Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with Sarpanches from across the Nation on Panchayati Raj Diwas
24 APR 2020 6:00PM by PIB Delhi
Namaskar!
My best wishes to all of you on the Panchayati Raj Day. The Corona virus pandemic has really changed the way we all work. Earlier we used to meet face to face in any event, but now the same programme is happening through video conferencing.
Currently, lakhs of sarpanches and Panchayat members across the country are connected via technology. My greetings to all of you! Today, many Panchayats have also received awards for their commendable work. Heartiest congratulations to all the award-winning Panchayats and the representatives of the people.
Friends, the Panchayati Raj Day is also an opportunity to reiterate our resolution of delivering good governance to the villages. And amid the Corona crisis, this resolution has become even more relevant. It is true that the Corona pandemic has created many problems for us.
But more importantly, the pandemic has taught us a new lesson and has given a new message. Today I wish to send out a message to every citizen of the country through this programme, whether the person resides in villages or cities.
Friends, the biggest lesson taught by the Corona crisis to us is to become self-sufficient. Villages, districts and states must become self-sufficient at their respective levels and be able to fulfil their basic needs. Similarly, the whole country must become self-reliant, so that we don't have to look outside to meet our needs. It has become indispensable. In India, this idea has been prevalent for centuries, but today the changed circumstances have once again reminded us to be self-sufficient. Gram Panchayats of our country will play a major role in achieving it. Strong Panchayats are also the foundation for a self-sufficient village. And so stronger the Panchayat system, stronger will be the democracy and more and more benefits of development will reach the people at the lowest rung of the society.
Friends, with this very idea, the government has consistently worked to modernize the infrastructure and the systems related to Panchayati Raj. Otherwise, there was a period some 5-6 years ago, when merely less than a hundred Panchayats in the country were connected with broadband. The Broadband has now reached more than 1.25 lakh Panchayats. Moreover, the number of common service centres in villages is also about to cross three lakhs.
As a result of the campaign launched by the government to manufacture mobiles within India, today, low-cost smart phones have reached every village. These factors have played a major role in the video conference that is taking place on such a large scale today.
Friends, two more projects have been started today by the government to strengthen the rural infrastructure and to reduce the distance between the cities and the villages. You've seen in this video film that one of the projects is the e-Gram Swaraj portal and the App and the second one is the Swamitva scheme.
e- Gram Swaraj i.e. Simplified Work Based Accounting Application for Panchayati Raj is a major step towards the complete digitization of Gram Panchayats. In the future, this will be a single platform to keep a record of every work of Panchayat. Now you would not have to work on different applications. As mentioned, this portal or app will have details ranging from the development works of the Panchayat to the allocated funds and the amount spent on them. Through this, any person will now be able to keep track of the work being done in his Gram Panchayat.
This will not only enhance transparency in Gram Panchayats but will also help to keep records in a much easier way and the process of planning and completion of projects will also be faster. Just imagine how much the e-gram swaraj is going to empower you all!
Friends, you all know very well about the situation concerning properties in the villages. The Swamitva scheme is an attempt to correct this. Under this scheme, drones will be used to map the houses in all villages of the country. After that, the people of the villages will be given a 'Title Deed' for their property.
The people of the village will get many benefits with the Swamitva scheme. Firstly, it will remove the confusion surrounding the property. Secondly, it will help in a better planning of the development schemes in the village. Another big advantage will be that it will make the process of getting loans from banks easier in the villages just like the cities.
Friends, at present, this scheme is being implemented in 6 states-Uttar Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Haryana, Madhya Pradesh and Uttarakhand on a pilot basis. We will gain experience from this practice and get to know where the issues need to be fixed and modifications have to be made. After making all the modifications, this scheme will be implemented across the country.
Friends, sometimes I think that the test of true education in life is possible only during a crisis. True knowledge and capability cannot be tested in a protective environment. During this corona crisis, the people living in the villages of the country, even though they have not attained education in any big or well-known university, have shown their values and the knowledge of traditions.
The updates coming from the villages are an inspiration for the major scholars. The work done by my friends, those living in the villages, my tribal brothers and sisters, farmers and workers involved in sowing and harvesting, is inspiring the country.
All of you have given the mantra of - 'Do gaj doori' or ' a distance of two yards' to the world. The focus is on the villages on how this mantra is being followed. 'Do gaj doori' i.e. social distancing would keep you away from the Corona virus. It is due to your efforts that there has been a discussion going on around the world today about how India has fought back with Corona.
Friends, despite this worst crisis, this pandemic, the Indians have fought back with the limited resources, instead of succumbing to the numerous challenges. It is true that there are obstacles, challenges and difficulties, but the country is being taken forward continuously with the new resolutions and new energy while looking for new ways.
Friends, under these circumstances, I'm constantly seeking information from different sources about the activities going on in the villages. Today, I would like to know from some of the friends about the experiences during corona and suggestions related to it. Come, let's begin the discussion. I have been told to hear out from Jammu and Kashmir first.
Mohammed Iqbal is joining us from Kashmir's Baramulla. He is the Chairman of the Block Panchayat Narvav. Iqbal ji Namaskar !!
Iqbal ji, how is the fight going on against Corona in your Block ? What more are you doing to maintain social distancing and cleanliness?
Iqbal - Namaskar Sir, heartiest greetings to you from Baramulla Block Narvavo of Jammu and Kashmir. My best wishes to you Sir on the occasion of Panchayati Raj Day. Sir, at this time, Narvavo is fighting against the corona virus; your directions and guidelines on lockdown are 100% being implemented on ground. We had made preparations for the same in advance since day one of the lockdown. We held a meeting at Block level and issued an order from the BDC's office. In that meeting, we trained all the three departments, the ASHA workers, ICDS Workers and Panchayat PRI's members. We informed them about the preventive measures against the Corona virus. Thereafter, we sent them to every household in our block.
And in fact, not a single household in our block has been left out. Our team, our PRI staff, our medical and ICDS workers have visited every house and have made every single individual aware about how the corona virus can be prevented. Till date, only one positive case has been reported in our Block, and the biggest reason for that case was the non-existence of a Panchayat there; we did not have Panchayat members and we could not trace out that case.
But in the rest of the villages and Blocks, we have identified each house, recorded the travel history of each person, identified them, and quarantined them with the help of the district administration and the health department. PRI's have been put on duty there. They were put on duty there 24x7, so that the purpose of home quarantine becomes successful. Moreover, our district administration had directed us to be strict with the lockdown guidelines to make it a success. Our members of the Panchayati Youth Association were directed by our district administration that PRIs have to make the lockdown successful. They made posters and along with the volunteers, they made the lockdown a success! They came up with two slogans. 'Respect all, suspect all' was the first slogan. The second slogan was - 'Stay Home Stay Safe'. Following these two slogans, today 99% of the situation in our Block is under control, Sir.
Iqbal - Thank you sir.
Prime Minister- you have mentioned a lot of things. It seems that you always devote time in the field itself. You visit every village, and as a result, you have been able to understand things with such a great ease. You have developed the human resources, followed the rules, and have done it very well. I believe that this mantra of social distancing must be learnt by every village, every house and the entire Jammu and Kashmir. I congratulate you; you have done excellent work and I also congratulate all the citizens of your block! And it is the month of Ramadan. Due to the hard work that you have done, the festival of Ramadan will also be celebrated in a very good manner. So you have really done a great service!
Now, after Jammu and Kashmir, let's go directly to the south. Let's hear from Karnataka. Mr. Naveen Kumar is joining us from Chikkaballapur in Karnataka.
Naveen Kumar - Greetings from the Gram Panchayat to the country's Prime Servant.
Prime Minister- These days I get the opportunity to talk to the village heads as well as to the heads of states.
Naveen Kumar - Thank you sir. There is no corona patient in our Gram Panchayat and we have 14 people in home quarantine. Arrangements have been made to deliver water, milk, vegetables, ration etc. to their homes through the Panchayat. A task force of ASHA workers, health department officials and all members and staff of the Gram Panchayat have been formed. Every week, two-four meetings are held to discuss how to stop the spread of corona and what can be done for the same. IEC, social distancing and sanitation work are going well.
More than 5000 people have been benefitted from these four schemes - Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana, Pradhan Mantri Kisan Samman Yojana, Ujjwala Yojana and Pension scheme.
The village police have been formed by motivating the youths here. All these village police are working by putting check posts in the Panchayat Boundaries. This has prevented unnecessary communication of people. This has stopped the Corona virus from reaching one state from another. Besides sanitation, IEC has been carried out everywhere for Individual and community hygiene.
More than 170 workers, who have come from Maharashtra due to the lockdown, are being kept in a school. They have been provided with food, water and medicines; We have also involved them in some work.
A market has been organized for fruits and vegetables. This is not causing any economic loss to the farmers. Their economic status and morale have been boosted. We are also delivering the required medicines from the doctors to their homes.
We are creating the opportunity for the Panchayats labourers, farmers, individual workers in water conservation under Mahatma Gandhi Rashtriya Udyog Yojana. This has boosted the morale of the people in gram Panchayat.
Prime Minister- Naveen Ji, what is the population of your village?
Naveen ji –8,500 Sir.
Prime Minister - that means it's a big village. How long have you been the village-head?
Naveen - First time, Sir.
Prime Minister - You have become the Sarpanch for the first time? But you are doing a lot of work and that too systematically with a lot of planning. Do the villagers listen to you?
Naveen - Yes sir.
Prime Minister -well, that's splendid! I would like to congratulate you and your village for this excellent work. I appreciate your leadership, your vision for taking all the schemes to the people and for making economic progress possible. And I congratulate you all for giving a glimpse of what the strength of a village is!
Let us now move on to Bihar.
Mr. Ajay Singh Yadav, the head of Gram Panchayat Gharaniya from Jehanabad district of Bihar is joining us. Ajay ji Namaskar!
Ajay - Namaskar, sir. I, Ajay Singh Yadav, head of Gram Panchayat, offer my heartfelt greetings on behalf of Panchayat Gharaniya, Bihar, and sir.
Prime Minister- Namaskar.
Ajay - The lockdown was imposed on the 22nd, after that, I did continue to campaign in the Gram Panchayat area myself for four consecutive days to aware the people about the lockdown and the significance of social distancing of six feet to be followed.
Prime Minister - Ajay ji, Please explain the two yards distance.
Ajay - sir two yards distance?
Prime Minister – Yes
Ajay - Sir we sprinkled the bleaching powder in the village. ASHA workers, ward members, and Sarpanch Sahib, all visited every household and taught them about washing hands with soaps. Sir, we did put 18 people in home quarantine. The Panchayat also provided facilities to them. Sir we built a home quarantine centre of 30 beds. We have made arrangements for meals; ANM and security guards were put on duty. Sir we have formed a Gram Raksha Dal of 45 people. Sir, we have put bamboo barriers around the village so that the people of the village do not go out. The person with urgent or emergency work, such as to get medicines should only be allowed to go out. And Sir, people from the Health department come to the village twice a week. Sir, we also hold a meeting with the representatives of the Panchayat government after every three days which includes five to ten heads, sarpanches, Gram Panchayat and Panchayat workers.
Prime Minister - Good Ajay! Many migrant friends from your Panchayat might have returned home from other cities and those who could not return yet would also want to come.
Ajay - yes sir, they want to come back, but we have stopped them and have asked them to stay wherever they are. They can come back once the lockdown is over. As we keep the returnees in school for 14 days, they are saying that they will come back only after the lockdown. They don't want to stay there for 14 days.
Prime Minister - That means, everyone listens to you?
Ajay - Yes sir.
Prime Minister- May all have you been safe and I hope those in the cities should also safe. I hope they are calm. You definitely keep talking to them on the phone. I know that living in the cities is creating problems for them. They are missing home, their parents, which is natural. But at such a time, if people from the village talk to them, then they would feel a little de-burdened. And I congratulate you for the work you are doing today.
Let us move on to Basti in Uttar Pradesh. Sister Varsha Singh, the Pradhan of Basti Gram Panchayat Naqteedehi, is joining us. Namaskar, Varsha ji!
Varsha-Namaskar sir. I would like to welcome you on behalf of the people of my Gram Panchayat. And my heartfelt wishes on Panchayati Raj Day.
Prime Minister - Is Lockdown being followed properly in your place?
Varsha -sir, there is complete lockdown in my village and I am making people aware through ASHA workers, Anganwadi sisters and ANMs who are going to every household and telling them about following lockdown, social distancing and staying at home.
Prime Minister - How long have you been the Pradhan?
Varsha- Sir, this is not the first time that I have become a Pradhan. I have worked as a Pradhan even before.
Prime Minister - how is the implementation and reach of the Central Government's schemes such as the PM Garib Kalyan Yojana, PM Kisan Samman Nidhi there?
Varsha- Sir, we have 25 beneficiaries under the Ujjwala Yojana, 155 beneficiaries of Kisan Samman Nidhi and 10 people are under registration and 50 people have benefitted under the Jan-Dhan Yojana.
Prime Minister - How is the experience of the people there? Are they all satisfied?
Varsha- Sir, people are very satisfied. Your instructions and lockdown regulations are being followed very well and the people are feeling very safe. Those people think that we are safe at home because this corona virus has no exact cure. The only way to save ourselves in this situation is to stay at home, be safe, and follow social distancing i.e. - maintaining two yards distance. People must follow social distancing at home.
Prime Minister - Look, Corona virus is a very strange virus but it also has a specialty. It does not go to someone's house on its own; it does not go anywhere on its own. If you go and invite it, only then it will enter the house with you. Then it will not leave anyone in the house. And so these mantras of a social distancing should be followed religiously like talking only by keeping a distance of two yards or standing only by maintaining a distance of two yards. For example, if one person is wearing protective gear and the person in front is also covering himself, then the distance of two yards is being maintained automatically.
Well, how are the people of the village here feeling about getting the entire fund? Earlier they used to say that if Delhi released one rupee, then only 15 paisa used to reach them. Nowadays, if one rupee is released, the entire 100 paisa is deposited in their bank accounts. So how do the villagers feel as they are receiving all the money?
Varsha-villagers are very satisfied, sir.
Prime Minister - What do they say?
Varsha- they say that ever since this government came to power, all the benefits are being received completely.
Prime Minister - well, Varsha ji, you are doing a great job! Yes, you were saying something.
Varsha- Sir, it was being discussed in the village that in a global crisis like the Corona pandemic, what would have happened to the country if we did not have a Prime Minister like you. Sir, this is being discussed everywhere amongst ourselves.
