্ভিদত বিপৰীত প্ৰভাৱ পৰিছে৷
সেইবাবে পল্লৱী জী আপোনাৰ দৰে গাঁওপ্ৰধানসকলে বুজাওক যে ভাইসকল আগতে গাঁৱলৈ ১০ বস্তা ইউৰিয়া আহিছিল যদিও এতিয়া ৫ বস্তা আহিব৷ অৰ্থাৎ আধা আহিব৷ আপুনি দেখি পইচাও ৰাহি হ’ব আৰু আমাৰ মা ধৰিত্ৰীও ৰক্ষা পৰিব৷ মই আশা কৰিম আপোনাৰ দৰে গাঁও প্ৰধানে এই কাম কৰিব দেখুৱাব৷ মই পুনৰ আপোনাক বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো৷
আহক আমি মহাৰাষ্ট্ৰলৈ যাও৷ মেদন কৰৱাড়ী গাঁও পঞ্চায়তৰ মুৰব্বী ভগ্নী প্ৰিয়ংকা আমাৰ সৈতে আছে৷ প্ৰিয়ংকা জী নমস্কাৰ৷
প্ৰিয়ংকা- নমস্কাৰ ছাৰ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-কওক প্ৰিয়ংকা জী৷
প্ৰিয়ংকা-আমি ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বাবে যেতিয়াৰে পৰা লকডাউন ঘোষণা কৰিলে, তাৰ পাছত ২৬ মাৰ্চত ছডিয়াম হাইপ’ক্লৰাইৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ দেশত ছেনিটাইজ কৰিলো৷ তাৰপাছত বেছি জনসমাগত হোৱা দুঠাইত আমি ছেনিটাইজাৰ সুৰংগ স্থাপন কৰিলো৷ ঘৰে ঘৰে ছেনিটাইজাৰ আৰু চাবোন বিতৰণ কৰিলো৷ গাঁৱৰ যিসকল মহিলাই স্কিল ইণ্ডিয়াৰ অধীনত চিলাই প্ৰশিক্ষণ লৈছিল, তেওঁলোকক মাস্ক প্ৰস্তুত কৰাৰ দায়িত্ব দিলো৷ একাংশ আত্মসহায়ক গোটকো মাস্কৰ দায়িত্ব দিলো আৰু তেওঁলোকে ৫ হাজাৰ মাস্ক প্ৰস্তুত কৰি দিলে৷ সেইবোৰ সমগ্ৰ গাঁৱত বিতৰণ কৰি আছো৷ আমাৰ এলেকাটো অৰ্ধ নগৰীত পৰে আৰু ইয়াৰ কাষতে কেইবাটাও উদ্যোগ আছে, য’ত আমাৰ গাঁৱৰ বহুতে কাম কৰে৷ তেওঁলোকক গাঁৱত প্ৰৱেশ কৰাৰ সময় নিৰ্ধাৰণ কৰি দিছো আৰু তাৰ পাছত ষ্ট্ৰীট লাইট বন্ধ কৰি দিও৷ সামাজিক দুৰত্ব ৰক্ষাৰে সুফল লাভ কৰিছো৷ দোকানবোৰৰ সন্মুখত বৃত্ত অংকন কৰি সামাজিক দুৰত্ব বজাই ৰখাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷ তদুপৰি, দোকানবোৰৰ ক্ষেত্ৰতো তিনিদিন খাদ্য সামগ্ৰী আৰু তিনি দিন শাক-পাচলিৰ দোকান খোলাৰ ব্যৱস্থা কৰিলো৷ যাৰ ফলত জনসমাগম হ্ৰাস পোৱাত যথেষ্ট সহায় কৰিছে৷
তদুপৰি, যিবোৰ হাউছিং ছ’চাইটি আছিল আৰু যিসকল কৃষক আছিল, তেওঁলোকৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি এক পিএমচিৰ জৰিয়তে আমি স্বেচ্ছাসেৱক নিয়োগ কৰি সেইবোৰত বিক্ৰী কৰাৰ কাম কৰিছো৷ ইয়াৰ জৰিয়তে কৃষকসকল উপকৃত হৈছে৷ ইফালে, আমাৰ গাঁৱৰ মহিলাসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে মহিলাসকলৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে আমাৰ গাঁৱত ৭ হাজাৰ ছেনিটেৰী নেপকিন আশা কৰ্মীৰ জৰিয়তে বিতৰণ কৰা হৈছে৷ কোনো সন্দেহজনক ব্যক্তি দেখিলে তেওঁলোকক হোম কোৱাৰেণ্টাইন কৰাৰো সুবিধা কৰিলো৷