Prime Minister - Varsha ji, just remember about two yards; the mantra of two yards distance will save us. Well I am glad that the villagers are satisfied. Because when there is trust between the government and the public, then we can overcome many big crises. And confidence is the reason that we are winning the battle this time. The biggest strength is trust. We believe in ourselves; we also believe in systems and we have to come out of the crisis.
Let's go to Punjab. Sister Pallavi Thakur, Sarpanch of Hada, Gram Panchayat of Pathankot, Punjab, is present with us. Pallavi ji Namaskar.
Pallavi ji- Namaskar, Sir. Hearty greetings to you on behalf of me and my entire Panchayat. I am from Sarpanch Gram Panchayat Hada, which is a backward area and a border area. So Sir, amid the Corona virus crisis, our villagers and the youth of our village are the biggest support. They are following the message given by you - stay at home. So sir, we have made very good arrangements in the village for the same. There are blockades at both the entrances of my village, which is also being monitored by me and the other heads of my village and the youth of the village are also guarding the entrances so that no one can go out of the village or come inside without any purpose. And, we have gone to every household and have sensitized people about it. By the way sir, when the lockdown was announced on 22nd, our Punjab Government had announced it till 31st on the same day, and many people had started following it from the same day by staying at home. And we and the entire Panchayat have sensitized the people - stay at home and even at your house you must maintain a distance, wash hands from time to time and don't touch your eyes and face again and again.
So Sir, as the crop harvest season is going on in Punjab too, so the Punjab Government has issued some rules, and the people have been asked to follow these rules. For example, while harvesting the crops they have to maintain a distance of two yards. If you are cutting the crops, then you must wash your hands frequently. Sir too, some of his more special and special arrangements have also been made. As crops come, how to take them to the market. Sir, moreover, the way in which the crops are to be carried to the markets is also being told. For example, four and five villages have been merged to form a single market and the farmers have to carry a hologram slip first, only then they can go to the market. We have also told them that the farmers can carry only 50 quintals at once on their tractors to the market. And there will be only one driver on the tractor and an associate with him. And they have to maintain social distancing between them.
Prime Minister - Pallaviji, you have told us everything so well. I congratulate you for handling the situation in your village in such a beautiful way during this crisis and the villagers also listen to you. You are right-it is very important for the farmers to be healthy and safe. Because they are the provider of food grains and fills the stomach of the whole nation with a selfless spirit. It is the farmers and the herders who have not let the country face any scarcity of the necessary grains, milk, fruits, amid the complete lockdown. I deeply admire their courage. Yes, besides the compliments, I also have a request to all of you. Pallaviji, when I used to work in Gurdaspur, I used to get in touch with the mothers and sisters of many villages. They would always tell me to protect our youth from drugs and so on. They used to be a lot concerned. Similarly, in order to save our mother earth, and for a brighter future of farmers, for the good health of the citizens of our country, and for our future generations, we must convince the village farmers to reduce the usage of urea. Urea is causing huge problems. Urea has a very adverse effect on our soil and our water.
So Pallaviji, heads like you must explain to the villagers that if 10 bags of urea used to come to the village, now only 5 bags would come; if 100 bags used to come, then 50 bags would come now. We will halve the quantity. You see, money will also be saved and our mother earth will also be saved.
Talking to the farmers of Punjab and a Pradhan like Pallavi, I am sure that you will do the needful and my best wishes to you all.
Let us go to Maharashtra. Sister Priyankaji, Pradhan of Medan Karwadi Gram Panchayat, is with us. Namaskar Priyankaji!
Priyank –Namaskar Sir.
Prime Minister - tell me, Priyankaji.
Priyanka- since the lockdown was announced, from the 26th onwards, we have sanitized the whole village with sodium hypochlorite. After that, we installed the Sanitizer Tunnel at two places where there is more movement of people. Then, we distributed soaps in every household. After that, the women of our village who were trained for sewing work under 'Skill India' were given the task of making masks. We have given the work to the SHGs in such a way that they make 5000 masks of one type and so on. And we are distributing them in the entire village. Then there is a semi-urban area with more industries nearby. People come out for a walk; for this we have set a time and we keep the street lights off. It has proved to be much beneficial and an effective way to maintain social distancing.
We have marked circles in front of the Shops to ensure that social distancing is maintained. Besides the grocery shops and vegetable shops will remain open on alternate days; e.g. three days ration shops will be open whereas the vegetable shops will be open for the other three days. It helped in limiting the movement of people.
Besides, by coordinating between the housing societies and the farmers, vegetables and grains were being sold to the housing societies by placing volunteers through a PMC. This benefited the farmers a lot. Moreover, we distributed seven thousand sanitary napkins in our village through ASHA workers for ensuring women's safety and women's health. We gave napkins to each and every woman. And, we also started the home quarantine facility in case some suspects are found here. And we have benefited a lot!
We have sanitized the village again for the second time when the lockdown was extended. So with all these measures and social distancing, we have benefited a lot.
Prime Minister - Priyankaji, now the villagers must be tired. People must be angry that Modiji has closed down everything for so many days!
Priyanka ji - They are not used to living at home, so the villagers are tired, but they know that what the Prime Minister of our country is doing; he is doing for our health and safety; he is doing for our country. So the people understand.
Prime Minister - What is the population of your village, Priyanka ji?
Priyanka - 50,000
Prime Minister - I think that more the work of farm production which the Government of India is also supporting is boosted, the more will the farmers of your village be empowered.
Similarly, e-NAM: Through e-nam technology, our farmers can get a good market in every corner of the country. And now the confidence of the farmers is increasing. And if there are educated heads like you, then I firmly believe that you can bring modern systems to your village.
In the same way, the government e-market place, GeM - I want the women Self-Help Groups and the small entrepreneurs of your village to sell their products directly to the Government of India through GeM portal. There is no need for tenders. No commission, nothing, just sell directly on the GeM portal. Educated heads like you, then, can form a good team, and through the technology, the sisters of your village will be able to get a market for their products. All the facilities are available.
Yes, I think Priyanka ji was saying something.
Priyanka ji - Sir, e-NAM which is the national level market, and we are working on it by coordinating with the Panchayat operators to help the farmers.
Prime Minister - well, I wish you the very best!
Priyanka ji - No sir, I would like to say something for you.
Prime Minister- Please tell me.
Priyanka ji - I would like to say a few lines for you as you are showing the way to the entire country and the whole world, about dealing with the Coronavirus crisis.
Prime Minister - Please tell.
Priyanka ji-
कोशिश जारी है और हिम्‍मत बरकरार है,
सिर है इस दुनिया पर छाने का फितूर।
मुझे किसी पर भरोसा नहीं, मुझे मेहनत पर भरोसा है,
एक न एक दिन ये हालात बदलेंगे जरूर।
Prime Minister - Great! We have faith in your words as well; it is a reflection of the spirit of the country. My best wishes to you!
Let us move towards the East, to Assam. The Pradhan of Gram Panchayat Chota-Dudhpatil of Kachar district of Assam, Shri Ranjit Sarkar is with us. Namaskar Ranjit ji.
Ranjit-Namaskar sir. Sir, first of all, on behalf of the state of Assam I want to say that we stand by your decision of declaring lockdown.
Prime Minister - I think the people of Assam must be angry because they have such a big festival Bihu and Modi has announced the lockdown. This time, due to the corona pandemic, Bihu could only be celebrated on a limited level. This restrain and discipline of the people of Assam amid the country's fight against Corona virus is commendable. In Assam, I see that the sisters of our village are engaged in making masks with gamcha. What is your Panchayat doing to help the health workers who are coming to do check-ups?
Ranjit Sarkar - The decision of the Lockdown made by you is really good, sir. Sir, it is to protect the country. Our Panchayat is putting all efforts to keep our village absolutely safe from Corona. Those coming from outside, are being monitored. Here, ASHA workers and other healthcare workers come for the survey. Full assistance is being provided by our Panchayat team to help these healthcare friends to reach every household and in gathering the necessary information. On behalf of the entire Panchayat, I want to express my gratitude for the new law that you have made for the protection of doctors and other healthcare workers. It was very much needed. Our Panchayat is also helping those who do not have work during these times. Whatever help is being provided by the central and the state government, is being rapidly delivered to the people.
Prime Minister: Ranjit ji, you have said very well. I congratulate you and also congratulate all the residents. Thank you very much!
This is a very good thing, Ranjit ji.
You and your team still have a lot of work to do. As far as you talked about the new law on the protection of healthcare workers, I would wish that there is no need to use that law.
We have to allow our Corona warriors to work and we must honour them, because they are in the field, not for themselves but us.
Friends,
Not only me, but all the citizens of the country are listening to you today and all the countrymen must have been satisfied with this meaningful conversation with you all. A new confidence must have arisen in them by learning how our people have handled the country in our remote villages and how they are working so well for the country's brighter future. And probably if time permitted, I would have been able to hear everyone. It would have been a great pleasure; we would have got to know about new things. I am in front of lakhs of Panch-sarpanch connected through this technology. Even though I have not been able to listen to all of you, some of the Pradhans who have narrated their experiences have also expressed your feelings in a way. But I know that you too have made some special efforts and have done experiments to save your village; if you could write and send me, I would love it!
All of you are taking leadership and responsibility in making life safe and easy in villages even amid this difficult situation. We all have been listening since childhood, the one thing that Mahatma Gandhi used to say time and again. Mahatma Gandhi used to say - "The Swaraj of my dreams is Gram Swaraj".
Therefore, Gram Panchayats are the centre of the united power of our democracy. This is one of the most powerful centres of our democratic solidarity. And it is said in our scriptures, ''संघमूलम् महाबलम्”. That is, the centre of the greatest power lies in unity or solidarity.
And so in these times, the beginning of taking the country forward and making the country self-reliant, will be possible only with the collective power of the village; it will be possible only with your solidarity.
Amidst these efforts, we have to remember that the negligence of a single person can endanger the entire village. Therefore, there is no scope for laxity.
There should be a sanitization campaign in the village, to make quarantine centres for people coming from cities in a very short time. We have to think about the food and needs of every person, and to make the people aware; we have to do this work continuously without stopping, without laxity.
And as Iqbal ji from J&K has just said, 'Respect and Suspect'. I believe that the elderly, the disabled and the sick in the village should have the first access. If they have any difficulty, they will come to you first. So the first solution should also be available with the village Panch and Pradhan.
We have to keep in mind the mantra of 'do gaz doori' or social distancing. We must not forget to maintain distance between the Villages, houses, streets as well as to cover our faces, not necessarily with expensive masks and also repeated cleaning of hands. But these measures must continuously go on. This is the best way for us to prevent this disease in the coming days; this is the only remedy.
We also have to place more emphasis upon protection and hygiene because the risk of many types of diseases also increases during the summer and rainy season. And monsoon is about to start here. Therefore, Corona virus has caused more concern for us. So we have to save our village by being very vigilant.
Friends,
Our past experience shows that due to the spread of misinformation about diseases and their treatment, we have had a lot of difficulty in preventing those diseases and a lot of time is wasted. This time we do not have to let this happen. We have to get people out of every kind of misunderstanding.
Correct information must reach every family - whether it is for prevention or for cure. And I heard many Sarpanches saying that they have made small groups in the villages and have mobilized people for different tasks and have speeded up the awareness campaign. There are ASHA workers, ANMs, Self-Help Groups with Anganwadi workers, its sisters, youth circles, ex-servicemen and many people from other organizations including religious, social and cultural organizations too. We must seel the help of everyone. Everyone should join in.
Friends,
I was watching on social media that there were myths surrounding different types of food. So, we have to be very cautious of such rumours. Whatever we eat, we should eat after washing and cooking well. We must tell this thing to every village. And yes, many good traditions exist in the villages too, which we have to encourage more.
Like, we have a tradition of consuming Ayurveda decoction; we use many types of spices. Besides, if we do yoga-pranayam regularly, then we will benefit for sure. They are not the cure for any disease, but it gives our body strength to fight the disease. Some guidelines related to this have also been issued by the Ministry of AYUSH. And I would like all the Pradhans to visit the website of Ministry of AYUSH. It has all the information. You must apply it in your village.
You also have to pay a lot of attention to one more thing, i.e. the Aarogya Setu Mobile App. I watched an artist on TV, and he has called the Aarogya Setu Mobile App a bodyguard. This mobile app is very useful for fighting Corona.
If this app is installed in your mobile, you will get to know if someone in front of you in your village has arrived from a Corona virus affected area. Download the Aarogya Setu app for your own safety, for the safety of your village, for the safety of those around you in your entire village. It will work as your bodyguard for a long time.
I would request all the Panchayat representatives of the country to get the Aarogya Setu App downloaded in the mobile phones of every person in your village. It is a bridge to our security in a way.
Friends,
The healthcare of brothers and sisters living in the rural areas of the country has been one of the biggest priorities of our government. The government is continuously working to fulfil your every need.
Earlier there were so many problems regarding vaccination. Our government not only increased the number of vaccines, but also took the vaccination campaign to far-flung areas. Previously, pregnant women and newborns had the issue of very high malnutrition. Through the PM Matru Vandana Yojana, we started transferring money directly to the bank accounts of women to help them fight against malnutrition.
You also know the condition of toilets before. You also know how many diseases were spread due to the lack of toilets. We are making serious efforts to ensure that the poor of the village get the best health care and efforts are being made for the same. The Ayushman Bharat Yojana has also emerged as a huge relief for the poor of the village, under which about one crore poor patients have received free treatment in the hospitals.
The scheme has also helped in the construction of hospitals in rural areas where there is a shortage of hospitals. The government is also in the process of setting up about 1.5 lakh health and wellness centres in villages across the country. In these centers, facilities are being provided to test many serious diseases.
These previously made efforts have prepared our villages to play an important role in the fight against Corona virus. I am sure that all of you will definitely defeat Corona with your collective efforts, solidarity and your determination.
With this belief, I once again wish all my friends the very best on this important occasion of Panchayati Raj day. I wish better health for you, your family, and the people of your village. And once again thank you very much for taking time out and telling me a lot of things. I received a lot of new information and also felt your confidence.
I once again thank you very much!
Namaskar!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ ଅବସରରେ ଦେଶର ସରପଞ୍ଚମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାବବିନିମୟ
24 APR 2020 6:00PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!!
ଆପଣ ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା। କରୋନା ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀ ବାସ୍ତବରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଶୈଳୀକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ପୂର୍ବରୁ ଆମେମାନେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମନା-ସାମନି ପରସ୍ପରକୁ ଭେଟୁଥିଲେ, ଏବେ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ହେଉଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସାରା ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସରପଞ୍ଚ ଓ ପଞ୍ଚାୟତ ସଦସ୍ୟ ଟେକ୍ନୋଲଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ । ଆଜି ଅନେକ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ସମସ୍ତ ପଞ୍ଚାୟତ ଗୁଡିକୁ, ଜନପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ସାଥୀଗଣ, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ, ଗାଁ ଗାଁରେ ସୁରାଜ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ଦୋହରାଇବାର ମଧ୍ୟ ଏକ ସୁଯୋଗ ପାଲଟିଥାଏ । ଆଉ କରୋନାର ଏହି ସଂକଟ କାଳରେ ଏହି ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ତ’ ଆହୁରି ବଢିଯାଇଛି । ଏହା ଠିକ ଯେ କରୋନା ମହାମାରୀ, ଆମପାଇଁ ଅନେକ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
କିନ୍ତୁ ଏଥିରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ କଥା ଏହା ଯେ ଏହି ମହାମାରୀ ଆମକୁ ଏକ ନୂଆ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି, ଏକ ନୂତନ ସନ୍ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛି । ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ସେ ଗାଁର ହୁଅନ୍ତୁ ଅବା ସହରର, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏହି ସନ୍ଦେଶ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ସାଥୀଗଣ, କରୋନା ସଂକଟରେ ନିଜର ଏହି ସନ୍ଦେଶ, ସବୁଠାରୁ ବଡ ଶିକ୍ଷା ଆମକୁ ଦେଇଛି କି ଆମକୁ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ପଡିବ ।
ଗାଁ ଗୁଡିକ ନିଜ ସ୍ତରରେ, ନିଜର ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ଗୁଡିକ ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୁଅନ୍ତୁ, ଜିଲ୍ଲା ନିଜ ସ୍ତରରେ, ରାଜ୍ୟ ନିଜ ସ୍ତରରେ, ଏବଂ ଏହିଭଳି ଭାବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶ କିଭଳି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ପାଲଟିବ, ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ବାହାରର ମୁହଁ ଦେଖିବାକୁ ନ ପଡୁ, ଏବେ ଏହା ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇପଡିଛି ।
ଭାରତରେ ଏହି ବିଚାର ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ଆଜି ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଆମକୁ ଏହା ପୁଣି ଥରେ ମନେ ପକାଇଦେଇଛି କି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୁଅ । ଆମ ଦେଶର ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଗୁଡିକର ଏଥିରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି ।
ସୁଦୃଢ ପଞ୍ଚାୟତ ଗୁଡିକ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଗାଁ ଗୁଡିକର ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଆଧାର । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯେତେ ସୁଦୃଢ ହେବ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟ ସେତିକି ସୁଦୃଢ ହେବ ଆଉ ସେତିକ ବିକାଶର ଲାଭ, ଶେଷ ଧାଡିରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ଲୋକପାଖରେ ପହଂଚିବ।
ସାଥୀଗଣ, ଏହି ଚିନ୍ତାଧାର ସହିତ ସରକାର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ସହିତ ଜଡିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡିକୁ, ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆଧୁନିକ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ନଚେତ 5-6 ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଗୋଟିଏ ସମୟ ତାହା ମଧ୍ୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଶହେରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ପଞ୍ଚାୟତ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିଲା । ଏବେ 125 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଚାୟତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ରଡ଼ବ୍ୟାଣ୍ଡ ପହଂଚି ଯାଇଛି ।
କେବଳ ଏତିକି ହିଁ ନୁହେଁ, ଗାଁରେ ସାଧାରଣ ସେବାକେନ୍ଦ୍ରର ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ତିନି ଲକ୍ଷକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଯାଇଛି ।
ସରକାର ଭାରତରେ ହିଁ ମୋବାଇଲ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଚଲାଇଛନ୍ତି, ତା’ର ଫଳାଫଳ ହେଉଛି ହେଉଛି କି ଆଜି ଗାଁ-ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କମ୍ ମୂଲ୍ୟର ସ୍ମାର୍ଟ ଫୋନ ପହଂଚିପାରିଛି । ଆଜି ଏ ଯେଉଁ ଏତେ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସ ହେଉଛି, ଏଥିରେ ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟର ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଗାଁର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ସହର ଏବଂ ଗାଁ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦୂରତ୍ୱକୁ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ, ଆଜି ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆହୁରି ଦୁଇଟି ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏବେ ଯେଉଁ ଭିଡିଓ ଫିଲ୍ମ ଚାଲିଥିଲା, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛନ୍ତି- ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଇ-ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ପୋର୍ଟାଲ ଆଉ ଆପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟଟି ହେଉଛି ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ।
ଇ-ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ୍ୟ ଅର୍ଥାତ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ସରଳ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟୟର କାର୍ଯ୍ୟଖସଡ଼ା, ଏହା ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଲକରଣ ଦିଗରେ ହେଉଛି ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ।
ଏହା ଭବିଷ୍ୟତରେ, ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟର ହିସାବକିତାବ ରଖିବା ଭଳି ଏକ ସିଙ୍ଗଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପାଲଟିବ । ଏବେ ଆଉ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଆପ୍ଲିକେସନରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ।
ଏବେ ଯେମିତି କୁହାଯାଇଛି, ଏହି ପୋର୍ଟାଲରେ, ଏହି ଆପରେ, ପଞ୍ଚାୟତର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ବିଷଦ ବିବରଣୀ ଠାରୁ ନେଇ ସେଥିପାଇଁ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଥିବା ରାଶି ଏବଂ ତାହାର ଖର୍ଚ୍ଚ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସୂଚନା ରହିବ । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ହେଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟର ବିବରଣୀ ରଖିପାରିବ ।
ଏହାଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ପାରଦର୍ଶୀତା-ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବ, ରେକର୍ଡ ରଖିବା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ସରଳ ହେବ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ପ୍ଲାନିଂ ବା ଯୋଜନାରୁ ନେଇ ଶେଷ ହେବା ବା ସମାପ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ହେବ । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ, ଇ-ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କେତେ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ, ଗାଁମାନଙ୍କରେ ସମ୍ପତିବାଡ଼ିକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ପରିସ୍ଥିତି ରହିଥାଏ, ତାହା ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି । ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ହେଉଛି ଏହାକୁ ଠିକ୍ କରିବାର ଏକ ପ୍ରୟାସ । ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଗାଁରେ ରହିଥିବା ଆବାସଗୁଡ଼ିକର ମ୍ୟାପିଂ ଡ୍ରୋନ୍ ଦ୍ୱାରା କରାଯିବ । ଏହା ପରେ ଗାଁର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପତିର ଏକ ମାଲିକାନା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଅର୍ଥାତ ଟାଇଟଲ ଡିଡ୍ ଦିଆଯିବ ।
ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଗାଁର ଲୋକମାନଙ୍କର ଗୋଟିଏ ନୁହେଁ, ବରଂ ବହୁତଗୁଡ଼ିଏ ଲାଭ ହେବ । ପ୍ରଥମତଃ ଏହା କି ସମ୍ପତିକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ଭ୍ରମାତ୍ମକ ସ୍ଥିତି ରହିଥାଏ, ତାହା ଦୂର ହୋଇଯିବ । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ଏହାଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମର ବିକାଶ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଉନ୍ନତ ମାନର ପ୍ଲାନିଂରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳି ପାରିବ । ଏହାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ଏହା ହେବ ଯେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ସହରଗୁଡ଼ିକ ଭଳି ଗାଁରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ମିଳିବାର ପଥ ଆହୁରି ସହଜ ହୋଇଯିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ହରିୟାଣା, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏହି ଛଅଟି ରାଜ୍ୟରେ ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରୟୋଗାତ୍ମକ ଭାବେ, ଏକ ବଡ଼ ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଭାବେ, ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି । ଏଥିରୁ ଯେଉଁସବୁ ଅନୁଭବ ମିଳିବ, ଯେଉଁଠି ରହିଥିବା ଦୁର୍ବଳତାଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ କରିବାକୁ ହେବ, ଯେଉଁଠାରେ ସୁଧାର କରିବାକୁ ହେବ, ସେ ସବୁ ସୁଧାର କରିବା ପରେ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଲାଗୁ କରାଯିବ ।
ସାଥୀଗଣ, କେବେ କେବେ ମୋତେ ଲାଗୁଛି କି ଜୀବନର ପ୍ରକୃତ ଶିକ୍ଷାର କସଟି, ତାହାର ପରୀକ୍ଷା, ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ହିଁ ହୋଇଥାଏ । ସୁରକ୍ଷିତ ପରିବେଶରେ, ବହୁତ ଦେଖାଶୁଣା ଭରି ରହିଥିବା ବାତାବରଣରେ ପ୍ରକୃତ ଶିକ୍ଷା ଜଣା ପଡ଼ିନଥାଏ, ପ୍ରକୃତ ସାମର୍ଥ୍ୟର କଥା ମଧ୍ୟ ଜଣା ପଡ଼ିନଥାଏ । ଏହି କରୋନା ସଙ୍କଟ ଆମକୁ ଦେଖାଇଦେଲା କି ଦେଶର ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନେ, ହୁଏତ ସେମାନେ ବଡ଼ ଏବଂ ନାମକରା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ଶିକ୍ଷା ନେଇ ନଥାଆନ୍ତୁ କିନ୍ତୁ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନେ ନିଜର ସଂସ୍କାର-ନିଜର ପରମ୍ପରାଗୁଡ଼ିକର ଶିକ୍ଷାର ଦର୍ଶନ କରାଇଛନ୍ତି ।
ଗାଁମାନଙ୍କରୁ ଯେଉଁ ଅପଡେଟମାନ ଆସୁଛି, ସେଗୁଡ଼ିକ ବଡ଼ ବଡ଼ ବିଦ୍ୱାନମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ପ୍ରଦାନ କଲାଭଳି । ମୋର ସାଥୀଗଣ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଆପଣମାନେ କରିଛନ୍ତି, ଗାଁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି କରିଛନ୍ତି, ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀ, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକ, ଫସଲ କାଟିବା ଏବଂ ବୁଣିବାରେ ଜଡିତ ଥିବା ସାଥୀଗଣ, ଦେଶକୁ ପ୍ରେରଣା ପ୍ରଦାନ କଲାଭଳି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଆପଣମାନେ କରିଛନ୍ତି ।
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଦୁନିଆକୁ ମନ୍ତ୍ର ଦେଇଛନ୍ତି – ‘ଦୁଇ ଗଜ ଦୂରତା’ର, କିମ୍ବା କହି ପାରିବା ‘ଦୁଇ ଗଜ ଦେହର ଦୂରତା’ର । ଏହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଗାଁମାନଙ୍କରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି । ‘ଦୁଇ ଗଜ ଦୂରତା’ ଅର୍ଥାତ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ବଜାୟ ରଖିବା ଫଳରେ ଆପଣ କରୋନା ଭୂତାଣୁକୁ ନିଜଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଦୂରେଇ ରଖୁଛନ୍ତି, କୌଣସି ସମ୍ଭାବିତ ସଂକ୍ରମଣରୁ ନିଜକୁ ବଂଚାଇ ପାରୁଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ କି ଆଜି ଦୁନିଆରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି କି କରୋନାକୁ ଭାରତ କେଉଁଭଳି ଭାବେ ଉତ୍ତର ଦେଇପାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଏତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ଆସିଲା, ଏତେ ବଡ଼ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମହାମାରୀ ଆସିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହି ଦୁଇ-ତିନି ମାସରେ ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛେ କି ଭାରତର ନାଗରିକ, ସୀମିତ ସଂସାଧନ ମଧ୍ୟରେ, ଅନେକ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତି ଆଗରେ ନଇଁ ପଡ଼ିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ତା’ସହିତ ଲଢେଇ କରୁଛନ୍ତି, ନିଜର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ଠିକ୍ ଯେ ବାଧା ତ ଆସୁଛି, ବ୍ୟସ୍ତତାର ଅନୁଭବ ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ ସଙ୍କଳ୍ପର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଦେଖି, ନୂତନ ଉର୍ଜ୍ଜାର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ି, ନୂଆ-ନୂଆ ଉପାୟ ଖୋଜି, ଦେଶକୁ ବଂଚାଇବାର ଏବଂ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଜାରି ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଏ ସମସ୍ତ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ ଗାଁମାନଙ୍କରେ ଯାହା ସବୁ ହେଉଛି, ସେଗୁଡ଼ିକର ଖବବର ମୁଁ ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ସ୍ରୋତରୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ତାହାର ଖବର ସଂଗ୍ରହ କରୁଛି । ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ସାଥୀଙ୍କଠାରୁ, କରୋନା ସମୟ କାଳ ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବା ଅନୁଭବ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆସନ୍ତୁ, ଚର୍ଚ୍ଚାର ଏହି ଧାରା ଆରମ୍ଭ କରିବା । ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି କି ପ୍ରଥମେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଯିବାକୁ ହେବ ।
ମହମ୍ମଦ ଇକବାଲ, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ବାରାମୂଲାରୁ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ସେ ହେଉଛନ୍ତି ନାରବାଓ ପଞ୍ଚାୟତ ତଥା ବ୍ଳକର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ । ଇକବାଲ ମହାଶୟ ନମସ୍କାର !!
ଇକବାଲ ମହାଶୟ, ଆପଣଙ୍କ ବ୍ଲକରେ କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଳଢେଇ କିପରି ଚାଲିଛି? ଆପଣମାନେ ଦୁଇ ଗଜ ଦୂରତା ଏବଂ ପରିସ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ପାଇଁ ଆଉ କ’ଣ କିଛି କରୁଛନ୍ତି ?