দ্বিতীয়বাৰ পুনৰ গাঁওখন ছেনিটাইজ কৰিলো৷ যেতিয়া আকৌ লকডাউন বৃদ্ধি পালে, পুনৰ ছেনিটাইজ কৰিলো৷ এই পদক্ষেপসমূহৰ দ্বাৰা আমি যথেষ্ট পৰিমাণে উপকৃত হৈছো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-প্ৰিয়ংকা জী, এতিয়া ছাগৈ গাঁওবাসী ভাগৰুৱা হৈছে নহয়নে? লোকসকলৰ খং উঠিছে, মোদীজীয়ে কি কৰিছে ইমান দিন বন্ধ কৰি ৰাখিছে৷
প্ৰিয়ংকা-তেওঁলোক ঘৰত থকা অভ্যাস নাই বাবে ভাগৰুৱা হৈছে, কিন্তু তেওঁলোকে জানে যে আমাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী জীয়ে যি কৰিছে, তেওঁ আমাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে কৰিছে, আমাৰ দেশৰ বাবে কৰিছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-আপোনাৰ গাঁৱৰ জনসংখ্যা কিমান প্ৰিয়ংকা জী?
প্ৰিয়ংকা-৫০,০০০৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-মই বুজিছো যে কৃষিজাত সামগ্ৰী উৎপাদনৰ জৰিয়তে ভাৰত চৰকাৰৰ যথেষ্ট সহায় হৈছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা যিমান শক্তি লাভ কৰিব তাৰ জৰিয়তে আপোনাৰ গাঁৱৰ কৃষকসকলকো শক্তি যোগাব৷
সেইদৰে ই-নাম৷ ই-নামে টেকন’লজিৰ জৰিয়তে দেশৰ প্ৰতিটো কোণত থকা প্ৰতিগৰাকী কৃষকক এখন ভাল বজাৰ দিছে৷ কৃষকেও ইয়াৰ ওপৰত ভৰসা কৰিবলৈ লৈছে৷ আপোনাৰ দৰে শিক্ষিত গাঁও প্ৰধানৰ জৰিয়তে আপুনি আপোনাৰ গাঁৱলৈ এই আধুনিক ব্যৱস্থা আনিব পাৰে৷
সেইদৰে চৰকাৰী ই-মাৰ্কেট জিইএম পৰ্টেলৰ জৰিয়তে আপোনাৰ গাঁৱৰ মহিলাসকলে প্ৰস্তুত কৰা সামগ্ৰী পোনপটীয়াকৈ বিক্ৰী কৰিব পাৰে৷ ইয়াৰ বাবে কোনো নিবিদাৰ প্ৰয়োজন নাই৷ সেই মহিলাসকলক বজাৰ দিয়াত আপুনি পদক্ষেপ ল’ব বুলি আশা কৰিলো৷
প্ৰিয়ংকা-ছাৰ আমাৰ পঞ্চায়তৰ অপাৰেটৰৰ জৰিয়তে কৃষকসকলৰ বাবে আমি ই-নামত কামত কৰি আছো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-ঠিক আছে, আপোনাক বহুত বহুত ধন্যবাদ৷
প্ৰিয়ংকা-ছাৰ আপোনাৰ বাবে এটা কথা ক’ব বিচাৰো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-হয় কওক৷
প্ৰিয়ংকা-যিদৰে আপুনি সমগ্ৰ দেশৰ, বিশ্বক পথ দেখুৱাইছে, ক’ৰোনা সংকটৰ কিদৰে মোকাবিলা কৰিব পাৰি, সেই বিষয়ে আপোনাৰ বাবে ক’ব বিচাৰো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-নিশ্চয়, কওক৷
প্ৰিয়ংকা-
ক’চিচ জাৰি হ্যে ঔৰ হিম্মত বৰকৰাৰ হ্যে
শিৰ হ্যে ইছ দুনীয়া পৰ ছানে কা ফিটুৰ৷