ଇକବାଲ- ନମସ୍କାର ଆଜ୍ଞା, ମୁଁ ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ବାରମୂଲା ବ୍ଲକ ନାରବାଓରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆଉ ଆଜି ଏହି ଅବସରରେ, ଯାହା ହେଉଛି ଆମର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ, ଏହାର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ଆଜ୍ଞା । ଆଜ୍ଞା, ଆମର ଏହି ସମୟରେ ଆମର ଯେଉଁ ନାରବାଓରେ ଆମେ ଯେଉଁ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସହି ଲଢୁଛୁ, ଯାହା ଆପଣ ଉପରୁ ଆଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ଲକଡାଉନର ଯେଉଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ତାହାର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରଥମରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରି ରଖିଥିଲୁ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ପ୍ରଥମେ ଗୋଟିଏ ଦିନ ପାଇଁ ଲକଡାଉନ କରିଥିଲେ । ତ ସେହିଦିନ ଆମେ ବ୍ଲକ ସ୍ତରରେ ଆମର ଯେଉଁ ମେଡିକାଲ ଅଫିସର ଅଛନ୍ତି, ଆମର ଆଇସିଡିଏସ ଅଛି, ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଆମେ ଏକ ଆଦେଶ ଜାରି କରିଥିଲୁ, ବିଡିସିଙ୍କ ଅଫିସରୁ, ତ ଆମେ ଏକ ମିଟିଂ କଲୁ ଆଉ ସେହି ମିଟିଂରେ ଆମେ ତିନି ବିଭାଗକୁ, ଆଶା କର୍ମଚାରୀ, ଆଇସିଡିଏସ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତ ପିଆରଆଇ ସଭ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କଲୁ । ସେମାନଙ୍କୁ ଆମେ, ଆମର ଯେଉଁ କରୋନା ଭୂତାଣୁକୁ ନେଇ ପ୍ରତିଷେଧମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଅଛି ସେ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କଲୁ । ତା’ପରେ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ଲକର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପଠାଇଲୁ ।
ଆଉ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ସତକଥା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି କି, ଆମ ବ୍ଲକରେ କୌଣସି ଏଭଳି ଗୋଟିଏ ଘର ନ ଥିବ, ଯେଉଁଠିକୁ ଆମର ଟିମ୍, ଯେଉଁଠିକୁ ଆମର ପିଆରଆଇ, ଯେଉଁଠିକୁ ଆମର ମେଡିକାଲ ଏବଂ ଆଇସିଡିଏସର କର୍ମଚାରୀ ଯାଇ ନ ଥିବେ, ଆଉ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକଙ୍କୁ କରୋନା ଭାଇରସ କବଳରୁ କିପରି ରକ୍ଷା ପାଇବେ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନ କରାଇଛନ୍ତି । ଆମ ବ୍ଲକରେ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେବଳ ଗୋଟିଏ ମାତ୍ର ପଜିଟିଭ କେସ୍ ଆସିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତା’ର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କାରଣ ଏହା ଥିଲା କି ଆମର ସେଠାରେ ପଞ୍ଚାୟତ ଗଠନ ହୋଇନାହିଁ । ଆଉ ଏକ କାରଣ ଥିଲା କି ଆମର ସେଠାରେ ପଞ୍ଚାୟତ ସଭ୍ୟ ନଥିଲେ, ଆଉ ସେହି କେସକୁ ଆମେ ଚିହ୍ନଟ କରି ପାରି ନଥିଲୁ ।
କିନ୍ତୁ ବାକି ଯେତେ ଗାଁ ଅଛି, ବାକି ଯେତେ ବ୍ଲକ୍ ଅଛି, ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନର ସହାୟତାରେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗର ସହାୟତାରେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକର ଯାତ୍ରା ଇତିହାସ ଯାହା ସବୁ ଥିଲା, ତାକୁ ଚିହ୍ନଟ କଲୁ, ତାଙ୍କୁ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ୍ କଲୁ ଏବଂ ପିଆରଆଇମାନଙ୍କର ସେଠାରେ ଡ୍ୟୁଟି ଲଗାଇ ଦେଲୁ । 24X7 ଘଣ୍ଟା ସେଠାରେ ଡ୍ୟୁଟି ଲଗାଇଲୁ ଫଳରେ ତାଙ୍କର ଯେଉଁ ହୋମ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ ଅଛି, ତାହା ସଫଳ ହୋଇଯାଉ । ଆମ ଉପରେ ଆମ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନର ଯେଉଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଥିଲା, ଆପଣଙ୍କୁ ଯେତେ କଠୋର ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଇବାକୁ ପଡ଼ୁ ପଛେ, କିନ୍ତୁ ଲକଡାଉନ୍ ସମୟରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନକୁ ସଫଳ କରିବାର ଅଛି । ଆମର ପଞ୍ଚାୟତରାଜର ଯୁବ ଆସୋସିଏସନର ଯେତେ ସବୁ ସଭ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, ଆମର ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ବାସ୍ତବରେ ଲକଡାଉନକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ସେହି ପିଆରଆଇଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଫଳ କରାଯାଇଥିଲା । ସେମାନେ ରୋଷ୍ଟର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି, ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ସହିତ ରାସ୍ତାରେ ଜଗି ରହି ଲକଡାଉନକୁ ସଫଳ କଲେ । ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦୁଇଟି ସନ୍ଦେଶ ଦେଲେ, ଦୁଇଟି ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଲେ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦିଅ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସନ୍ଦେହ କର ପ୍ରଥମ ସ୍ଲୋଗାନ ଥିଲା । ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଲୋଗାନ ଥିଲା କି ଆଜ୍ଞା ଘରେ ରୁହନ୍ତୁ, ନିରାପଦରେ ରୁହନ୍ତୁ । ଆଉ ସେମାନେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଦୁଇଟି ସ୍ଲୋଗାନକୁ ନେଇ ଚାଲିଲେ, ଆଜି ଆମ ବ୍ଲକରେ 99 ପ୍ରତିଶତ ସ୍ଥିତି ନିୟନ୍ତ୍ରଣାଧିନ ଅଛି ଆଜ୍ଞା ।
ଇକବାଲ- ଧନ୍ୟବାଦ ଆଜ୍ଞା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ- ଆପଣ କଥା କହିଲେ, ସେଥିରୁ ଜଣା ପଡୁଛି ଯେ, ଆପଣ ନିଜେ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜଡିତ ରହୁଛନ୍ତି । ନିଜେ ଗାଁ ଗାଁକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ତାହାର ପରିଣାମ ହେଉଛି କି ଆପଣ ଏତେ ବଡ ସହଜରେ କଥାକୁ ବୁଛିପାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣ ମାନବ ସମ୍ବଳ ହେଉ, ନିୟମର ପାଳନ ହେଉ, ବହୁତ ଭଲ ଭାବେ କରିଛନ୍ତି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା- ଏହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ଆପଣ ଗାଁ-ଗାଁରେ, ଘରେ-ଘରେ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରକୁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କଠାରୁ ଶିଖିବା ଉଚିତ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ବହୁତ ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ବ୍ଲକର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୋ ତରଫରୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆଉ ହେଉଛି ରମଜାନର ମାସ, ଯେଉଁ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି, ସେହି କାରଣରୁ ରମଜାନର ଉତ୍ସବ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ନାଗରିକମାନେ ପାଳନ କରି ପାରିବେ। ବାସ୍ତବରେ ଆପଣ ବହୁତ ଭଲ ବଡ଼ ସେବା କରିଛନ୍ତି ।
ଆସନ୍ତୁ, ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ପରେ ଆମେ ସିଧାସଳଖ ଦକ୍ଷିଣ ଭାଗକୁ ଯିବା, କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ଚାଲନ୍ତୁ । କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଚିକ୍କାବାଲାପୁରରୁ ଆମ ସହିତ ଶ୍ରୀ ନବୀନ କୁମାର ମହୋଦୟ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି ।
ନବୀନ କୁମାର- ଦେଶର ପ୍ରଧାନ ସେବକଙ୍କୁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ତରଫରୁ ନମସ୍କାର ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ- କ’ଣ ଆଜିକାଲି ମୋତେ ଗାଁର ପ୍ରଧାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ କଥା ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳୁଛି ? ଆଉ ଦୁନିଆର ବଡ଼-ବଡ଼ ଦେଶର ବଡ଼-ବଡ଼ ପ୍ରଧାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଯାଉଛି ।
ନବୀନ କୁମାର- ଧନ୍ୟବାଦ ଆଜ୍ଞା । ଆମ ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତରେ କୌଣସି କରୋନା ପୀଡ଼ିତ ବ୍ୟକ୍ତି ନାହାଁନ୍ତି ଆଉ 14 ଜଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଆମେ ହୋମ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନରେ ରଖିଛୁ । ଏମାନଙ୍କୁ ପଞ୍ଚାୟତ ପକ୍ଷରୁ ପାଣି, କ୍ଷୀର, ପରିବା, ରାସନ ସାମଗ୍ରୀ ଆଦିର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଘରେ ହିଁ କରାଯାଉଛି । ଆଶାକର୍ମୀ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟବିଭାଗର ଅଧିକାରୀମାନେ ଏବଂ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କର ଏକ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଦୁଇ-ଚାରି ବୈଠକ ଡକାଇ କିପରି କରୋନାକୁ ରୋକାଯାଇ ପାରିବ, ଏଥିପାଇଁ କ’ଣ କ’ଣ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇ ପାରିବ, ଏ ବିଷୟରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରାଯାଉଛି । ଆଇଇସି, ସାମାଜିକ ଦୂରତା ଏବଂ ସାନିଟେସନର କାର୍ଯ୍ୟ ବେଶ୍ ଭଲ ଭାବେ ଚାଲିଛି ।
ଏହି ଚାରିଗୋଟି ଯୋଜନା-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ ସମ୍ମାନ ଯୋଜନା, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଏବଂ ପେନସନ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ 5 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ହିତାଧୀକାରୀଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିଛି ।
ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଗ୍ରାମ ପୁଲିସ ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ପଞ୍ଚାୟତ ସୀମାରେ ଚେକ୍ ପୋଷ୍ଟ ବସାଇ ଏହି ସବୁ ଗ୍ରାମ ପୁଲିସ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନଙ୍କୁ କାମ ନଥାଇ ବାହାରେ ବୁଲିବା ଉପରେ କଟକଣା ଲଗାଯାଇ ପାରିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା କରୋନାକୁ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ପହଂଚାଇବାକୁ ଦେଇ ନାହାନ୍ତି । ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ସାମୁହିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଦିଗରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନରେ ଭଲଭାବେ ଆଇଇସି ହୋଇଛି ଏବଂ ପରିସ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ହୋଇଛି ।
ଲକଡାଉନ ଯୋଗୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଯେଉଁ 170ରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରମିକ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଆମେ ଏକ ପାଠଶାଳାରେ ରଖିଛୁ । ଏହି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭୋଜନ, ପାଣି ଏବଂ ଔଷଧ ଆଦିର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ କୌଣସି ନା କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲଗାଇ ରଖିଛୁ ।
ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ପାଇଁ ଏକ ବଜାରର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକଙ୍କୁ କୌଣସି ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତି ହେଉନାହିଁ । ସେମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ମନୋବଳ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଘରେ-ଘରେ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଯେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଔଷଧର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ଡାକ୍ତରମାନେ ପହଂଚି ସେମାନଙ୍କୁ ସେବା ଓ ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି ।
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ପଞ୍ଚାୟତର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣର କାର୍ଯ୍ୟକାରିଣୀରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ ଆମେ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ମଧ୍ୟ ଲୋକମାନଙ୍କର ମନୋବଳ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ- ନବୀନ ମହାଶୟ ଆପଣଙ୍କ ଗାଁର ଜନସଂଖ୍ୟା କେତେ ?
ନବୀନ ମହାଶୟ – 8,500 ଆଜ୍ଞା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ଅର୍ଥାତ ହେଉଛି ଗୋଟିଏ ବଡ଼ ଗାଁ । ଆପଣ କେତେ ବର୍ଷ ହେବ ସରପଞ୍ଚ ଅଛନ୍ତି ?
ନବୀନ ମହାଶୟ – ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆଜ୍ଞା,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ହୋଇଛନ୍ତି ? କିନ୍ତୁ ଆପଣ ବହୁତ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବଡ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଢଙ୍ଗରେ କରୁଛନ୍ତି, ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ଭାବେ କରୁଛନ୍ତି । ଗାଁ ବାଲା ଆପଣଙ୍କ କଥା ମାନୁଛନ୍ତି ?
ନବୀନ ମହାଶୟ – ହଁ ଆଜ୍ଞା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ- ମାନୁଛନ୍ତି । ଚାଲନ୍ତୁ, ମୋ ତରଫରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଗାଁକୁ ଏତେ ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଯୋଜନାଗୁଡିକୁ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚାଇବା ପାଇଁ, ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ମଧ୍ୟ ଏତେ ବଢିଆ ଢଙ୍ଗରେ ଚଲାଉଥିବାରୁ ମୁଁ ବାସ୍ତବରେ ଆପଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱକୁ, ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପ୍ରକାରର ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗିକୁ, ଏବଂ ଗାଁର ଶକ୍ତି କିଭଳି ହୋଇଥାଏ,ଏହାର ଦର୍ଶନ କରାଇବା ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ବିହାର ଯିବା ।
ବିହାରର ଜହାନାବାଦ ଜିଲ୍ଲାର ଘରନିଆ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତର ପ୍ରଧାନ ଶ୍ରୀ ଅଜୟ ସିଂହ ଯାଦବ ଆମ ସହିତ ଯୋଡି ହେଉଛନ୍ତି । ଅଜୟ ମହାଶୟ ନମସ୍କାର ।
ଅଜୟ ମହାଶୟ- ନମସ୍କାର ସାର୍ । ମୁଁ ଅଜୟ ସିଂହ ଯାଦବ, ବିହାରର ଘରନିଆ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତର ମୁଖିଆ, ବିହାର ତରଫରୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ବନ୍ଦନା କରୁଛି, ଆଜ୍ଞା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ- ନମସ୍କାର ଆଜ୍ଞା । 22 ତାରିଖରେ ଲକଡାଉନ ପାଇଁ ବନ୍ଦ ହୋଇଥିଲା, ତା’ପରେ ଚାରି ଦିନ ଧରି ଲଗାତାର ଆମେ ନିଜେ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୁଲିବୁଲି ପ୍ରଚାର କରିଥିଲୁ, ଆଜ୍ଞା ଲକଡାଉନ ନିୟମ ପାଳନ କରିବାର ଅଛି ଏବଂ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ବଜାୟ ରଖିବାର ଅଛି । ଅତି କମରେ ଛଅ ଫୁଟ ଦୂରତା ବଜାୟ ରଖିବା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ- ଅଜୟ ମହାଶୟ ଲୋକଙ୍କୁ ବୁଝାନ୍ତୁ, ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା ।
ଅଜୟ ମହାଶୟ- ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା, ଆଜ୍ଞା ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ- ହଁ
ଅଜୟ ମହାଶୟ- ଗାଁରେ ଆଜ୍ଞା ବ୍ଲିଚିଂ ପାଉଡର ପକାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଘରକୁ ଘର ଯାଇ ଆଶା କର୍ମକର୍ତା, ୱାର୍ଡ ପଞ୍ଚ, ସରପଞ୍ଚ ସାହେବ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଦେଲେ ଆଜ୍ଞା, ଶରୀର ଏବଂ ହାତ ଧୋଇବା ବିଷୟରେ ଶିଖାଇଲୁ ଆଜ୍ଞା, ଏକ ଘଣ୍ଟା-ଅଧ ଘଣ୍ଟା ପୂର୍ବରୁ ହାତ ଧୋଇବା ନେଇ ସତର୍କ ରୁହନ୍ତୁ । ହୋମ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନରେ 18 ଜଣଙ୍କୁ ରଖିଥିଲୁ ଆଜ୍ଞା । ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପଞ୍ଚାୟତ ନିଜ ତରଫରୁ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି ଆଜ୍ଞା । ସାର୍ 30 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ହୋମ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ । ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଖାଇବା ପିଇବା, ଏଏନଏମଙ୍କୁ ଡ୍ୟୁଟିରେ ଲଗାଇଛୁ, ଚୌକିଦାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଡ୍ୟୁଟିରେ ଲାଗାଇଛୁ ଆଜ୍ଞା । 45 ଜଣ ଲୋକଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ଗ୍ରାମରକ୍ଷା ଦଳ ଗଠନ କରିଛୁ । ତାହା ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମରେ ଆଜ୍ଞା, ଗାଁର ପ୍ରବେଶ ପଥରେ ବାଉଁଶ ବାନ୍ଧି ବ୍ୟାରିୟର ଲଗାଇଛୁ ଆଜ୍ଞା ଫଳରେ ଗାଁର କେହି ଲୋକ ବାହାରକୁ ଯିବେ ନାହିଁ । ଯାହାର ଜରୁରୀ କାମ ଥିବ ସେ ହିଁ ବାହାରକୁ ଯିବେ, ଯେପରି ଜରୁରିକାଳୀନ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅବା ଔଷଧ ଆଣିବା ପାଇଁ । ଆଉ ସାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗ ଏବଂ ମେଡିକାଲ ତରଫରୁ ଗାଁକୁ ସପ୍ତାହରେ ଦୁଇଥର ଆସୁଛନ୍ତି ଆଜ୍ଞା । ପଞ୍ଚାୟତ ସରକାରଙ୍କ ପାଖରେ ଆଜ୍ଞା ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଆମ ଲୋକମାନେ ଜନପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଆଜ୍ଞା, ସଦା ସର୍ବଦା ତିନି ଦିନକୁ ଥରେ ସଭା କରୁଛୁ । ପାଞ୍ଚରୁ ଦଶଜଣ ମୁଖିଆ, ସରପଞ୍ଚ, ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତ କର୍ମୀ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ଆଚ୍ଛା ଅଜୟ ମହାଶୟ, ଆପଣଙ୍କ ପଞ୍ଚାୟତରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପ୍ରବାସୀ ସାଥୀ ଅନ୍ୟ ସହରରୁ ଘରକୁ ଫେରୁଥିବେ, ଯେଉଁମାନେ ଆସି ପାରି ନଥିଲେ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆସିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବେ ।
ଅଜୟ ମହାଶୟ- ଆଜ୍ଞା, ଆସିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଆଜ୍ଞା, କିନ୍ତୁ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଟକାଇ ଦେଇଛୁ କି ଯେଉଁଠାରେ ଅଛ, ସେଠାରେ ରୁହ, ଲକଡାଉନ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଖୋଲିବ ସେତେବେଳେ ଆସିବ ଭାଇ । କାରଣ ଚଉଦ ଦିନ ଆମେ ସ୍କୁଲରେ ରଖୁଛୁ । ସେମାନେ କହୁଛନ୍ତି କି ନାହିଁ, ମୁଖିଆ ମହାଶୟ, ଆମେ ଏବେ ବାହାରେ ରହିବୁ, ଯେତେବେଳେ ଖୋଲିବ ସେତେବେଳେ ଆସିବୁ । ଚଉଦ ଦିନ ରହିବୁ ନାହିଁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ- ଅର୍ଥାତ ଆପଣଙ୍କ କଥା ସବୁଲୋକ ମାନୁଛନ୍ତି ?
ଅଜୟ ମହାଶୟ- ହଁ, ମାନୁଛନ୍ତି ଆଜ୍ଞା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ଚାଲନ୍ତୁ, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ସୁରକ୍ଷିତ ରୁହନ୍ତୁ ଆଉ ଯେଉଁ ଲୋକ ସହରରେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ରୁହନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କ ମନ ସୁରକ୍ଷିତ ରହୁ । ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ସେମାନଙ୍କ ସହ ଫୋନରେ କଥା ହଉ ଥାଆନ୍ତୁ । ଫଳରେ ସହରରେ ସେମାନେ ଟିକେ କମ୍ ଅସୁବିଧାରେ ରୁହନ୍ତୁ । ମନ ଟିକେ ହାଲକା ରହୁ । ଘର କଥା ମନେ ପଡ଼ୁଛି, ମାଆ-ବାପା ମନେ ପଡ଼ୁଛନ୍ତି । ଯାହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ସ୍ୱାଭାବିକ କଥା । କିନ୍ତୁ ଏଭଳି ସମୟରେ ଗାଁରୁ ଯଦି ଲୋକ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଉଛନ୍ତି ତ ସେମାନଙ୍କ ମନ ଟିକେ ହାଲକା ହୋଇ ଯାଉଛି । ଆଉ ଆଜି ଯେଉଁ କାମ କରୁଛେ, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଆସନ୍ତୁ, ଆମେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବସ୍ତିକୁ ଯିବା । ବସ୍ତି ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତର ନକ୍ତିଦେହୀର ପ୍ରଧାନ ଭଉଣୀ ବର୍ଷା ସିଂହ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି । ବର୍ଷା ଜୀ, ନମସ୍ତେ ।
ବର୍ଷା ମହାଶୟା- ନମସ୍ତେ ଆଜ୍ଞା । ମୁଁ ନିଜ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତବାସୀଙ୍କ ତରଫରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ନମସ୍କାର ଜଣାଉଛି । ଆଉ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ବସ୍ତିରେ ଠିକ ଭାବେ ଲକଡାଉନ ପାଳନ ହେଉଛି ତ ?
ବର୍ଷା ମହାଶୟା- ଆଜ୍ଞା, ମୋ ଗାଁରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଲକଡାଉନ ପାଳନ ହେଉଛି ଆଉ ମୁଁ ଆଶା ଭଉଣୀ, ଅଙ୍ଗନୱାଡ଼ି ଭଉଣୀ ଏବଂ ଏଏନଏମଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଘରକୁ ଘର ଯାଇ ଲୋକଙ୍କୁ ସଚେତନ କରୁଛୁ କି ଲକଡାଉନ ପାଳନ କର, ସାମାଜିକ ଦୂରତାର ପାଳନ କର ଏବଂ ଘରେ ରୁହ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ଆପଣ କେତେ ସମୟ ଧରି ପ୍ରଧାନ ଅଛନ୍ତି ?
ବର୍ଷା ମହାଶୟା - ଆଜ୍ଞା, ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନ ହୋଇନାହିଁ । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ପ୍ରଧାନ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ଯେତେବେଳେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଯାହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ପିଏମ ଗରୀବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଇତ୍ୟାଦି, ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି, ଏହା ସବୁ ପହଂଚିଯାଇଛି ତ ଏହାସବୁ ସେଠାରେ ଆପଣ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି ।
ବର୍ଷା ମହାଶୟା - ଆଜ୍ଞା, ଆମର ଏଠାରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଯେଉଁ 25 ଲାଭାର୍ଥୀ ଅଛନ୍ତି, କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିରେ 155 ଲାଭାର୍ଥୀ ଅଛନ୍ତି ଆଉ ଯେଉଁମାନେ ପଂଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ତା’ ଅଧୀନରେ 10 ଜଣ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଜନ-ଧନ ଯୋଜନାରେ ଯେଉଁ 50 ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଫଳ ମିଳିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ – ଲୋକଙ୍କ ଅନୁଭବ କିପିରି ରହିଛି, ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଅଛନ୍ତି ?
ବର୍ଷା ମହାଶୟା - ଆଜ୍ଞା ଲୋକମାନେ ବହୁତ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଅଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ ଲକଡାଉନର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକୁ ବହୁତ ଭଲ ଭାବେ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି ଆଉ ଲୋକମାନେ ନିଜକୁ ନିଜେ ବହୁତ ସୁରକ୍ଷିତ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ରହିଛି ଯେ ଆମେ ଘରେ ହିଁ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛୁ କାରଣ ଏହି କରୋନା ଭୂତାଣୁ ହେଉଛି ଏକ ଏଭଳି ରୋଗ ଯାହାର ସଠିକ ଚିକିତ୍ସା ନାହିଁ । ବାସ ଏହାର ଏହି ଚିକିତ୍ସା ହେଉଛି ଘରେ ରହିବା, ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବା, ସାମାଜିକ ଦୂରତା - ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତାରେ ରହିବା । ଘରେ ମଧ୍ୟ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ପାଳନ କରିବା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ଦେଖନ୍ତୁ, କରୋନା ଭୂତାଣୁ ହେଉଛି ବଡ଼ ବିଚିତ୍ର ଭୂତାଣୁ କିନ୍ତୁ ତାହାର ମଧ୍ୟ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ରହିଛି । ସେ ନିଜକୁ ନିଜେ କାହା ଘରକୁ ଯାଉ ନାହିଁ, ନିଜକୁ ନିଜେ କେଉଁଠାକୁ ଯାଉ ନାହିଁ । ଯଦି ଆପଣ ତାକୁ ଡାକିବାକୁ ଯିବେ, ଯଦି ଆପଣ ତାକୁ ଆଣିବାକୁ ଯିବେ, ତେବେ ସେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଘର ଭିତରକୁ ପ୍ରବେଶ କରିଯିବ । ପୁଣି ସେ ଘରେ କାହାକୁ ଛାଡେ ନାହିଁ । ଆଉ ଏଥି ପାଇଁ ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଗୁଂଜରିତ ହେଉଥିବା ଦରକାର । ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା ଏହି ଦୂରତା ରକ୍ଷା କରି କଥା ହେବା, ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା ଏହି ଦୂରତା ରକ୍ଷା କରି ଠିଆହେବା, ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା ଏହି ଦୂରତା ସବୁବେଳେ ବଜାୟ ରଖିବା । ଯେପରି ଛତା ଧରି ଠିଆ ହେଉଛେ ନା, ଯଦି ମୁଁ ଗୋଟିଏ ଛତା ଧରିଲି, ଆଉ ସାମ୍ନାରେ ଥିବା ଲୋକ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଛତା ଧରିଲା, ତ ସଦା ସର୍ବଦା ନିଜକୁ ନିଜେ ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଯିବ । ଏହା ବଜାୟ ରଖିବା, ମୁଁ ବୁଝାଉଛି ଏହି ସଂକଟ ସମୟରେ ମୋତେ ଭଲ ଲାଗିଲା ଯେ.... ।
ଆଚ୍ଛା ଆପଣଙ୍କ ଏଠାରେ ଗାଁର ଲୋକଙ୍କୁ, ଦୟାକରି ପୂର୍ବରୁ ତ ଏପରି କହୁଥିଲେ କି ଭାଇ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଏକ ଟଙ୍କା ଯାଉଛି ତ 15 ପଇସା ପହଂଚୁଛି । ଆଜିକାଲି ଏକ ଟଙ୍କା ବାହାରୁଛି ତ ତାହାର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ଶହେରୁ ଶହେ ପଇସା ଯାଇ ଜମା ହୋଇ ଯାଉଛି । ଗାଁ ବାଲାଙ୍କୁ କିପରି ଲାଗୁଛି ଯେତେବେଳେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ପଇସା ମିଳି ଯାଉଛି ତ ?
ବର୍ଷା ମହାଶୟା - ଗାଁ ଲୋକମାନେ ଖୁବ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଅଛନ୍ତି ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - କ’ଣ କହୁଛନ୍ତି ?