মুঝে কিচি পৰ ভৰোসা নহী, মুঝে মেহনত পৰ ভৰোসা হ্যে,
এক ন এক দিন হালাত বদলেংগে জৰুৰ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-বাঃ ঠিক আছে, আপোনাৰ শব্দতো বিশ্বাস আছে, ই দেশৰ চিন্তাধাৰাৰ প্ৰতিফলন, মোৰ ফালৰ পৰা বহুত বহুত শুভকামনা কৰিছে৷
আহক আমি পূবৰ দিশলৈ যাও৷ অসমৰ কাছাৰ জিলাৰ চোটা দুধপাটিল গাঁও পঞ্চায়তৰ মুৰব্বী ৰনজিত সৰকাৰ আমাৰ সৈতে যুক্ত হৈছে৷ ৰনজিত জী নমস্কাৰ৷
ৰনজিত- নমস্কাৰ ছাৰ৷ সৰ্বপ্ৰথমে লকডাউন ঘোষণা কৰি আপুনি সকলোৰে লগতে অসমক ৰক্ষা কৰিলে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-ৰনজিত জী অসমৰ লোকসকল মোক লৈ অসন্তুষ্ট হৈ আছে ছাগৈ৷ কাৰণ মই তেওঁলোকৰ ডাঙৰ উৎসৱ বিহুতে লকডাউন দি দিলো৷ ক’ৰোনাৰ বাবে এইবাৰ বিহু অনুষ্টপীয়াকৈ পালন কৰিবলগীয়া হৈছে৷ ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে দেশৰ এই যুঁজত অসমৰ লোকসকলে যি সংযম ৰক্ষা কৰিলে সেয়া প্ৰশংসনীয়৷
অসমত দেখি আছো যে আমাৰ গাঁৱৰ ভনীসকলে গামোচাৰ পৰা মাস্ক প্ৰস্তুত কৰাৰ কাম লাগি গৈছে৷ যাৰদ্বাৰা স্বাস্থ্যকৰ্মীসকলৰ সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিছে৷ তেওঁলোকক সহায় কৰাৰ বাবে আপোনাৰ পঞ্চায়তে কিদৰে কাম কৰিছে?
ৰনজিত সৰকাৰ-লকডাউন দি আপুনি বহুত ভাল কাম কৰিলে ছাৰ৷ দেশৰ ৰক্ষাৰ বাবে কাম কৰিছে৷ আমাৰ পঞ্চায়তৰ পৰা নিজৰ গাঁৱক সুৰক্ষিত ৰখাৰ প্ৰয়াস অব্যাহত আছে৷ বাহিৰৰ পৰা অহাসকলৰ ওপৰত নিৰীক্ষণ কৰা হৈছে৷ ইয়াত আশা কৰ্মী আৰু অন্যান্য চিকিৎসা বিভাগৰ সৈতে জড়িত লোক পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ আহে৷ তেওঁলোকক ঘৰে ঘৰে নিয়া আৰু জৰুৰী বিষয় জনোৱাৰ ক্ষেত্ৰত আমি সম্পূৰ্ণ সহযোগ কৰিছো৷ চিকিৎসক আৰু অন্যান্য স্বাস্থ্যকৰ্মীসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে আপুনি নতুন আইন প্ৰণয়ন কৰাৰ বাবে আপোনাক কৃতজ্ঞতা জনাইছো৷ পঞ্চায়তফালৰ পৰা বৰ্তমান কৰ্মহীন লোকসকলক সহায় কৰা হৈছে৷ কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ ফালৰ পৰা প্ৰদান কৰা সাহায্য তাৎক্ষণিকভাৱে হিতাধিকাৰীসকলক প্ৰদান কৰা হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী-ৰনজিত জী, আপুনি সুন্দৰভাৱে বৰ্ণনা কৰিছে৷ মই আপোনাৰ লগতে সকলো অসমবাসীক শুভেচ্ছা জনাইছো৷ বহুত বহুত ধন্যবাদ৷
আপোনাৰ লগতে আপোনাৰ টীমে বহুত ভাল কাম কৰিছে৷ স্বাস্থ্যকৰ্মীৰ বাবে সুৰক্ষা আইনৰ কথা আহিছে যদিও মই আশা কৰো সেইখনৰ যাতে প্ৰয়োজনেই নহওক৷