ବର୍ଷା ମହାଶୟା - କହୁଛନ୍ତି, ଯେବେଠାରୁ ଏହି ସରକାର ଆସିଛି, ତେବେଠାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଲାଭ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ, ଭଲ ଭାବେ ମିଳି ପାରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ଚାଲନ୍ତୁ ବର୍ଷା ମହାଶୟା, ଆପଣ ବହୁତ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ହଁ, କୁହନ୍ତୁ ଆପଣ କିଛି କହୁଥିଲେ ।
ବର୍ଷା ମହାଶୟା - ଆଜ୍ଞା, ଗାଁରେ ଏହା ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି କି ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ କରୋନା ଭଳି ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀ ରହିଛି, ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନ ଥାଆନ୍ତେ ତ ଦେଶର କ’ଣ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତା । ଆଜ୍ଞା, ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଉଛୁ, ସବୁଠାରେ ଏହି ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି, ଆମେମାନେ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁଛୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ବାସ ବର୍ଷା ମହାଶୟା, ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବ, ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା । ଛାଡ଼ନ୍ତୁ, ମୋତେ ଭଲ ଲାଗିଲା, ଗାଁ ବାଲା ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଅଛନ୍ତି । କାରଣ ସରକାର ଏବଂ ଜନତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱାସ ଆସି ଯାଇଥାଏ, ତ କେତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟକୁ ଆମେ ଅତିକ୍ରମ କରି ନେଇଥାଉ । ଆଉ ଚଳିତ ଥର ଯେଉଁ ଲଢ଼େଇ ଆମେ ଜିତୁଛୁ, ତାହାର ମୂଳ କାରଣ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱାସ । ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ବିଶ୍ୱାସ । ନିଜ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଆଉ ବିକଳ୍ପ ଅଛି କି ଆମକୁ ସଙ୍କଟରୁ ବାହାରିବାର ଅଛି ।
ଆସନ୍ତୁ, ପଞ୍ଜାବ ଆଡ଼େ ଯିବା । ପଞ୍ଜାବର ପଠାନକୋଟ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ହାଡାର ସରପଞ୍ଚ ଭଉଣୀ ପଲ୍ଲବୀ ଠାକୁର ଆମ ସହିତ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ପଲ୍ଲବୀ ମହାଶୟା ନମସ୍କାର ।
ପଲ୍ଲବୀ ମହାଶୟା- ନମସ୍କାର ଆଜ୍ଞା । ଆପଣଙ୍କୁ ମୋ ତରଫରୁ ଆଉ ମୋର ସମଗ୍ର ପଞ୍ଚାୟତ ତରଫରୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ମୁଁ ହାଡା ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତର ସରପଞ୍ଚ, ଯାହାକି ହେଉଛି ଏକ ପଛୁଆ ଅଞ୍ଚଳ । ଆଉ ହେଉଛି ଏକ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ, ସାର୍ ଯେଭଳି ଏବେ କରୋନା ଭୂତାଣୁର ସଂକ୍ରମଣ ଚାଲୁ ରହିଛି, ଏହି କାରଣରୁ ଆମ ଗାଁରେ ଆମ ଗ୍ରାମବାସୀ ଆଉ ଆମ ଗ୍ରାମର ଯୁବକମାନଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ମିଳୁଛି । ଯେଉଁମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ସନ୍ଦେଶକୁ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି - ଘରେ ରୁହନ୍ତୁ । ଆଜ୍ଞା, ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଗାଁରେ ବହୁତ ଭଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛୁ । ନିଜ ଗାଁର ଦୁଇ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରରେ କଟକଣା ଲଗାଇଛୁ । ଯେଉଁଠାକୁ ମୁଁ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ଯାଉଛି ଆଉ ମୋ ଗାଁର ଯେତେ ମଧ୍ୟ ପଞ୍ଚ ଅଛନ୍ତି, ଆଉ ଆମ ଗାଁର ଯୁବକମାନେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ସେଠାରେ ପହରା ଦେଉଛନ୍ତି ଫଳରେ ନା କେହି ଗାଁରୁ ବାହାରକୁ ଯାଇ ପାରିବେ, ବିନା କାମରେ ଏବଂ ନା କେହି ଗାଁ ଭିତରକୁ ଆସି ପାରିବେ । ଆଉ ଏହା ପରେ ଆମେମାନେ ଘରକୁ ଘର ଯାଇ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହି ବିଷୟରେ ଟିକେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ । ଏମିତି ମଧ୍ୟ ଆଜ୍ଞା, 22 ତାରିଖରେ ଯେଉଁ ଲକଡାଉନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଆମର ଯେଉଁ ପଞ୍ଜାବ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ଯେଉଁ 31 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲକଡାଉନ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା, ଆପଣମାନେ ନିଜ ଘରେ ରୁହନ୍ତୁ, ବହୁତ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଏହାର ପାଳନ କରୁଥିଲେ କି ଲକଡାଉନ ଅଛି ତ ନିଜ ନିଜ ଘରେ ରୁହନ୍ତୁ ଆଉ ଆମମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ପଞ୍ଚାୟତ ଦ୍ୱାରା ଯାହା ଲୋକଙ୍କୁ ବୁଝାଯାଇଥିଲା, ଘରେ ରୁହନ୍ତୁ ଏବଂ ବସୁଛନ୍ତି ତ ଦୂରତା ରକ୍ଷା କରି ବସନ୍ତୁ, ସମୟ ସମୟରେ ନିଜ ହାତ ଧୁଅନ୍ତୁ ଆଉ ହାତ-ମୁହଁ-ଆଖିକୁ ବାରମ୍ବାର ଛୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ ।
ସାର, ଯେଭଳି କି ଏବେ ଆମର ପଞ୍ଜାବରେ ମଧ୍ୟ ଫସଲ ଅମଳ କରିବାର ଋତୁ ଚାଲିଛି, ତ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ରଖିବାର ଅଛି କି ଯେପରି ଏବେ ଫସଲ କଟା ଯାଉଛି, ପଞ୍ଜାବ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ଯେଉଁ କିଛି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନିୟମ ପାଳ କରିବାର ଅଛି ତାହାର ଅର୍ଥ ସେମାନଙ୍କୁ ବୁଝାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଲୋକଙ୍କୁ ସେହି ନିୟମ ପାଳନ କରିବାର ଅଛି । ଯେପରି କି ଫସଲ କାଟିବା ସମୟରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦୁଇ ଦୁଇ ମିଟରର ଦୂରତାରେ ବସିବାର ଅଛି ଯଦି ଆପଣ ଫସଲ କାଟୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବାରମ୍ବାର ହାତ ଧୋଇବାର ଅଛି, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଆଜ୍ଞା, ଆହୁରି କିଛି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଯେଭଳି କି ଫସଲ ଆସୁଛି, ତାହାକୁ କିପରି ମଣ୍ଡି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇ ଯିବାର ଅଛି । ଆଜ୍ଞା ଏହି ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯାହାକିଛି ଅଛି, ଯେପରି କି ଚାରି ପାଞ୍ଚ ଗାଁକୁ ମିଶାଇ ଗୋଟିଏ ମଣ୍ଡି ତିଆରି କରାଯାଇଛି । ସେଠାରେ କ’ଣ ହେବ, ଯେଉଁଠାରେ କି କୃଷକ ମାନେ ଅଛନ୍ତି, ପୂର୍ବରୁ କୃଷକମାନେ ସେଠାରେ ହୋଲୋଗ୍ରାମ ଚିଠା ନେବେ ଓ ପରେ ମଣ୍ଡିକୁ ଯାଇ ପାରିବେ ଯଦି ହୋଲୋଗ୍ରାମ ଚିଠା ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଥିବ ତେବେ ଯାଇ ମଣ୍ଡିକୁ ଯାଇ ପାରିବେ ଆଉ ଆମେ କହିଛୁ କି ଆପଣଙ୍କର ହେକ୍ଟର ପିଛା କେବଳ 50 କ୍ୱିଂଟାଲ ଉତ୍ପାଦକୁ ଥରେ ଆପଣ ମଣ୍ଡିକୁ ନେଇ ଯାଇ ପାରିବେ । ଆଉ ଟ୍ରାକ୍ଟରରେ କେବଳ ଜଣେ ଡ୍ରାଇଭର ଓ ତାହାର ଜଣେ ସହଯୋଗୀ ରହିବେ । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରହିଛି, ତାହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ପଲ୍ଲବୀ ମହାଶୟା, ଆପଣ ଏତେ ଭଲ ଢ଼ଂଗରେ କହିଦେଲେ । ମୁଁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ତ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି କି ଆପଣ ଏତେ ଭଲ ଭାବେ ଏହି ସମସ୍ତ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ନିଜ ଗାଁକୁ ସମ୍ଭାଳିଛନ୍ତି । ଆଉ ଗାଁବାଲା ଆପଣଙ୍କ କଥା ମାନୁଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ କଥା ଠିକ ଯେ କୃଷକ ସୁସ୍ଥ ରହିବା ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । କାରଣ ସେ ହେଉଛି ଆମର ଅନ୍ନଦାତା ଆଉ ନିସ୍ୱାର୍ଥ ଭାବନା ସହିତ ସାରା ଦେଶର ପେଟକୁ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଉଛି । ଏହି କୃଷକ ଏବଂ ପଶୁପାଳନ କରୁଥିବା ସାଥୀମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଲକଡାଉନ ଯୋଗୁଁ ଦେଶ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥିବା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ଦୁଗ୍ଧ, ଫଳ, ଏହାର କେବେ ଅଭାବ ହେବାକୁ ଦେଉ ନାହାଁନ୍ତି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଉତ୍ସାହ ପାଇଁ ଭୁୟସୀ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ହଁ, ପ୍ରଶଂସା ସହିତ ହିଁ ମୋର ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରାର୍ଥନା ହେଉଛି କି ପଞ୍ଜାବ ହେଉ, ହରିୟାଣା ହେଉ, ଦେଶର କୃଷକ ଏବଂ ପଲ୍ଲବୀ ମହାଶୟା, ମୋତେ ଲାଗୁଛି କି ପଠାନକୋଟ୍ ହେଉ, ଗୁରୁଦାସପୁର ହେଉ, ଯେଭଳି ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମୁଁ ଦେଖିଛି କି ପ୍ରଧାନ ଗୋଡୋ ଗୁରୁଦାସପୁରର ଭଉଣୀ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେଠାରେ ସଂଗଠନର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲି ତ ମୋର ଅନେକ ଗାଁର ମାଆମାନେ - ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ଥିଲା । ସେମାନେ ସର୍ବଦା ମୋତେ କହୁଥିଲେ କି ଆମ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ ଆଦିରୁ ଦୂରେଇ ରଖନ୍ତୁ । ବହୁତ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲେ । ଯେଭଳି ତାହା ହେଉଛି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ, ସେହିଭଳି ଆମ ଧରଣୀ ମାଆକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଆମର କୃଷକ ମାନଙ୍କର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ, ଆମ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କର ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ, ଆମର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ୀ କିଭଳି ଦୁର୍ବଳ ହୋଇ ଜନ୍ମ ନ ହୁଅନ୍ତୁ ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଗାଁ-ଗାଁର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବୁଝାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ କି ୟୁରିଆର ବ୍ୟବହାର କମ କରିବେ । ୟୁରିଆ କାରଣରୁ ବହୁତ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି । ୟୁରିଆ ଦ୍ୱାରା ଆମର ମାଟି, ଆମର ଜଳସ୍ତର ଉପରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପଡୁଛି।
ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ପଲ୍ଲବୀ ମହାଶୟା, ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ପ୍ରଧାନ ଗାଁବାଲାଙ୍କୁ ବୁଝାନ୍ତୁ କି ଭାଇ ଏବେ ଗାକୁ ପୂର୍ବରୁ ଯଦି 10 ବସ୍ତା ୟୁରିଆ ଆସୁଥିଲା ଏବେ 5 ବସ୍ତା ଆସିବ, ପୂର୍ବରୁ 100 ବସ୍ତା ଆସୁଥିଲା ଏବେ 50 ବସ୍ତା ଆସିବ, ଆମେ ଅଧା କରିଦେବା । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ ବଂଚିବ ଏବଂ ଆମର ଏହି ଧରଣୀ ମାତା ମଧ୍ୟ ବଂଚିବ ।
ମୁଁ ଚାହିଁବି କି ଯେତେବେଳେ ପଞ୍ଜାବର କୃଷକଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଉଛେ, ପଲ୍ଲବୀଙ୍କ ଭଳି ପ୍ରଧାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଉଛି, ମୋର ପକ୍କା ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି କି ଆପଣ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ଆଉ ମୋ ତରଫରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା, ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଯିବା । ମେଦନ କାରୱାଡୀ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତର ପ୍ରଧାନ ଭଉଣୀ ପ୍ରିୟଙ୍କା ଆମ ସହିତ ଅଛନ୍ତି । ପ୍ରିୟଙ୍କା ମହାଶୟା ନମସ୍କାର ।
ପ୍ରିୟଙ୍କା ମହାଶୟା - ନମସ୍କାର ଆଜ୍ଞା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - କୁହନ୍ତୁ ପ୍ରିୟଙ୍କା ମହାଶୟା, ଯେବେଠାରୁ ଆପଣ କରୋନା ପାଇଁ ଳକଡାଉନ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ତାପରେ 26 ତାରିଖରୁ ସୋଡିୟମ sodium hypochlorite ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗାଁକୁ ବିଶୋଧନ କଲୁ । ତାପରେ ଆମେ ସେନିଟାଇଜର ଟନେଲ, ଦୁଇଟି ସ୍ଥାନ ଯେଉଁଠାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଲୋକ ରହୁଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ସେନିଟାଇଜର ସୈନିକଙ୍କୁ ବସାଇଲୁ । ତା ପରେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ଯେଉଁଠାରେ ମହିଳା ଓ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସାନିଟାଇଜର ପହଂଚି ପାରୁ ନାହିଁ, ଆମେ ଘର ଘର ବୁଲି ସାବୁନ ବଂଟନ କଲୁ । ତା’ପରେ ଯେତେବେଳେ ଆମ ଗାଁ ଭିତରେ ଯେଉଁ ମହିଳାମାନେ ସିଲେଇ ବିଷୟରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଇଥିଲେ, ସେହି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଆମେ ମାସ୍କ ତିଆରି କରିବାର କାମ ଦେଲୁ । ଯେଉଁ ଏସଏଚଜି ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଆମେ ଏହି ପ୍ରକାରର ମାସ୍କ ତିଆରି କରିବାର କାମ ଦେଲୁ ଯେ ସେମାନେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ 5 ହଜାର ମାସ୍କ ତିଆରି କରିଛନ୍ତି । ଆମେ ପୂରା ଗାଁରେ ଏହାର ବଂଟନ କରିଛୁ । ଏହା ସହିତ ଆମ ଅଂଚଳରେ ଯେଉଁ ଅର୍ଦ୍ଧ ସହରାଂଚଳ ଅବା ପୁଣି ଅଧିକାଂଶ ଶିଳ୍ପାଂଚଳ ପାଖରେ ଅଛି, ତ ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକମାନେ ଆଗକୁ ଆସୁଛୁ । ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଏକ ସମୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିଛୁ । ତା’ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଲାଇଟ୍ ବନ୍ଦ କଲୁ, ସେଥିରୁ ଆମକୁ ବହୁତ ଲାଭ ହେଲା ଆଉ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ଫଳପ୍ରଦ ଉପାୟ ପ୍ରମାଣିତ ହେଲା ।
ଏହା ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁ ଦୋକାନ ଅଛି, ଆମେ ତା’ଆଗରେ ଏକ ବୃତ୍ତାକାର ରେଖା ଟାଣିଲୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମେ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସଫଳ ହେଲୁ । ଏହା ସହିତ ଯେଉଁ ତେଜରାତି ଦୋକାନ ଆଉ ପନିପରିବା ଦୋକାନ ଥିଲା, ତା’ପାଇଁ ଆମେ ଦିନେ ଛଡ଼ା ଦିନେ ବିକ୍ରି ଆରମ୍ଭ କଲୁ କି ତିନି ଦିନ ରାସନ ଦୋକାନ ଖୋଲା ରହିବ ଆଉ ତିନି ଦିନ ପରିବା ଦୋକାନ ଖୋଲା ରହିବ । ଯାହାଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କ ଯାତାୟାତକୁ କମ୍ କରିବାରେ ବହୁତ ସହାୟତା ହେଲା ।
ଏହା ସହିତ ଯେଉଁ ହାଉସିଂ ସୋସାଇଟିଗୁଡ଼ିକ ଥିଲା, ଆଉ ଯେଉଁ କୃଷକମାନେ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷାକରି ଏକ ପିଏମସି ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ପରିବା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସେଠାକାର ହାଉସିଂ ସୋସାଇଟିରେ ପହଂଚାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟ କଲୁ, ତାହାର ବିକ୍ରି ବ୍ୟବସ୍ଥା କଲୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିଲା । ଏହା ସହିତ ଆମେ ମହିଳାଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆଉ ମହିଳାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଆମ ଗାଁରେ 7 ହଜାର ସାନିଟାରୀ ନ୍ୟାପକିନ୍ ଆଶା ଭଉଣୀଙ୍କ ସହିତ ଆମେ ସାରା ଗାଁରେ ବାଂଟିଲୁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳାଙ୍କୁ ଆମେ ନ୍ୟାପକିନ୍ ଦେଲୁ । ଏହା ସହିତ ଆମେ ହୋମ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କଲୁ କି ଆମର ସେଠାରେ ଯଦି କିଛି ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ମିଳିଯିବେ ତେବେ ହୋମ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନର ସୁବିଧା ନେଇ ପାରିବେ । ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ହୋମ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ୍ ସୁବିଧା ଆରମ୍ଭ କଲୁ, ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମକୁ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିଲା ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଆମେ ପୁଣି ଥରେ ଗାଁକୁ ସାନିଟାଇଜ କଲୁ, ଏବେ ଯେତେବେଳେ ଲକଡାଉନ୍ ବଢ଼ିଥିଲା, ତାହା ସହିତ ଆମେ ପୁଣି ଥରେ ସବୁଗୁଡ଼ିକୁ ସାନିଟାଇଜ କଲୁ । ତ ଏହିସବୁ ଉପାୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା, ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରଖିବାରେ ଆମକୁ ବହୁତ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ପ୍ରିୟଙ୍କା ମହାଶୟା, ଏବେ ଗାଁବାଲା ଥକି ଯାଇଥିବେ ? ଲୋକମାନଙ୍କୁ କ୍ରୋଧ ଆସୁଥିବ, ଏହି ମୋଦୀଜୀ ହେଉଛନ୍ତି କିପରି ଲୋକ, ଏତେ ଦିନ ଧରି ବନ୍ଦ କରି ରଖିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରିୟଙ୍କା ମହାଶୟା - ସେମାନଙ୍କୁ ଘରେ ରହିବାର ଅଭ୍ୟାସ ନାହିଁ, ଏଥିପାଇଁ ଗାଁବାଲା ଥକି ଯାଇଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଜଣାଅଛି କି ଆମ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ କହୁଛନ୍ତି, ସେ ହିଁ ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କରୁଛନ୍ତି, ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ କରୁଛନ୍ତି, ଲୋକ ବୁଝି ଯାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ଆପଣଙ୍କ ଗାଁର ଜନସଂଖ୍ୟା କେତେ, ପ୍ରିୟଙ୍କା ମହାଶୟ ?
ପ୍ରିୟଙ୍କା – 50,000
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ମୁଁ ବୁଝି ପାରୁଛି କି, ଆମକୁ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କାମ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏହିପରି ଭାବେ ଯେତେ ଶକ୍ତି ମିଳିବ, ଆପଣଙ୍କ ଗାଁର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ମିଳିବ ।
ସେହିପରି ଭାବେ ଇ-ନାମ । ଇ-ନାମ ମଧ୍ୟ ଟେକ୍ନୋଲଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଭଲ ବଜାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି । ଆଉ କୃଷକଙ୍କୁ ଏବେ ଭରସା ମିଳିବାରେ ଲାଗିଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ପଢ଼ାଲେଖା ଜାଣିଥିବା ପ୍ରଧାନ ଥିବେ, ମୁଁ ପକ୍କା ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି କି ଆପଣ ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣ ନିଜ ଗାଁକୁ ଆଣି ପାରିବେ ।
ସେହିପରି ସରକାରୀ ଇ-ବଜାର ସ୍ଥାନ, ଜିଇଏମ୍ - ମୁଁ ଚାହୁଁଛି କି ଜେମ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ଆପଣଙ୍କ ଗାଁରେ ଯେଉଁ ମହିଳା ସଂଚୟ ସଂଗଠନ ଅଛି, ଆଉ ଛୋଟ ଛୋଟ ଉଦ୍ୟମୀ ଅଛନ୍ତି - ଯେଉଁ ଜିନିଷ ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି, ତାହାକୁ ସେମାନେ ସିଧାସଳଖ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ବିକ୍ରି କରିପାରିବେ ଆଉ କୌଣସି ଟେଣ୍ଡର-ଫେଣ୍ଡରର ଚକ୍କର କାଟିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । କୌଣସି କମିଶନ ନାହିଁ, କିଛି ନାହିଁ, ସିଧାସଳଖ ସେମାନେ ଜିଇଏମ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ କାରବାର କରନ୍ତୁ । ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଯେଉଁ ପାଠ ପଢୁଆ ପ୍ରଧାନ ଅଛନ୍ତି, ଏକ ଭଲ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରି ଟେକ୍ନୋଲଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଆପଣଙ୍କ ଗାଁର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ, ସେମାନେ ଯାହା ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛନ୍ତି, ତାହାକୁ ମାର୍କେଟିଂର ସୁବିଧା ମିଳୁ, ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ଗୁଡିକ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ।
ହଁ କିଛି କହୁଥିଲେ ଆପଣ ପ୍ରିୟଙ୍କା ମହାଶୟା ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ଆଜ୍ଞା, ଇ-ନାମ ଯେଉଁ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ବଜାର ଅଛି, ଆଉ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଏଠାରେ ଯେଉଁ ପଞ୍ଚାୟତ ଅପରେଟର ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଦ୍ୱାରା ଆମେ ତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ଚାଲନ୍ତୁ, ମୋ ତରଫରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ପ୍ରିୟଙ୍କା - ନାହିଁ ଆଜ୍ଞା, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ଆଜ୍ଞା କୁହନ୍ତୁ
ପ୍ରିୟଙ୍କା - ଯେଭଳି ଭାବେ ଆପଣ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ପଥ ଦେଖାଉଛନ୍ତି, କି କରୋନା ସଂକଟର କିଭଳି ସାମ୍ନା କରିବା, ମୁଁ କିଛି ଫକ୍ତି ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ନିଶ୍ଚିତ କୁହନ୍ତୁ
ପ୍ରିୟଙ୍କା-
ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି ଏବଂ ଦୃଢ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି,
ମୁଣ୍ଡରେ ରହିଛି ସାରା ଦୁନିଆରେ ଛାଇଯିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ
ମୋର କାହା ଉପରେ ଭରସା ନାହିଁ, ମୋର ପରିଶ୍ରମ ଉପରେ ଭରସା ଅଛି,
ଦିନେ ନା ଦିନେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ନିଶ୍ଚୟ ବଦଳିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ବାହାଃ, ଚାଲନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ଶବ୍ଦରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ତାହା ହେଉଛି ଦେଶ ଭାବନାର ପ୍ରତିବିମ୍ବ, ମୋ ତରଫରୁ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ପୂର୍ବ ଆଡକୁ ଚାଲିବା, ଆସାମ ଆଡକୁ ଯିବା । ଆସାମର କଚାର ଜିଲ୍ଲାର ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତ ଛୋଟ-ଦୁଧପାଟିଲ, ସେଠାକାର ପ୍ରଧାନ ଶ୍ରୀମାନ ରଞ୍ଜିତ ସରକାର ମହାଶୟ ଆମ ସହିତ ଅଛନ୍ତି । ରଞ୍ଜିତ ମହାଶୟ ନମସ୍କାର ।
ରଞ୍ଜିତ ମହାଶୟ - ନମସ୍କାର ଆଜ୍ଞା । ଆଜ୍ଞା ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ଲକଡାଉନ ଘୋଷଣା କରିଥିବାରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆସାମ ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତଙ୍କ ତରଫରୁ ମୁଁ ପକ୍ଷ ରଖୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ଚାଲନ୍ତୁ ବହୁତ ହୋଇଗଲା, ଆସାମର ଲୋକମାନେ ବିରକ୍ତ ହୋଇ ଯାଇଥିବେ । କାରଣ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଆନନ୍ଦର ଉତ୍ସବ ବିହୁ ପର୍ବ ଆଉ ମୋଦୀଜୀ ଲକଡାଉନ କରିଦେଲେ । ଏଥର କରୋନା କାରଣରୁ ମଧ୍ୟ ଲୋକମାନେ ସୀମିତ ସ୍ତରରେ ବିହୁ ପର୍ବ ପାଳନ କରି ପାରିଲେ । କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଦେଶର ଏହି ଲଢ଼େଇ ଆସାମର ଲୋକମାନଙ୍କର ଏହି ସଂଯମ ହେଉଛି ବହୁତ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ଆସାମରେ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଆମର ଗାଁର ଭଉଣୀମାନେ, ଗାମୁଛାରେ ମାସ୍କ ତିଆରି କରିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ ଯାଂଚ କରିବାକୁ ଆସୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ପଞ୍ଚାୟତ କି କାମ କରୁଛି ?
ରଞ୍ଜିତ ସରକାର - ଲକଡାଉନ୍, ଆପଣ ଯେଉଁ କାମ କରିଛନ୍ତି ଆଜ୍ଞା, ତାହା ବହୁତ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଦେଶକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଆଜ୍ଞା । ପିଏମ୍ ମହୋଦୟ, ଆମର ପଞ୍ଚାୟତର ଏହା ଚେଷ୍ଟା ରହିଛି କି ନିଜ ଗାଁକୁ କରୋନା କବଳରୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ମୁକ୍ତ ରଖିବା ପାଇଁ । ବାହାରୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ରଖା ଯାଉଛି । ଏଠାରେ ଆଶ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମେଡିକାଲ ସେବା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଲୋକ ସର୍ଭେ କରିବାକୁ ଆସୁଛନ୍ତି । ଏହି ମେଡିକାଲ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ଘର-ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇବାରେ ଏବଂ ଜରୁରୀ ସୂଚନା ଏକାଠି କରିବା ପାଇଁ ଆମ ପଞ୍ଚାୟତର ଟିମ୍ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆପଣ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଯେଉଁ ନୂଆ ଆଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହାର ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା । ଆମ ପଞ୍ଚାୟତ ମଧ୍ୟ ସେହି ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି, ଯାହାଙ୍କ ପାଖରେ ଏ ସମୟରେ କୌଣସି କାମ ନାହିଁ । କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ଯେଉଁ ସହାୟତା ମିଳୁଛି, ତାହାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ - ରଞ୍ଜିତ ମହାଶୟ, ଆପଣ ବହୁତ ଭଲ ଭାବେ କଥା କହିଲେ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଏହା ହେଉଛି ବହୁତ ଭଲ କଥା ରଞ୍ଜିତ ମହାଶୟ ।
ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଟିମକୁ ଏବେ ବହୁତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଅଛି । ଯେଉଁ ଭଳି ଆପଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାକୁ ନେଇ ଆଇନର କଥା କହିଲେ, ମୁଁ ଚାହିଁବି କି ଏହି ଆଇନର ନିଶ୍ଚିତ ଉପଯୋଗ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନ ପଡ଼ୁ ।
ଆମକୁ ଆମର କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଦେବା ଦରକାର, ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବାର ଅଛି । କାରଣ ସେମାନେ ନିଜ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଆମ ପାଇଁ ମୈଦାନରେ ଅଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ, ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଏ ଯେଉଁ ସାର୍ଥକ ଆଲୋଚନା ଦ୍ୱାରା ନା କେବଳ ମୋତେ ବରଂ ଦେଶର ଯେଉଁ ନାଗରିକ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶୁଣୁଛନ୍ତି, ସବୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସନ୍ତୋଷ ମିଳିଥିବ । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବ କି ଦୂର-ସୁଦୂର ଗାଁରେ ଆମ ଲୋକମାନେ କିଭଳି ଭାବରେ ଦେଶକୁ ସମ୍ଭାଳିଛନ୍ତି । ଦେଶର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କେତେ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆଉ ବୋଧହୁଏ ସମୟ ଅଧିକ ମିଳି ଥାଆନ୍ତା ତ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଣି ପାରି ଥାଆନ୍ତି । କେତେ ଆନନ୍ଦ ଆସିଥାଆନ୍ତା, କେତେ ନୂଆ-ନୂଆ କଥା ଶୁଣିବାକୁ ମିଳି ଥାଆନ୍ତା । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସଂଖ୍ୟାରେ ପଞ୍ଚ-ସରପଞ୍ଚ ମୋ ସମ୍ମୁଖରେ ଏହି ଟେକ୍ନୋଲଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ଯଦିଓ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଣି ପାରି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁ କେତେ ଜଣ ପ୍ରଧାନ ମାନେ ନିଜ ଅନୁଭବ ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି, ସେଥିରୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ଆପଣମାନେ ସମ୍ଭାବନା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ କୌଣସି ଏପରି ବିଶେଷ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି, ପ୍ରୟୋଗ କରିଛନ୍ତି ନିଜ ଗାଁକୁ ବଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି; ଯଦି ମୋତେ ଲେଖିକରି ପଠାଇବେ, ମୋତେ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିବ ।
ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏହି କଠନି ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଗାଁର ଜୀବନକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସହଜ କରିବାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି, ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଉଛନ୍ତି । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଶୁଣିଛୁ, ପିଲାଦିନରୁ ଶୁଣି ଆସୁଛୁ । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧି ଗୋଟିଏ କଥା ବାରମ୍ବାର କହୁଥିଲେ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧି କହୁଥିଲେ କି- ‘ମୋ ସ୍ୱରାଜ୍ୟର କଳ୍ପନାର ଆଧାର ହିଁ ହେଉଛି ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ’ ।
ଏଥିପାଇଁ, ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ହେଉଛି ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକତାର ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର । ଆମର ଲୋକତାନ୍ତ୍ରିକ ଏକତାର ଏହା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର । ଆଉ ଆମର ଏଠାରେ ଶାସ୍ତ୍ରରେ କୁହାଯାଇଛି – ‘ସଂଘ ମୂଳଂ ମହାବଳଂ’ । ଅର୍ଥାତ ବୃହତରୁ ବୃହତ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର, ସଂଗଠନ ଅବା ଏକତାରୁ ହିଁ ହୋଇଥାଏ ।
ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆଜିର ପରିସ୍ଥିତି ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେଇ ଯିବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ, ଦେଶକୁ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଗାଁର ସାମୁହିକ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ହିଁ ହେବ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏକତା ଦ୍ୱାରା ହିଁ ସମ୍ଭବ ହେବ ।
ଏହି ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟରେ ଆମକୁ ଏହା ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ କି ତିଳେ ମାତ୍ର ଦାୟିତ୍ୱହୀନତା ଗାଁକୁ ବିପଦରେ ପକାଇ ଦେଇପାରିବ । ଏଥିପାଇଁ ଟିକେ ଢ଼ିଲା କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ନାହିଁ ।