আমি আমাৰ ক’ৰোনা যোদ্ধাসকলক কাম কৰিবলৈ দিব লাগিব, তেওঁলোকক সন্মান কৰিব লাগিব, কাৰণ তেওঁলোক নিজৰ বাবে নহয় আমাৰ বাবে কাম কৰি আছে৷
বন্ধুসকল, আপোনালোকৰ সৈতে এই যি সাৰ্থক বাৰ্তালাপৰ জৰিয়তে কেৱল মোকে নহয়, দেশৰ যিসকল নাগৰিকে আজি শুনি আছে, তেওঁলোকেও সন্তুষ্টি লাভ কৰিছে৷ তেওঁলোকৰ মনত এক নতুন বিশ্বাস জন্ম হৈছে যে দূৰ-দুৰণিৰ গাঁওসমূহে কিদৰে দেশক চম্ভালি লৈছে৷ দেশৰ উজ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে কিদৰে সুন্দৰ কাম কৰি আছে৷ সময় হোৱা হ’লে আৰু অধিক লোকৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰি নতুন নতুন বিষয় জানি আনন্দিক হ’ব পাৰিলোহেতেন৷ লাখ লাখ পঞ্চায়তকৰ্মী ইয়াৰ সৈতে প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে সংযোগ স্থাপন হৈছে৷ আপোনালোকৰ সৈতে কথা বতৰা হ’বলৈ পোৱা নাই যদিও যিসকলৰ সৈতে হৈছে তাৰ জৰিয়তে আপোনালোকৰ ভাৱনা প্ৰকট হৈছে৷ আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টাৱলীৰ সম্পৰ্কে জানি মোৰ যথেষ্ট ভাল লাগিছে৷ দেশৰ এই জটিল পৰিস্থিতিত আপোনালোক সকলোৱে নিজৰ গাঁও তথা এলেকা সুৰক্ষিত কৰি ৰখাত নেতৃত্ব দিছে৷ মহাত্মা গান্ধীয়ে সেয়ে বাৰে বাৰে কৈছিল-“মোৰ স্বৰাজৰ কল্পনাৰ আধাৰ হৈছে গ্ৰাম স্বৰাজ”৷
সেইবাবে গাঁও পঞ্চায়তসমূহ আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ এক শক্তিকেন্দ্ৰ৷ শাস্ত্ৰটো কৈছে-''संघमूलम् महाबलम्”৷ অৰ্থাৎ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি কেন্দ্ৰ হৈছে সংগঠন বা একতা৷ আজিৰ এই পৰিস্থিতিত দেশক আগুৱাই নিয়া, দেশক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰাৰ আৰম্ভণি গাঁৱৰ সামূহিক শক্তি তথা আপোনালোকৰ একতাৰ জৰিয়তেহে সম্ভৱ৷
এই প্ৰয়াসৰ মাজতো আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে গাঁওসমূহ অলপো নিয়মত শিথিলতা আনিব নালাগিব৷ অন্যথা ডাঙৰ বিপদ হ’ব পাৰে৷ সেইবাবে অলপো শিথিল কৰাৰ প্ৰশ্নই নল’ব৷ গাঁৱত ছেনিটাইজেশ্যন হওক, চহৰৰ পৰা আহিবলগীয়া লোকসকলক কোৱাৰেণ্টাইনত ৰখাই হওক, প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ খাদ্য-সামগ্ৰী তথা অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীয়েই হওক অথবা সাধাৰণ জনতাক সজাগ কৰা কামেই হওক এই কম ধাৰাবাহিকভাৱে কৰিব লাগিব৷
ইকবাল জীয়ে কোৱাৰ দৰে সন্মানো কৰিব, সন্দেহো কৰিব৷ গাঁৱৰ জ্যেষ্ঠ ব্যক্তি, দিব্যাংগ তথা ৰোগীয়া ব্যক্তি সৰ্বপ্ৰথমে আপোনাৰ কাষলৈ আহিব আৰু আপোনালোকেই ইয়াৰ সমাধান দিব লাগিব৷
আমি শাৰীৰিক দুৰত্ব বজাই ৰখা, মাস্ক পৰিধান কৰা ইত্যাদি কাম কৰিবলৈ পাহৰিব নালাগিব৷ এইটো নহয় যে দামী মাস্ক পিন্ধিব লাগিব, গামোচাৰে কাম চলি যায়, কিন্তু ধাৰাবাহিকতা থাকিব লাগিব৷ বাৰে বাৰে চাবোনেৰে হাত ধোৱাটো ইয়াৰ পৰা ৰক্ষা পোৱাৰ এক ডাঙৰ উপায় তথা চিকিৎসা৷
গৰম আৰু বাৰিষা কালত বিভিন্ন ধৰণৰ ৰোগে দেখা দিয়ে বাবে আমি স্বচ্ছতাৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব দিব লাগিব৷ বাৰিষাৰ আৰম্ভণিতে ক’ৰোনাই অধিক চিন্তা জগাই তুলিছে৷ সেইবাবে আমি আৰু অধিক সতৰ্ক হৈ গাঁওসমূহ ৰক্ষা কৰিব লাগিব৷
বন্ধুসকল, পূৰ্বৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা দেখা গৈছে যে ৰোগৰ সম্পৰ্কে ভুল তথ্য প্ৰচাৰে ইয়াৰ নিয়ন্ত্ৰণত যথেষ্ট সময় লাগে৷ এইবাৰ আমি এনে হ’বলৈ দিব নালাগিব৷ আমি সকলো ভ্ৰান্তি দূৰ কৰিব লাগিব৷
প্ৰতিটো পৰিয়ালক সজাগ কৰি তুলিব লাগিব৷ ইয়াৰ বাবে আশা কৰ্মী, এএনএম, অংগনৱাড়ী কৰ্মীৰ লগতে আত্মসহায়ক গোট, যুৱক-যুৱকী, প্ৰাক্তন সৈনিক, ধৰ্মীয়, সামাজিক, সাংস্কৃতিক সংগঠনৰ কৰ্মীক লৈ সৰু সৰু গোট গঠন কৰিব লাগিব৷ সকলোৰে সহায় ল’ব লাগিব৷
ছ’চিয়েল মিডিয়াত দেখি আছো একাংশ লোকে খোৱা-বোৱাক লৈ বিভিন্ন ধৰণৰ কথা কৈ আছে৷ আমি যি খাও সেইবোৰ ভালকৈ ধুই আৰু বহু সময় ৰান্ধি খাব লাগে, সেই বিষয়ে গাঁওবাসীকো জনাব লাগে৷ গাঁৱত বহু ভাল পৰম্পৰা থাকে, যিবোৰ আমি উৎসাহিত কৰা দৰকাৰ৷
যেনে আমাৰ ইয়াত আয়ুৰ্বেদিক কাঢ়া প্ৰস্তুত কৰি খোৱা, বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ মচলাযুক্ত আহাৰ খোৱাৰ অভ্যাস আছে৷ ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে আমি নিয়মীয়াকৈ যোগ-প্ৰাণায়াম কৰি থাকিলে নিশ্চিতভাৱে আমাৰ লাভ হ’ব৷ এয়া কোনো ৰোগৰ চিকিৎসা নহয়, কিন্তু আমাৰ শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে৷ আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে ইয়াৰ সৈতে জড়িত কেতবোৰ নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিছে৷ মই আশা কৰো গাঁওপ্ৰধানসকলে আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ ৱেবছাইটত গৈ সেইবোৰ জানি লৈ নিজৰ নিজৰ গাঁৱত ব্যৱহাৰ কৰিব৷
লগতে আপোনালোকে আৰোগ্য সেতু ম’বাইল এপ ডাউনলোড কৰিবলৈ গাঁওবাসীক উদ্বুদ্ধ কৰক৷ এই এপে আমাৰ ৰক্ষক হিচাপে কাম কৰিব৷ ইতিমধ্যে এই এপে যথেষ্ট সহায় কৰিছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা আপোনালোকৰ গাঁৱৰ কোনো লোক ক’ৰোনা প্ৰভাৱিত এলেকাৰ পৰা আহিছে নেকি জানিব পাৰিব৷ মই দেশৰ সকলো পঞ্চায়ত প্ৰতিনিধিক নিবেদন জনাইছো যে আপোনালোক সকলোৱে নিজৰ গাঁৱৰ সকলোৰে ম’বাইল এই এপ ডাউনলোড কৰাটো সুনিশ্চিত কৰিব৷