ଗାଁରେ ସାନିଟାଇଜେସନ୍ ଅଭିଯାନ ହେଉ, ସହରରୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏତେ କମ୍ ସମୟରେ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ୍ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକର ଖାଦ୍ୟ ପେୟ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତାର ଚିନ୍ତା ହେଉ, ଅବା ପୁଣି ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ; ଏହି କାମକୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଅଟକି ନ ଯାଇ, ଥକି ନ ପଡି କରିବାର ଅଛି ।
ଆଉ ଯେପରି ଇକବାଲ ମହାଶୟ ଏବେ କହିଲେ, ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ନିଜର ସାଥୀ କହିଲେ ସମ୍ମାନ କର, ସନ୍ଦେହ ମଧ୍ୟ କର । ମୁଁ ବୁଝି ପାରୁଛି, ଗାଁରେ ବୟସ୍କ, ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଅବା ପୁଣି ରୋଗଗ୍ରସ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ପହଂଚିବା, ସେମାନଙ୍କୁ କିଛି ମଧ୍ୟ ଅସୁବିଧା ହେବ, ପ୍ରଥମେ ଆପଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିବେ, ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରଥମ ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ଗାଁର ପଞ୍ଚ ଏବଂ ଗାଁର ପ୍ରଧାନଙ୍କ ପାଖରେ ରହିବା ଦରକାର ।
ଆମକୁ ଏହା ଧ୍ୟାନରେ ରଖିବାର ଅଛି କି ଶାରିରୀକ ଦୂରତା, ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା, ଏହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ଭୁଲିବାର ନାହିଁ । ଗାଁ-ଗାଁ, ଘର-ଘର, ଗଳି-କନ୍ଦି ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା ଏହା ସହିତ ମୁହଁକୁ ଘୋଡାଇ ରଖିବା, ଜରୁରୀ ନୁହେଁ ଯେ ତାହା ବଡ଼ ମହଙ୍ଗା ହୋଇଥାଇ, ଏଭଳି ଗାମୁଛା ମଧ୍ୟ ଚଳିଯାଉଛି, କିନ୍ତୁ ଲଗାତର ହେବା ଦରକାର, ଅବା ମାସ୍କରେ ଢାଙ୍କିବା, ହାତକୁ ବାରମ୍ବାର ପରିସ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତାର କଥା ହେଉ, ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହି ରୋଗରୁ ବଂଚିବା ପାଇଁ ଏହା ହିଁ ହେଉଛି ବଡ଼ ରାସ୍ତା, ଏହା ଏକମାତ୍ର ଔଷଧ ।
ଆମକୁ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପରେ ଏଥିପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାର ଅଛି କାରଣ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଏବଂ ବର୍ଷା ଋତୁରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ରୋଗର ବିପଦ ମଧ୍ୟ ବଢି ଯାଇଥାଏ । ଆଉ ଆମର ବର୍ଷା ଋତୁର ଦିନ ଆସିବାର ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଚଳିତ ଥର କରୋନା ରୋଗ ଏହି ବିପଦ ପାଇଁ ଆହୁରି ଚିନ୍ତାର କାରଣ ପାଲଟିଛି । ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ବହୁତ ସତର୍କ ରହି ନିଜ ଗାଁକୁ ବଞ୍ଚାଇବାର ଅଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଆମର ଅତୀତର ଅନୁଭବ କହୁଛି ଯେ, ରୋଗ ଏବଂ ସେଗୁଡିକର ଚିକିତ୍ସା ବିଷୟରେ ଭୁଲ ତଥ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଆମେ ରୋଗର ବ୍ୟାପକତାକୁ ରୋକିବାରେ ବହୁତ କଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ, ବହୁତ ସମୟ ଚାଲି ଯାଇଥାଏ । ଚଳିତ ଥର ଆମେ ଏଭଳି ହେବାକୁ ଦେବା ନାହିଁ । ଆମକୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣାରୁ ବାହାରିବାକୁ ପଡିବ ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ପାଖରେ ସଠିକ ସୂଚନା- ତାହା ହୁଏତ ପ୍ରତିରୋଧକୁ ନେଇ ହେଉ କିମ୍ବା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ, ଏହି ସୂଚନା ପହଂଚିବା ହିଁ ଦରକାର । ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ଛୋଟ ଛୋଟ ଦଳ ଗଠନ କରି, ଆଉ ମୁଁ ଶୁଣିଛି ଅନେକ ସରପଞ୍ଚମାନେ କହିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଗାଁରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଦଳ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି । ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କାମ ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ସଂଗଠିତ କରି ଦେଇଛନ୍ତି । ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରି ସଚେତନତା ଅଭିଯାନକୁ ଦ୍ରୁତତର କରାଇ ପାରିବେ । ଆଶା ହୁଅନ୍ତୁ, ଏଏନଏମ ହୁଅନ୍ତୁ, ଅଙ୍ଗନୱାଡ଼ି କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ସହିତ ଆମର ଏଠାରେ ସ୍ୱୟଂସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଛନ୍ତି ତାହାର ଭଉଣୀମାନେ ହୁଅନ୍ତୁ, ଯୁବମଣ୍ଡଳ ହେଉ, ପୂର୍ବତନ ସୈନିକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂଗଠନର ମଧ୍ୟ କେତେ ଲୋକ ଆସୁଛନ୍ତି, ଧାର୍ମିକ, ସାମାଜିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ, ଏହାର ସଂଗଠନ ମଧ୍ୟ ହୁଅନ୍ତୁ । ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ସହାୟତା ନେବାକୁ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ, ମୁଁ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଦେଖୁଥିଲି, ଖାଦ୍ୟପେୟକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ କିଛି ଲୋକ ନାନା ପ୍ରକାରର କଥା କହୁଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଯାବତୀୟ ଗୁଜବ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ, ଯେଉଁଥିରୁ ଆମକୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆମେ ଯାହା କିଛି ମଧ୍ୟ ଖାଇବା ଖୁବ୍ ଭଲ ଭାବେ ଧୋଇକରି ଏବଂ ଭଲ ଭାବେ ରାନ୍ଧିକରି ଖାଇବା, ଏହି କଥାକୁ ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଗାଁରେ ପହଂଚାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆଉ ହଁ, ଗାଁମାନଙ୍କରେ କିଛି ବହୁତ ଭଲ ପରମ୍ପରାମାନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଯାହାକୁ ଆମକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ଯେଭଳି, ଆମର ଏଠାରେ ଆୟୁର୍ବେଦିକ କାଢ଼ା ପିଇବାର ପରମ୍ପରା ରହିଛି, ଅନେକ ପ୍ରକାରର ମସଲା ଆମେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛେ । ଏହା ସହିତ ଯଦି ଆମେ ନିୟମିତ ଭାବେ ଯୋଗ-ପ୍ରାଣାୟାମ କରିବା, ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଆମକୁ ଭଲ ଲାଭ ମିଳିବ । ଏହା କୌଣସି ରୋଗର ଚିକତ୍ସା ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଆମ ଶରୀରକୁ ରୋଗ ସହିତ ଲଢିବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ, ସକ୍ଷମ କରିଦେଇଥାଏ । ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତରଫରୁ ଏହା ସହିତ ଜଡିତ କିଛି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଆଉ ମୁଁ ଚାହିଁବି ସମସ୍ତ ପ୍ରଧାନ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ସେଥିରେ ସମସ୍ତ କଥା ରହିଛି । ନିଜ ଗାଁରେ ତାହାକୁ ଉପଯୋଗ କରନ୍ତୁ ।
ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ଯାହା ଉପରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ, ତାହା ହେଉଛି ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ମୋବାଇଲ ଆପ, ମୁଁ ଏବେ ଟିଭିରେ ଜଣେ କେହି କଳାକାରଙ୍କୁ ଦେଖିଥିଲି, ସେ ଏହି ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ମୋବାଇଲ ଆପକୁ ବଡିଗାର୍ଡ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ମୋବାଇଲ ଆପ କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢାଇ ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ ।
ଏହି ଆପ ଆପଣଙ୍କ ମୋବାଇଲରେ ରହିବ ତ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣାପଡିବ କି ଆପଣଙ୍କ ଗାଁରେ, ସାମ୍ନାରେ ଥିବା ଲୋକ କିଛି ଏଭଳି ଗାଁରୁ ଆସି ନାହିଁ, ଯାହା କରୋନା ପ୍ରଭାବତି ରହିଛି । ଆପଣଙ୍କ ନିଜର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ଗାଁର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ଆଖପାଖ ଲୋକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଯଦି ଆପଣ ଏହି ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଆପ ନିଜ ମୋବାଇଲରେ ଡାଉନଲୋଡ କରିବେ, ସମଗ୍ର ଗାଁକୁ ପାସ କରାଇବେ, ତେବେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଏହା ଆପଣଙ୍କ ବଡିଗାର୍ଡ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିବି କି ଆପଣ ସମସ୍ତେ ନିଜ ଗାଁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ମୋବାଇଲ ଫୋନରେ ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଆପକୁ ଡାଉନଲୋଡ କରାନ୍ତୁ । ଏହା ଏକ ପ୍ରକାରରେ ହେଉଛି ଆମର ସୁରକ୍ଷାର ସେତୁ ।
ସାଥୀଗଣ, ଦେଶର ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହୁଥିବା ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଆମ ସରକାରଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ହେଉଛି ଗୋଟିଏ । ଆପଣମାନଙ୍କର ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବୁଝି ସରକାର ଲଗାତାର କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଚାଲିଛନ୍ତି ।
ପୂର୍ବରୁ ଟିକାକରଣକୁ ନେଇ ଏତେ ସମସ୍ୟା ହେଉଥିଲା । ଆମ ସରକାର ନା କେବଳ ଟିକାର ସଂଖ୍ୟା ବଢାଇଲେ ନାହିଁ, ବରଂ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ମଧ୍ୟ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନକୁ ନେଇ ଯାଇଛନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଏବଂ ନବଜାତ ଶିଶୁଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କୁପୋଷଣର ଅଧିକ ସମସ୍ୟା ଥିଲା । ଆମେ ପିଏମ ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସିଧାସଳଖ ମହିଳାଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ଅର୍ଥ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲୁ ଫଳରେ କୁପୋଷଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢେଇ କରିବାରେ ତାଙ୍କୁ ସହାୟତା ମିଳିବ ।
ପୂର୍ବରୁ ଶୌଚାଳୟର ସ୍ଥିତି କ’ଣ ଥିଲା, ତାହା ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣା ଅଛି । ଶୌଚାଳୟ ନ ଥିବାରୁ କେତେ ରୋଗ ବ୍ୟାପୁଥିଲା, ଏହା ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣାଅଛି । ଆମେ ବହୁତ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ କି ଗାଁରେ ରହିଥିବା ଗରିବରୁ ଅତି ଗରିବଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ମିଳୁ, ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ଆୟୂଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଗାଁର ଗରିବମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱାସନା ହୋଇ ପାରିଛି । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟତଃ ଏକ କୋଟି ଗରିବ ରୋଗୀଙ୍କୁ ହସ୍ପିଟାଲରେ ମାଗଣାରେ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ମିଳି ପାରିଛି ।
ଏହି ଯୋଜନା ଗ୍ରାମୀଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯେଉଁଠାରେ ହସ୍ପିଟାଲର ଅଭାବ ରହିଛି, ସେଠାରେ ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ରହିଥିବା ଗାଁମାନଙ୍କରେ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଆରୋଗ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁଛି । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଅନେକ ଗୁରୁତର ରୋଗଗୁଡ଼ିକର ପରୀକ୍ଷଣର ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇ ଦିଆଯାଉଛି ।
ପ୍ରଥମରୁ କରାଯାଉଥିବା ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ, ଆମର ଗାଁକୁ କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ତୁଲାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ମୋର ବିଶାସ ଅଛି କି ଆପଣ ସମସ୍ତେ ନିଜର ସାମୁହିକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା, ନିଜର ଏକତା ଭାବ ଦ୍ୱାରା, ନିଜର ସଙ୍କଳ୍ପ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା କରୋନାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ପରାସ୍ତ କରିବେ ।
ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ପଞ୍ଚାୟତରାଜର ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଆପଣଙ୍କର, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ଲୋକ, ଆପଣଙ୍କ ଗାଁର ନାଗରିକଙ୍କର ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାମନା କରୁଛି । ଆଉ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନେ ସମୟ ବାହାର କଲେ, ଆପଣ ନିଜର ବହୁତ କଥା ମୋତେ କହିଲେ, ବହୁତଗୁଡ଼ିଏ ସୂଚନା ମିଳିଲା, ଆପଣଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ।
ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
ନମସ୍କାର!!!