বন্ধুসকল, দেশৰ গ্ৰাণীণ অঞ্চলত থকা ভাই-ভনীসকলৰ স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি আমি অগ্ৰাধিকাৰ দিছো৷ আপোনালোকৰ সকলো আৱশ্যকতাক গুৰুত্ব দি চৰকাৰে কাম কৰি আছে৷
আগতে টিকাকৰণক লৈ যথেষ্ট সমস্যা আছিল৷ আমাৰ চৰকাৰে টিকাকৰণৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰি দেশৰ অতি দুৰ্গম অঞ্চলতো ইয়াৰ সুবিধা আগবঢ়াই আহিছে৷ আগতে নৱজাত শিশু আৰু গৰ্ভৱতী মহিলাৰ পুষ্টিহীনতা এক ডাঙৰ সমস্যা আছিল৷ আমি পিএম মাতৃ বন্দনা যোজনাৰ জৰিয়তে মহিলাসকলক বেংক একাউণ্টত ধন হস্তান্ত কৰাৰ কাম কৰিছ, যাতে অপুষ্টিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজাত তেওঁলোকৰ সহায় হয়৷
আগতে শৌচালয়ৰ কি স্থিতি আছিল, সেয়া আপোনালোকে জানে৷ শৌচালয় নাথাকিলে কিমান ৰোগ বিয়পে আপোনালোকে জানে৷ আমি গাঁৱৰ দুখীয়া লোকসকলক উত্তম স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই প্ৰচেষ্টা হাতত ল’লো৷ আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাই গাঁৱৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে এক ডাঙৰ সহায় হিচাপে ধৰা দিছে৷ ইয়াৰ অধীনত এতিয়ালৈকে প্ৰায় এক কোটি দুখীয়া ৰোগীয়ে হাস্পতালত বিনামুলীয়া চিকিৎসা সেৱা লাভ কৰিছে৷
এই যোজনাই হাস্পতাল নথকা গ্ৰামাঞ্চলত হাস্পতালত নিৰ্মাণত সহায় কৰিছে৷ চৰকাৰৰ দ্বাৰা দেশজুৰি গাঁৱে-গাঁৱে স্বাস্থ্য আৰু আৰোগ্য কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণৰ কাম দ্ৰুতগতিত চলি আছে৷ এই কেন্দ্ৰসমূহত বিভিন্ন গম্ভীৰ ৰোগৰ পৰীক্ষা কৰাৰ সুবিধা কৰা হৈছে৷
আগৰে গ্ৰহণ কৰা এই প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে আমাৰ গাঁওসমূহে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰাৰ বাবে সাজু কৰি তোলা হৈছে৷ মোৰ বিশ্বাস আপোনালোকৰ প্ৰত্যেকে সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে ঐক্যবদ্ধভাৱে সংকল্পশক্তিৰে ক’ৰোনাক পৰাস্ত কৰিব৷
এই বিশ্বাসেৰে আপোনালোক সকলোকে পুনৰবাৰ পঞ্চায়তী ৰাজ দিৱসৰ শুভকামনা জনাইছো৷ আপোনাৰ লগতে আপোনাৰ পৰিয়াল তথা গাঁওবাসীৰ সু-স্বাস্থ্য কামনা কৰিলো৷ পুনৰ বাৰ আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো৷
নমস্কাৰ!!!